[Tutorial] Izrada Adapter prstena za filtere

poruka: 3
|
čitano: 5.412
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Ovaj tutorial namijenjen je vlasnicima kompaktnih fotoaparata, pogotovo SLR like fotoaparatima.

Što je Adapter prsten?

Adapter prsten (Adapter Ring) je dio koji se postavlja na objektiv fotoaparata, omogućavajući fotografu da koristi filtere. DSLR fotoaparati, tj. objektivi koji se postavljaju na DSLR fotoaparate, imaju navoje, a filtere samo navijete gore. Ili ste se možda odlučili za veće/manje filtere pa koristite npr. Step Up prstene, za mogućnost postavljanja filtera većeg promjera od promjera objektiva.

Dakle, svi DSLR fotoaparati imaju mogućnost postavljanja filtera. Neki kompakti tu mogućnost također imaju, npr. FujiFilm HS20, HS22, Panasonic FZ100, FZ40...

No neki ne. Ja koristim Sonyev DSC-HX100V.

Znači, Adapter prsten će mi omogućiti da na svom fotoaparatu koristim filtere. {#}

U ovom tutorialu koristit ću primjer moga fotoaparata, Sony DSC-HX100V. Na gotovo svakom kompaktu koji je SLR-like može se ovo učiniti, samo treba uzeti u obzir promjer objektiva.

Ima ljudi koji tu stvar i prodaju, npr. Jens Faerber iz Njemačke (link), no mislim da je to preskupo (35€ kako sam čuo {#} ). Njegov proizvod je jako kvalitetne izrade, ali ovako to možemo napraviti mnogo jeftinije. Na vama je da odaberete: skupo i kvalitetno ili jeftino i kvalitetno! Na Ebayu se materijali potrebni za izradu ovakvog prstena pronađu za manje od 10$, dok je kod nas to malo skuplje. Tko kupuje preko Ebaya, to je jeftiniji put.

Ne znam slike stavljati u tekst, pa ćete za svaku morati ići do kraja posta. {#}

MATERIJALI

Uzmimo za primjer da fotoaparat ima objektiv promjera 49mm. Ako hoću filtere promjera 58mm, najprije će mi trebati jedan Step Up prsten 49-58mm.

Ako ovo radite na drugačijem fotoaparatu, glavna stvar je da uzmete prsten kojemu je unutrašnji promjer (prvi broj) jednak promjeru vašeg objektiva, a vanjski promjer (drugi broj) promjer filtera kojeg želite koristiti.

Ja sam uzeo 58mm zbog toga što se na manjima (npr. 52mm) može dogoditi vinjetiranje, a to ne želim. Čak mi se 58mm savršeno slaže na kućište objektiva, pa uz sve drugo, još i lijepo izgleda.

1. Kupio sam Kood 49mm-58mm Step Up prsten iz trgovine Praxis (80kn). Ali ovo ne ide na moj objektiv! Zato treba napraviti nešto što će stići na objektiv, a pritom će držati Step Up prsten ispred objektiva.

Slika br. 1 

2. Za to nešto uzet ću plastični poklopac Axe deodoranta (iskoristio sam prazni sprej). Zbog svoje veličine (promjera 49mm), a i dostatne čvrstoće, savršeno stane na moj objektiv. Morate paziti da stijenka ne bude deblja od 1mm da ne oštetite motor zooma ili da ne može ući u kućište...

Slika br. 2 

3. Treba mi i ljepilo. Uzet ćemo običan Super Attack, Power Glue, ili bilo koje Instant ljepilo.

Slika br. 3

RAD

Imate plastični poklopac spreja. Izrežite oko 6-7mm. Na slici je prikazano: režite po crvenim linijama, a plava vam treba biti 6-7mm duga.

Slika br. 4

Sada Instant ljepilom zaljepite ova dva dijela. Ljepite jedno za drugo, a tada još malo s vanjske strane, da plastika ne otpada sa prstena.

Slika br. 5

Tako smo dobili Adapter prsten. Na slici je vidljiv plastični dio. Ja sam ga brusnim papirom još zaoblio kako ne bi ostavljao tragove na objektivu.

Kad se ljepilo osuši, još možete s crnim permanentnim markerom proći preko mogućih bijelih mrlja koje ljepilo ostavi kad se osuši.

Zadnji korak je postepeno postavljanje dobivenog dijela na objektiv fotoaparata dok ne budete sigurni da prsten neće previše ući u kućište ili da će oštetiti motor ili nešto slično. Ja sam čak ostavio oko 1mm prostora između prstena i kućišta objektiva.

Slike br. 6

I voila. Sada na svome fotoaparatu možete koristiti filtere (u mome slučaju 58mm).

Nadam se da sam sve uspio dobro objasniti, i nastojao sam biti što više objektivan.

Neću odgovarati za moguće neželjene posljedice koje bi se mogle dogoditi tijekom izrade Adapter prstena.

Ukoliko imate pitanja, slobodno pitajte ovdje u temi. 

1. Step Up prsten 1. Step Up prsten
2. Širina ovoga ovisi o širini objektiva 2. Širina ovoga ovisi o širini objektiva
3. 3.
4. 4.
5. 5.
6. 6.
'mrzim kad mi Metro 2033 ide manje od 250fps || EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.1.2012 22:05 (tonchy).

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Imam Fujifilm S4200 i htela bih da koristim filtere,ali on nema tu opciju :( Moze li pomoc?

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.6.2012 7:52 (VanjaM).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: [Tutorial] Izrada Adapter prstena za filtere

Imam Fujifilm S4200 i htela bih da koristim filtere,ali on nema tu opciju :( Moze li pomoc?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice