Dakle..Treba mi pomoč oko spašavanja hdd-a..Riječ je o WD Caviar black.
Ima bad sectore..Low level format nepomaže...Dakle samo prijedlozi kako spasiti HDD...:)
Ima bad sectore..Low level format nepomaže...Dakle samo prijedlozi kako spasiti HDD...:)
Ako ima bad sectore nema mu spasa, kopiraj sve s njega dok još radi i kupuj novi.
Ček, provozao si low level format? Zašto, zaboga???
Spašavanje u helpdisc.hr.
Evo još jednog tko je na vlastitoj koži naučio što je backup.
Backup vjerovatno ima, mislio je napraviti low level format da makne bad sektore iz tablice.
Evo moji savjeti:
1. WDC Black ima 5 godina jamstva - iskoristi to
2. Koliko ima bad sektora na HDTuneu? Ako nema puno,
skini si HDRegenerator (morat ćeš pirated verziju jbg), napraviti si
boot CD, i regeneriraj disk (on miče bad sektore iz tablice podataka, da ih disk ne koristi),
te ti nakon toga, ako su samo logički bad sektori, disk radi normalno (nekad i po 10ak godina)
3. Slijedeći put si kupi sporiji ali trajniji disk. Green za storage, SSD za OS i to je to.
Ali low level format ne postoji već godinama! Radio se na prastarim diskovima, no danas se više ne radi. Nema potrebe više za definiranjem gdje počinje i završava koji sektor.
Markiranje bad sektora može se obaviti običnim full formatiranjem, no jednom kada se pojave, najbolje je disk backupirati i reklamirati ako je pod garancijom.
HDD regenerator može poslužiti samo u slučaju da se ne mogu backupirati podaci zbog oštećenja - ako uspije regenerirati podatke, naravno.