SSD problem sa zauzećem nakon instalcije Windowsa

poruka: 12
|
čitano: 3.959
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Evo ovako, sastavio sam računalo u koji sam stavio SSD i to je jedini disk. Na koji sam prvo instalirao Windows 8, no kako mi se nisu svidjeli, instaliram Windows 7 nakon čega mi se pojavio dualboot. Zatim sam išao sa novom instalacijom Windowsa 7 te sam formatirao disk da nemam dualboot, zatim mi se pojavio dualboot Windowsa 7 i Windowsa 7. Formatiram ponovno SSD i nakon instalacije sve ok no pojavljuje se problem što je zauzeće diska kao da su dvoji Windowsi instalirani. Odem opet instalirati Windowse obrišem obe particije i pravim novu za Windowse formatiram ju i instaliram Windowse i opet ista stvar. Zauzeće diska kao da su dvoji Windowsi instalirani. Dakle kako da riješim taj problem, da nakon što formatiram disk i instaliram Windowse mi prikaže normalno zauzeće diska? U pitanju je OCZ Vertex 4 128GB.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.1.2013 1:01 (Lik).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: SSD problem sa zauzećem nakon instalcije Windo

Koliko imaš RAM-a? I koliko je to konkretno zauzeće diska?

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.1.2013 9:49 (lllnuclearlll).
15 godina
neaktivan

Imam 16GB rama. Vidiš nisam baš o tome ni razmišljao. Stavio sam particiju na kojoj su mi Windowsi 50GB i nakon instalacije mi govori da od tih 50GB imam slobodnih nekih 14.4GB prostora. Imaš nekakav savjet?

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.1.2013 11:21 (Lik).
17 godina
Lik kaže...

Imam 16GB rama. Vidiš nisam baš o tome ni razmišljao. Stavio sam particiju na kojoj su mi Windowsi 50GB i nakon instalacije mi govori da od tih 50GB imam slobodnih nekih 14.4GB prostora. Imaš nekakav savjet?

Ovako, kolege će morati potvrdit ovo jer ja nisam siguran. No meni se dešava ova stvar. Windows 8 imam, sa Windows 7 je vjerojatno ista stvar, a imam 8GB RAMa.

Znači, isto sam instalirao na SSD Windowse (na HDDu je bila ista stvar), i odmah nakon instalacije čisti Windowsi imaju u startu više od 20GB. Sad meni se čini da Windowsi sebi uzmu odmah onoliku količinu diska koliko imaš memorije (ne znam zašto), no s AIDA 64 sam vidio da za nekakav SWAP je odmah uzeto 8GB što se vidi sa slike: http://i45.tinypic.com/24dkolg.png

Ovo je slika gdje je pagefile upaljen i vidi se da je sad i on pridodan SWAPu, a količina virtualne memorije (dakle RAM, SWAP i Page file je sve skupa 16tak GB) http://i49.tinypic.com/r1ecub.png

Hibernacija mi je isključena, tako da ta datoteka ne može biti od nje. (inače hibernacijska datoteka uzima količinu 75% RAM-a)

Dakle ne radi se o hibernaciji ni o page fileu, nego o nekavoj drugoj datoteci čija veličina zavisi o veličini memorije. Tebi je očito uzeo 16GB odmah za to. Također pošto imaš 16GB RAM-a page file ti je sigurno ogroman, pa ga smanji u postavkama na neki minimalac tipa 512MB, hibernaciju isto isključi pa vidi koliko ćeš osloboditi. Također System Restore ugasi, i on ti zauzima poveću količinu diska, ili ga smanji na nekakvu razumnu razinu.

Jel se taj SWAP zbog količine memorije može ikako smanjiti nemam pojma. Jedino ja sam hibernate samo ugasio u Power Options, izgleda da se mora ugasiti na drugi način. Probam pa javim jesam što napravio :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.1.2013 13:35 (lllnuclearlll).
15 godina
neaktivan

Bilo bi dobro kad bi se još netko uključio i pomogao nam. Kad sam prvo instalirao samo Windows 8 bilo je normalno zauzeće diska odnosno onoliko koliko Windows 8 zauzima znači nekih 20 i kusur GB.

17 godina
Lik kaže...

Bilo bi dobro kad bi se još netko uključio i pomogao nam. Kad sam prvo instalirao samo Windows 8 bilo je normalno zauzeće diska odnosno onoliko koliko Windows 8 zauzima znači nekih 20 i kusur GB.

Rješio sam problem...Napravi ovo, dobit ćeš oko 13GB prostora na disku odmah (75% RAM-a), naravno ako ne želiš koristiti Hibernate, i Windowsi će ti se bootati nešto dulje (zanemarivo jer imaš SSD)

http://www.windows7hacker.com/index.php/2012/09/how-to-disable-hibernation-in-windows-8-to-gain-disk-space/

Također smanji i page file na 512MB kako sam ti rekao (pretpostavljam da znaš kako) i isključi ili smanji system restore na neku razumnu razinu, i dobit ćeš još prostora.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.1.2013 13:31 (lllnuclearlll).
15 godina
neaktivan

Napravio sam to što si rekao u prethodnom postu i smanjio količinu virtualne memorije. No sad mi je sumnjivo to da od 48.8GB sistemske particije slobodno 41.5GB. Što će reći da Windows 7 zauzima samo 7.3GB. Da li je to meni samo čudno ili to tako treba biti? Ja mislim da to ne treba tako biti.

17 godina

7,3GB je i dosta više od samih Windowsa. Pa instalacijski DVD je oko 3GB. Sve je u redu {#}

Page filea ti ionako ne treba za praktički ništa jer imaš ohohoho dosta RAM-a za bilo što. Jedino neki specifični programi traže baš page file, stoga ga ostavi na toj nekoj minimalnoj razini.

15 godina
neaktivan

Nisam taj page file ni dirao, samo ono što sam rekao. Uglavnom tvoji savjeti su mi pomogli. Veliko hvala! {#}

14 godina

Evo u ovoj temi piše što sve treba napravit nakon instalacije windowsa na SSD, odnosno kako optimizirati windowse za rad sa SSD-om, da bi sam SSD trajao duže.

http://www.bug.hr/forum/topic/tvrdi-opticki-diskovi/ssd-skola/97115.aspx

Valentin

0 0 hvala 0
17 godina
Lik kaže...

Nisam taj page file ni dirao, samo ono što sam rekao. Uglavnom tvoji savjeti su mi pomogli. Veliko hvala! {#}

Ma smanji komotno i page file (to ti je ono riktanje virtualne memorije), sigurno ti je 4-5GB velik po defaultu) pa ćeš još mjesta dobit :)

15 godina
neaktivan

Napisao sam još gore da sam i to napravio tako da sam dobio maximalno prostora. :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice