Evo da se i ja uključim. Nekoliko ljudi je dalo izvrsne komentare, posebno MrBlc pa se u tom dijelu ne bih ponavljao, posebno na promašenost tzv. simulacije.
Primjetio sam da se u jako puno komentara implicira da je potreban daljnji bitan napredak u gravimetrijskoj gustoći da bi EV-ovi bili konkurentni. Po meni to danas uopće nije nikakav problem - Tesla u modelu 3 ima baterijski paket koji skupa s BMS-om, hlađenjem i inverterom ima 480 kg; mercedes u neki dan predstavljenom ECQ-u ima baterije teške 650 kg. To je 100-300 kg teže od klasičnog motora iste snage sa spremnikom goriva, ispuhom i sustavom hlađenja motora. Težina vozila ne utječe bitno na potrošnju struje obzirom da EV-ovi koriste regenerativno kočenje, a trenje je vrlo malo i linearno ovisno o brzini i masi pa tako ne čini bitan dio gubitaka i ne penalizira masivnija vozila kao što je slučaj s ICE pogonom. Ono što se sada nudi ili najavljuje od ozbiljnih aktera nema nikakvih bitnih tehnoloških mana. Cijena i dostupnost punjača su veći problem koji će se riješiti omasovljavanjem proizvodnje kao i u svim drugim područjima.
Mišljenja sam da će svaki onaj koji isproba solidan EV istog trenutka biti preobraćen i čekati priliku da ga kupi.