Bok,
ima jedno pitanje, ako na primjer kupim scsi hdd od 15000rpm i kapaciteta 150GB, da li moram imati neki posebni kontroler ili se taj hdd priključuje direktno na sata port na matičnoj?
Hvala.
Bok,
ima jedno pitanje, ako na primjer kupim scsi hdd od 15000rpm i kapaciteta 150GB, da li moram imati neki posebni kontroler ili se taj hdd priključuje direktno na sata port na matičnoj?
Hvala.
Trebaš scsi kontroler,zašto bi uopće kupovao SCSI disk?
Kaj ga ne mogu staviti u desktop PC? Zašto ne?
Krivo sam na psao, ne SCSI nego SAS....
Kaj ga ne mogu staviti u desktop PC? Zašto ne?
- možeš, možeš ga staviti na PC, pored PCija, ispod PCja, čak i u desktop..., ali za korištenje ti treba SCSI kontroler, što ti je već odgovoreno.
Ili generalizirano, za svaki uređaj, potreban je kontroler-bus-priključak, na koji se priključuje. (žarulja?)
Noviji standard ti je SAS (kombinacija SCSI i SATA) pa ako ti je samo cilj imati najskuplji disk, kupi. Ili još bolje, par takvih Cheetaha, upari s SSDovima i postaj benchove.
Još gore u tom slučaju,takav disk je kao takav,neiskoristiv,nije uopće namijenjen desktop sustavima,a i kad se koristi koristi se u paru,ili čak više njih.I takvi kontroleri su dosta skupi.Znam ja da da to zvuči primamljivo i brzine okretaja ploča i brzine prijenosa s obzirom na standardne mehaničke diskove,no ukoliko te taj disk zanima za uparivanje sa "klokanim" desktop PC-om,onda rađe razmišljaj o SSD disku.
Dobio sam dobru ponudu(kontroler i 38gb prostora), da li mi se isplati kupiti za sistemsku particiju?
Koliko su glasni ti diskovi?
Dobio sam dobru ponudu(kontroler i 38gb prostora), da li mi se isplati kupiti za sistemsku particiju?
Koliko su glasni ti diskovi?
To je vjerojatno 36 GB disk, starije generacije, sumnjam da je bitno brži od novih SATA diskova, a znaju biti stvarno glasni.
A dodao bih i da su vjerojatno puno osjetljiviji na udarce i vibracije u radu.
A dodao bih i da su vjerojatno puno osjetljiviji na udarce i vibracije u radu.
Pa i ne baš, oni bi trebali biti robusniji, ali i bučniji i (kod loših kućišta i instalacije) mogu generirati vibracije.
Imam ponudu za jedan ovaj disk
e sada pošto do sada nisam došao u doticaj sa scsi diskovima.
Da li je moguće npr. na njega staviv windows 7 i to lijepo sve ukomponirat u računalo pod moj pc.. Što mi je potrebno da bi tako nešto napravio? prtpostavka je da mi treba scsi kontoler + kablovinje..
Da li me nešto sprecava da to radi kako treba ili ne?
Lp,
Imam ponudu za jedan ovaj disk
http://www.bug.hr/forum/topic/komponente-razne/prodaja-hp-300gb-10-000-rpm-wide-ultra-320scsi-2/169902.aspx?page=0&jumpto=3304663&sort=asc&view=flat
e sada pošto do sada nisam došao u doticaj sa scsi diskovima.
Da li je moguće npr. na njega staviv windows 7 i to lijepo sve ukomponirat u računalo pod moj pc.. Što mi je potrebno da bi tako nešto napravio? prtpostavka je da mi treba scsi kontoler + kablovinje..
Da li me nešto sprecava da to radi kako treba ili ne?
Lp,
Kolega imas fini silent PC, nemoj u njega ubacivati tu zujalicu, to zna biti jako glasno.
Moja preporuka ti je za tu lovu uzeti 128Gb SSD.
Kolega imas fini silent PC, nemoj u njega ubacivati tu zujalicu, to zna biti jako glasno.
Moja preporuka ti je za tu lovu uzeti 128Gb SSD.
a jel izvedivo ili nije??
btw ovo bi mi bila zamjena za xaser VI pa nebih trebo davat nikakve pare.. a privlaci me brzin diska i kapacitet od 320gb.. ovi moji hitachi 500g 2 komada nisu baš tihi tako da.. :)
Bilo koji SATA disk kojeg ljudi na forumu proglašavaju "glasnim" je tih kao šapat naspram SCSI diska na 10 ili 15k RPMa.
Treba ti PCI ili PCIE SCSI (ili SAS, ako trebaš SAS diskove) kontroler čim veće brzine.
Može se koristiti u desktopima (davnih dana bili su standard u radnim stanicama) no oni su strahovito bučni. Stvarno jesu.
Morao bi imati kućište koje strahovito prigušuje zvuk da ih ne čuješ vani, jer njihovo zujanje ide na jetra.
Krivo sam na psao, ne SCSI nego SAS....
SAS ti je Serial Ata SCSI.
Znaci izbjegavat to u širokom luku za desktop pc?
Ne mora biti preglasan (posebno ako je novijih generacija), ali je preskup za kućnu upotrebu.
Za disk + kontroler uzmeš što god želiš.
Ne mora biti preglasan (posebno ako je novijih generacija), ali je preskup za kućnu upotrebu.
a gledaj meni je ovo uletjelo kao zamjena za kuciste i cini mi se okey, brzin + kapacitet.
HP 300GB 10 000 RPM Wide Ultra 320SCSI 2
da li znaš nešto više o tom disku?
a gledaj meni je ovo uletjelo kao zamjena za kuciste i cini mi se okey, brzin + kapacitet.
da li znaš nešto više o tom disku?
Za kakvo kućište?
Ako je SCSI, enormno je star i bučan (da ga se naći vani i jeftinije, kao i ovdje ako je iščupan iz nekog servera). AKo je SAS, onda je OK, ali je implementacija skupa.
Za kakvo kućište?
Ako je SCSI, enormno je star i bučan (da ga se naći vani i jeftinije, kao i ovdje ako je iščupan iz nekog servera). AKo je SAS, onda je OK, ali je implementacija skupa.
ovo što sam u petak nabavio coolermaster silencio 650..
http://www.techspot.com/review/567-cooler-master-silencio-650/
Za kakvo kućište?
ovo što sam u petak nabavio coolermaster silencio 650..
http://www.techspot.com/review/567-cooler-master-silencio-650/
Onda, je li SCSI ili SAS? Ako je SAS, dobro si prošao i možda nađeš kupca. Ali ako je SCSI...
Onda, je li SCSI ili SAS? Ako je SAS, dobro si prošao i možda nađeš kupca. Ali ako je SCSI...
pa pište scsi 2 ? nisam još ništa ja nabavio.. ja imam thermaltake xaser vi kojeg prodajem ili mjenjam i dobio sam ponudu za gore navedeni disk..
Znaci sada se raspitujem o tom disku šta i kako, doticaj nikad u životu sa scsi diskovima nisam imao pa sam našao ovu temu i pitam da li da uzmem ili ne.
Vrlo vjerovatno po ovome što sam ovdje procitao necu uzimat taj disk.
pa pište scsi 2 ? nisam još ništa ja nabavio.. ja imam thermaltake xaser vi kojeg prodajem ili mjenjam i dobio sam ponudu za gore navedeni disk..
Znaci sada se raspitujem o tom disku šta i kako, doticaj nikad u životu sa scsi diskovima nisam imao pa sam našao ovu temu i pitam da li da uzmem ili ne.
Ako je običan SCSI, teško da ćeš imati koristi od toga.
..
-svi potrebni podatci su tu.
- specifikacije, 320 je malo više propustnosti kao SATA-2-300, ali je SCSI kontroler 'pametniji' i skup. U odnosu na SATA3-600 ili SSD nema neke koristi, to je prije 5-10 godina bilo brzo, danas prosjek.
-za svaki disk ti je potreban odgovoarjući kontroler (HDD, Floppy, ..) uz standartd ATA-IDE, SCSI, SAS.. kao i potrebni kablovi, terminator.. Da imaš odgovarajući kontroler (ili server MBO koja u pravilu ima tako nešto) tad bi mogao razmištaljti i rizikovati jer su konkretni diskovi garantirano radili u nekom serveru 3-5 godina. Za takvu cijenu (i besplatno) je to prevelik rizik, dodatno kupnja kontrolera i performanse koje danas nisu nešto posebno. SSD je brži i nema doadtnig troškova, garancija itd, dok je novi HDD npr WD balck veći i dovoljno brz...
Tako da baš nema neke isplativosti u odnosu na rizik i druga rješenja. Čak da ga dobiješ besplatno kontroler i kablovi su skuplji pa nije isplativo.
- HP ne proizvodi ništa osim branda, disk je vjerojatno seagate-hitachi-wd.. pa ako te zanimaju specifikacije pogooglaj. Jednako za kontroler npr Adaptec 29xx, ULV, Sil, LSI .. npr Silicon je uvjek bio jeftikaner, cijene 50$-250$.. i ako kupuješ/nabavljaš paziti na PCI-32 ili 64, jer su se koristili isključivo u serverima i WS (MBO s posebnim PCIom), često na 64bitOSu, problem s driverima itd. (mada je 99% da bi win prepoznao i da ima driver za neki popularniji model npr Adaptec).
-svjedeno, disk je interesantan (za mene, nostalgija), ako je ispravan i ako će raditi slijedećih par godina.. za većinu je ipak 'normalan' ATA disk bolji izbor.
SCSI2 je spor, do nekakvih, IIRC 30 MB/s.
Za te novce se ne isplati.
SCSI2 je spor, do nekakvih, IIRC 30 MB/s.
Za te novce se ne isplati.
- SCSI2 (FastSCSI) je 10MBs, disk cca 7MBs, kao prve generacije CDR x2(Teac, Yamaha, Plextor, IDE-ATA nije bio dovoljan, nije postojao burnproof..),
.. ali to nema veze s UW-320, tj ima veze jer je SCSI, brzina je pak nešto drugo. Moguća brzina diska je cca 50-70MBs, kontrolera (RAID0-5) 320.. za konkretan disk (ako je ST Cheetah) 59MBs.