Prvi put u životu da lajkujem neki potez Apple-a.
Mada svakako je ta zabrana bila sebična.
Nadam se odobravanju ostalih aplikacija i browsera.
Prvi put u životu da lajkujem neki potez Apple-a.
Mada svakako je ta zabrana bila sebična.
Nadam se odobravanju ostalih aplikacija i browsera.
Isprobao.. Radi osjetno brze od Safarija..
Odlicno! Upravo sam ga instaliro, i mogu rec da se i na WiFiu osjeti prilicno velika razlika u brzini otvaranja stranica... Zaboravljam Safari, zivjela opera :D
Svaka čast Apple! Neočekivano nešto od njih! 
Brz je, al nemogucnost normalnog zumiranja je ogroman minus u odnosu na safari. Isto tako je vidljivo da slike prikazuje u puno nizoj kvaliteti od safaria a i dosta stranica ne prikazuje kako treba.
Ni jedan ni drugi nisu savrseni...
Postoji samo jedan razlog zašto su pustili. Zato što ipak ne duplicira funkcionalnost iz iPhone OS-a. Opera na iPhonu je ispodprosječan browser. Sučelje nije u "duhu" iPhone OS-a, double-tapmenu je kriminalan i slično (čisto se čudim zašto im zbog toga nisu par puta vratili), da ne spominjem kvalitetu prikaza. Više mi djeluje da se ovime Opera osramotila.
Stvarno leti.... jest da su slike loše kvalitete, ali za edge je savršena...
Također tabovi su puno bolje napravljeni nego u safariju, a imam osjećaj da je puno bolje optimizirana i da troši manje resursa.
Ima pod opcije kvaliteta slika, ali to je po defultu postavljeno na high.
da, tih par stvari su mogli bolje rijesit, al je zato dosta brza od safarija.
valjda ce u sljedecim verzijama to malo poboljsat
Ovo je beta btw...
Ovaj browser je pravo osvježenje. Stvarno leti. Digao je iPhone poprilično. Izgleda da ipak S.Jobs nije do kraja prolupao :-). Al sve jedno, dosta mi je iPhone-a i Apleovih restrikcija.
Bježim na Android....
ne sviđa mi se za sad ... malo je možda brža na nekim stranicama ( sasvim očigledno zbog slika ), al sve pleše i sučelje nema veze sa iPhoneom baš. Možda se naviknem ako je budem više koristio.
sviđa mi se ovaj potez jabuke, porućuju ne bojimo se konkurencije ni na našem terenu
Sviđa mi se zbog brzine a nadam se da će u slijedećem updateu 'ispolirati' još neke stvari
O hvala bogu više. Apple se konačno odlučio na pravi potez. Opera mini je daleko intuitivnija od safarija. Možda na safariju zoom i scrolanje izgleda dinamičnije, ali ruku na srce opera mini daje puno bolji browsing experience. Stranice se zbilja brže učitavaju, ali ne peterostruko (bar meni ne). Sviđa mi se cacheanje stranica koje može posramiti safari kompletno. Nema više kad prebacite tab da vam se stranica učitava iznova nego ostaju loadane onako kako ste ih ostavili te isto vrijedi za back i forward.
Speed dial je daleko kvalitetnije riješenje od appleovog bookmark menua. Sad još da mogu odraditi nekakvu obradu flasha serverski (teško je je to procesorski zahjevno) to bi bio ogroman prc za Apple.
P.S. ako pokušam otvoriti Raspored od faxa (.pdf) i kliknem open prebaci me na safari i otvara ga u njemu, dakle nema integrirani viewer pdf datoteka, što smatram iznimno lošim. Neka proba još netko, možda je samo do moga telefona.
Po meni bolji od Safari. Bolji zoom, a možda i brže radi. Od sada samo Opera
Zum meni osobno paše, pinch-zoom je intuitivniji, ali bez greške sam zumao bilo koji dio sajta, čak i brže nego na safariju, zato što je render puno brži. Npr na safariju napraviš pinch zoom pa pričekaš oko sekundu da ti izoštri sliku, a ovdje to ide instant.
Što se tiče brzine, Opera je očito brža od Safari-a (bez obzira na način spajanja na net), ali ne bih stavio ruku u vatru da se radi o pet puta većoj brzini (možda u nekim "laboratorijskim uvjetima"), prije će biti da se radi o 2-3 puta većoj brzini. Ali ono u čemu je Opera uvjerljivo brža od Safari-a je povratka na prethodnu stranicu, tu Opera trenutno učitava stranicu iz 'cache'-a, dok Safari ponovno otvara stranicu sa net-a.
Zoom je, u odnosu na Safari tj. iPhone OS, skoro pa kriminalno riješen:
- postoje samo dvije razine zoom-a: umanjeni izgled stranice i uvećani za normalno čitanje, dakle ne postoji mogućnost prouzvoljnog postoka povećanja, a ni sam postupak zumiranja nije konzistentan (zoom-in se može raditi pinch-inom i 'klikom' prsta, a zoom-out samo pinch-outom.
- kod umanjenog izgleda stranice (bez zoom-a) tekst je nečitljiv, za razliku od Safari-a kod kojega se stanice sa određenom veličinom fonta mogu sasvim komotno čitati i bez zoom-a (u 'landscape' orjentaciji ekrana
- kod promjene orjentacije ekrana ne dolazi do promjene zoom-a nego je potrebno ponovo učitati stanicu (dakle ako učitate stanicu u 'portrait' orjentaciji, pa se prebacite na 'landscape' sadržaj ekrana se neće proširiti nego ostaje jednake širine kao kod 'portrait' prikaza
- nije moguće zoom-irati slike
Ima tu još par sitnica (tap-to click je malo čudno riješen, treba pogađati trajanje pritiska i u točno određenom vremenu podići prst inače pop-up meni nestane), neke stranice se prikazuju lošije, ali sve u svemu možemo očekivati da će uskoro izaći poboljšana verzija, jer mi se nekako čini da se ni sam izdavač Opere nije nadao 'approve'-u aplikacije od strane Apple-a, nego su očekivali čisto marketinšku dobit od (očekivanoga) neodobravanja programa.
Kako bilo da bilo, totalno neočekivana reakacija Apple-a, i za nadati se, uskoro poboljšana verzija Opere za iPhone.
Nema veze sa Operom, to su izmjene Terms&Conditions zbog dodavanja iPad-a
pokušao sam al me jednostavno živcira kako pleše po ekranu i nemogućnost pregleda tj nečitljivost na difotnoj veličini. Također na 3G i wi fi nisam primjetio nikakve razlike u brzini učitavanja. Jedino što mi se sviđa je što tabove čuva u cacheu i neke sitnice ... sve u svemu više se radujem sljedećem safariju na webkit dvojci.