iPhone na 2,5%

poruka: 68
|
čitano: 14.833
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "iPhone na 2,5%".
17 godina
neaktivan
iPhone na 2,5%
sutra ti ljepo sve objasnim a sad idem pogledat neki film ... higher end proizvodi imaju veliki margin a lower end mali jerbo su masovni i konkurencija je ljuća. apple je iskljucivo high i higher end trziste, a profit im ne dolazi iskljucivo od trzista kompova gdje imaju desetak posto, mobitela sa dvaipo posto ili mp3 playera gdje imaju 70%. ... u svakom slucaju svaki od tih postotaka pa i dva i po posto bi preneseno u auto industriju bio veliki udio. laku noc :)
A.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: iPhone na 2,5%
plavooki kaže...

Istina. Apple je poznat po maloj korisnickoj bazi koju dobrano "dere". Sto se itekako moze vidjeti prema udjelu na trzistu i ukupnoj dobiti. Smijeh

Onako... koga briga.... kakve veze ima tko koga koliko "dere" ili ne dere.

Da Apple sad dođe i kaže, e gotovo, dižemo cijene iPhonea i svih naših proizvoda za 500%, pa ko voli nek izvoli. Jer mi smo face koje "deru"! Moš mislit kak bi se kupovalo Apple. Poanta je u tome da takve firme imaju cijele timove stručnjaka koji procjenjuju koja je granica do koje smiju "derati". Granica do koje su ljudi spremni platiti to što im nude. Isto kao i Audi koji uspoređuješ sa VV. I oni su to dobro procijenili i izračunali. To ja zovem dobrom trgovinom. Ako rulja hoće platiti nek plati. Šta bi trebali manje "derati" zato da budu veći altruisti ili ne znam ti ni ja šta.

Mislim kakve nebuloze. Još se u postovima prije (da se odma nadovežem) spominje nekakvo pomodarstvo, odnosno ne znam ti ni ja da ljudi uzimaju iPhone samo da ga pokazuju ili nešto. OK! I??? Pa naravno da ga pokazuju. Zato što je lijep, ne zato što je ružan ko Ciganović ili nešto. Ili da ga kupuju zato što je pomodno imati iPhone. Paaaa? Zašto to ne bi smio biti razlog za kupovinu iPhone-a? A zašto nije pomodno imati Nokiu, Samsung, SonyEricsson, Motorolu? Otkud ja znam. To je njihov problem. Tko im je kriv kad oni ne znaju napraviti pomodni mobitel. Apple napravi hype da se sve zavrti. I onda idu mobiteli ko vrući kesteni. I šta sad? Ko brani ikome da to isto radi sa svojim mobitelima. Pa dajte se ljudi okanite ćorava posla.

Brojke govore svoje. Apple usred krize kad svi zbrajaju gubitke oni imaju milijarde dolara čistog profita... Pa ono, koga briga jel to zato što Marko Grubnić aka Modni mačak ima iPhone ili ne. Jel to zato što ljudima nije bitno što ima samo 2.0MP kameru dokle god je sav shini i slatki. To je zato što su dosad prodali 40 mil komada i ne planiraju tu stati. Eto zašto.

16 godina
odjavljen
iPhone na 2,5%

Bez uvrede, ali ovo je još jedan Apple fan bullshi1. OK, iPhone je dobar, ima neke prednosti neke mane, dobar dizajn, cijenu koja je podešena tako da se maksimizira profit (to proizlazi iz tvog posta). To je sve OK i to sve stoji, ali morate jednom shvatiti da to ne znači da su drugi lošiji. U nekim stvarima su lošiji, u nekim bolji i to vrijedi za svaki model, kako Apple-ov tako i Nokijin i SE-ov i Samsungov, da ne nabrajam dalje.

Druga stvar, pad prodaje sa 38,6 % na 37,8 % nije gubitak i ne znači da je Apple ako se popeo s (pucam bez veze) 1% na 2,5 % vodeći ili da preuzima primat, jer bi to značilo i da su dualSIM kinezi po takvoj logici na drugom mjestu. Apple uzima dio kolača koji ga pripada jer su napravili dobar mobitel i dobar marketing, ali da je iPhone nekakav uređaj koji je za klasu bolji od svih ostalih jer mu je cijena za klasu veća i ima ljudi koji su je spremni platiti ne stoji.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

2 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
iPhone na 2,5%

cemu se cudite jedna nokia u proizvodnji kosta par centi pa kako deru potrosace jedan iphone u proizvodnji kosta pitaj boga kako malo pa koliko ga naplacuju,neki ljudi su svjesni toga i kupuju te proizvode a neki nisu mislim da su ekonomski pokazatelji profita a ne prihoda jer to nije isto najbolji pokazatelj poslovanja jednog poduzeca isto tako te deru i u ducanu,mesnici i gdje god da krenes ali to je tako,nafta sada jeftina strasno pa ina cijene dize i spusta kao onu stvar tako da glupo je raspravljat koji je bolji ili nije bolje stvar je u tome sto se potrosacu vise svidja iphone pogadje jedan segment trzista koji je najlakse zaludit tj najlakse navuc na tehnikalije,pretezito mlade ljude pogledaj te samo americke filmove nema klinke ili klinca koji ne koristi iphone i to je vrsta marketinga!

kayser soze
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Bez uvrede, ali ovo je još jedan Apple fan bullshi1. OK, iPhone je dobar, ima neke prednosti neke mane, dobar dizajn, cijenu koja je podešena tako da se maksimizira profit (to proizlazi iz tvog posta). To je sve OK i to sve stoji, ali morate jednom shvatiti da to ne znači da su drugi lošiji. U nekim stvarima su lošiji, u nekim bolji i to vrijedi za svaki model, kako Apple-ov tako i Nokijin i SE-ov i Samsungov, da ne nabrajam dalje.

Druga stvar, pad prodaje sa 38,6 % na 37,8 % nije gubitak i ne znači da je Apple ako se popeo s (pucam bez veze) 1% na 2,5 % vodeći ili da preuzima primat, jer bi to značilo i da su dualSIM kinezi po takvoj logici na drugom mjestu. Apple uzima dio kolača koji ga pripada jer su napravili dobar mobitel i dobar marketing, ali da je iPhone nekakav uređaj koji je za klasu bolji od svih ostalih jer mu je cijena za klasu veća i ima ljudi koji su je spremni platiti ne stoji.

Bez uvrede, ali nisam rekao ništa drugo nego što ti u svom postu govoriš. Praktički su tvoj i moj post dva blizanca. Nisu skroz slični ali tu su. Ja nigdje ne spominjem da je iPhone najbolji telefon na svijetu. Naprotiv upravo o tome i pričam da je svakome najbolji valjda onaj koji si je odabrao. Još ako je u odabiranje uložio i nešto truda tim bolje. Na kraju krajeva radi se o ukusima o kojima se ne isplati raspravljati. Apple je pametno vagnuo i izostavio neke krucijalne stvari, maltene kao da su se malo kockali, ali su se zato fokusirali na OS i na što bolje iskustvo korištenja jer su shvatili da je to ono na čemu bi mogli privući ogroman broj ljudi. I bili su u pravu. Naravno odličan marketing radi svoje i to je to. I 2,5% je ogroman broj. Ogroman. Za firmu kojoj je to prvi mobitel IKAD. Imati 2,5% tržišta nakon par godina, sa prvim mobitelom ikad proizvedenim, koji je u isto vrijeme high end (barem po cijeni) je ogromna, ogromna stvar.

Jedino što mogu reći, a to sam i u predprošlom postu rekao, da je iPhone meni najbolji. Ja osobno sam vagnuo da li mi treba jača kamera, da li mi treba izmjenjiva sd kartica, da li mi treba fizička tipkovnica itd. da ne nabrajam dalje i shvaitio da ZA MENE ne postoji trenutno ništa bolje. Ono što ja pokušavam reći je da su ljudi u Appleu dovoljno pametni da su uspjeli napraviti mobitel sa toliko tehnoloških "ograničenja" a za koji je svejedno 40 miliona ljudi bilo spremno izdvojiti pozamašnu hrpicu novaca. To ja zovem pametnom firmom koja razmišlja svojom glavom.

I na kraju bi mi netko mogao reći da sam glup ili nešto slično jer sam dopustio da me preveslaju. Da sam za iste novce mogao imati nešto što je tehnološki "naprednije" jer ima ne znam ti ni ja multitasking. Ali ja se iskreno uopće ne osjećam prevareno. Naprotiv svako jutro, a sad će već evo godinu dana da ga imam, kad se probudim osjetim malu dozu uzbuđenja kad ga primim u ruke. ;-) A po meni je to jedino što se broji. Da je trebalo i više novaca dati, ja bih dao.

17 godina
Ne znam koga to Apple dere ali mene sigurno ne ;)
Ženi sam kupil iphone za 500kn ili tak nekej. Taman mi se poklopilo produživanje ugovora i žena je dobila igračku za božić.
Ugovor mi se opet bliži kraju i opet budem kupil iphone ali ovaj put sebi. Nabralo mi se bodova tak da s produženjem ugovora dobivam 16GB iphone za 98kn.
Nek mi neko reče da si ga nebi kupil za 98kn? Sad je pitanje ako ga budem koristil ili prodal ;)
17 godina
neaktivan
iPhone na 2,5%

artfull, postoji nesto sto se zove industrijski prosjek. Dakle prosjecan profit margin za odredenu granu industrije.
Uzmimo dvije tvrke sa industrijskim prosjekom profit margina od 10%.
Tvrtka A prodaje low end opremu za cijenu od 100$, a tvrtka B prodaje opremu za cijenu od 10.000$.
Bez obzira koliko koja tvrtka proda komada, profit margin obje tvrtke je 10%. Moze tvrtka A prodati samo jedan komad a tvrtka B prodati milijun. Opet je profit margin 10%. Nema tu hi-end, low-end, radim ovo, ili ono. Cista statistika.

Sto se mene tice mozes izbaciti ipod iz financijskih izvjestaja i racunati bez njega. Treba ti samo dvije racunske operacije, oduzimanje i djeljenje i opet ces vidjeti ono sto sam napisao.

To ne znaci da oni koji su kupili neki proizvod u ovom slucaju Appla, su time okarakterizirani kao "oderani" bedaci, niti je bitno jeli iPhone najbolji ili ne. Svatko trosi svoj novac na sto hoce, pa platio iPhone na pocetku 500$ ili kao ovaj kolega forumas 50kuna. Niti je bitno da li je netko kupio iPhone jer mu je super potreban i koristan ili ga je kupio jer je lijep, da se pohvali prijateljima ili kao kolega forumas gore da slika svoju guzu i salje Grubinicu. Nebitno.

Ja samo iznosim statisticku cinjenicu vezano za Apple, nista vise. :)

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Vlays kaže...
 Naravno odličan marketing radi svoje i to je to. I 2,5% je ogroman broj. Ogroman. Za firmu kojoj je to prvi mobitel IKAD. Imati 2,5% tržišta nakon par godina, sa prvim mobitelom ikad proizvedenim, koji je u isto vrijeme high end (barem po cijeni) je ogromna, ogromna stvar.
ima 2.5% sa trecim mobitelom, a ne prvim, tri su iphonea...
http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
17 godina
neaktivan
plavooki kaže...

artfull, postoji nesto sto se zove industrijski prosjek. Dakle prosjecan profit margin za odredenu granu industrije.
Uzmimo dvije tvrke sa industrijskim prosjekom profit margina od 10%.
Tvrtka A prodaje low end opremu za cijenu od 100$, a tvrtka B prodaje opremu za cijenu od 10.000$.
Bez obzira koliko koja tvrtka proda komada, profit margin obje tvrtke je 10%. Moze tvrtka A prodati samo jedan komad a tvrtka B prodati milijun. Opet je profit margin 10%. Nema tu hi-end, low-end, radim ovo, ili ono. Cista statistika.

Sto se mene tice mozes izbaciti ipod iz financijskih izvjestaja i racunati bez njega. Treba ti samo dvije racunske operacije, oduzimanje i djeljenje i opet ces vidjeti ono sto sam napisao.

To ne znaci da oni koji su kupili neki proizvod u ovom slucaju Appla, su time okarakterizirani kao "oderani" bedaci, niti je bitno jeli iPhone najbolji ili ne. Svatko trosi svoj novac na sto hoce, pa platio iPhone na pocetku 500$ ili kao ovaj kolega forumas 50kuna. Niti je bitno da li je netko kupio iPhone jer mu je super potreban i koristan ili ga je kupio jer je lijep, da se pohvali prijateljima ili kao kolega forumas gore da slika svoju guzu i salje Grubinicu. Nebitno.

Ja samo iznosim statisticku cinjenicu vezano za Apple, nista vise. :)

Apple ima gross profit margins od oko 38% dok dell recimo ima oko 20%. Apple ima sve proizvode u higher end segmentu gdje su cijene i mogućnost baratanja sa većim marginom bolje, osim toga ne oslanja se samo na jednu granu industrije..

Meni je prilično jasno zašto apple ima uvijek profit margins veći od industrijskog prosjeka:

1. strateško gomilanje komponenti ( poglavito flash memorija i lcd matrica tj bilo čega čemu cijena jako varira )

recimo flash memorija zbog čega je godinama čitavo tržište začepljeno tj ne može doći do flash čipova, milijarde dolara u kešu apple isplaćuje unaprijed stvarajući strateška partnerstva sa proizvođačima tipa samsung, hynix, lg, infineon etc. 

2. Kupovanje na veliko.

Apple je u mogućnosti ovo napraviti jer gotovo u dlaku zna koliko će prodati mp3 playera, iPhonea ili računala u svakom tromjesečju, a radi se o desecima miljuna komada istoga što je apsolutno nedostižno za ostale.

3. Unifikacija i minimalizacija proizvodnih linija i moderni procesi ( unibody, iz istog komada aluminija se izrađuje tijelo računala i tipkovnica, sve se reciklira etc ) Dalje, apple ima najjednostavniju moguću liniju proizvoda, često koriste iste komponente ( iTouch / iPhone ), ( Mac book pro / Mac book ) etc etc

4. Vlastiti lanac trgovina ( nakon niza neuspješnih pokušaja i zatvaranja specijaliziranih brandiranih trgovina ( Dell, Gateway ) Apple je unatoč podsmjehu analitičara krenuo u novi model koji sad svi pokušavaju kopirati a najbezličnije sam microsoft.

5. Raznovrsni portfolio ( Nekoliko podjednako bitnih izvora prihoda, muzika, iPod, iPhone, Računala, Software )

6. Ogromna zaliha keša i 0 kuna duga.

7. Imunost na ratove cijenama ostalih proizvođača PC ja ( Apple proizvod je "drugačiji" ima drugi poseban OS i ne uklapa se u koncept jeftinog PCja.

eto, maksimalno pojednostavljeno, apple je u specifično povoljnoj poziciji da posluje uz debeli profit dok razne druge kompanije koje također proizvode higher end elektroniku koja je ništa kvalitetnija ali jednako "skupa" ili "jeftina" whatever nisu. U krajnoj liniji mi korisnici dobivamo kvalitetan proizvod po realnoj cijeni zbog masovne proizvodnje istog.

A.
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.11.2009 17:11 (artfull).
17 godina
neaktivan
iPhone na 2,5%

1.) Just in time, ordering je nesto sto tvrtke (ne samo IT) imaju vec desetljece ako ne i dva.
Strateska partnerstva imaju sve velike tvrtke pa tako i konkurenti Appla. Najveci proizvodac flash memorije je Samsung, pa ajmo onda pogledati njegov profit margin na telefonima u usporedbi sa Applom.

2.) Nitko ne zna u dlaku koliko ce necega prodati. Radi se o BI projekcijama. Isto rade sve tvrtke. Nije mi jasno sto tocno ti mislis, da Nokia, Samsung, IBM... to nemaju.. da tamo vode posao napljugane i neskolovane babe koje narucuju robu i planiraju poslovanje tvrtki koje su nekoliko puta vece od Appla, onako sa fazolom i kartama?

3.) Opet svi koriste istu filozofiju, pa pojedine djelove imas na vise proizvoida istog proizvodaca. To je takodjer prastara filozofija izmisljena u drugim granama industrije i odavno uvedena u IT-u. Najjednostavniju mogucu liniju proizvoda imaju svi veliki konkuretni Appla. Kina. A narovito oni proizvodaci koji vecinu proizvode in house.
4.) ?!

5.) Sto a Samsung nema vise izvora prihoda? MS? Nokia? IBM? Sony? ....

6.) Pa o tome i pricamo, zar ne. Odkuda im toliko para, gledajuci udio na trzistu. :)

7.) Ima i skupih PC-a. Ima i skupih smartphonova. Ima i jeftinijih ali se prodaju u puno vecoj "nakladi".

Upravo o pricing modelu i govorim cijelo vrijeme. Odnosno marzi koja je u Applu najveca.

Ovo "drugaciji" si prepisao od nekuda. Priznaj.
Dam se kladiti da si sve prepisao, onako pojednostavljeno. Smijeh

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Apple ima gross profit margins od oko 38% dok dell recimo ima oko 20%. Apple ima sve proizvode u higher end segmentu gdje su cijene i mogućnost baratanja sa većim marginom bolje, osim toga ne oslanja se samo na jednu granu industrije..

Meni je prilično jasno zašto apple ima uvijek profit margins veći od industrijskog prosjeka:

1. strateško gomilanje komponenti ( poglavito flash memorija i lcd matrica tj bilo čega čemu cijena jako varira )

recimo flash memorija zbog čega je godinama čitavo tržište začepljeno tj ne može doći do flash čipova, milijarde dolara u kešu apple isplaćuje unaprijed stvarajući strateška partnerstva sa proizvođačima tipa samsung, hynix, lg, infineon etc. 

2. Kupovanje na veliko.

Apple je u mogućnosti ovo napraviti jer gotovo u dlaku zna koliko će prodati mp3 playera, iPhonea ili računala u svakom tromjesečju, a radi se o desecima miljuna komada istoga što je apsolutno nedostižno za ostale.

3. Unifikacija i minimalizacija proizvodnih linija i moderni procesi ( unibody, iz istog komada aluminija se izrađuje tijelo računala i tipkovnica, sve se reciklira etc ) Dalje, apple ima najjednostavniju moguću liniju proizvoda, često koriste iste komponente ( iTouch / iPhone ), ( Mac book pro / Mac book ) etc etc

4. Vlastiti lanac trgovina ( nakon niza neuspješnih pokušaja i zatvaranja specijaliziranih brandiranih trgovina ( Dell, Gateway ) Apple je unatoč podsmjehu analitičara krenuo u novi model koji sad svi pokušavaju kopirati a najbezličnije sam microsoft.

5. Raznovrsni portfolio ( Nekoliko podjednako bitnih izvora prihoda, muzika, iPod, iPhone, Računala, Software )

6. Ogromna zaliha keša i 0 kuna duga.

7. Imunost na ratove cijenama ostalih proizvođača PC ja ( Apple proizvod je "drugačiji" ima drugi poseban OS i ne uklapa se u koncept jeftinog PCja.

eto, maksimalno pojednostavljeno, apple je u specifično povoljnoj poziciji da posluje uz debeli profit dok razne druge kompanije koje također proizvode higher end elektroniku koja je ništa kvalitetnija ali jednako "skupa" ili "jeftina" whatever nisu. U krajnoj liniji mi korisnici dobivamo kvalitetan proizvod po realnoj cijeni zbog masovne proizvodnje istog.

Joj druze ala ti lupas gluposti da je to strasno. Ti pojma nemas kako kompanije posluju. Kakvo gomilanje, kakve gomile kesa.  Ima drugi thread u kojem smo raspravljali koliko je to fer i korektna cijena. Kvalitetan jest al da vrijedi te pare ne vrijedi. NEcu se ovdje ponavljati ali i ovdje kao ni tamo ne baratas cinjenicama vec samo svojim misljenjem. Daj link ili linkove na cinjenice koje ti ovdje iznosis.

17 godina
neaktivan

Za Artful-a

Druze, kako ti samo lupas gluposti o nekoj nadmoci Apple-a i dominaciji i cemu sve ne evo ti jedan lijep link od jedne jako ugledne kompanije pa prouci ko je tata na trzistu smartphoneova i ko koliko proda

http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=910112

I pocni jednom pricati cinjenicama a ne svojom zaslijepljenoscu appleom.

17 godina
neaktivan

@plavooki ...

1) sve što govoriš da i druge firme rade je djelomično točno, samo što apple to radi "in greater scale" a objasnio sam ti i zašto.

http://techblips.dailyradar.com/story/apple-demand-causing-serious-nand-flash-shortage-in/

http://www.itbusinessedge.com/cm/community/news/vam/blog/apple-crimping-supplies-of-nand-flash/?cs=35786

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1533511/apple-causes-nand-shortage-asia

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1469217/apple-buys-usd500-million-worth-flash-memory

i jedan stariji da vidiš da to rade od 2005 i prije ...

http://www.businessweek.com/technology/content/aug2005/tc20050826_8564_tc024.htm

nađi mi puno sličnih primjera za nokiju ili sony erricson whatever ... apple to radi konstantno i zato to navodim.

Inače, za tvoju informaciju, proizvođači nand memorije već godinama gomilaju gubitke, što je bitno u ovoj priči.

2) Ovo navodim također kao vrlo specifično za apple ... i povezano je sa 1. Apple prodaje godišnje cca 100 milijuna što iPodova , što iPhoneova, svi oni koriste memorijske module od 8, 16 i 32 Gb i to su količine koje su sigurne, tj apple može na slijepo unaprijed kupiti tolike količine čipova, naručiti toliku količinu kučišta, displaya i ostalih djelova ... ako microsoft prodaje recimo, koliko miljun do dva recimo zune-a, nije ista cijena za iste komponente, tako je i kod ostalih.

Što se kompova tiče,apple također ima vrlo jasnu i predvidljivu strategiju. revizije 1 do max 2 puta u dvije godine. Unaprijed poznata količina ISTIH komponenti za laptop, za desktop etc. Dakle ponovno milijuni komada istoga. Većina ostalih proizvođača ima veliki broj modela koji se razlikuju u specifikacijama, komponente nisu iste čak ni u imenom i prezimenom istim modelima ( već sam pisao da je to bio jedan od razloga što su neki odjeli u us mornarici odlučili kupovati samo apple računala ) nego se kupuje ono što je u tom trenutku najpovoljnije. ( Dell koristi različite matrice u istim modelima nekih monitora, pa recimo jednom dobijem s-ips a drugi put pva.

3)ovo je slično gore navedenom, aluminij je recimo dobar materijal i zahvalan za recikliranje, dakle nema škarta u proizvodnji. Unibody koji apple prvi koliko vidim koristi ( preuzeto naravno iz auto industrije - inovacija u kompjuterskoj industriji - large scale ) smanjuje bitno troškove proizvodnje sitnih djelova i vrijeme da se isti dizajniraju ( bila je na to referenca u dokumentarcu koji je i tu na bugu uploadan sa J. Iveom ) etc etc.

4) ?? Brijem da je prodaja vlastitih proizvoda u vlastitim lancima isplativija od veleprodaje, a uz to gradi brand image jer je brand controlled ... ponovo apple inovira u industriji. Sve to pomaže da gross margins na kraju bude deblji.

5) Ovo sam naveo kao odgovor na tvoj komentar zašto bi apple imao toliki margin kad ima samo 2.5 % tržišta ukupno mobitela. Dakle iPod / Mac / iPhone drže otprilike 25 / 25 / 25% profita, a sve ostalo, sw, muzika, usluge ostalih 25%. U mobitelima možda ima samo 2.5& udjela ( što je masu , u pametnim mobitelima ima 15% zapravo ), al zato u računalima ima od 5-10% ( 10% u usa a to im je 55% tržišta ), u mp3 playerima nevjerojatnih 70% a u muzici su No1 ( iTunes prodaje najviše muzike na svijetu, uključujući brick&mortar trgovine i online trgovine ) - Dakle margins od 39% se ne odnosi samo na 2.5% tržišta u mobitelima nego je to ukupno.

6) Nemaju svi toliko keša sa strane i 0 kuna duga. Taj keš sam po sebi generira profit ( interest, kamate, kako hoćeš ), al ovo je najmanje važno za ovu temu.

7) Apple se nikada ne natječe u rezanju cijena i tradicionalno ratovi cijenama pc proizvođača nemaju utjecaja na poslovanje apple a što se naročito pokazalo u ovoj "recesiji". Također vanjski utjecaji na koje su ostali proizvođači jako osjetljivi ( jer su svi jako slični i ovise recimo o microsoftu, intelu, kretanjima cijena na istoku i navadama kupaca etc ) manje utječu na appleov zatvoreni eko sustav. Evo čak su povećali udio na tržištu u periodu od lansiranja win 7 do danas što je jako zanimljivo ...

http://www.betanews.com/joewilcox/article/Apple-has-91-of-market-for-1000-PCs-says-NPD/1248313624 - već navođeni appleov udio u high end računalima ...

Inače, nemam šta prepisivati, osim što moram potražiti linkove za tupane poput ovog gore koji je postao nekakav link od lani ili ili preklani koji nema veze sa ničim o čemu pričam. Pratim i koristim apple ove proizvode petnaestak godina, još od newtona.

Kao što sam 100 put na ovom forumu rekao, jesam apple fan i fasciniraju me jer su preinteligentna kompanija od koje se može puno naučiti i proizvodi su im vrhunski, a priča oko njih je uistinu puna zanimljivosti i zapravo već legendarna. S druge strane prestar sam da bih bio s nečim zaluđen, koristio sam u životu i koristim svega i svačega.

Većina firmi i brandova su poprilično nezanimljive koorporacije kojima je jedini interes zgomilati lovu da je podjele između sebe, a proizvod sam po sebi je sporedna stvar. S druge strane postoje i ekipe koje zaista uživaju u onome što rade i sve što urade je malo remek djelo ... netko je naveo ferrari, postoji još takvih firmi u kojima ima još strasti i želje da se stvori nešto bolje a uz to zgomilaju i pare.

Evo  nešto o Jobsu što dobro ilustrira njegovu fokusiranost i opsjednutost dobrim dizajnom i dobrim proizvodom ... http://www.wired.com/gadgets/mac/commentary/cultofmac/2005/05/67483?currentPage=2

Eto, sad flejmajte i trollajte ako vam je zadovoljstvo, ili doprinesite nešto konstruktivno.

A.
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.11.2009 22:05 (artfull).
17 godina
neaktivan
iPhone na 2,5%

Apple super zaradjuje jer prodaje jako skupe proizvode koji nicim ne opravdavaju cijenu osim sto su lijepi. I kapa dolje kad je uspjela stvoriti bazu zaludjenika kao sto si ti. Naravno da ima kesa kad mob koj objektivno vrijedi 2000 kn prodaj pod 7 a kad pitas gdje su mu funkcije koje imaju 4 puta jeftiniji mobovi onda slijedi obasnjenje kako to namjerno ne stavljaju da postede korisnike ;)

Kako je to jadno i bijedno a jos je jadnije sto tu funkciju prodaju odvojeno ;)

Kapa dolej appleu i Stivu dzobsu. Covjek je kralj a ti si dvorska luda ;)

Mi svi ostali koji zaradjujemo svoje pare kupicemo SE, Nokiu ili neki drugi mob koji daje vise za manje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
iPhone na 2,5%

Evo artfull upravo se vratih doma sa posla u ove kasne ili rane sate, idem procitati vijesti i napisati mail i sjetih se tebe. A kad ono, citaba.

Pa evo umoran i pospan pisem da imas sto citati sutra. :)

1.) Ukupno trziste flash memorije je po Gartneru vrijedno gotovo 20 MILIJARDI dolara. Od te vrijednosti Apple pojede cca 500 - 700 milijuna dolara. Tko pojede ostatak? Sigurno neke male i nepoznate tvrtke.

Apple radi na greater scale? A sto radi IBM, Sony, Samsung i sve ostale mnogo vece tvrtke od Appla? Mini ili Uber mega monster scale (Apple * n)?
2.) Apple je iPod predstavio negdje oko 2001-2002 (ako se ne varam), i do sada ih je prodano cca. 240 milijuna. Na pocetku su imali preko 90% trzista, danas nesto preko 70%. Btw, usput ako ja izmislim recimo proizvod iCigare (tv prijamnik i kutija cigareta u jednom), jedini u svijetu i prodam 10 komada, koliki mi je udio na trzistu?
Uglavnom, to je oko 50 milijuna godisnje i pada na ustrb iphonova. Nikada brojka nije bila niti blizu 100 milijuna iPod + IPhone. Na koncu vidi tocku 1.
3.) Nema skarta niti u plastici (reciklira se). A jeftinija je.
4.) Gdje si ti kupio iPhone? A iPod?
5.) Ja sam naveo pitanje zasto Apple ima toliku dobit a drzi 10% trzista.
 Oduzimaj i dijeli pa ces opet dobiti profit margin o kojem ja ponavljam kao papagaj. Znas oduzimati i djeliti? Ne mijesaj prihode sa dobiti, takodjer muzika nije vlasnistvo Appla. 

6) I MS ima casha. Google u zadnjih mjeseci ima eksploziju gotovine na racunu. Profit margin nema veze sa time.
7.) Please, ako hoces za ozbiljno znati statistiku, citaj profesionalne poslovne servise. Znas one kojima ozbiljni poslovni ljudi placaju za njihove informacije i analize, ne fun clubova.
citat sa gartnera :
The growing sales record of Apple Inc. own much credit to its business and marketing strategy that includes foraying into new markets, making lower price adjustments (e.g. the recent price adjustments on the 8GB 3G iPhone to $99) and product strategy of consistently offering its customers new and upgraded iPhone devices at the service of its huge and growing customer base.

I na kraju, ne kazem ja da Apple nije ok tvrtka niti da ne proizvodi ok proizvode. Vec samo da ima najvecu marzu. Nista vise. Ljudi su navikli recimo pisati M$ (sto takodjer stoji) ali Apple je jos gori. Pa sad koliki fan MS-a moram biti pa da idem braniti tu cinjenicu. No tnx. To prepustam zaljubljenicima. A svi znamo da je ljubav slijepa. jel tako? :)

Pozz.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
logic kaže...

Za Artful-a

Druze, kako ti samo lupas gluposti o nekoj nadmoci Apple-a i dominaciji i cemu sve ne evo ti jedan lijep link od jedne jako ugledne kompanije pa prouci ko je tata na trzistu smartphoneova i ko koliko proda

rofl, a da pogledas malo poblize imas finu stavku koja se zove GROWTH

17 godina
neaktivan
bistri kaže...
logic kaže...

Za Artful-a

rofl, a da pogledas malo poblize imas finu stavku koja se zove GROWTH

Objasnjeno ti je u postu iznad, pa da se ne ponavljam. Pa sta ao raste kad je jos uvijek na udjelu na koje m jest a ti pricas kao da apple ima udio na trzistu kao svi ostali zajedno. Pogledaj sve ostale cifre. Rast ne mora da znaci da su oni nesto extra dobri vec da trenutno imaju proizvod koji se odlicno prodaje. Pusti procente a gledaj egzaktne cifre.  Kao sto moj frende rece, cm mi pocnes pricati  u procentima muljas me. Apple ima odlicno dizajniran proizvod vrlo prosjecnih mogucnosti i to je to. Skupo ga prodaju fashion nastrojenim kupcima kojima je bitnije da je primijecen u kaficu nego da moze napraviti neke stvari koje moze napraviti valjda svaka nokia ili SE ili Samsung unazad nekoliko godina. A koliko ti mobovi kostaju smijesno je i pricat. Maltene dijele se uz prasak za ves a tvoj super extra mega turbo telefon ne moze. Ja ga od sramote ne bih pokazao nikome.

17 godina
neaktivan
plavooki kaže...

Evo artfull upravo se vratih doma sa posla u ove kasne ili rane sate, idem procitati vijesti i napisati mail i sjetih se tebe. A kad ono, citaba.

Pa evo umoran i pospan pisem da imas sto citati sutra. :)

1.) Ukupno trziste flash memorije je po Gartneru vrijedno gotovo 20 MILIJARDI dolara. Od te vrijednosti Apple pojede cca 500 - 700 milijuna dolara. Tko pojede ostatak? Sigurno neke male i nepoznate tvrtke.

Apple radi na greater scale? A sto radi IBM, Sony, Samsung i sve ostale mnogo vece tvrtke od Appla? Mini ili Uber mega monster scale (Apple * n)?
2.) Apple je iPod predstavio negdje oko 2001-2002 (ako se ne varam), i do sada ih je prodano cca. 240 milijuna. Na pocetku su imali preko 90% trzista, danas nesto preko 70%. Btw, usput ako ja izmislim recimo proizvod iCigare (tv prijamnik i kutija cigareta u jednom), jedini u svijetu i prodam 10 komada, koliki mi je udio na trzistu?
Uglavnom, to je oko 50 milijuna godisnje i pada na ustrb iphonova. Nikada brojka nije bila niti blizu 100 milijuna iPod + IPhone. Na koncu vidi tocku 1.
3.) Nema skarta niti u plastici (reciklira se). A jeftinija je.
4.) Gdje si ti kupio iPhone? A iPod?
5.) Ja sam naveo pitanje zasto Apple ima toliku dobit a drzi 10% trzista.
 Oduzimaj i dijeli pa ces opet dobiti profit margin o kojem ja ponavljam kao papagaj. Znas oduzimati i djeliti? Ne mijesaj prihode sa dobiti, takodjer muzika nije vlasnistvo Appla. 

6) I MS ima casha. Google u zadnjih mjeseci ima eksploziju gotovine na racunu. Profit margin nema veze sa time.
7.) Please, ako hoces za ozbiljno znati statistiku, citaj profesionalne poslovne servise. Znas one kojima ozbiljni poslovni ljudi placaju za njihove informacije i analize, ne fun clubova.
citat sa gartnera :
The growing sales record of Apple Inc. own much credit to its business and marketing strategy that includes foraying into new markets, making lower price adjustments (e.g. the recent price adjustments on the 8GB 3G iPhone to $99) and product strategy of consistently offering its customers new and upgraded iPhone devices at the service of its huge and growing customer base.

I na kraju, ne kazem ja da Apple nije ok tvrtka niti da ne proizvodi ok proizvode. Vec samo da ima najvecu marzu. Nista vise. Ljudi su navikli recimo pisati M$ (sto takodjer stoji) ali Apple je jos gori. Pa sad koliki fan MS-a moram biti pa da idem braniti tu cinjenicu. No tnx. To prepustam zaljubljenicima. A svi znamo da je ljubav slijepa. jel tako? :)

Pozz.

lol, djelomično si u pravu ... ali opet ne gledaš širu sliku. Da, kažem i ja, sve su to poznate tehnike ali koliko pratim tržište appleova izvedba je jednostavno najbriljantnija. Informatičke firme zatvaraju svoje lance trgovina, apple ih na opći podsmjeh otvara i postiže nevjerojatan uspjeh. Kad je apple izbacio mp3 player, onaj prvi iPod, opet opći smijeh, pa tko će kupiti mp3 player od 400 dolara ... znamo što je dalje bilo. iPhone ... sjeti se samo Balmerovih izjava i ostalih u industriji ( Motorola etc da sad ne tražim citate koji su bili tako podsmješljivi da sam uživao čitajući ih ). Dakle u čemu je problem?

1) Neznam što radi IBM, koliko mi je poznato više su se orjentirali na servisiranje velikih sistema i usluge, samsung, nokia etc ... svi oni troše velike nand module (16, 32, 64 ) ali mislim da ne više od applea ( imaju puno više modela sa manjim memorijama ), treba gledati samo high end smartphone ove i mp3 playere i slične uređaje koji troše NAND memoriju da bismo bili precizniji ... također, kao što sam naveo, puno je teže predviditi koliko će recimo novi Samsungov fotić ili model mobitela biti uspješan, kad stalno izbacuju nove modele u odnosu na relativno lako predvidljiv appleov model poslovanja.

http://www.isuppli.com/Abstract/ABSTRACT%20-%20Flash%20Memory%20Market%20Shares%202009.pdf

Sony je kupac broj 2, SanDisk br 1, apple br 3. Apple će u 2010 po predviđanjima prestići i SanDisk ( ako već i nije ) i postati kupac broj 1 sa preko 2 milijarde dolara NAND flash memorije kupljene u 2010. 

2) Naveo sam brojku od 100 injak miljuna iPod/iPhone jer je to otprilike sadašnja potrošnja. Po kvartalima prodaja iPodova se ustalila ( zadnje 2-3 godine ) na cca 45 milijuna komada godišnje, tolika je i sadašnja prodaja iPhonea sa tendencijom rasta ( zadnji kvartal oko 8 miljuna, predviđanja za čitavu 2010 samo iPhone-a su oko 45 milijuna komada ). Ugrubo cca 100 milijuna komada kombinirano u 2010 recimo, onako, 10% gore , dole :) . Računajmo da će ta brojka ići još gore negdje do 120 miljuna u 2011/2012, nakon toga potražnju ( za apple ) može gurati jedino famozni apple slate ili kako će se zvati tablet etc. Ti si u pravu da je to do sad bilo 50 ak miljuna ali prodaja iPhone a je tek sad zapravo krenula tj pokrenula se.

3) Istina, ali svaki model ima drugačije kučište, to odnosi vrijeme na dizajniranje, protutipove etc ... apple koristi taj famozni unibody sistem koji mi se čini vraški isplativ i praktičan ( ovo nemogu znanstveno provjeriti ali mi se čini logično )

4) Ovo si dijelom u pravu, doduše kupio sam dva komada i u apple storeu u Londonu. :) Ali 400+ dućana nije za zanemariti, s tim da je zanimljivo da apple store na manhatanu ima najveću zaradu po m2 na svijetu od svih brick&mortar dućana ... zanimljiva statistika, pitam se jel točna.

http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune_archive/2007/03/19/8402321/index.htm

http://seekingalpha.com/article/22979-apple-stores-now-more-profitable-than-tiffany-s-per-square-foot

5) O tome pričamo čitavo vrijeme, ja pokušavam prikazati širu sliku zašto je to tako

6) Zaključimo da je to ovdje nebitno

7) Gartner, Forbes etc imaju analitičara koji pišu ozbiljne članke a imaju i komedijaša. Toliko puta sam već pročitao neki članak na "ozbiljnim servisima" koji me natjerao na smijeh. Stvar je u tome da za napisati ili predviditi nešto vezano za recimo sony ili apple ili microsoft whatever, trebaš zaista poznavati kako ta firma razmišlja ili posluje. NJihovu strategiju, proizvode, ljude koji je vode ... većina analitičara pobliže prati tek jednu ili dvije firme a pišu naveliko o desecima i stotinama firmi o kojima, blago rečeno, pojima nemaju. Kad se još poklopi i opće nepoznavanje trendova i kretanja ili nedostatak vizije. eto i takvih pogrešnih predviđanja. Što se apple a tiče, naravno da je sve to što si citirao točno, al 90% od toga je "foraying into new markets" s tim što bih dodao sa mozgom i strategijom, eko sustav je bitan, nitko drugi to ne nudi ... ljudi stalnozaboravljaju zašto appleu uspjevaju i dućani i telefon i kompjuterski biznis i mp3 biznis ... sustav. Sve na jednom mjestu. A onda možemo dodati i dizajn i logiku i sve ostalo ...

Vjeruj mi da sam unazad desetak godina svaki put daleko točnije predvidio kretanje cijene dionica i svaki appleov potez od velike većine analitičara i novinara na ozbiljnim i neozbiljnim servisima 8 ovi neozbiljni su čak češće bili u pravu :D ) i žao mi je samo što nisam tada imao više novaca za uložiti u dionice. Moj savjet je svima koji imaju, rast će potrajati još najmanje dvije godine i 50% profita je safe bet u narednih dvije godine. Nažalost nema više mjesta za onakav rast kakav je bio proteklih desetak godina niti u snu.

Eto, drago mi razgovarati sa nekim tko barata konkretnim argumentima i logikom. Najčešće se svaka rasprava na ovom forumu svodi na neskrivenu mržnju prema "snobovskim" apple proizvodima, pukom nabrajanju specifikacija i centimetara i općem nerazumijevanju.  

A.
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.11.2009 10:18 (artfull).
17 godina
neaktivan
iPhone na 2,5%

Jedna "mala" potvrda http://money.cnn.com/magazines/fortune/steve_jobs/2009/index.html Izvrsno štivo i malo povijesti in the making. :D

A.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
iPhone na 2,5%

Kako ne shvačaš da je ovo sve off-topic. Tema je da Apple ima 2,5% tržišta. To je OK, iPhone je kvalitetan uređaj o čijim prednostima i manama nema sad smisla pričati, te takav položaj na tržištu nije čudan. Ne bi bilo čudno ni da naraste, a još manje je čudno što je narastao, jer kad krečeš od nule možeš samo prema gore.

O čemu ti pričaš. O profitu, ekonomiji. Nisam baš primjetio da je o tomu tema.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
17 godina
neaktivan

upravo tako ... za dvi godine prodaje sa jednim modelom drže upola manje tržišta od firme koja je sto godina u telefonskoj industriji ... :)

A.
17 godina
neaktivan

Sta i sa onim tvojim tvrdnjama da apple ima najveci rast? Sta bi sa onim tvrdnjama da je to superioran mob? Gdje se to vidi ovdje? Mi koji nismo zalijepljeni appleom i iphoneom gledamo to ovako. Apple je odlicna firma koja proizvodi inovativne proizvode ali za dvije godine kao sto ti rece nsu uspjeli implementirati u iphone neke banalane stvari koje imaju telefoni koji kostaju n puta manje ili nisu htjeli implementirati i na taj nacin izbacuju okljastrene proizvode po papreoj cijeni.  A ni blacberija nema mali milion pa ima veci market share. Ti stalno trubis kako je iphone i apple super mega extra ne znam vec sta ali nigdje nema brojki koje to potkrepljuju. Apple je firma koja ima odlicno dizajnirane proizvode i koja unosi novine na trziste ali ALI niti je jedina u tome niti to radi uvijek najbolje kao sto ti tvrdis. Jendu stvar apple ima savrsenu a to je marketing i slijepu hordu poklonika koji su zalijepljeni njihovim proizvodima. Sjecam se kako je hvaljem airbook kad je izaso. Kao najtanji najbolje sve extra o njemu. Isao sam u BG i svratim u njivou prodavnicu da ga vidim i osim kucista nista oosebno. Tastatura bezveze ekran sasvim prosjecan kao i hardware. Nista specijalno. O OS-u necu pricati jer ga nisam probao ali u svakom slucaju nista toliko extra kao sto se pricalo. Ja hvalim nokiu jer daje najvie po realnoj cijeni. Imao sam ja i samsunga i SE ali uvijek se vratim nokiji i nikad problema sa njima. I da se razumijemo i ovi drugi telefoni su bili top ponuda u datom momentu kad sam ih ja kupovao. Recimo Erricson T28 prvi preklopni telefon, pa recimo K800I sa superiornim mutlimedijalnim mogucnostima u to vrijeme a pogotovo fotoapratom, pa recimo samsung D800 medju prvim kliznim telefonima, pa recimo N95 8GB legendarni telefon i sad imam 5800. Iz ovog mozes da vidis da sam prosao nekoliko platformi raznih proizvodjaca i znam o cemu pricam.

17 godina

ako ti misliš da je 2.5% malo za samo 3 različita modela mobitela u ovakvom vremenskom roku, onda s tobom nije sve u redu

DirectX is dead! OpenGL+OpenCL forever!
17 godina
neaktivan
ivoleko kaže...

ako ti misliš da je 2.5% malo za samo 3 različita modela mobitela u ovakvom vremenskom roku, onda s tobom nije sve u redu

A gdje ja to tvrdim? Ne mogu shvatiti toliku zaludjenost appleom i phoneom. KAd neko kaze d anije najbolji svi appleovci se ponasaju kao da smo vam opsovali rodbinu. To ja ne mogu shvatiti. Sve shvatate licno. JA sam cak dao link gdje pse da zauzima puno vise trzista smartphoneova. Ajd procitaj moj post jos jednom i iskljuci osjcaje koje gajite prema appleu. Ja sam cak pohvailo neke stvari ali nije najbolji ni u cemu psim marketingu i vojsci zaludjenika koji imaju strahopostavnje prem appleovim proizvodima. De zivite malo. Nije iphone sve u zivotu.

17 godina
neaktivan
iPhone na 2,5%

Meni se čini da ste ti i slični tebi više zaluđeni i opterećeni ajfonom i sličnim te kritiziranjem applea nego oni koji su oduševljeni njim. Ako misliš da sam ja zaluđen, loše misliš. Ja samo uživam u njihovim proizvodima i divim se njihovom načinu funkcioniranja, dizajnu, vizionarstvu, ako hoćeš marketingu ili whatever. Kad van bude nešto bolje bez imalo problema uzet ću to bolje, do tad ću koristiti najbolje iskustvo koje postoji u smartphoneovima ili računalima / OS evima. nhf.

A.
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.11.2009 14:28 (artfull).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
artfull kaže...

Meni se čini da ste ti i slični tebi više zaluđeni i opterećeni ajfonom i sličnim te kritiziranjem applea nego oni koji su oduševljeni njim. Ako misliš da sam ja zaluđen, loše misliš. Ja samo uživam u njihovim proizvodima i divim se njihovom načinu funkcioniranja, dizajnu, vizionarstvu, ako hoćeš marketingu ili whatever. Kad van bude nešto bolje bez imalo problema uzet ću to bolje, do tad ću koristiti najbolje iskustvo koje postoji u smartphoneovima ili računalima / OS evima. nhf.

znaci vec si se predbiljezio za nokiu n900 ili?

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
17 godina
neaktivan
grimyHR kaže...
artfull kaže...

znaci vec si se predbiljezio za nokiu n900 ili?

zasad mi se droid čini jedini blizu ... čekam da izbace šunjavu fizičku tipkovnicu koja samo zauzima mjesto i ne služi ničemu ( osim sljepcima možda ) i da se android još malo uozbilji ... no dotad ćemo viditi gdje je ajfon 4G i OS4 

A.
17 godina
neaktivan
artfull kaže...

Postoji bolje samo nazalost nije usminkanije. Bolje u funkcionalnosti sto ti nigdje nisi prekao. BIlo je u drugom threadu.

17 godina
neaktivan
iPhone na 2,5%

Otkriven prvi crv za iPhone. Looks like someone got iRickRolled. Osmijeh

P.S. ''The worm will not affect users who have not jailbroken their iPhones or who have not installed SSH.''

A evo i nešto slično.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.11.2009 15:32 (macak).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice