Ne vjerujem dok ne budem mogao sastavit i naručit.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Međutim, teško je ne zapitati se kako će sve to proći kod kupaca, budući da prosječnog korisnika danas apsolutno ne zanima s kojim procesorom i s koliko RAM-a raspolaže njegov uređaj, već mu je jedino bitno kako se on ponaša u praksi i što s njime može učiniti.
Isuse dragi. Pa ne zanima nekih 15% korisnika,bar bih tako rekao u kakvoj se ja okolini nalazim. A ostalih 85% zna o procesorima (osnovno,jezgre i takt) i RAM-ima itd.. A onaj ko nezna može pitat nekog drugog za savjet,ili nek kupi drugi mobitel!!
Ozbiljno misle da netko prosječan u Americi mari za razliku između Snapdragona 600 i 800?
Iskreno se nadam da će zaživjeti, htio bih neki vrhunski uređaj, sa malnim ekranom recimo 3.5-4", a da na njemu nema jabuke....
Kad vidim ove cigle koje danas prodaju svi, plaće mi se, da hoću ciglu, kupio bih tablet. Hoću mobitel s kojim mogu sjesti dok mi je u đepu.
Nadam se da će nešto skoro izaći...
Iskreno se nadam da će zaživjeti, htio bih neki vrhunski uređaj, sa malnim ekranom recimo 3.5-4", a da na njemu nema jabuke....
Kad vidim ove cigle koje danas prodaju svi, plaće mi se, da hoću ciglu, kupio bih tablet. Hoću mobitel s kojim mogu sjesti dok mi je u đepu.
Nadam se da će nešto skoro izaći...
Sumnjam da ćeš moći birati dijagonalu.
Jednostavno nema logike kako ugraditi nešto u 4", a jedva stane u 4.7" recimo
Jednostavno nema logike kako ugraditi nešto u 4", a jedva stane u 4.7" recimo
Pa mani ekran, manja potrošnja energija, stavi se manja baterija i bok...
Pravi korak u smjeru rješavanja segmentacije je uređaj koji će potencijalno dolaziti u stotinama kombinacija? 
Kako će se birat komponente? Naručiš mobitel direktno iz tvornice ili će se komponente birat na licu mjesta? Baš me zanima kako će onda operatori uklopit te mobitele u tarife.
Uvijek kad das ljudima moc da rade nesto sami to zavrsi lose....
Isuse dragi. Pa ne zanima nekih 15% korisnika,bar bih tako rekao u kakvoj se ja okolini nalazim. A ostalih 85% zna o procesorima (osnovno,jezgre i takt) i RAM-ima itd.. A onaj ko nezna može pitat nekog drugog za savjet,ili nek kupi drugi mobitel!!
Bez obzira što se tebi osobno čini da većina (85%) korisnika zna osnove o hardveru mobitela, vjeruj mi na riječ da ogromna većina korisnika mobitela (90-95%) nema blage veze o procesorima, megahercima, gigabajtima, inčima i grafičkim koprocesorima, i za njih bi kupnja mobitela na ovakav način predstavljala noćnu moru. Uostalom, većina kupaca kompjutera isto tako nema pojma o komponentama od koji se sastoji kompjuter, pa kod kupnje za savjet pitaju nekoga od poznanika koji se malo bolje razumiju u to, ili jednostavo pitaju prodavača da im ponudi konfiguraciju.
Kao što je autor članka i naveo, većini korisnika je bitno da mobitel radi dobro, brzo i da nemaju sa njim problema, što je 'ispod haube' niti ih zanima, niti je bitno dok sve radi kao treba.
Pravi korak u smjeru rješavanja segmentacije je uređaj koji će potencijalno dolaziti u stotinama kombinacija? 
Autor je tu očito malo 'zabrijao', jer bi izbacivanje jednog modela sa velikim brojem varijacija značilo 'fragmentacija par excelance' (kako kaže Izet), i dovelo Android u još teži položaj, bar što se tiče programera.
Kako će se birat komponente? Naručiš mobitel direktno iz tvornice ili će se komponente birat na licu mjesta? Baš me zanima kako će onda operatori uklopit te mobitele u tarife.
Ovdje se očito nije puno mislilo na operatere, a princip kupnje bi vjerojatno bio jednak kao što je to sad slučaj kod kupnje Dell-ovih kompjutera/laptopa (pri tom naravno ne mislim na kupnju istih u RH nego u zemljama u kojima Dell nastupa direktno), dakle na internetu odabereš komponene, oni sastave kompjuter po tvojim željama i nakon sastavljanja ti ga isporuče na kućnu adresu.
Ma kakvo biranje procesora, RAMa i sl... Radi se o vec viđenim stvarima tipa engraving opcija i mijenjanje boja. Čak ce se moci i uploadati vlastita slika koja ce vas docekati kad upalite mobitel i to je u biti to :D
http://www.theverge.com/2013/7/3/4491146/moto-x-customization-options-include-colors-and-engraving
-- || \o/
Tresla se brda...
Ocekivano
Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
Autor je tu očito malo 'zabrijao', jer bi izbacivanje jednog modela sa velikim brojem varijacija značilo 'fragmentacija par excelance' (kako kaže Izet), i dovelo Android u još teži položaj, bar što se tiče programera.
Ako imaš jedan smartfon s jednom dijagonalom i rezolucijom ekrana (što zasigurno neće biti "konfigurabilni" parametri), kod kojeg se mijenjaju samo procesor, RAM i storage, onda da, time se rješava problem fragmentacije. Najvažnija (ili najgora) stavka u pogledu fragmentacije je rezolucija (dijagonala). Svaki moderni dvojezgreni procesor u smartfonu dovoljno je brz da developeri ne moraju razbijati glavu o tome hoće li aplikacija raditi ili ne. Naravno, proizvođači mobitela bi puno radije da svi mislimo da nam trebaju quad coreovi :)
A ovo sa gravurama znaci da ce bit skupo i da se bu dugo cekalo. Sve softwareski nije problem jer se moze prilikom aktivacije ucitat.
Ajde da vidimo. Ameri obozavaju Motorolu, a mozemo i vidjeti domoljublje na dijelu.
Ako imaš jedan smartfon s jednom dijagonalom i rezolucijom ekrana (što zasigurno neće biti "konfigurabilni" parametri), kod kojeg se mijenjaju samo procesor, RAM i storage, onda da, time se rješava problem fragmentacije. Najvažnija (ili najgora) stavka u pogledu fragmentacije je rezolucija (dijagonala). Svaki moderni dvojezgreni procesor u smartfonu dovoljno je brz da developeri ne moraju razbijati glavu o tome hoće li aplikacija raditi ili ne. Naravno, proizvođači mobitela bi puno radije da svi mislimo da nam trebaju quad coreovi :)
Ako gledamo sa stajališta rezolucije onda si u pravu (pogotovo ako bi alternativa bila izbacivanje 4-5 sličnih modela sa 2-3 rezolucije), ali ipak se ne bih složio sa tobom da je rezolucija najvažnija stavka u pogledu fragmentacije.
Uzmi naprimjer Sony-a, ako odabereš 6 modela iz serije Xperia (P, Sola, U, J, L, M) vidjet ćeš da svi do jednoga imaju potpuno istu rezoluciju (uz različite dijagonale ekrana) i po gornjem kriteriju ispada da na utječu bitno na fragmentaciju, međutim kad pogledaš specifikacije, vidiš da se radi o modelima koji su bazirani na trima različitim SoC-evima, sa (drastično) različitom količinom RAM-a (od 512 do 1 GB) i zasiguno korisničko iskustvo na njima nije ni približno jednako, a isto tako se zahtjevniji programi neće izvoditi podjednako glatko na svih 6 uređaja.
Problem fragmentacije proizlazi ne samo iz velikog broja rezolucija ekrana, nego prvenstveno iz velikog broja mogućih kombinacija komponenti koje direktno utječu na brzinu izvođenja aplikacija (RAM, CPU, GPU) i samim tim na korisničko iskustvo.