molim misljenja i iskustva za ovaj fotoaparat, znam da ima stotine recesija ali bi htjeo cut iz prve ruke ako ga netko ima kakav je i ako eventualno ima nesto bolje za iste pare.
Detaljnije od njemu na olympus.hr
molim misljenja i iskustva za ovaj fotoaparat, znam da ima stotine recesija ali bi htjeo cut iz prve ruke ako ga netko ima kakav je i ako eventualno ima nesto bolje za iste pare.

To je stara cijena jer se taj fotoaparat više ne proizvodi (dugo vremena). Više se niti ne prodaje (čak i 550UZ i 560UZ se više ne prodaju). Imaš samo SP 565/570/590UZ, a svi koštaju oko 2700/800 kuna.
Inače SP 510/500UZ su dosta sobri superzoom aparati. Možda imaju malo manji senzor, ali imaju i umjeren broj megapiksela, taman koliko treba biti. Procesor like True Pic Turbo i njega ima i moj SP-350 (inače ovi aparati djele isti softver, samo što SP-350 ima malo veći senzor), a to znači žive boje i dobro reproducirane. Neznam kako je sa ovima šum (zbog manjeg senzora u odnosu na Sp-350), ali SP-350 ima super kvalitetu na maksimalnom ISO-u 400 ASA (jako malo šuma i fotka izgleda dobro), pa tako mislim da ima i SP-510
To je stara cijena jer se taj fotoaparat više ne proizvodi (dugo vremena). Više se niti ne prodaje (čak i 550UZ i 560UZ se više ne prodaju). Imaš samo SP 565/570/590UZ, a svi koštaju oko 2700/800 kuna.
moze onda neka preporuka a da je u tom cijenovnom rangu.
Možda ovako nešto od Canona (inače volim njihovu Powershot seriju jer je super)
Powershot SX110 IS ili Powershot A 2100 IS
Oba fotoaparata su odlična (ja bi kupio oba). Oba imaju stabilizaciju što je velika prednost. Možda dajem malo veću prednost SX 110 zbog manjeg broja megapiksela, a to znači manje ISO šuma, a ima isti raspon zooma (mislim na žarišnu duljinu iako je isto 10X). Još SX 110 ima bržu blendu (f2.8 na 36mm žarišne duljine)
ok..
steta budem ga potrazio medu rabljenima onda.
Ako mogu ja postaviti jedno off topic pitanje
.
Pošto se dosta priča o tim famoznim megapikselima i veličini senzora, da li bi se smanjila količina šuma na fotki ako bi smanjio rezu i slikao na ISU 1600?
Mislim, ako mi stvarno ne treba tih 10MP na mom K-m-u, da li bi se stvarno smanjio šum ili to fakat nema veze jedno s drugim, a ja ispadam magarac kad to pitam
.
Bi. zato se kompaktima automatski smanji reza na 3 MPX (za slučaj Olya) kada idu na ISO 3200/6400
netočno. ne dobiješ ništa smanjivanjem rezolucije, osim, jelte, manje slike.
kod kompaktnih fotića koji spuštaju rezoluciju na visokim osjetljivostima je to zbog korištenja pixel-binning tehnike - kombiniranja informacije iz 4 pixela, da bi se dobio jedan kvalitetniji. samim time, rezolucija senzora se dijeli s 4 - 12mpx "postaje" 3mpx, npr.
Ma i kod SP-560UZ se spusti na 3 megapikela, a ima 8. Tako je i kod SP-570UZ