SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 775.325
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
17 godina
Re: SSD-škola
The Man kaže...
@ Virty

Moj Intel 330 je prošao samo ona podešenja koja nudi Intelov SSD Toolbox program, ali u potpunosti se slažem s tobom. SSD ima da radi kak spada out-of-the-box ili ima da ga nema!

NEMA LABAVO!

I moj takodjer! {#}

Citao sam o cijeloj toj polemici na netu, probavao i zakljucio da nema smisla, barem ne za mene.

Sve brzo radi, garancija i kvaliteta vodecih proizvodjaca je sve veca/bolja, cemu se zamarati, osim ako ne zelis par GB vise mjesta ili bolji rezultat u nekom od testnih programa.

Al opet, svakom svoje, neke to veseli ili imaju potrebu za izvlacenjem maksimuma iz SSD/OS-a pa razmumijem.

16 godina
neaktivan
Ja sam svog od 60 GB puknuo u skoro 4 godine star Dell Studio laptop i udahnuo mu novi život, a za storage imam WD My Passport od 1 TB. Kombinacija iz snova!
Bare: Huljićeva glazba spušta ljude na razinu australopiteka
13 godina
neaktivan
SSD-škola

Nisam nigdje našao temu za odabir SSD-a, pa se nadam da može ovdje(da ne otvaram novu temu radi sitnice). Ne razumijem se u SSD-ove, niti njihov odabir pa me zanima koji je najbolji/koji su najbolji SSD-ovi odavdje :

http://www.winwin.ba/racunari-i-komponente/racunarske-komponente/ssd-diskovi.html?p=1

Cijena - 216 KM tj. do ovog modela Intel 330.

Kapacitet : 120/128 GB

Stavio bih OS na njega i par stvari, poneka igra i sl.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Od svih do Intela 330, on je jedini vrijedan kupovine, a uz to je još i odličan izbor. Bez puno dileme - Intel 330.

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
13 godina
neaktivan
SSD-škola
imam ssd ocz agility 3 60gb i konstanto imam probelma sa prostorom, uvijek ga malo. sad me zanima jeli moguce uzeti jos jedan isti takav jer vidim da nije skup i staviti u raid 0, hoce to raditi normalno sa mojom plocom?

0 0 hvala 0
14 godina
MaxonUniversal kaže...
imam ssd ocz agility 3 60gb i konstanto imam probelma sa prostorom, uvijek ga malo. sad me zanima jeli moguce uzeti jos jedan isti takav jer vidim da nije skup i staviti u raid 0, hoce to raditi normalno sa mojom plocom?

Radit će bez problema.

Valentin
15 godina
neaktivan
SSD-škola

Ma svaka vama cast ali meni nesto nije jasno s tim vasim SSD-ovima. Procitao sam dosta toga i svome rođaku ne mogu konfigurirati masinu da koristi pune performanse SSD-a.

Konfa je

ASUS Sabertooth X58 (Chipset ICH10R)

i7 950

NVidia GT 440

Intel 520 SSD 180GB

Kad spojim SSD na Intelov kontroler (deklarirana max. propusnost od 3GB/s)

brzine su sljedece:

260MB/2, 211MB/s

a na Marvellovom kontroleru (deklarirana max. propusnost od 6GB/s)

371 MB/s, 203MB/s

U oba slucaja

particija je 'aligned' ili kako se to vec kaze na Hrvatski

TRIM ukljucen (provjereno s Intel Toolboxom)

firmware je 400i (zadnji)

ploca ima zadnju verziju bios-a i nije overclockana i sl?

Molim za pomoc, htio bih da iskoristiti mogucnosti svog SSD-a (deklariran na 500MB/s, 520MB/s). Za picajzle, mozda sam falio

-+10MB/s.

EDIT: mjerenja su vrsena s 'AS SSD Benchmarkom'

Molim znalce za pomoc.

Pozdrav

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.1.2013 16:38 (JohnnyPistolero).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
JohnnyPistolero kaže...

Ma svaka vama cast ali meni nesto nije jasno s tim vasim SSD-ovima. Procitao sam dosta toga i svome rođaku ne mogu konfigurirati masinu da koristi pune performanse SSD-a.

Konfa je

ASUS Sabertooth X58 (Chipset ICH10R)

i7 950

NVidia GT 440

Intel 520 SSD 180GB

Kad spojim SSD na Intelov kontroler (deklarirana max. propusnost od 3GB/s)

brzine su sljedece:

260MB/2, 211MB/s

a na Marvellovom kontroleru (deklarirana max. propusnost od 6GB/s)

371 MB/s, 203MB/s

U oba slucaja

particija je 'aligned' ili kako se to vec kaze na Hrvatski

TRIM ukljucen (provjereno s Intel Toolboxom)

firmware je 400i (zadnji)

ploca ima zadnju verziju bios-a i nije overclockana i sl?

Molim za pomoc, htio bih da iskoristiti mogucnosti svog SSD-a (deklariran na 500MB/s, 520MB/s). Za picajzle, mozda sam falio

-+10MB/s.

Molim znalce za pomoc.

Pozdrav

Problem je u marvellovom kontroleru koji je smeće teško i nema pomoći... I meni je tako bilo pa sam odlučio se rješiti X58 i preći na Ivy Bridge samo zbog toga...

15 godina
neaktivan
SSD-škola

Pa to je ipak skupa ploca....

1) Ali što je onda s Intelovim kontrolerom? Zašto u njega performanse nisu veće?

2) Zanima me da li se isplati kupovat neki PCIe SATA kontroler za ovakav slucaj?

Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
JohnnyPistolero kaže...

Pa to je ipak skupa ploca....

1) Ali što je onda s Intelovim kontrolerom? Zašto u njega performanse nisu veće?

2) Zanima me da li se isplati kupovat neki PCIe SATA kontroler za ovakav slucaj?

Hvala

Imao sam ja bolju ploču od tvoje ali to ne znači ništa... Intelov kontroler je sata2 pa nemože ni bit nešto puno brže na njemu...

15 godina
neaktivan
SSD-škola

Nije moja ploca, ali cini se jako dobra.

Mislite li da se isplati kupit kakav sata3 kontroler i iskoristit puni potencijal SSD-a?

Ako da, koji je dobar i gdje ga mozemo kupit?

0 0 hvala 0
16 godina
JohnnyPistolero kaže...

Nije moja ploca, ali cini se jako dobra.

Mislite li da se isplati kupit kakav sata3 kontroler i iskoristit puni potencijal SSD-a?

Ako da, koji je dobar i gdje ga mozemo kupit?

Ja sam uzimao SATA 3 kontroler koji ide na PCI-E x1 ulaz (AsRock s Marvellom).

Požalio sam i maknuo ga nakon 2-3 sata isprobavanja.

Očitanja za moj SSD su bila nešto bolja nego preko SATA 2 ulaza ali se to u praksi nije primjetilo.

Naprotiv, boot mi se povećao za 10-tak sekundi zbog ispisivanja dodatnih podataka koji se prikazuju na početku bootanja. I to nisam mogao u biosu isključiti.

Tako da sam maknuo kontroler jer više štete nego koristi.

Sad mi bezveze stoji u ormaru (prodam ti za 70 kn + dostava,  garancija još 6 mj.). Ali ništa nećeš dobiti s njime osim malo boljih rezultata u testovima.

Ne bih ti baš preporučio ni kupnju nekog skupljeg kontrolera jer takav košta isto kao i solidna matična ploča sa SATA 3.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
15 godina
neaktivan
SSD-škola

Hvala na dobrom savjetu!

Valjda je tih 10s POST od tog (dodatnog) sata controlera.

Nekako mi zao sto se ne moze iskoristit puni potencijal ovog SSD-a ni na ovakvoj ploci.

Ko bi reka...  a nije mi bas ni jasno kako proizvođači ovakvih i sličnih sr*nja prođu nekažnjeno.

Deklarirani kontroler stoji 6Gb/s (čak i na lijepoj kutiji od matične)  a to krajnjem kupcu zači točno to.

Znači oni ne prodaju ono što tvrde da prodaju.... pa to triba tužit.

Upravo sam naletio na http://www.station-drivers.com/page/marvell.htm

i imaju firmware za tocno isti kontroler kao na ovoj maticnoj (Marvel 9128)

ali ne pise eksplicitno da je i za ovu maticnu...

Da li je itko slucajno ovo probao? Neda mi se eksperimentirat s njegovom plocom, a moram priznat nebi ni da je moja.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.1.2013 21:46 (JohnnyPistolero).

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
JohnnyPistolero kaže...

Hvala na dobrom savjetu!

Valjda je tih 10s POST od tog (dodatnog) sata controlera.

Nekako mi zao sto se ne moze iskoristit puni potencijal ovog SSD-a ni na ovakvoj ploci.

Ko bi reka...  a nije mi bas ni jasno kako proizvođači ovakvih i sličnih sr*nja prođu nekažnjeno.

Deklarirani kontroler stoji 6GB/s (čak i na lijepoj kutiji od matične)  a to krajnjem kupcu zači točno to.

Znači oni ne prodaju ono što tvrde da prodaju.... pa to triba tužit.

Upravo sam naletio na http://www.station-drivers.com/page/marvell.htm

i imaju firmware za tocno isti kontroler kao na ovoj maticnoj (Marvel 9128)

ali ne pise eksplicitno da je i za ovu maticnu...

Da li je itko slucajno ovo probao? Neda mi se eksperimentirat s njegovom plocom, a moram priznat nebi ni da je moja.

Driver tu može vrlo malo pomoći, jer kod Marvelovog kontrolera propusnot je fizički smanjenja(limitirana) putem PCIe sabirnice.

Kupnja jeftinih a i skupih SATA/SAS kontrolera nema smisla, osim ako naiđeš na povoljan primjerak: LSI, DELL, ADAPTEC itd. Pitanje je samo hoće li on primjetiti tu razliku u brzinama.

4k su brzine koje kućni korisnik treba gledati, a one su više manje iste na svim SSD-ovima. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.1.2013 9:58 (Wuk19).
14 godina
protjeran
SSD-škola

Evo svima koje treba 50GB besplatnog cloud servisa neka pogledaju ovaj link: mega-50gb-online-prostora

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
SSD-škola

Kad kazes driver, nisam siguran da li mislimo na isto. Ja sam stavio link na firmware od spomenutog kontrolera.

U pravu si, i ja sam primjetio da Marvel teoretski ne može ostvariti 6Gb/s već 5Gb/s zbog toga što je spojen

preko 1x PCIe 'lane' (nemam pojma kako se ovo kaze na Hrvatski).

Ali gledaj, 5Gb/s je i vise nego dovoljno, jer ako to samo 'zdravo seljacki' prebacimo u bajtove, ispada da

teoretski propusnost moze biti max 625MB/s što je i više nego dovoljno. Naravno, dio te propusnosti će

potrošit sam transportni sloj i protokol, ali ipak to nebi trebalo bit značajno veliko.

Cilj je samo da on može što bolje iskoristiti disk koji je kupio, ali to nije ništa novo, svi to žele :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.1.2013 21:45 (JohnnyPistolero).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
JohnnyPistolero kaže...

Kad kazes driver, nisam siguran da li mislimo na isto. Ja sam stavio link na firmware od spomenutog kontrolera.

U pravu si, i ja sam primjetio da Marvel teoretski ne može ostvariti 6GB/s već 5GB/s zbog toga što je spojen

preko 1x PCIe 'lane' (nemam pojma kako se ovo kaze na Hrvatski).

Ali gledaj, 5GB/s je i vise nego dovoljno, jer ako to samo 'zdravo seljacki' prebacimo u bajtove, ispada da

teoretski propusnost moze biti max 625MB/s što je i više nego dovoljno. Naravno, dio te propusnosti će

potrošit sam transportni sloj i protokol, ali ipak to nebi trebalo bit značajno veliko.

Cilj je samo da on može što bolje iskoristiti disk koji je kupio, ali to nije ništa novo, svi to žele :)

Mislim na FW a pišem driver, moja greška.

Terija da, praksa sasvim drugo.

PS

Nije GB/s već Gb/s

15 godina
neaktivan
SSD-škola

pa da, 'type fehler' ispravit cu. Znaci nema sanse iskoristit ovaj SSD u potpunosti. Steta novaca, steta je i ovakve maticne,

ali kad bolje promislim, to je cista prevara.

Deklariraju 6Gb/s a onda se na kraju ispostavi da to nemas, a i imaju smece drivere (hw necu ni spominjat).

Rođak je kupio skup hardwer ali na kraju mu se ipak nije isplatilo. E to nije posteno.

On nije napravio nista lose, izabrao pouzdanog proizvođaća matične ploče, kupio Intelov SSD... u nadi da će mu se isplatit.

A di su prava potrosaca, mislite da se ovo moze reklamirat odnosno vratit, jer garancija jos traje?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
SSD-škola

Hm, odakle poceti...

Uzimao bi ssd 120-240GB, ovisi o cijeni {#} Ostavio bi WD Caviar Blue 1TB kao podrsku.

Zanima me koji uzeti? Imam MB Asus P7P55D sata2 ili sata3, koji bi najbrze radio, sta moja ploca podrzava a sta ne? Zanima me corsair ili ocz.

Procitao sam upute za neznalice i ostao jos zbunjeniji {#}

MB podrzava; Intel® P55 Express Chipset built-in
6 xSATA 3.0 Gb/s ports
Intel Matrix Storage Technology Support RAID 0,1,5,10
JMicron® JMB363 PATA and SATA controller
1 xUltraDMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices
1 xExternal SATA 3Gb/s port (SATA on-the-go)
1 xSATA 3Gb/s port (black)

Molim pomoc.

Hvala

Što hladnije to bolje :)
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.1.2013 15:27 (Praedator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
SSD-škola
Bare: Huljićeva glazba spušta ljude na razinu australopiteka
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.1.2013 19:26 (The Man).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
SSD-škola

Imam Vertex3 90GB. Do sada sam imao Intelovu matičnu ploču sa sata2, sada imam novi komp sa sata3 pločom (Asus M5A97 R2.0). Svi driveri uredno instalirani.

Test sam prvo napravio sa AS SSD. Iz slike se vidi da sve brzine osim Seq čitanja su loše, u rangu sata2 ako ne i lošije. Mislio sam da je nešto do drivera ili sl., ali sam onda probao ATTO bench iz koje se vidi da su brzine ok, tj. onakve kakve bi trebale biti prema specifikacijama diska.

Pitanje je sljedeće. Je li postoji mogućnost da AS SSD program krivo daje informacije ili stvarno nešto nije u redu? Jer u ATTOu je ok...

Hvala.

AS SSD AS SSD
ATTO ATTO
mag.inf
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
bugi.kc kaže...

Imam Vertex3 90GB. Do sada sam imao Intelovu matičnu ploču sa sata2, sada imam novi komp sa sata3 pločom (Asus M5A97 R2.0). Svi driveri uredno instalirani.

Test sam prvo napravio sa AS SSD. Iz slike se vidi da sve brzine osim Seq čitanja su loše, u rangu sata2 ako ne i lošije. Mislio sam da je nešto do drivera ili sl., ali sam onda probao ATTO bench iz koje se vidi da su brzine ok, tj. onakve kakve bi trebale biti prema specifikacijama diska.

Pitanje je sljedeće. Je li postoji mogućnost da AS SSD program krivo daje informacije ili stvarno nešto nije u redu? Jer u ATTOu je ok...

Hvala.

AS SSD bench koristi mix podataka(kompresija+random) kod testiranja, dok ATTO koristi kompresiju samo, a i sam tvoj SSD koristi SandForce kontroler koji radi najbolje sa podacima koje je moguće kompresirati.

17 godina

U prijevodu, jel to moje ok onda, ili trebam nešto još poduzeti ili je to tako kako je i ne može bolje?

Ne zamaram se previše tim bench testovima ako inače sve radi ok, ali isti modeli kod drugih AS daje normalne rezultate pa me zanima onda o čemu još ovisi...

Hvala.

mag.inf
16 godina
bugi.kc kaže...

...Pitanje je sljedeće. Je li postoji mogućnost da AS SSD program krivo daje informacije ili stvarno nešto nije u redu? Jer u ATTOu je ok...

..

- generalni odgovor (ne samo autoru posta, nego info svima)

- ne mješati kruške i jabuke u slučaju bencha samo isti test se može uspoređivat, ili se upsoređuju iste konfiguracije, isti uređaji.. nešto mora bit jednako u suprotnom su podatci neusporedivi.

- sam disk (HDD-SSD..) ima neke svoje deklarirane brzine, ali u pravilu to proizvođač atestira na najjačoj mogučoj konfiguraciji. Tako da isti disk može dati drugačije rezultate na drigom računalu, pa tad opet nije disk bolji-lošiji nego ostatak.

- drugi problem, način mjerenja tj svaki bench-sintetika i stvarne brzine u 'realnom' radu. Pošto ne postoji prosječan PC, prosječna upotreba,.. nema ni prosječnog testa ili bencha nego je svaki za sebe info. U pravilu, brži disk je uvjek brži ako je ostatak jednak, ali u SSDu još postoji i interni kontroler-kompresija, koja se drugačije ponaša s određenim tipovima podataka. Kao što zipiranje ne daje jednake rezultate s txt-jpg-mp3-exe.. materijalima interni kontroler koristi isti algoritam i ovisi o mogućoj-postignutoj kompresiji. To automatski daje dva različita podatka, ako je testni file mali, tad je kompresija sporedna, bitno da je brza, ako je podatak veći, kompresija nadoknađuje gubitak (vrijeme koje troši za kompresiju-dekompresiju) jer tad barata s npr 2x manjim podatkom, npr umjesto 100MB -> 50MB, i tad je brži.. To je zapravo i trik, tj ako je disk kupnjen npr 100GB kapaciteta, možda na njega stane npr 60GB.. tako je nekad radio Stacker i ostali realtime kompresori, to je indirektno prevara s deklariranim/stvarnim kapacitetom.

Sve to je 'mutno', pa primjer:

-npr ikone se više ne koriste kao pojedinačni fileovi nego su zapakirane u .dll, ali su dobar primjer malog filea, kao i svaki ini-info-cfg (txt file od par bytova do kojeg KB)..

-takve male filove bi bilo skoro nemoguće uspješno snimiti na CD da nema burnproofa jer su premali. Jednostavno količina stvarnih podataka koje kontroler učita i clusteri koje mora pročitati-snimiti ne zadovoljavaju npr 600kb/s za standard recordinga CDa na x4, tj mehanički disk nikako ne može učitati dovoljno tako malih filova da bi nakupio dovoljno byteova koje šalje snimaču. Posljedica, test s takvim filovima je mali rezultat ukupne veličine-količine podataka. Podatak je prenesen jednako brzo s diska A na disk B, ali byteovi, ne MB jer je osnovna jedinica cluster npr 4KB i za svaki pristup kontroler mora obaviti niz radnji, pomicanja glave, ažuriranti tablicu.. .

-fizika, malo (manje od većeg) je uvjek uz ostale iste parametre, brže od velikog (veći od manjeg). Međutim u benchu, je veći podatak 'brži', jer je više tereta prenio za test, mada je taj teret beskoristan i zapravo sporije je stigao do cilja. Jednako ako što bi Ferrari prenio 100kg dok bi kamion prenio 10.000kg. Ferari je brži, ali po količini je brži kamion. Oboje ovise o brzini (propustnosti) ceste, tj sistem, MBO-CPU-RAM... jer ako stoje na semaforu jednako su spori. Kompresija je tu također usporediva, kao da je kamion stao na nekoliko minuta i prešom stisnuo teret da stane još malo.. nije brži (sporiji je) ali mjeri se teret i po količini je učinkovitiji. Ferrari bez kompresije je najbrži, ali najmanje korsinog tereta. U nekom benchu će upravo zato pobijediti ferrari ili kamion..

Zato testovi i sintetika nisu direktno usporedivi ili se u praksi rezultati mogu razlikovati. Ako je osjećaj brzine dobar, to je to... ponekad treba vjerovati osjećaju, ne brojevima. {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
ihush kaže...

Zato testovi i sintetika nisu direktno usporedivi ili se u praksi rezultati mogu razlikovati. Ako je osjećaj brzine dobar, to je to... ponekad treba vjerovati osjećaju, ne brojevima. {#}

Potpis! {#}

15 godina
neaktivan
SSD-škola

Stigo mi novi kingston hyperx 3k. napravio bih clean install win7 pa imam pitanje dali ce biti problema sa licensom tj. product key-om, doduse zato jer je sa msdnaa?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Loto kaže...

Stigo mi novi kingston hyperx 3k. napravio bih clean install win7 pa imam pitanje dali ce biti problema sa licensom tj. product key-om, doduse zato jer je sa msdnaa?

kad ga isprobaš javi mi kakav je

17 godina
Loto kaže...

Skini program Advanced Tokens Manager i napravis backup aktivacije.

Instaliras Windowse i onda s ovim programom vratis aktivaciju.

Easy & simple {#}

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao
15 godina
neaktivan
djigibao kaže...
Loto kaže...

Skini program Advanced Tokens Manager i napravis backup aktivacije.

Instaliras Windowse i onda s ovim programom vratis aktivaciju.

Easy & simple {#}

jel bi ovo moglo znacit da imam viruseka? naime,kad sam pokrenuo navedeni program ovo se prikazalo..

17 godina
Ne nemas virus.
Sta se dogodilo s tvojim kljucem s MSDNA da ga nemas vise?
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice