Kretenizam! Njihov software, njihovo dvorište.
Meni nije jasno zašto? Pa i Apple ima Safari, dođe uz MacOS, ne pita tokom instalacije koji ću browser. Google gura svoj Chrome gdje god stigne. A Microsoft je u svoj OS ubacio svoj preglednik, vrlo lako možeš instalirati drugi i da više IE i ne primjetiš, ako ti to smeta.
Ne sviđa im se što će u desktop načinu korištenja ovog OS-a biti moguće koristiti samo IE.
U zadnjih par godina sam tolko procital clanaka o raznim tuzakanjima ovih ili onih strana, da pocinjem misliti kako su cjeli svijet obuzeli zli duhovi zagorski s namjerom da sve tuze.
Ne sviđa im se što će u desktop načinu korištenja ovog OS-a biti moguće koristiti samo IE.
I što sad? Imaju pravo raditi što hoće sa svojim softverom. Ako ti se ne sviđa IE nemoj ni kupovati Windows RT i gotovo.
Problem je sto drugi prilagodavaju svoje programe IE-u, znate ono..... kliknes na link u nekom programu i odmah ti se otvori site (ali na IE)..... to je po meni najveci problem.
Odakle ti to? Moj komentar se odnosio na uopćeno ovo i za Windows 7.
Nitko ni u svom dvoristu ne smije raditi sto ga je volja, a kretenizam je kad kupac, iz nerazumijevanja, pljuje po zakonu koji upravo njega stiti.
Nitko ni u svom dvoristu ne smije raditi sto ga je volja, a kretenizam je kad kupac, iz nerazumijevanja, pljuje po zakonu koji upravo njega stiti.
A kako me to štiti?, prosvijetli nas?
Prosvijetli se sam. Internet je pun clanaka o tome.
Slazem se sa Blueom u potpunosti.
A ako cemo se sluziti tom logikom (MS ima pravo u svom dvoristu raditi sta god zeli...), onda i EU ima pravo raditi u svom dvoristu sta zeli. U ovom slucaju opaliti visoku kaznu MS-u, a ako ovi ne plate, zabranit prodaju Windowsa u EU. Ipak je to njihovo dvoriste, zar ne? Ako zelis svoj proizvod prodavati u EU, onda se pridrzavaj zakona EU. Nisam ljubitelj iste, ali ovdje su u potpunosti u pravu.
Nakon sto "srede" MS, red bi bio da "srede" i Apple. Tocnije pitanje Safaria unutar iOS-a. Naime, mogu ja koristiti operu ili neki drugi browser, ali ako unutar emaila kliknem na neki link, isti ce uredno biti otvoren unutar Safaria. Gluparija totalna. I gluparija koju EU treba takodjer cim prije rijesiti.
No neki su isto tako premladi pa ne shvacaju da im EU u ovom slucaju cini uslugu. Stariji ce se sjetiti prijasnjih browser ratova i totalne nemogucnosti web developera da svoju stranicu optimiziraju da radi na svim browserima, jer eto, zahvaljujuci ponajvise MS-u uvedeni su neki novi "standardi" koji to uopce nisu bili. Ali si ih se morao drzati. Onda i konkurencija krenula istim stopama pa je nastao potpuni kaos. Ja sam u to vrijeme startao sa web developmentom i izgubio sam zivaca za 10 zivota zahvaljujuci takvoj politici MS all mightya.
A neki cak i kad ih zakonom stite ne zele da ih se stiti. Stvarno neshvatljivo.
Kako mene štiti zakon koji mi otvara glupi prozor o izboru preglednika, kada i sam mogu instalirati što me volja?
Pa najbolje da tako nudi svaki put alternativu za Windows Explorer, Windows Media Player, Windows Photo Viewer, Windows faking kalkulator.
Ako je software limitiran na jedan browser i to tržištu ne odgovara, onda je tu tržište da ga kazni, a ne nekakva europska unija koja se igra Boga trenutno.
Možeš li na iOS-u vrtjeti flash? Ne možeš. Je li to razlog za tužbu? Naravno da nije. Platforma je limitirana i tržište je to prihvatilo...end of story.
Da se razumijemo, ne sviđa mi se limitiranost W8 ARM, ali još mi se manje sviđa ta bahatost europske unije.
Onda tu pridruži i OS X ,jel je situacija ista i na njemu. Ali o tome nitko ,nigdje ,ni riječi.
Onda tu pridruži i OS X ,jel je situacija ista i na njemu. Ali o tome nitko ,nigdje ,ni riječi.
Da je ista - prvi bih srao.
No nije. Evo na OS X-u sam trenutacno, pisem ovaj post preko Chromea. Imam jos Operu i FF instalirane. I mogu ih uredno podesiti za defaultne browsere (Chrome mi i je defaultni).
Netko nije procitao vijest(i) u vezi MS-a sa razumijevanjem.
Jesmo, vjerovao ili ne, ali komentiramo širu situaciju. Konkretno i slučaj s W7, koji je, btw., također spomenut u članku.
Kako nije ista situacija? Možeš li i na W7 instalirati te browsere? Možeš. Zašto se onda uplela EU?
Zasto? Vrlo je jednostavan odgovor:
Zato sto mogu, i zato sto smatraju da su u pravu. Njihovo dvoriste, njihova pravila. Sam si to napisao, zar ne? :)
No nije. Evo na OS X-u sam trenutacno, pisem ovaj post preko Chromea. Imam jos Operu i FF instalirane. I mogu ih uredno podesiti za defaultne browsere (Chrome mi i je defaultni).
Pročitao je.
Nego ,FF je defaultni preglednik na OS X-u ,pa se ipak svi linkovi otvaraju u Safariju. Why?!
Trenutno nisam nisam na OS X-u ,inače bi ti postal ss.
Microsoftov OS je OS za osobna racunala i velika je razlika izmeju toga ili Appleovog OS-a za Apple-ova osobna racunala. Jedan od osnovnih principa zdravog trzista je jednakost. Microsoft, niti bilo tko, ne smije nikoga (sam sebe) dovoditi u povlasteni polozaj. Da ne postoje regulatorna tijela Microsoft bi, po principu da u svom dvoristu moze raditi sta hoce, sutra mogao izbaciti Windowse koji rade iskljucivo sa MS aplikacijama a ukinuti podrsku za starije verzije. Nadam se da si svjesan do kakve bi to katastrofe dovelo.
Valjda si upoznat i sa Microsoftovim nedavnim pokusajem uvodjenja novog formata (.docx) u Office kojeg starije verzije nisu mogle otvarati a koji je postavljen kao defaultni. Znaci prisiljavanje kupca na kupovinu novog softwarea kako bi mogao pratiti standarde - ucjena. Sudovi su presudili da MS mora besplatno ponuditi podrsku za novi format i za starije verzije aplikacija. To ti je jos jedan primjer zastite kupca od "u svom dvoristu cu raditi sto hocu".
Monopolizam je najgora moguca stvar za kupca i netko to mora nadgledati.
Pročitao je.
Nego ,FF je defaultni preglednik na OS X-u ,pa se ipak svi linkovi otvaraju u Safariju. Why?!
Trenutno nisam nisam na OS X-u ,inače bi ti postal ss.
Ajde bas postaj, ali uredno video, nikakav SS tu nista ne moze pokazati.
Evo ja sam upravo kliknuo na link iz maila, uredno otvoren u Chromeu. Link iz MAMP aplikacije uredno otvoren u Chromeu takodjer.
Da je situacija takva kakvom ju ti opisujes, prvi bi pljuvao po Appleu. U slucaju iOS-a vec jesam, i nije mi jasno zasto se EK i tog pitanja ne dotakne.
Zašto prema Microsoftu imaju druga pravila?Zato jer su tržišni monopolisti na više tržišta pa ih se redovito mora šamarati.Možda će začas tako kažnjavati i Apple zbog iPad-a(jer im je to ipak jedino tržište gdje drže monopol).Google već je bio kažnjavan zbog raznih internetskih stvari.Samo me zanima šta ćekaju sa intelom jer mu AMD očito više nije dostojna konkurencija na tržištu x86(32 &64 bit) cpu-ova.
Da je tržišni monopolizam dopušten,vjerujte mi svijet bi bio u još puno većem ku*cu nego što je danas. Definicja monopola ne uključuje nepostojanje konkurencije nego monopol može biti i kada jedna tvrka ima dominantnmu poziciju čak i uz postojeću konkurenciju.
Nadam se da si svjesan do kakve bi to katastrofe dovelo.
Svi bi, ja bih prvi ako treba, prešli na Linux. Nisu ludi da to urade pa makar im to regulatorno tijelo takvo što i namećalo.
Doma ,kad budem na OS X-u.
Nadam se da si svjesan do kakve bi to katastrofe dovelo.
Svi bi, ja bih prvi ako treba, prešli na Linux. Nisu ludi da to urade pa makar im to regulatorno tijelo takvo što i namećalo.
Nebih svoj novac stavio na takav happy end.I to to ti kaže FOSS fanatik.
Neoliberalni kapitalizam je najveće smeće od ekonomskog sustava koje sam ikad vidio i čuo i sva sreća da se ponekad uključe regulatorna tijela jer bi inače danas bili još i u većoj krizi za koju je neoliberalni kapitalizam ionako kriv.
Ajde, cujemo se onda veceras u ovom topicu. Imam posla za obavit, pa se takodjer javim cim doma dodjem :)
Ovi iz EK su stvarno debili bez zubi.
1. iOS ima SAFARI, i nema teorije da se makne!
2. Isto tako je sa MacOSom (doduše ne tako striktno kao na iOSu)
3. Integracija samo par appova za ARM je nekako i očigledana jer ne žele imat bloatwarea.
Džaba se Mozilli tužit kad su od jednog perfektnog browsera napravili ragu i gube market share. Google Chorme je po meni najbolji (pogotovo mobilna verzija). Šta se tiče IEa na W8 radi vrhunski pogotovo metro, koja odlično radi na low end računalima (atom i sl).
Doma ,kad budem na OS X-u.
Inace, ista stvar kod mene na Win 7, samo sada nez konkretno o kojim programima je tocno rijec 8imam ih preko 50-tak)..... ali bacam se u potragu xD
Iako mi je FF default, jednostavno kao da nije..... bas poput "Milanović vs Čačić" verzije (if u know what i mean
).
Nije nikakav kretenizam. EU je također jedno dvorište i vlasnik odlučuje što u to dvorište smije ući i pod kojim uvijetima. Microsoft windowse želi *prodavati* na području europske unije, nije riječ o besplatnom proizvodu u kojem slučaju bi vrijedilo ovo što si napisao.
I Apple je odbio Flash tehnologiju na svim iOS uređajima, pa se EU/EK nije bunila, šta onda hoće protiv Microsofta.