close up možeš na f/8, ali kod pravog macra, kad imaš uvećanje više od 1:1, blenda ti je na f/22, ako objektiv dopusti, i na više. i imaš ozbiljan manjak svjetla.
E, još jedna dilema oko 50-200 SWD i Sigme 70-200
E, još jedna dilema oko 50-200 SWD i Sigme 70-200
Tu su negdje. Ne bi dao iznad 10 000 kuna, jer sam kratak
Tu su negdje. Ne bi dao iznad 10 000 kuna, jer sam kratak
Skoro 7700 kuna
Ipak ću uzeti 50-200 jer mi se više sviđa od Sigme, možda je oštriji od nje
jesi razmišljao o sigmi 50-500?
fenomenalan objektiv, oštar ko britva, brz AF. mana su mu dimenzije, no ak ti treba takav raspon, teško da možeš kupiti išta drugo, za nekakvu normalnu svotu barem.
Malo mi je skup (11 500 kod Optimuma) i ima sporiju blendu. Kasnije ću nabaviti 7-14 a ovaj 50-500 ću ostaviti (ipak mi 1000mm za sada još ne treba) za poslje
Dvoumim se između dva objektiva za moj E-3; ZD 50mm f2 ili Sigma 50mm f1.4. Po cijeni su tu negdje Sigma je malo skuplja. Zanima me je li bolje uzeti Olympus ili Sigmu.
ma šta kruške i jabuke.....
breskve i jagode!
ugl, da opet nisam baš sasvim oftopik, nudim jedno malo utvrđivanje gradiva... (copy/paste)
In film and photography, a prime lens is either a photographic lens whose focal length is fixed, as opposed to a zoom lens, or it is the primary lens in a combination lens system.
iliti
The term prime has come to be used as the opposite of zoom; that is, a prime lens is a fixed-focal-length lens, while a zoom lens has a variable focal length.
Imam Sigmu 30mm HSM AF motor i radi. Zašto uzimam? nedje mi je 30 (60mm) bilo pre kratko, pa razmišljam o malo većoj žarišnoj duljini (100mm).
Mogu ja sam vas pitat koliko vi novaca godisnje ulazete u stakla jer kad vidin ko sta ovde ima padne mi mrak na oci :(
svi moji objektivi zajedno koštaju manje nego je bio k100d kad sam ga kupovala prije godinu i pol
a ima ih.....oh! pa već sedam!
Znaci oko 2K kn, elkarrde isto tako, Bara... dobro, njemu je to posao (iliti starome) pa njega necu ni racunat. ksoric, Oly???
ukupno u zadnjih godinu dana, za 6 objektiva - oko 2200 kn.
Imam Sigmu 30mm HSM AF motor i radi. Zašto uzimam? nedje mi je 30 (60mm) bilo pre kratko, pa razmišljam o malo većoj žarišnoj duljini (100mm).
Mislio sam na Sigmu 1.4/30.
Da, da, super objektiv i zadovoljan sam njime
Moj poznanik planira kupiti Olya E-30, a zelio bi kupiti i Panasonic Leica lecu 1.4/25 http://panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/dslr/lens/fixed_focal_length_lens.html .
Da li si je mozda isprobal?
Ne ali je tu negdje sa sigmom. Tražio sam ju ali ju nisam našao. Preporuka za taj objektiv iako je 5mm (10 efektivno) kraći najbolji je izbor za prime objektiv.
Postoje i neke nekompatibilnosti sa olympusima mislim (ručno namještanje blende na objktivu)