Pozdrav...
Dakle ok kada sam čuo da će izać novi os potražio sam malo slikice po netu, i na letio na par njih. Među njima je bila i ova slika, te mi se svidio izgled budučeg os-a.
To je bilo prije nekih 2 godine te od tada pratim napredak novih windowsa. Jučer je došao taj dan kada sam odlučio instalirati ga jer sam puno toga čuo, vidio te pročitao a na kraju nisam znao što je istina a što nagađanja.
Pa evo pošto po netu ima dosta gluposti otvaram ovu temu kako bi svako mogao pitati što ga zanima o ovom os-u
Testna konfiguracija:
CPU: AMD Athlod ii x64 4000+ (2GHz) overclocked 2.44GHz
VGA: ATI Sapphire 5770 Vapor-x 1GB GDDR5
MBO: Gigabyte GA-M55S-S3
RAM: neki kineski ugl DDR2 800 1GB
Windows 8 enterprise n build 9200
Pa da počnemo.
Sama instalacija je bila pokretana s bootabilne particije na HDD-u. Negdje sam čitao da instalacija traje desetak minuta al ispostavilo se da nije istina, barem ne u mojem slučaju odnosno očekivao sam i krae vrijeme pošto hdd ima veču brzinu pisanja i čitanja nego cd-rom. Skoro zaboravih instalacija je trajala 23 minute.
Inače instalaciju može napraviti svako.... teže je napraviti bootable disc nego završiti instalaciju. Instalacija je dosta slična windows 7 instalaciji samo što je još pojednostavljena.
Windows se digao sve ok, restartao sam ga te mjerio vrijeme podizanja samog os-a..... izmjereno je 6-7 sec što je odlično, ali valja uzet u obzir da se radi o čistim windowsima bez i jednog programa, tako da se slobodno može očekivati da to vrijeme s vremenom poraste.
Kada su se windowsi podigli pokrenuo sam start manager i gledao zauzeče memorije i ostao zapanjen, naime čisti windowsi koriste samo 107MB radne memorije.
Krenuo sam s instalacijom drivera, jedini problem mi je radila grafička jer sam imao 32bitne "stare" drivere na eksternom hdd-u a sam windows je bio 64bitni, tako da sam morao te drivere jedine skidat. Ostali driveri su uredno prolazili.
Kada je došlo vrijeme da skinem drivere, otišao sam na internet na ATI-evu službenu stranicu i započeo download, i vidio da je brzina skidanja maksimalnih 10kb/s.
Pošto sam na wirelessu mislio sam da je problem do antene tako da sam malo micao antenu po sobi al brzina nije rasla.
Na netu nakon par sati sam našao riješenje:
On the Tools menu, click Internet Options.
On the Advanced tab, under Security, make sure that the following check boxes are selected:
Use SSL 2.0
Use SSL 3.0
Use TLS 1.0
Click Apply, and then click OK.
Nadam se da će ovaj problem riješiti s prvim service pack-om
Kad sam sve to riješio krenio sam instalirati potrebne software-e, sve je prošlo ok dok nisam došao do autocad-a.
Prilikom pokretanja autocad-a se pojavio novi prozor u kojemu je windows prepoznao da za taj program treba net framework, te se ponudio da ih sam skine i instalira.
Pustio sam da se to sve instalira i naravno bio skeptičan i očekivao da se pojavi neki error, ali nisam ga dočekao naprotiv skidanje i instalacija su prošli bez problema, jedino je autocad zakazao jer nije htijeo raditi na x64 windowsu.
Drugi problem se javio s KAV 2012 koji je imao compatibility problem, pokrenuo sam trubleshoot compatibility ali nisam uspio riješiti grešku, neznam još jel problem u trubleshooteru ili u samo KAV-u pa ne želi radit na 64bitnom os-u
To je to, krenimo na izgled:
Prvo što ćete vidjeti je nešto posve novo "start" i izgleda komplicirano dozla boga, ali u pravilu nije tako jer ja ovaj os koristim niti 24h a snalazim se na njemu kao da sam s njim odrasto.
Postoje "2" vrste starta "Standard user" i "Advanced advanced"
Standard user start je skroz jednostavan, imate par ikonica i to je to "sve nadohvat miša" tako da vam desktop uvijek može biti čist.
Advanced user start je isto tako jednostavan... ok ne baš tako ali nije kompliciran, tamo imate sve što vam je potrebno od CMD-a do painta.
U startu imate par novih stvari tipa mail, photos, naprimjer više nemorate ići na internet stranicu da bi vidjeli svoje mailove ili pokretati npr outlook express. Jednostavno od sada ih možete pregledati u samom startu.
Slike također nemorate tražiti po cijelom računalu sve su na jednom mijestu i sortirane, dodatak je još što u bilo kojem trenutku možete pogledati slike s npr facebooka, a da pritom uopće ne odete na facebook
Windows 8 ima 2 programa za gledanje slika, jedan je standardni kakav ima i windows 7 i jedan novi
Standardni preglednik slika možete pokrenuti tako što na sliku kliknete desnim klikom te odaberete preview, dok se
Novi preglednik slika se aktivira ukoliko na sliku kliknete 2 puta ljevim klikom. Preglednik će vam pokazati sliku u full screenu i to je to bitnije po meni.
Novi windows zna i sam od sad čitati .pdf ekstenziju tako da sada više nemorate skidati adobe acrobat reader.
Ako dok ste u startu kliknete na desktop, otvorit će vam se standardni desktop koj je 100% isti kai i na windows 7 ako zanemarimo da nema starta u taskbaru.... barem ne vidljivog.
Što se tiće teme windows 8 tu sam malo razočaran izgleda da su se vratili korak nazad a ne naprijed... više mi se sviđala windows 7 tema.
Eh da i na kraju ... skoro sam zaboravio.... windows defender radi, što nije bio slučaj s windows 7, čim sam ukopčao eksterni hdd kako bi instalirao sve što mi treba našao je crack od win7 koje sam također imao gore, dok windows 7 nije reagirao na to.
Neznam što da vam više pišem, ako nekoga nešto zanima neka pita, pa ću probat istražit i podkrijepit sve s još slika
Završna riječ.... hmmmm.... Kolko god vam se činio ok prelazak na windows 8 nemojte još prelazit, pričekajte prvi service pack, ako mislite da možete sami riješit sve bug-ove onda pređite na windows 8 al očekujte greške, i gubljenje živaca.