Kakva je budućnost električnog automobila?

poruka: 112
|
čitano: 29.296
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kakva je budućnost električnog automobila?".
9 godina

Evo da se i ja uključim. Nekoliko ljudi je dalo izvrsne komentare, posebno MrBlc pa se u tom dijelu ne bih ponavljao, posebno na promašenost tzv. simulacije.

Primjetio sam da se u jako puno komentara implicira da je potreban daljnji bitan napredak u gravimetrijskoj gustoći da bi EV-ovi bili konkurentni. Po meni to danas uopće nije nikakav problem - Tesla u modelu 3 ima baterijski paket koji skupa s BMS-om, hlađenjem i inverterom ima 480 kg; mercedes u neki dan predstavljenom ECQ-u ima baterije teške 650 kg. To je 100-300 kg teže od klasičnog motora iste snage sa spremnikom goriva, ispuhom i sustavom hlađenja motora. Težina vozila ne utječe bitno na potrošnju struje obzirom da EV-ovi koriste regenerativno kočenje, a trenje je vrlo malo i linearno ovisno o brzini i masi pa tako ne čini bitan dio gubitaka i ne penalizira masivnija vozila kao što je slučaj s ICE pogonom. Ono što se sada nudi ili najavljuje od ozbiljnih aktera nema nikakvih bitnih tehnoloških mana. Cijena i dostupnost punjača su veći problem koji će se riješiti omasovljavanjem proizvodnje kao i u svim drugim područjima.

Mišljenja sam da će svaki onaj koji isproba solidan EV istog trenutka biti preobraćen i čekati priliku da ga kupi.

Ja rekoh
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Kakva je budućnost električnog automobila?
MrBlc kaže...

Budućnost će biti onakva kakvu stvorimo, a to ovisi o tome da li ćemo lobirati za idealno rješenje ili ćemo uskočiti u hype train.

Slažem se da budućnost ovisi o našim postupcima. Ako ćemo uskočiti u hype train imat ćemo gužve automobila koji ne zagađuju, a ako ćemo lobirati za idealno rješenje imat ćemo i dalje gužve ICE vozila.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Razmišljanje "bolje da zagađuje van grada" je iznimno sebično i uskogrudno. S jedne strane, ako zagađuješ, onda zagađuj kraj svog prozora, a ne tuđeg, a s druge strane, izmještanje zagađenja tamo gdje se proizvodi hrana je jako glupa ideja.

Isto tako je sebično živjeti van grada i autom svaki dan ići u grad na posao. Tako se za sebe zadržava čist okoliš, a one u gradu dodatno truje. A takav životni stil mnogi smatraju idealnim.

Gradovi osim prometa imaju i industriju, a zbog industrije imaju dodatni promet. Proizvode te industrije koriste i oni koji ne žive u gradovima. Je li pošteno da se dio zagađenja te proizvodnje malo izmjesti? Problem je u koncentraciji, ako bi se ukupno zagađenje ravnomjerno distribuiralo, bilo bi toliko malo da ga nitko ne bi ni primjetio, problem nastaje kada se koncentrira na jednom mjestu poput grada. Nitko ne kaže da svo gradsko zagađenje treba završiti na jednom polju, nego ga treba redistribuirati na više mjesta, tako da odtereti grad, a ne ugrozi ta mjesta.

17 godina
protjeran
Shamrock kaže...
memulica kaže...
Shamrock kaže...

Pogledajte ovaj graf koji prikazuje broj registriranih plug-in vozila u Norveškoj. Budućnost električnih automobila je sasvim jasna.

Oš' reć da prodajom nafte i derivata debelo subvencioniraju svoje građane?

Oš' reć da je 'naftni lobby' sad dobar?

OK, evo ti ispod podatak za cijeli svijet. Jel' naftni lobby subvencionira cijeli svijet?

Prije 10 godina, električnih automobila gotovo da nije ni bilo. Danas ih je normalno vidjeti, pogotovo ako se ne nalazimo u nekoj vukojebini gdje je glavna fora uvesti isluženi dizel iz Njemačke.

Jel' tebi jasno da se je u 2017. prodalo oko 86 miljuna vozila, a ti meni i dalje pričaš neke bajke oko milijun električnih.

Naftni lobby, ugljeni lobby, čokoladni lobby, država, građani, itd. financiraju proizvođače el. automobila.

Taj rast je potpuno umjetan i sa svim tim subvencijama imaju gubitke po proizvedenom automobilu. Sve mi to vrlo sliči mi na ruske petoljetke i komunističku plansku ekonomiju. Svi znamo kako to završi na kraju balade.

Kao šlag na tortu je vječiti problem skladištenja energije, a bez kojega nema prelaska na nove izvore energije.

Situacija je vrlo jednostavna;

Bez REVOLUCIJE u znanosti&industriji nema ništa od svega toga, a nje nema ni na vidiku ni u jednom dosad znanstvenom radu vezanom za skladištenje i proizvodnju energije.

Javna je tajna da cijedimo zadnje kapi u baterijskoj tehnologiji.

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
17 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...
Visak kaže...

Upravo suprotno. Ljudi danas kupuju jeftine dizele računajući kako dizel drži cijenu, a kad ih zabrane nećeš ih moći ni pokloniti nekome. Upravo zato ih se Nijemci rješavaju dok još nešto mogu dobiti za njih. 

lol daj realne podatke da vidimo koliko ih se rješavaju 

A German dealer association has warned that both new and used diesel car prices have fallen 10-20%, due to discussions about diesel driving bans, and has criticised the bans as ‘more ineffective actionism than improving air quality.’

https://rmsautomotive.eu/german-dealer-lobby-warns-of-10-20-used-and-new-diesel-price-declines/

9 godina
memulica kaže...

Jel' tebi jasno da se je u 2017. prodalo oko 86 miljuna vozila, a ti meni i dalje pričaš neke bajke oko milijun električnih.

Naftni lobby, ugljeni lobby, čokoladni lobby, država, građani, itd. financiraju proizvođače el. automobila.

Taj rast je potpuno umjetan i sa svim tim subvencijama imaju gubitke po proizvedenom automobilu. Sve mi to vrlo sliči mi na ruske petoljetke i komunističku plansku ekonomiju. Svi znamo kako to završi na kraju balade.

Kao šlag na tortu je vječiti problem skladištenja energije, a bez kojega nema prelaska na nove izvore energije.

Situacija je vrlo jednostavna;

Bez REVOLUCIJE u znanosti&industriji nema ništa od svega toga, a nje nema ni na vidiku ni u jednom dosad znanstvenom radu vezanom za skladištenje i proizvodnju energije.

Javna je tajna da cijedimo zadnje kapi u baterijskoj tehnologiji.

Ti si pomiješao dvije stvari - prelazak automobila na struju nije uvjetovan novim izvorima energije. Ono što skurimo u automobilima možemo efikasnije skuriti u elektranama i efektivno smanjiti zagađenje te ukupni, nazovimo to tako, ugljični otisak, prijevoza. Osim toga, električna vozila kao takva su izrazito kompatibilna sa sunčanim elektranama - ona 95% vremena stoje parkirana, ako odbiješ noć to je još uvijek 90% vremena tako da ih se ima vremena napuniti generacijom iz FN panela.

Ja rekoh
17 godina
protjeran
Feudalac kaže...

Ti si pomiješao dvije stvari - prelazak automobila na struju nije uvjetovan novim izvorima energije. Ono što skurimo u automobilima možemo efikasnije skuriti u elektranama i efektivno smanjiti zagađenje te ukupni, nazovimo to tako, ugljični otisak, prijevoza. Osim toga, električna vozila kao takva su izrazito kompatibilna sa sunčanim elektranama - ona 95% vremena stoje parkirana, ako odbiješ noć to je još uvijek 90% vremena tako da ih se ima vremena napuniti generacijom iz FN panela.

1. Otisak je potpuno isti, jer je zagađenje samo izmješteno na drugu lokaciju. Filozofija noja ti ovdje ne pali.

2. El. vozila su zapravo izrazito kompaktibilna sa 'fosilinim' i nuklearnim elektranama, jer samo one daju energiju u bilokoje doba dana/godine i u svim vremenskim uvjetima.

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
14 godina
neaktivan
squizl kaže...
zoki.zlikowski kaže...

Uvjereni su zato sto se to i dogadja. Baterije konstantno napreduju, ali ne revolucijom nego evolucijom. Puno je toga napravljeno u zadnjih 10 godina, a puno toga je i otkriveno u laboratorijima i sad se treba prilagoditi masovnoj proizvodnji. Apsolutno sigurno je da ce baterije napredovati 2x u sljedecih 7-8 godina, cak se zna i kako (guglaj solid-state baterije, zatim smanjenje kobalta u strukturi katode). Danasnja baterija u Rimcevom Concept 2 ima 540 kg i kapacitet 120 kWh (usporedi to s Nissan Leafom iz 2014. kad je baterija imala 324 kg za samo 24 kWh).

Inace, to je dovoljno za 600 km domet na Tesli 3 pri brzini od 130 km/h ili oko 800 km po gradu ili prigradskim cestama.

Concept 2 ne postoji, tako da to nije dokaz ičega. Slobodno mi izvučeš graf koji pokazuje napredak baterija u zadnjih 10 godina, ali ne u energiji po volumenu, nego u energiji po masi. Al ne neke baterije u laboratoriju, nego komercijalne koje se mogu kupiti u dućanu ili na B2B tržištu.

Nama upravo revolucija po pitanju baterija treba, jer od 40ih godina prošlog stoljeća koristimo iste principe samo sa sve boljim i boljim materijalima. I sad smo došli do litija koji je najlakši metal i energetski najgušći i to je to, nema dalje. Tesla Roadster je imao 117 Wh/kg, zadnji model 3 ima 156 Wh/kg. Nema s ovim baterijama konkurentnih električnih auta.

A sta ti reci kad izjavis da Concept 2 ne postoji? A sta ti reci kad ti dam hrpu podataka, a ti iz glave izmisljas gluposti? Ono sto ti procitas je tezina baterije bez kucista i hladjenja podijeljeno s kapacitetom. Tesla Roadster je imao bateriju 450 kg i 50 kWh sto je 111 Wh/kg, Tesla Model 3 ima bateriju 527 kg i 75 kWh sto je 142 Wh/kg. Baterija na Concept 2 ima 600 kg s pojacalima i konverterima koji cine 60 kg ukupne baterije i kapacitet od 120 kWh. To je gustoca baterije od 222 Wh/kg. "Problem" Concepta 2 je sto iz tih baterija mora izvuci 1,4 MW struje i zato tih dodatnih 60 kg "opreme".
Inace, Teslina (Panasonicova) baterija 2170 ima gustocu od 322 Wh/kg (5.750 mAh, 3,7 V i 60 grama), ali moras dodati kuciste i hladjenje i slicno, zato pada ta brojka. Upravo je tu Rimac jako dobar.

Ferritin kaže...

Vjerujem kako bi puno ljudi kupilo električni automobil kada proizvođači počnu proizvoditi "normalne" električne automobile koji se ne smatraju premium prozivodom.

Pod time mislim na bare bone automobil kojemu cijena neće biti napuhana razinm karafekama poput 101 senzora, auto pilot, auto parking, kamere na svim stranama, ludi infotainment sitem itd.

Za sada su skoro svi električni automobili na tržištu na toj nekakvoj premium strani i mnoge ljude to jednostavno (financijski) odbija. Ljudi žele uzeti električni automobil da upravo uštede što je više moguće, a ne da moraju kupiti i sve dodatne feature koji ih ne zanimaju i samo povisuju cijenu auta.

Novi Nissan Leaf 26.000 eura: https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=251517582&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=18700&makeModelVariant1.modelId=53&pageNumber=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&usage=NEW&fnai=prev&searchId=e3648421-43f1-63b3-e347-c0b0c6c08ace

VW e-Up! 23.500 eura: https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=264500125&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&fuels=ELECTRICITY&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=25200&makeModelVariant1.modelId=11&pageNumber=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&usage=NEW&fnai=prev&searchId=714193ff-db59-d4c9-e4bb-3de875b4135e

Da si na vrijeme gledao, mogao si pokupiti 80.000 kn od drzave (probaj sljedece godine) i to znaci da dobijes gore navedene aute za 15.000 odnosno 12.500 eura.

15 godina

E-Up ne vrijedi 80k kn a ne da spucam 80k kuna bonusa(poticaja) i još onda platim 100k auto. Također to nije auto koji zadovoljava potrebe obitelji(ne ulazim u to koliko su nekadašnji auti bili manji i što sve ne, situacija se danas promijenila i ono što je nekad bilo dostatno danas nije). Minimalna veličina auta za potrebe obitelji(muž,žena,2 djece) je kompakt, znači Golf i slično. Ako uzmemo e-Golfa, kad ga se moglo kupit u RH, cijena je bilo 330k kn. Sorry ali toliko ne vrijedi s dometom od 200km. Komparativni Golf(opremom) benzinac ili dizel su 80-100k kn jeftiniji. Čak i ako sam uspio ulovit poticaj za e-Golfa, i dalje imam auto koji je limitiran na 200km i onda u šteker na koji sat za daljnih 200km. Što znači da ne mogu ni na more doć bez barem 2 stajanja od po sat i nešto. Sorry, ali takav auto mi ne treba. A ako nisam ulovio poticaj, pa sam auto platio 80k kn više nego benzin/dizel, računaj koliko km mogu napraviti prije nego dođem do cijene električne verzije. Slobodno uzmi u računicu i servise i registraciju ako hoćeš pokušati naći bilokakav plus za električnu verziju. 

Leaf je eto najjeftiniji 280k kn. Ako maknem 80k poticaja i dalje sam na 200k kn. Za 200k kn se nađe i poprilično dobrih benzinskih/dizelskih vozila što se tiče i opreme i snage. A ako ne dobijem poticaj, onda mogu spucat tih 80k više na još bolji auto, ili ih mogu ostaviti za gorivo. 

A što se tiče C2 i famoznih specifikacija. Jel tu ima kakav konkretni dokaz o tim podacima, kakva mjerenja, testiranja i slično ili je sve to uzeto kao točno jer je Rimac rekao, "majke mi ima toliko". C2 predstavljenih specifikacija kao cestovno vozilo ne stoji. Postoji nekakav prototip viđen negdje, u nekakvoj konfiguraciji. Da li je ta konfiguracija i blizu najavljenih specifikacija ili nije nema pojma nitko osim Rimca i par zaposlenih. 

Moj PC  
2 2 hvala 0
9 godina
Memulica kaže:
“1. Otisak je potpuno isti, jer je zagađenje samo izmješteno na drugu lokaciju. Filozofija noja ti ovdje ne pali.

2. El. vozila su zapravo izrazito kompaktibilna sa 'fosilinim' i nuklearnim elektranama, jer samo one daju energiju u bilokoje doba dana/godine i u svim vremenskim uvjetima.”

1. Uzmi vrlo loš slučaj EV koji troši 25 kWh na 100 km. Uz 90% efikasnosti invertera i punjača, za 100 km trebamo 27,77 kWh na utičnici. Uzmimo prilično loše gubitke distribucije od 10%. Na izlazu iz elektrane trebamo 30,86 kWh. Uzmimo da je elektrana čisto smeće proizvedeno u Rusiji za vrijeme staljina i da joj je efikasnost 30%. Na ulazu trebamo ekvivalent od 102,8 kWh ili 10 litara benzina ili kad se odbiju gubici na destilaciji 7-8 litara teškog ulja. To je slučaj potrošnje automobila od pet metara, teškog 2,5 tone s motorom od 400+ ks. Kada bi se struja dobivala samo iz nafte, da, to bi bilo isto. Ali niti jedna od ovih pretpostavki nije točna.

2. Električnom automobilu kao i bilo kojem potrošaču je svejedno otkud dolazi struja. Međutim, mreži nije. Prepreka širem korištenju obnovljivih ozvora poput vjetra ili solara je nemogućnost spremanja struje za kasniju upotrebu. Zanimljivo, ali električni automobili rade baš to. Pranje veša se može raditi dok sunce sja, dapače, a i potrošna topla voda kao i ona za grijanje prostora se može pripremiti po danu i skladištiti za kasniju upotrebu. Zanimljivo, mnogi već sada imaju takve sustave kaj ih pogone fosilnim gorivima ili u boljem slučaju biomasom. Uz malo hidro centrala i nuklearki - baj baj fosili.
Ja rekoh
15 godina

Koliko znam, poticaji nisu vrijedili na sve automobile već samo na odabrane modele (na kojima nije bio Nissan leaf, koliko se sjećam). Također, mislim da poticaji vrijede samo na vozila kupljena unutar RH i isključivo na nova vozila.

Pa kada vidiš da su cijene istih automobila na mobile.de i kod nas 25% veće, taman ti ispadne da ti poticaj ne vrijedi *urca. Jer te isto ispadne kupio ga kod nas sa poticajem ili u Dojčlandu bez poticaja.

Red tuge, red bijesa
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.9.2018 23:55 (Ferritin).
16 godina
neaktivan
zoki.zlikowski kaže...

A sta ti reci kad izjavis da Concept 2 ne postoji? A sta ti reci kad ti dam hrpu podataka, a ti iz glave izmisljas gluposti? Ono sto ti procitas je tezina baterije bez kucista i hladjenja podijeljeno s kapacitetom. Tesla Roadster je imao bateriju 450 kg i 50 kWh sto je 111 Wh/kg, Tesla Model 3 ima bateriju 527 kg i 75 kWh sto je 142 Wh/kg. Baterija na Concept 2 ima 600 kg s pojacalima i konverterima koji cine 60 kg ukupne baterije i kapacitet od 120 kWh. To je gustoca baterije od 222 Wh/kg. "Problem" Concepta 2 je sto iz tih baterija mora izvuci 1,4 MW struje i zato tih dodatnih 60 kg "opreme".
Inace, Teslina (Panasonicova) baterija 2170 ima gustocu od 322 Wh/kg (5.750 mAh, 3,7 V i 60 grama), ali moras dodati kuciste i hladjenje i slicno, zato pada ta brojka. Upravo je tu Rimac jako dobar.

Ne moraš ništa reći, samo te molim da ne koristiš kao argument auto koji ne postoji. Model 3 postoji na cesti, ljudi ga voze, testiraju, rade hypermiling, teardown, svašta nešto. Concept 2 je 1:1 model auta na guranac koji nitko nikad nije vozio i sve brojke vezane uz njega su nedokazane - znači da ih možemo ignorirati. 

322 Wh/kg je odličan rezultat, samo koliko sam uspio izvući iz brzog guglanja (ovdje: https://www.reddit.com/r/teslamotors/comments/65pt0k/tesla_2170_battery_cell_specifications_calculated/), ovih 60 grama je procjenjena masa jedne ćelije. Postoje li negdje ofišl podaci ili da je netko doslovno izvagao jednu ćeliju? Teoretska granica za Li-Ion je oko 400Wh/kg right?

9 godina
Squizl:

Mislim da za praktične potrebe možemo kompletno ignorirati podatke za pojedinačnu ćeliju. Ona uvijek mora imati kućište koje će je štititi od utjecaja okoliša, pružiti strukturalnu stabilnost, omogućiti održavanje radnih parametara u sigurnom području, tome treba dodati svu potrebnu elektroniku i povezivost. Tako da je krajnji proizvod baterijski paket spreman za ugradnju. Nekakvi konceptići za prototipove, utrke i slično nisu mjerilo koliko god dobro zvučali jer u masovnoj proizvodnji trebamo komponentu koja se može jeftino izraditi lako i brzo montirati u gotov proizvod i koji se može lako servisirati u idućih 20+ godina životnog vijeka. A onda to čudo treba rasturiti i reciklirati gdje opet imamo iste zahtjeve po pitanju brzine, cijene, iskoristivosti pojedinih materijala itd itb. Tu je Tesla neprikosnoveni kralj, nitko mu nije ni blizu.
Ja rekoh
14 godina
neaktivan
mystik kaže...

E-Up ne vrijedi 80k kn a ne da spucam 80k kuna bonusa(poticaja) i još onda platim 100k auto. Također to nije auto koji zadovoljava potrebe obitelji(ne ulazim u to koliko su nekadašnji auti bili manji i što sve ne, situacija se danas promijenila i ono što je nekad bilo dostatno danas nije). Minimalna veličina auta za potrebe obitelji(muž,žena,2 djece) je kompakt, znači Golf i slično. Ako uzmemo e-Golfa, kad ga se moglo kupit u RH, cijena je bilo 330k kn. Sorry ali toliko ne vrijedi s dometom od 200km. Komparativni Golf(opremom) benzinac ili dizel su 80-100k kn jeftiniji. Čak i ako sam uspio ulovit poticaj za e-Golfa, i dalje imam auto koji je limitiran na 200km i onda u šteker na koji sat za daljnih 200km. Što znači da ne mogu ni na more doć bez barem 2 stajanja od po sat i nešto. Sorry, ali takav auto mi ne treba. A ako nisam ulovio poticaj, pa sam auto platio 80k kn više nego benzin/dizel, računaj koliko km mogu napraviti prije nego dođem do cijene električne verzije. Slobodno uzmi u računicu i servise i registraciju ako hoćeš pokušati naći bilokakav plus za električnu verziju. 

Leaf je eto najjeftiniji 280k kn. Ako maknem 80k poticaja i dalje sam na 200k kn. Za 200k kn se nađe i poprilično dobrih benzinskih/dizelskih vozila što se tiče i opreme i snage. A ako ne dobijem poticaj, onda mogu spucat tih 80k više na još bolji auto, ili ih mogu ostaviti za gorivo. 

A što se tiče C2 i famoznih specifikacija. Jel tu ima kakav konkretni dokaz o tim podacima, kakva mjerenja, testiranja i slično ili je sve to uzeto kao točno jer je Rimac rekao, "majke mi ima toliko". C2 predstavljenih specifikacija kao cestovno vozilo ne stoji. Postoji nekakav prototip viđen negdje, u nekakvoj konfiguraciji. Da li je ta konfiguracija i blizu najavljenih specifikacija ili nije nema pojma nitko osim Rimca i par zaposlenih. 

E-up!, slazem se. Zato imas Nissan Leaf. Usporediti voznju u Golfu benzincu s rucnim mjenjacem i e-Golfom je kao reci da je i Fico auto dok u istoj recenici govoris da ti je Up smece jer je premalen.

C2 - ne znam sta smatras pod cestovno vozilo?

Ferritin kaže...

Koliko znam, poticaji nisu vrijedili na sve automobile već samo na odabrane modele (na kojima nije bio Nissan leaf, koliko se sjećam). Također, mislim da poticaji vrijede samo na vozila kupljena unutar RH i isključivo na nova vozila.

Pa kada vidiš da su cijene istih automobila na mobile.de i kod nas 25% veće, taman ti ispadne da ti poticaj ne vrijedi *urca. Jer te isto ispadne kupio ga kod nas sa poticajem ili u Dojčlandu bez poticaja.

Poticaji vrijede na sve osim na SUV-ove, samim time i na Leafa. Mozes ga kupiti i u Njemackoj i iskoristiti i poticaje i njemacku cijenu.

squizl kaže...
zoki.zlikowski kaže...

Ne moraš ništa reći, samo te molim da ne koristiš kao argument auto koji ne postoji. Model 3 postoji na cesti, ljudi ga voze, testiraju, rade hypermiling, teardown, svašta nešto. Concept 2 je 1:1 model auta na guranac koji nitko nikad nije vozio i sve brojke vezane uz njega su nedokazane - znači da ih možemo ignorirati. 

322 Wh/kg je odličan rezultat, samo koliko sam uspio izvući iz brzog guglanja (ovdje: https://www.reddit.com/r/teslamotors/comments/65pt0k/tesla_2170_battery_cell_specifications_calculated/), ovih 60 grama je procjenjena masa jedne ćelije. Postoje li negdje ofišl podaci ili da je netko doslovno izvagao jednu ćeliju? Teoretska granica za Li-Ion je oko 400Wh/kg right?

Teslina celija je izvagana, ne da mi se traziti originalni clanak, ali tu imas video kako su je rastavili: https://insideevs.com/watch-as-tesla-model-3-battery-is-removed-and-disassembled/
Osim toga niti Samsungove i LG-eve baterije ne zaostaju previse (Samsung 256 Wh/kg): https://www.imrbatteries.com/samsung-48g-21700-4800mah-flat-top-battery/

8 godina
protjeran

Dok god se ne rijesi brzo punjenje na 100% u roku pola sata i krace,

te ne uvedu brze punionice svuda u svim zemljama - nece biti vece prodaje nego sto je sada.

Zasto? Ako sa Leef-om mogu napraviti 450km, odnosno oko 350 brzom voznjom na autoputu,

a do HR mi treba bar 700km, to znaci da moram bar jednom stati i puniti dva i pol sata.

Put mi traje ovako oko 9h, znaci uz jedno potpuno punjenje bar 11.5h, odnosno 12h sa drugim

djelomicnim punjenjem. A slijedeci dan ako nemam punionicu blizu, moram postaviti svoju sporu na 230V.

Dakle meni osobno to nije fora. Da je potpuno punjenje pola sata - moze - radim pol sata pauzu na pol puta za pisanje,

sranje i klopanje. Al da sjedim radi punjenja 2.5h, fala. Radije hibrid il cistog benzinca/dizlo, s tim bar stignem bez gubljenja vremena.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.9.2018 16:20 (Čitatelj).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Čitatelj kaže...

Dok god se ne rijesi brzo punjenje na 100% u roku pola sata i krace,

te ne uvedu brze punionice svuda u svim zemljama - nece biti vece prodaje nego sto je sada.

Zasto? Ako sa Leef-om mogu napraviti 450km, odnosno oko 350 brzom voznjom na autoputu,

a do HR mi treba bar 700km, to znaci da moram bar jednom stati i puniti dva i pol sata.

Put mi traje ovako oko 9h, znaci uz jedno potpuno punjenje bar 11.5h, odnosno 12h sa drugim

djelomicnim punjenjem. A slijedeci dan ako nemam punionicu blizu, moram postaviti svoju sporu na 230V.

Dakle meni osobno to nije fora. Da je potpuno punjenje pola sata - moze - radim pol sata pauzu na pol puta za pisanje,

sranje i klopanje. Al da sjedim radi punjenja 2.5h, fala. Radije hibrid il cistog benzinca/dizlo, s tim bar stignem bez gubljenja vremena.

Ako na elektricne aute gledas kao za aute koji ce prevoziti putnike Zagreb - Hannover, da, u pravu si. Nisu elektricni auti za tebe. Oni su za samo 99% populacije.

15 godina
zoki.zlikowski kaže...

E-up!, slazem se. Zato imas Nissan Leaf. Usporediti voznju u Golfu benzincu s rucnim mjenjacem i e-Golfom je kao reci da je i Fico auto dok u istoj recenici govoris da ti je Up smece jer je premalen.

C2 - ne znam sta smatras pod cestovno vozilo?

Pod cestovno vozilo smatram da ima sve potrebne papire(homologacija) za registraciju vozila.

I dalje stoji da osnovni Nissan Leaf kreće od 280k kn. Najbolja oprema je 310k. Nitko ne uspoređuje vožnju Golfa benzinca i e-Golfa. U obzir sam uzeo 1.5TSI 7sp DSG R-line s doplatam, 2.0TDI 7sp DSG R-line s doplatam i e-Golf.

1.5TSI i 2.0TDI su mi s doplatama završili na 240-260k kn. E-Golf je kretao od 330k. E-Golf ima električni motor 136 konja i 290Nm. 1.5TSI je 150 konja i 250Nm a 2.0TDI je 150 konja i 350Nm. 0-100km/h je brže za benzinca i dizela nego za električnog Golfa. Ono što hoću reći da su vozila prilično izjednačena što se tiče samih performansi, ali je problem što jedno od tih vozila ima daleko veću cijenu i jedan ogromni nedostatak, domet. Tj. 2, i vrijeme rechargea.  Trenutno nažalost ništa nije dostupno zbog novih pravila i dok se svi papiri ne srede pa ćemo vidjet novo cjenovno stanje ali sigurno se neće puno promjeniti.

8 godina
protjeran
zoki.zlikowski kaže...

Ako na elektricne aute gledas kao za aute koji ce prevoziti putnike Zagreb - Hannover, da, u pravu si. Nisu elektricni auti za tebe. Oni su za samo 99% populacije.

Te americke studije mi ne vrijede nista, jer oni su ljeni otici pjeske do WC-a.

Za 10km ni ne startam auto - za to sam brze biciklom kroz grad.

17 godina
odjavljen
Prosjek je podatak koji najmanje govori o navikama vozača. Ako ti električni auto pokriva 95+% potreba, onda za onih 5% možeš uzeti rent-a-car, međutim, ako ti pokriva manje od 80% potreba, onda ti treba drugi auto uz EV, a to nije isplativo ni ekonomski ni ekološki, ako ti drugi auto ne treba i inače (tipa dva vozača u obitelji).
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
14 godina
neaktivan
mystik kaže...

I dalje stoji da osnovni Nissan Leaf kreće od 280k kn. Najbolja oprema je 310k. Nitko ne uspoređuje vožnju Golfa benzinca i e-Golfa. U obzir sam uzeo 1.5TSI 7sp DSG R-line s doplatam, 2.0TDI 7sp DSG R-line s doplatam i e-Golf.

1.5TSI i 2.0TDI su mi s doplatama završili na 240-260k kn. E-Golf je kretao od 330k. E-Golf ima električni motor 136 konja i 290Nm. 1.5TSI je 150 konja i 250Nm a 2.0TDI je 150 konja i 350Nm. 0-100km/h je brže za benzinca i dizela nego za električnog Golfa. Ono što hoću reći da su vozila prilično izjednačena što se tiče samih performansi, ali je problem što jedno od tih vozila ima daleko veću cijenu i jedan ogromni nedostatak, domet. Tj. 2, i vrijeme rechargea.  Trenutno nažalost ništa nije dostupno zbog novih pravila i dok se svi papiri ne srede pa ćemo vidjet novo cjenovno stanje ali sigurno se neće puno promjeniti.

Nissan Leaf sam ti poslao link na oglas za novog od 26.000 eura. Oduzmi od toga 11.000 eura koje dobijes kao poticaj i cijena je 15.000 eura za auto koji dalje vozis besplatno (vecina punionica su besplatne, ne postoje redovni servisi).

To sa 136 konja i 290 Nm i usporedbama koliko konja ima benzinac, a koliko dizel otkriva da u zivotu, ali ono niti jednom, nisi sjeo u elektricni auto. I nemoj se sada vaditi da si citao pa da se ne trebas voziti nego samo otidji uclani se u spin city, uzmi e-Up! i onda se javi natrag na forum.

15 godina

Jesi ti linkao Leafa. Ali si zaboravio jednu MAAALU stvarčicu iz tog oglasa. Dolje ti lijepo piše: NICHT fur Export. 

Leaf u DE počinje od 32k€ bez ikakvih subvencija. 

Ali daj mi onda ti znalče objasni po čemu da uspoređujem aute ako ne po snazi, momentu i vremenu ubrzanja? 

ČEK ČEK ČEK. Pa tek sad vidim. Pa ta ELEKTRIČNA GOVNA imaju TOP SPEED 150km/h. Tu ikakva rasprava prestaje o tome kao funkcionalnom i ravnopravnom vozilu bilo kojem benzin/dizel ekvivalentu.

Moj PC  
2 5 hvala 0
16 godina
neaktivan

Sad da se ja ubacim kao vlasnik električnog auta, (Smart forfour). Molim nemojte biti svi toliko opterećeni s tim "ja ne mogu s njim na more" i s vremenom punjenja - za koju godinu to nećete ni spominjati, sad se rade punionice na 350 KW, punit će to aute ko ludo. Smart je recimo u svim varijantama zamišljen kao auto za gradsku i prigradsku vožnju, (do 100 km dnevno) i tako ga većina ljudi koristi. Moj ima recimo domet po papiru od oko 150 km po punjenju i to mi je sasvim dovoljno, punim ga svakih 2-3 dana jer se ne vozim puno. Ako želite auto do 40 000 eur i s dometom od 400 km (vidim da ste to ovdje spominjali), toga već ima, Hyundai Kona EV.

Napredak je očit kod baterija - vidite samo gustoću baterija kod prvog leafa i sad nove generacije, kod sljedeće generacije će biti duplo bolje, itd. Baterije su inače vrhunske u većini slučajeva, gledao sam na dosta foruma i nema degradacije ni nakon 100 000 km. Jedna od glavnih prednosti je da nema mjenjača, nakon što se vratim na dizel motor s automatskim mjenjačem sve mi se čini katastrofa lošim, sve nešto cuka, zuji, skakuće. 

Evo i par nedostataka koje sam zasad primjetio:

- kod punjenja treba razvlačiti kablove i prije ili kasnije će se kablovi uništiti jer su teški i adapter je na njima. Rješenje je kupiti wallbox s kablom (investicija oko 5000 kn), a s tom investicijom dobivaš i brže punjenje (do 22 KW - ali samo ako kućna mreža to podržava - standarno je oko 12 kw na kućnoj mreži, sve ostalo treba dokupiti od Hep-a). 

- psihički se morate posložiti u glavi da to nije mobitel, da i s 7% ispražnjenom baterijom i dalje ide bez problema. (rekord mi je da dođem na 5%, ispod toga nisam išao)

- električni auto vozimo drugačije nego dizel ili benzinac, ima tu puno više fun faktora  kod EV vozila i to utječe jako na potrošnju - meni troši oko 18 KW/h (recimo "gas" do kraja kad izlaziš na cestu, okretni moment stalno dostupan, nisko težište pa u zavoje ulazim, hm, prebrzo. 

- pošto nema zvuka motora moraš malo "bolje" gledati u brzinomjer jer se svako malo ulovim da vozim gadno prebrzo

- moj nažalost nema "sound generator", dosta bitna stvar da ga se čuje na parkiralištu zbog pješaka ili kad obilazimo bicikliste, itd. Sljedeći auto ne kupujem bez toga. 

- pošto je auto napravljen iz standardnog punjač je na glupom mjestu (gdje je otvor za dolijevanje benzina kod običnih) - jako glupo jer kad ideš na punionicu treba stati na rikverc ili dosta razvuči kabel za punjenje. 

Zasad mi budućnost električnih automobila izgleda blistavo, ali nadam se da neće prevladati u sljedećih 15-20 godina samo zato jer mi je posao vezan uz dizel motore :(

Moj PC  
7 0 hvala 3
16 godina
neaktivan
mystik kaže...

Jesi ti linkao Leafa. Ali si zaboravio jednu MAAALU stvarčicu iz tog oglasa. Dolje ti lijepo piše: NICHT fur Export. 

Leaf u DE počinje od 32k€ bez ikakvih subvencija. 

Ali daj mi onda ti znalče objasni po čemu da uspoređujem aute ako ne po snazi, momentu i vremenu ubrzanja? 

ČEK ČEK ČEK. Pa tek sad vidim. Pa ta ELEKTRIČNA GOVNA imaju TOP SPEED 150km/h. Tu ikakva rasprava prestaje o tome kao funkcionalnom i ravnopravnom vozilu bilo kojem benzin/dizel ekvivalentu.

Pošto sam ja nedavno kupovao da ti objasnim zašto ne žele exportati. Zvao sam ih par po Njemačkoj i kažu da je potražnja luđačka i da kod exporta izgube 2-3 dodatna sata na pripremu papira a to im nije sila za raditi za nešto što će sigurno prodati. I ne, ne trebaš ih uspoređivati samo po snazi, momentu i vremenu ubrzanja jer je totalno drugačije voziti EV - prvenstveno zbog okrenog momenta. Što će tiče top speeda, baš me zanima koliko se to vremena voziš iznad 150 km /h. 

16 godina
neaktivan
zoki.zlikowski kaže...
mystik kaže...

Nissan Leaf sam ti poslao link na oglas za novog od 26.000 eura. Oduzmi od toga 11.000 eura koje dobijes kao poticaj i cijena je 15.000 eura za auto koji dalje vozis besplatno (vecina punionica su besplatne, ne postoje redovni servisi).

To sa 136 konja i 290 Nm i usporedbama koliko konja ima benzinac, a koliko dizel otkriva da u zivotu, ali ono niti jednom, nisi sjeo u elektricni auto. I nemoj se sada vaditi da si citao pa da se ne trebas voziti nego samo otidji uclani se u spin city, uzmi e-Up! i onda se javi natrag na forum.

Samo da te ispravim, postoje rednovni servisi, (košta oko 500 kn za EQ Smart), a svodi se na promjenu filtera klime i još 5-6 stvari, većinom bez veze, imam negdje knjižicu pa mogu i pogledati točno. 

16 godina
neaktivan
Ferritin kaže...

Poticaji su bili za sve kompaktne aute određene klase. Znači Leaf je išao u to (dok Hyundai Kona recimo ne jer je to SUV). Možeš ga kupiti gdje hoćeš, nije bitno. 

Na mobile.de vjerojatno nećeš kupiti ništa jer ti većinom ne žele prodati (provjerio osobno, makar se možda prema kraju godine situacija promjeni pa se predomisle ako im nešto ostane na zalihi). 

I ne, nije isto kupio ga ti u DE bez poticaja ili kod nas s poticajem jer je kod nas to ipak ispalo povoljnije. S obzirom na pdv koji sam tu morao platiti ispada da je država najviše profitirala...

10 godina
neaktivan
mystik kaže...

Ionako bi sva vozila trebala imati limitator na 140 km/h koji bi trebalo biti ilegalno skinuti. Nigdje ne smiješ voziti brže od toga, a i to je rijetko jer je na većini autoputeva ograničenje 130 i manje. Budale koje voze brže samo ugrožavaju sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Trebaš negdje stići brže? Idi avionom.

Bolje biti ratnik u vrtu nego vrtlar u ratu!
7 godina
protjeran
Dakle, hrvatski državljani ne mogu iskoristiti njemačke poticaje i kupiti vozilo u Njemačkoj?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
love2ml86 kaže...
Dakle, hrvatski državljani ne mogu iskoristiti njemačke poticaje i kupiti vozilo u Njemačkoj?

Tako je, ne mogu za novi auto. Jedino ako kupiš auto nakon što nijemcu istekne ugovor o poticaju. (mislim da kao i kod nas, nakon godine dana)

15 godina
JozoBozo121 kaže...
mystik kaže...

Ionako bi sva vozila trebala imati limitator na 140 km/h koji bi trebalo biti ilegalno skinuti. Nigdje ne smiješ voziti brže od toga, a i to je rijetko jer je na većini autoputeva ograničenje 130 i manje. Budale koje voze brže samo ugrožavaju sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Trebaš negdje stići brže? Idi avionom.

eh, ali ovo nije ograničenje limitatorom, ovo je ograničenje kao rezultat maksimalne snage (opterećenja). Ja vozim po propisima i mnogi me prestižu na autocesti, ali top speed mog automobila je 235. Da imam auto kojem je top speed 150 vjerojatno bi mi ga bilo žao voziti preko 110-120 jer bi strahovao da će se raspast. :-)

17 godina
odjavljen
jozef kaže...

eh, ali ovo nije ograničenje limitatorom, ovo je ograničenje kao rezultat maksimalne snage (opterećenja). Ja vozim po propisima i mnogi me prestižu na autocesti, ali top speed mog automobila je 235. Da imam auto kojem je top speed 150 vjerojatno bi mi ga bilo žao voziti preko 110-120 jer bi strahovao da će se raspast. :-)

Moj Citroen za preko 150 treba komad nizbrdice, pa ga u pravilu vozim oko 110 - 120 na AC. Preko toga potrošnja počinje rapidno rasti. Međutim, usporedba s EV tu prestaje jer EV-u efikasnost ne ovisi (značajno) o okretajima, dok ICE ima optimalno područje okretaja na kojima najmanje troši, pa onda nije problem EV voziti maksimalnom brzinom sve dok su drugi sustavi projektirani za tu brzinu. Dodatno, zakon definira trajnu snagu, što EV-u također pogoduje jer, ovisno o tipu elektromotora, može imati kratkotrajno prekoračenje snage koje je zgodno za dodatno ubrzanje pri približavanju maksimalnoj brzini. Jedino nisam, siguran da li proizvođači to omogućuju jer onda i ostali sklopovi moraju pratiti takvu snagu, a to povećava masu i cijenu.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice