A pa dobro ajde neka je netko službeno rekao, ali naravno da je
ti markatinški trik. Mogli su se jednako tako i samo sa zlatnom bojom
pojaviti doduše, tip ljudi koji ga kupuje nija baš upućen što adresiranje
memorije veće od 4GB predstavlja na smartphoneu.
A pa dobro ajde neka je netko službeno rekao, ali naravno da je
ti markatinški trik. Mogli su se jednako tako i samo sa zlatnom bojom
pojaviti doduše, tip ljudi koji ga kupuje nija baš upućen što adresiranje
memorije veće od 4GB predstavlja na smartphoneu.
64bit nije potrebno za adresiranje više od 4GB memorije...
[edit] - sad vidim da to piše i u članku. Novinari...
Naravno da je 64bit blabla marketinska fora... ALI, postoji nesto sto predstavlja veliki napredak sto se ARMa tice, a to je ARMv8 arhitektura
ARMv8 zamisljena je od strane ARMa jos davne 2011, a realizirana je (brze nego bi inace) upravo zahvaljujuci Appleu, kralju marketinga!
Iako ce vise ljudi hvaliti taj iPhone zbog tog 64bitnog procesora i naravno to ce nekima biti unutarnji razlog za
prelazak na novi model, no na stranu to, korisnici samo profitiraju, oni ozbiljniji, napredniji, u koje bih naveo i
sebe, bez obzira sto koristim...khm...iPhone.
ARMv8 (AKA Marketinski: 64bit) predstavlja tranziciju ultramobilnih uredaja na visu razinu, iako jos aplikacije i
uredaji ne postoje koji bi iskoristili 64bitnu sabirnicu (iako to nema veze samo s adresiranjem memorije
napredak ce postojat puno prije nego li se pojave mobiteli s vise od 4GB), s pojavom mobitela koji podrzavaju
iste instrukcije (osim nekoliko kljucnih ARMv8 instrukcija u odnosu na prijasnje generacije) i sami
developeri ce prije nego li se mobiteli pocnu proizvoditi s 4+ GB RAMa, poceti prilagodavati aplikacije
novim instrukcijama i arhitekturi, pa ce slijedeca ARM generacija biti u potpunosti realna za brz napredak,
a prelazak ce biti u potpunosti... Bezbolan, tada kad se pojavi ARMv9 (ili stovec) koji za razliku od prijasnjih
podrzava iskljucivo 64bit!
TL;DR: Zovite nas iOvcama, ima tu neceg ceg bez Applea ne bi bilo (glavnom namjerom ili ne), bar ne u ovih 10 godina
Naravno da je 64bit blabla marketinska fora... ALI, postoji nesto sto predstavlja veliki napredak sto se ARMa tice, a to je ARMv8 arhitektura
ARMv8 zamisljena je od strane ARMa jos davne 2011, a realizirana je (brze nego bi inace) upravo zahvaljujuci Appleu, kralju marketinga!
Iako ce vise ljudi hvaliti taj iPhone zbog tog 64bitnog procesora i naravno to ce nekima biti unutarnji razlog za
prelazak na novi model, no na stranu to, korisnici samo profitiraju, oni ozbiljniji, napredniji, u koje bih naveo i
sebe, bez obzira sto koristim...khm...iPhone.
TL;DR: Zovite nas iOvcama, ima tu neceg ceg bez Applea ne bi bilo (glavnom namjerom ili ne), bar ne u ovih 10 godina
A imam i ja iPhone, naravno da postoji velik dio ljudi koji zna što ima sa smartphoneom, no referirao sam se na
one zbog kojih su razvikivali novosti, od kojih im je najvažnije bio da novi model bude nekako vizualno drugačiji
makar to bila samo zlatna boja. Naravno da je Apple masivno utjecao na smartphone trendove-a jel na bolje ili ne,
nebih ulazio - tko zna što bi bilo kad bi bilo:)
realno sad se u veličinu smarphonea može nagurati i više rama i procesorska snaga jednog PC-a, pa 64 bita nije neka revolucija,
ali neznam, to je kategorija u kojoj mi je bitnije da mobitel ne moram puniti dvaputa dnevno i da nebude vruć kao sijalica.
naime treba mi fon za razgovore i komunikaciju jel :)
A jel cemo nesto procitati o mestenju benchmarkova od strane samsunga, posebno o Note 3?
Grozdje je kiselo, rekla bi lisica :D
In other news, our competitor's product is unnecessary :D
I naravno, ako je 64 bita trik, zasto vi razvijate 64-bitni proc? Ah da, kad ga vi izdate, taman taj dan vise nece bit marketinski trik, nego nasusna potreba :D
Presmijesno.
A jel cemo nesto procitati o mestenju benchmarkova od strane samsunga, posebno o Note 3?
Vjerojatno oces. S par dana zakasnjenja.
A imam i ja iPhone, naravno da postoji velik dio ljudi koji zna što ima sa smartphoneom, no referirao sam se na
one zbog kojih su razvikivali novosti, od kojih im je najvažnije bio da novi model bude nekako vizualno drugačiji
makar to bila samo zlatna boja. Naravno da je Apple masivno utjecao na smartphone trendove-a jel na bolje ili ne,
realno sad se u veličinu smarphonea može nagurati i više rama i procesorska snaga jednog PC-a, pa 64 bita nije neka revolucija,
ali neznam, to je kategorija u kojoj mi je bitnije da mobitel ne moram puniti dvaputa dnevno i da nebude vruć kao sijalica.
Za to ti ne treba smartphone. Telefoniranje je na njima iovako samo manji dio upotrebe, i sve vise nestajuci. Osobno bi mogao proci s par desetaka minuta razgovora (ili par minuta ako je obracunska sekunda, imam po 1-2 poziva svakih 2-3 dana), 0 poruka (parking iovak ne ulazi u kvotu nego se naplacuje posebno) ali bi trebao jedno 5-7 GB prometa mjesecno.
I zasto si se bas na njih referirao? Oni nemaju pravo na noviju tehnologiju zbog koje ce im mobitel, po vec ustaljenom Apple principu, nekoliko godina dobijati nove updateove OSa, umjesto nekoliko mjeseci?
I naravno, ako je 64 bita trik, zasto vi razvijate 64-bitni proc? Ah da, kad ga vi izdate, taman taj dan vise nece bit marketinski trik, nego nasusna potreba :D
Presmijesno.
Ovo je napola preuzet i preveden clanak s engadgeta od prije par dana, tj. bar sam ga tamo ja procitao.
U orginalnom clanku pise da Qualcomm razvija 64-bitne procesore i uskoro ce ih izdati za serversko ARM trziste, a ne za mobilne uredaje.
A jednom kad mobitelima bude trebalo vise RAMa onda ce imat smisla koristit ih i tamo.
Evo vam malo bolje objašnjenje a ne to vaše. 64bitni je trik. OK onda je i 32bitni trik dosta je 8bitni
https://medium.com/tech-blogging/c80bf285b855
Pa to smo isto rekli i mi forumaši u temi kada je najavljen. Ništa novo.
Presmijesno.
Ovo je napola preuzet i preveden clanak s engadgeta od prije par dana, tj. bar sam ga tamo ja procitao.
U orginalnom clanku pise da Qualcomm razvija 64-bitne procesore i uskoro ce ih izdati za serversko ARM trziste, a ne za mobilne uredaje.
A jednom kad mobitelima bude trebalo vise RAMa onda ce imat smisla koristit ih i tamo.
Je, a kad Samsung "our next phone will have 64-bit too, kmee,kmee"(TM) izda ARMv8 Exynos, Qualcomm ce ostat po strani, zato sto to nema smisla. Dajte nemojte bit naivni. Ovo je damage control i nista vise, jer ih je netko iznenadio.
Ja ne mogu shvatit da nakon desetina clanaka koji bi i mojoj mami objasnili koja je poanta prelaska na ARMv8, netko jos spominje 4 GB rama kao neki bitan faktor.
64bit nije potrebno za adresiranje više od 4GB memorije...
[edit] - sad vidim da to piše i u članku. Novinari...
Da citiram sam sebe - ovih 5 što su nalijepili TD neka malo razmisle zašto x86 (32bit) linux distre alociraju 4+ GB RAMa bez problema i kako to Win 2000 Server Datacenter edition (32bit!) podržava do 64GB.
Odgovor na to vam je PAE...
Genijalci.
Ali da budemo pošteni nema svaka arhitektura procesora neki ekvivalent PAE-a tako da se ne može generalizirati po tom pitanju. A i usprkos PAE-u i dalje imaš limit od 4 GB virtualnog adresnog prostora.
Možeš izvući više od 4 GB po procesu sa dijeljenjem memorije među procesima i onda žongliranjem sa segment selektorima baš kao što se nekada radilo u 16 bitnom realnom modu, ali to nije za svačiji želudac. :D
No strogo gledano u pravu si. Na x86 definitivno nije potrebno, a vidim i ARM ima neku svoju varijantu sa 40 bitnom adresnom sabirnicom.
Za to ti ne treba smartphone. Telefoniranje je na njima iovako samo manji dio upotrebe, i sve vise nestajuci. Osobno bi mogao proci s par desetaka minuta razgovora (ili par minuta ako je obracunska sekunda, imam po 1-2 poziva svakih 2-3 dana), 0 poruka (parking iovak ne ulazi u kvotu nego se naplacuje posebno) ali bi trebao jedno 5-7 GB prometa mjesecno.
I zasto si se bas na njih referirao? Oni nemaju pravo na noviju tehnologiju zbog koje ce im mobitel, po vec ustaljenom Apple principu, nekoliko godina dobijati nove updateove OSa, umjesto nekoliko mjeseci?
Pa treba mi za telefoniranje i komunikaciju, zašto je to nedopušteno za mobitel?
Jasno, koristim od bitnijeg gps i fotoaparat, no sve te stvari me ne mogu, zajedno
natjerati da bacim postojeći iphone5 i sonyXperiu, kad na njima to sve isto radi.
Na kraju dana, puno mi je gore ostati bez baterije na poslovnom mobitelu
o kojem često ovisi novac od kojeg živim, nego imati nekakvih 64 bita.
U tom smislu, s gledišta nekog korisnika, rekao bih da im je to marketing.
Nisam pritom na strani qualcomma, znam da će i oni na kraju sve to ponuditi, ali
osobno, teško me mogu nagovoriti na novi smartphone, ni oni ni apple.
A nije da ih ne isprobavam sve redom.
Evo, npr, imam LG G2 trenutno, baterija mu jest nešto trajnija, fluidan,
ali nije me uvjerio da bih ga trebao trajno zadržati:)
A bome imaš i lepe nokte, jel to lakiraš ili kaj?
Oni ipak gledaju malo dublje u buducnost i samo je pitanje vrimena kad ce iOS i OSX postat jedno
A to ne radi Windows sa svojim Windows 8 sistemom koji je praktički spojio računare, tablete i mobitele?
A recimo Ubuntu Edge na kojem ćeš sa mobitela priključivanjem na monitor moći da obavljaš sve funkcije ko i na računaru?
Po meni je u tom segmentu (koji trenutno apsolutno ništa ne znači), za razliku od drugih segmenata, Apple malo iza konkurencije. Drugi su praktički na korak od tog spajanja.
Nakon što sam bio vjerni zagovornik Androida i hejter Apple-a, kupio sam iPhone 5 čisto da isprobam.
Prošlo je 3 mjeseca, i mogu samo reći svaka čast Appleu, uspjeli ste me pridobit prvih mjesec dana, ali sada sam shvatio zašto vas opet mrzim.
Otvorenost sustava. Nikakva.
Želim poslat attachment drugačijeg oblika od slike. Ne ide.
Želim prebacit mp3-icu na mob, jer, obožavam ih i dalje više nego streaming, ne ide.
Želim prebacit sliku na Photo Stream preko web sučelja jer ne koristim iCloud aplikaciju za Windowse.
Ne ide.
Želim prebacit nove epizode HIMYM koje sam kupio na CBS-u i Netflixu, ne ide. (aka moraš skidat ili koristit Apple servis).
Odem kod bake na PC, želim joj prebacit slike (koje je dugo i željno isčekivala), ne ide jer iTunes ne želi sinkronizirati 2 ili više računala.
Na kraju je radilo staro dobro rješenje - Dropbox.
I zato, dragi Apple, svaka čast na out-of-the-box uređaju, ali za druge uređaje osim iPhone-a i iPad-a, moto vam je "ko vas hebe".
Tako da molim boga da Nexus 5 dođe prije kraja mjeseca.
Odem kod bake na PC, želim joj prebacit slike (koje je dugo i željno isčekivala), ne ide jer iTunes ne želi sinkronizirati 2 ili više računala.
Pa ,o tome znamo sve ,još od prvog iPhonea.
Ovaj procesor treba više gledati kao korak na putu prema Apple desktop ARM procesorima
i bježanju od Intela
Autoriziraj PC/Mac.
Naravno da sam to napravio, ali mogu imati samo jedan library i taj jedan mora biti identičan na svim računalima, što kod mene nažalost nije moguće.
Ovaj procesor treba više gledati kao korak na putu prema Apple desktop ARM procesorima
i bježanju od Intela
Hmm, to baš neće biti tako jednostavno, isto kao i spajanje IOS-a i OSX-a. Ali ne reci dva put, Apple je vrlo uspiješno preživio promjenu arhikteture 2 puta do sada, stoga me ne bi začudilo niti prelaz na ARM. Samo ARM-ovi su malo slabašni za desktop (govorimo o usporedbi desktop power aplikacija, naravno).
i bježanju od Intela
Dream on ,dream on.
Priča stara nekoliko godina ,ali ne baš toliko lako izvediva u nekoj bliskoj budućnosti ,kao što je to bio prelazak sa PPC-a na Intel.
Why You’ll Probably Never Own A Mac With An ARM Processor
Prije će Intel doć na iPhone i Pad.
Naravno da sam to napravio, ali mogu imati samo jedan library i taj jedan mora biti identičan na svim računalima, što kod mene nažalost nije moguće.
Naravno da mora.
A ko što rekoh ,znal si jako dobro u kaj se upuštaš.
a multiloader, bump, ili jednostavno usb kabel pa start/C/iphone i c/p?
A to ne radi Windows sa svojim Windows 8 sistemom koji je praktički spojio računare, tablete i mobitele?
A recimo Ubuntu Edge na kojem ćeš sa mobitela priključivanjem na monitor moći da obavljaš sve funkcije ko i na računaru?
Po meni je u tom segmentu (koji trenutno apsolutno ništa ne znači), za razliku od drugih segmenata, Apple malo iza konkurencije. Drugi su praktički na korak od tog spajanja.
To sto se sustavi zovu isto/slicno, ne znaci da su isti. Koliko su 'isti' WP8, W8RT i W8, su od pocetka 'isti' i iOS i OSX, a to je bilo jedno 5 godina ranije.
Ubuntu edge nije uopce ista klasa uredjaja. I da, ne postoji jos.
ARMv8 (AKA Marketinski: 64bit) predstavlja tranziciju ultramobilnih uredaja na visu razinu, iako jos aplikacije i
uredaji ne postoje koji bi iskoristili 64bitnu sabirnicu (iako to nema veze samo s adresiranjem memorije
napredak ce postojat puno prije nego li se pojave mobiteli s vise od 4GB), s pojavom mobitela koji podrzavaju
iste instrukcije (osim nekoliko kljucnih ARMv8 instrukcija u odnosu na prijasnje generacije) i sami
developeri ce prije nego li se mobiteli pocnu proizvoditi s 4+ GB RAMa, poceti prilagodavati aplikacije
novim instrukcijama i arhitekturi, pa ce slijedeca ARM generacija biti u potpunosti realna za brz napredak,
a prelazak ce biti u potpunosti... Bezbolan, tada kad se pojavi ARMv9 (ili stovec) koji za razliku od prijasnjih
podrzava iskljucivo 64bit!
Sve Appleove aplikacije su kompilirane za 64-bitni CPU i u radu pokazuju da je novi proc dvostruko brži od starog iako radi na istom taktu i ima isti broj jezgri. Naravno da je za manji dio ubrzanja zaslužan 64-bitni kod, ali napredak je tu pa ga zovi kako hoćeš. 8 mobilnih jezgri koje rade na taktu stolnih računala - očito nije jedino rješenje... Marketing? Da marketing je, ali baziran na lako provjerljivim činjenicama... x2 u istom seksi tankom kućištu sa istom baterijom koja dulje traje. Ajte vi, gospodo...
Fotke možeš prebaciti na bilo koje računalo sa USB priključkom i bez iTunesa. Neš ti problema...
Fotke možeš prebaciti na bilo koje računalo sa USB priključkom i bez iTunesa. Neš ti problema...
Samo Camera Roll, ne slike/video koje imam po Libraryu ili npr. sa iPad-a.
Takoder, najcesce mi za treba mass storage i kad imam prezentacije, a ne nosi mi se stick.
i bježanju od Intela
Dream on ,dream on.
Priča stara nekoliko godina ,ali ne baš toliko lako izvediva u nekoj bliskoj budućnosti ,kao što je to bio prelazak sa PPC-a na Intel.
Why You’ll Probably Never Own A Mac With An ARM Processor
Prije će Intel doć na iPhone i Pad.
http://news.cnet.com/8301-13579_3-57604070-37/apples-a7-chip-makes-a-run-at-intel/