Pozdrav svim cijenjenim forumašima!
Zanima me zna li netko kako ukloniti regionalni kod s blu-ray playera? Na netu se može naći niz uputstava za uklanjanje kodova s raznih DVD uređaja, ali nisam uspio naći ništa za BD-ove.
Jasno mi je da ovo pitanje zadire u pravnu problematiku i da kao takvo može biti nepoželjno na forumu, međutim mislim da imam sasvim validan razlog da ga postavim. Naime, krajem 2010. zajedno s novim plazma televizorom kupio sam i Sonyjev BDP-S570 blu-ray player s namjerom da iz TV-a izvučem maksimum i da si kupim omiljene filmske naslove u tom, zasada najkvalitetnijem medijskom formatu. U to vrijeme u renomiranim hrvatskim AV trgovinama (Svijet Medija, Ronis,...) nije bilo moguće naći region free BD uređaje, neovisno o cijeni (ne znam da li se u međuvremenu išta promijenilo). Naravno, kad kupujem BD filmove uvijek nastojim kupiti najbolje izdanje koje postoji na tržištu i vrlo često je slučaj da to izdanje nije iz regije B kojoj pripadamo, nego iz neke druge (uglavnom A). Budući da sam mogao birati samo među opremom koja mi je bila dostupna, sada se nalazim u bizarnoj situaciji da ne mogu kupovati originalna izdanja koja sam spreman platiti zbog nepostojanja tehničkih uvjeta za njihovu reprodukciju.
Ovaj moj slučaj - a sigurno nije jedini - je lijep primjer kako raznorazne mjere "zaštite" umjesto da pomognu mogu naštetiti nositeljima autorskih prava, odnosno smanjiti im potencijalnu zaradu.
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.