Pozdrav,iman jedno pitanje.Koliki zoom ima ovaj objektiv
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
55/18 = 3x optički zoom
Fala puno
Zar 18-55 nije EF-S objektiv?
Zar 18-55 nije EF-S objektiv?
je, EF-S je
55/18 = 3x optički zoom
Ne sjećam se da sam ikad ikog čuo da pita koliki je zum objektiva za SLR fotoaparat. Općenito gledano, oznaka za zum (tj. omjer najveće i najmanje žarišne duljine) je za SLR objektive poprilično beskorisna jer skriva ključne stvari. Eventualno može biti korisna kod fotoaparata s fiksnim objektivima i kamera, jer su im najmanje žarišne duljine obično slične).
Ne sjećam se da sam ikad ikog čuo da pita koliki je zum objektiva za SLR fotoaparat. Općenito gledano, oznaka za zum (tj. omjer najveće i najmanje žarišne duljine) je za SLR objektive poprilično beskorisna jer skriva ključne stvari. Eventualno može biti korisna kod fotoaparata s fiksnim objektivima i kamera, jer su im najmanje žarišne duljine obično slične).
Ne shvaćam što pokušavaš reći... Slažem se da je zum zadnja stvar koju treba gledati pri kupnji objektiva (pogotovo ako se cilja na profi fotografiju), no čojek pitao, ja odgovorio Si možda mislio da fotići za koje je objektiv namijenjen nisu full frame pa efektivne žar. duljine nisu jednake deklariranim žar. duljinama objektiva?
Ne shvaćam što pokušavaš reći... Slažem se da je zum zadnja stvar koju treba gledati pri kupnji objektiva (pogotovo ako se cilja na profi fotografiju), no čojek pitao, ja odgovorio
Mislim da sam posve jasno izrekao ono što sam htio reći. Druga je stvar što si ti taj komentar doživio kao, čini se, kritiku svoje poruke? Moja poruka se samo nadovezala na tvoju poruku Nisam kritizirao tvoje izračunavanje faktora zuma.
Ako ipak nisam bio dovoljno jasan, 2x, 3x, 5x i sl. su čiste besmislice kod SLR-ova. A upitno je koliko su korisne i kod kompaktnih fotoaparata. Osobno me ne zanima previše faktor zuma (eventualno kod kamera, kao što rekoh), zanima me najmanja i najveća žarišna duljina. Recimo neki kompaktni fotić ima 4x zum. Koji vrag to znači? Korisnije mi je znati je li mu najmanja žarišna duljina 24, 28, 35 ili 40 ili koliko već milimetara. Tek nakon toga me zanima najveća žarišna duljina ili faktor zuma da si izračunam najveću žarišnu duljinu. Faktor zuma na različitim fotoaparatima/objektivima znači različite stvari, osim ako oba objektiva nemaju istu (ekvivalelentnu) najmanju žarišnu duljinu.
Ako ipak nisam bio dovoljno jasan, 2x, 3x, 5x i sl. su čiste besmislice kod SLR-ova. A upitno je koliko su korisne i kod kompaktnih fotoaparata.
Nisu besmislice, imaju jako važnu ulogu u reklamiranju, prodaji i na kraju profitu kao glavnom cilju kompanija, jer neupućeni consumer je nabrijan na brojke, po principu više je bolje (isto ko i za MP).
Uzmeš aparat sa velikim objektivom, prvo pitanje je koliki je zoom? Navrneš fiksni i doslovno se smiju i čude, a ja se onda smijem njima.
Baš sam bio na Plitvicama za 1. maj, svaki treći turist je imao dslr, ostali kompakte.
Ako ipak nisam bio dovoljno jasan, 2x, 3x, 5x i sl. su čiste besmislice kod SLR-ova. A upitno je koliko su korisne i kod kompaktnih fotoaparata.
Nisu besmislice, imaju jako važnu ulogu u reklamiranju, prodaji i na kraju profitu kao glavnom cilju kompanija, jer neupućeni consumer je nabrijan na brojke, po principu više je bolje (isto ko i za MP).
Jasno. Za njih nisu besmislice.
18-55 mm: 3x zum
70-210 mm: 3x zum
Jedno s drugim nema veze. A oboje su 3x zum. Ali glavno da se zna "koliki je x"...
Jasno. Za njih nisu besmislice.
18-55 mm: 3x zum
70-210 mm: 3x zum
Jedno s drugim nema veze. A oboje su 3x zum. Ali glavno da se zna "koliki je x"...
Obično se onda označavaju još pridjevima: tele-zoom, wide zoom, standard zoom, ultra-zoom, da bi unijeli malo reda u tu zbrku.