Instalacija Windowsa

poruka: 10
|
čitano: 3.458
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Instalacija Windowsa

Pozdrav svima na forumu!!!
Pošto još uvijek ima početnika koji neznaju instalirati windowse, ovaja tutorijal će vas rješit vječnih muka. Idemo odmah krenuti na posao.
Windows XP
Prvo što trebate napraviti jest ubaciti instalacijski CD-ROM u vas drive, te restartati racunalo i uci u BIOS ( pritiskom na tipku Del, ili F1, ili Esc, uglavnom vam pise Press tu tipku to enter Setup), zatim odlazimo u meni Boot ili Boot priority, ili slično te na prvo mjesto umjesto HDD stavljamo DVD/CD Drive. Spremimo promjene, te pricekajmo da se instalacija pokrene. Kada se instalacija pokrene, pisat ce vam „Press any key to boot from CD-ROM“ i sve sto trebate uciniti jest stisnuti bilo koju tipku na tipkovnici i sacekati dok se ucitaju fajlovi potrebni za instalaciju. Ukoliko imate RAID ili neku malo stariju matičnu ploču sa SATA konektorima (ako niste integrirali SP2 u instalaciju, starije matične ploče obično trebaju poseban SATA driver, novije u 90% slučajeva ne trebaju driver ako ste integrirali SP2/SP3 u instalaciju), potrebno je prvo na flopy drive ili direktno u instalaciju integrirati drivere za SATA/RAID, te prilikom pokretanja instalacije stisnuti F6. Detaljnije o ovome pronađite u priručniku svoje matične ploče.
Na pitanje o suglasnosti s ugovorom stisnite F8 (I Agree, piše na dnu ekrana). Sljedi odabir vrste instalacije. Da li cete popraviti postojecu instalaciju, ili zelite clean instal (cistu instalaciju) ovisi o vama, a ja vam ipak preporucujem da radite clean instal. Sljedeća točka je particioniranje diskova. Ovisno o vasim željama, disk podjelite na nekoliko djelova (sistemsku, C: particiju nemojte manju od 30GB), te ih obavezno formatirajte u NTFS datotečnom sustavu (preporučujem da odaberete quick format). 
Nakon toga, sljedi kopiranje datoteka potrebnih za instalaciju, što može potrajati nekoliko minuta. Nakon restarta ponovno ulazimo u BIOS i varćamo HDD na prvo mjesto bootanja. Nakon sto ste to ucinili, pola posla smo obavili. 
Iduća točka je odabir regionalnih postavki. Odaberite Croatian gdje god možete, i kliknite na Next. Nakon toga, sljedi unošenje ime firme i ime vlasnika windowsa. Nakon sto ste unijeli, sljedi najvaznija točka za microsoft, tj. Unosenja Product Key-a koji ste dobili prilikom windowsa. On se obično nalazi na naljepnici u kutij od windowsa, ili na nekom papiru unutar kutije vasih windowsa xp. Nakon sto ste unijeli, sljedi odabir vremenske zone. Odaberite svoju vremensku zonu, i kliknite na Next. Nakon što smo to napravili, potrebno je sada samo cekati da instalacija zavrsi.
Kada zavrsi, izvadite CD-ROM iz uređaja. Odaberite zelite li odmah aktivirati windowse, ime korisnika, te zelite li odmah ukljuciti windows update (preporučam da uključite). Nakon sto ste to obavili, instalacija windowsa xp je gotova! Ali, računalo još uvijek nije spremno za puno korištenje, te je potrebno instalirati drivere za sav hardver u racunalu. Deatljnije o tome pronađite u drugim temama.

Windows Vista
Instalacija Viste se ne razlikuje bitno od Windowsa XP. Naravno, kao i kod windows xp potrebno je namjestiti da se racunalo boota s DVD drivea. Postupak je uglavnom vrlo sličan, jedino sto kod viste nema potrebe za dodavanjem SATA dirvera. Princip je isti; U početku odaberete regionalne postavke, zatim vrstu instalacije, particijonirate disk, prihvatite licencni ugovor, unesete Product Key, i pricekate da instalacija zavrsi. Nakon drugog restarta, ponovno u BIOS-u vracamo HDD na prvo mjesto bootanja, te unesemo ime korisnika, odaberemo pozadinu, i uključimo Windows Update i pricekamo da windowsi ocjene vase racunalo. Nakon restarta, sljedi instalacija drivera, bas kao i kod windowsa XP.
Nadam se da je bilo od koristi. Molio bih moda da tema ide u sticky.
Pozdrav!

Procesor: Intel Pentium Dual Core E5200 2,53Ghz 2MB Cache 800Mhz FSB Matična Ploča: BIOSTAR G31-M7 RAM: 2GB Kingmax DDR2 800Mhz Grafička Kartica .: Club3D Radeon HD4550 512DDR3 Hard Disk: Hitachi HDD320GB 8MB Cache, 7200 o/min Napajanje Frontier 400W
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.3.2009 17:39 (kavasaki).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Instalacija Windowsa
grrr. ukrao si mi temu. baš ovih dana radim na tome..
16 godina
protjeran
jurluk kaže...
  Heh. To sam za 15min napisao. Skratio sam i pojednostavio kolko je moguće.
Procesor: Intel Pentium Dual Core E5200 2,53Ghz 2MB Cache 800Mhz FSB Matična Ploča: BIOSTAR G31-M7 RAM: 2GB Kingmax DDR2 800Mhz Grafička Kartica .: Club3D Radeon HD4550 512DDR3 Hard Disk: Hitachi HDD320GB 8MB Cache, 7200 o/min Napajanje Frontier 400W
16 godina
neaktivan
Instalacija Windowsa

lol a kak izbrisati windowse ? xd noob question

i am not a spamer... allright, not a big one xd _______________________ war... war never changes

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
jojo1909 kaže...

Uradiš clean instal kao što je opisano. Obrišeš C: particiju i kreiraš novu i na nju instaliraš windowse.
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.3.2009 17:51 (kavasaki).
16 godina
neaktivan
kavasaki kaže...
jurluk kaže...
  Heh. To sam za 15min napisao. Skratio sam i pojednostavio kolko je moguće.
 pa vidi se. ja bih to napravio puno bolje... Belji se
16 godina
neaktivan
kavasaki kaže...
jojo1909 kaže...

Uradiš clean instal kao što je opisano. Obrišeš C: particiju i kreiraš novu i na nju instaliraš windowse.
 ok Cool
i am not a spamer... allright, not a big one xd _______________________ war... war never changes
17 godina
neaktivan
Instalacija Windowsa

Već postoje teme i za XP, i za Vistu...

I kako to da su instalacije Viste i XP-a jako slične ???

I zašto bi u BIOS-u štimali boot priority kad se jednostavnim pritiskom na F8 (kod većine ploča)

može odabrati boot device...

(\__/) (='.'=) (")_(") This is Bunny. Copy and paste bunny into your signature to help him gain world domination.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
nedIm kaže...

Već postoje teme i za XP, i za Vistu...

I kako to da su instalacije Viste i XP-a jako slične ???

I zašto bi u BIOS-u štimali boot priority kad se jednostavnim pritiskom na F8 (kod većine ploča)

može odabrati boot device...

Nije svaka matična ploča ista (tj. BIOS).
Ovo je za početnike.
Nemoreš fulat kad bih išao ovim redosljedom.
"I Kako to da su instalacije Viste i za XP jako slične???" - Pa razlika je u grafičkom sučelju jedino. Sve ostalo je manje-više isto. 
16 godina
protjeran
Instalacija Windowsa

Oćeli u sticky ovo?

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice