Fizika

poruka: 4
|
čitano: 3.954
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Fizika

Molin vas da mi pomognete rijesiti zadatak.Znan da san stavio u krivi podforum,al bitno mi je.

Koncert Vanesse održan u Areni u Puli prenosi se radio prijamnikom.

Ako je brzina zvuka 330 m/s,a brzina radiovalova 300 000 km/s,na kojoj su udaljenosti od Arene radijski slusatelji culi prve taktove koncerta istovremeno kada i Viktor koji je u Areni sjedio 17 m od pozornice.Hoće li i kraj koncerta čuti istovremeno?

Veeliko hvala

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Fizika

Rjesio sam,nema potrebe tnx

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Fizika
josipp kaže...

Molin vas da mi pomognete rijesiti zadatak.Znan da san stavio u krivi podforum,al bitno mi je.

Koncert Vanesse održan u Areni u Puli prenosi se radio prijamnikom.

Ako je brzina zvuka 330 m/s,a brzina radiovalova 300 000 km/s,na kojoj su udaljenosti od Arene radijski slusatelji culi prve taktove koncerta istovremeno kada i Viktor koji je u Areni sjedio 17 m od pozornice.Hoće li i kraj koncerta čuti istovremeno?

Veeliko hvala

Evo nekako logički..

v1=330m/s
v2=300 000 000m/s

s1=17m ...

Znači..

Do tog lika će zvuk doći za 0,052s, a za 0,052s radio valovi će prijeći 15454545m, i valjda bi trebali to čuti istovremeno..

De reci rješenje..

Uskoci su smješniji od inspektora Rexa, jer se zna da nema veće mafije od Šeksa!
16 godina
neaktivan
Re: Fizika

Dakle, uzmimo da zvuk dolazi direktno od usta pjevačice i taj je put 17m dug. Također uzmimo da se zvuk instantno emitira preko odašiljača prema radijskim slušateljima bez posrednih antena.

s1 = 17m, v1=330m/s, v2=300000km/s=300000000m/s. s2 = ?

t1=t2 (isto vrijeme do Viktora i od radijskih slušatelja).

v=s/t => t=s/v

t1=t2=s1/v1=17/330

s2=v2*t2=(17/330)*300000000= 15454545,4545m = 15454,5454km

Kako su početak koncerta čuli istovremeno, kako prolazi vrijeme oni stalno imaju situaciju da istovremeno čuju sve, tako da bi po meni trebali i kraj čuti istovremeno. Osim ako tu postoji neka igra riječima.

Dakle zadatak je poprilično informativnog tipa, u stvarnosti bi situacija bila nešto drugačija (Viktor čuje zvuk preko zvučnika, do kojih zvuk kratko kasni. Od mikrofona do antene ima neko kašnjenje, dalje se radiovalovi prenose nešto manjom brzinom jer oko Zemlje nije vakuum. Budući da se radi o velikim udaljenostima vjerojatno bi se zvuk proslijeđivao sa jedne antene na drugu što bi uzrokovalo dodatna kašnjenja...ne bi Einstein izračunao){#}.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice