Na jesen krecem na studij informatike. Ako sam u krivu, ispravite me, ali ovako ja gledam na fakultet i buducu karijeru:
Bez obzira na to koliko dobro ili lose fakultet bude bio organiziran i bez obzira na to kako se profesori budu odnosili prema svojim predmetima i studentima, vjerujem da cu vecinu stvari koje ce mi trebati na poslu morati uciti samostalno, van fakulteta. Isto tako ne ocekujem da cu dobiti pocetnu placu od x tisuca kuna samo zato sto mi na diplomi pise ime odredenog sveucilista/fakulteta vec samo zbog znanja kojeg ja budem imao u tom trenutku. Govorim naravno o primjenjivom znanju koje ce koristiti poslodavcu a ne o nastrebanim definicijama iz neke knjige. Ali ocekujem od fakulteta da cu na njemu otkriti sto me zanima i sto mi ide, bilo to programiranje, kompjuterske mreze ili web development. Po mom misljenju upravo zbog prethodne recenice smatram da je informatika za mene bolji izbor od racunarstva (ako sam u krivu ispravite me).
Prije nego sto krenem dalje, shvatite da se ne bavim ovime vec godinama vec da imam 18 godina, da sam nov u ovome i da upravo zbog toga i trazim vas savjet, savjet ljudi koji su vec prosli ovu „fazu“.
Trenutno ucim C++ koji se uci i na fakultetu. Tek ulazim u programiranje i shvacam da je to krvav posao. Stvar je u tome sto mi nije cilj nauciti C++ (ili bilo sto drugo) tek tolko da prodem na faksu. Zanimaju me i behind the scenes dijelovi a i smatram da ce mi to pomoci pri ucenju drugih programskih jezika. Zanima me sto biste mi jos preporucili da ucim. Ne bih nuzno odmah poceo s time, no to je sada manje bitno.
Prvo, citao sam nekoliko stranih foruma i mislim da ne bi bilo dobro ucenje dva programska jezika od jednom, barem ne u ovom (pocetnickom) stadiju ucenja u kojem se sada nalazim. Ili grijesim? Kao dobar izbor za drugi jezik mi se cini Java i to ponajvise iz razloga sto, ako sam dobro shvatio, na njoj temelji programiranje za mobilne platforme koje se, kao sto i vidimo oko sebe, vrlo brzo razvijaju.
Web? Na faksu se uci PHP. Da li bih trebao prvo poceti s HTML-om? Da li bih trebao poceti uopce ili bi bilo pametnije da pocnem uciti baze podataka koje mi se cine kao veoma dobra investicija (koje?) ?
Mreze mi se cine zanimljivima, ali ne znam puno o njima. Gdje uopce poceti?
Motivacije i volje kao sto vidite imam, a vremena se uvijek nade. Da ponovim, mozda se cini kao da brzam i da bih htio sve nauciti u godinu dana (shvacam da se te stvari nikada ne mogu potpuno nauciti a i za to su potrebne godine), ali ja ne namjeravam uciti sve gore spomenuto odjednom, samo trazim jos nesto sto bih ucio uz C++ a sto ce mi biti od koristi jednog dana. Bilo kakvi savjeti i prijedlozi su dobrodosli. Moze i na PP.
Hvala.

. Poznavanje SQL je nužno, pošto 99% aplikacija za storage koristi, nečeš vjerovati neku od relacijske baze podataka, bilo desktop, bilo web app. Ako ti je to prvi susret sa bazama, dobro je proučiti iste ili Accessu, ili u nekom desktop klijentu za MySQL server. Preporučio bih ti da u širokom luku zaobilaziš, alternativu Accessu koja se nalazi u OO ili LO, jer bi te količina frustracija lako mogla odbiti i od računala
.