na MBO imam 4 sata prikljucka i 500 gb HDD (sata). imam stari (pata) hdd od 80 gb koji bi isto htio staviti u racunalo. zanima me kako da ih spojim, tj. kako da podesim jumper, a ako moze i malo opsirnije.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
jedan neka bude master, drugi slave ali najbolje je ako imaš 2 ide konektora na mbo da bude jedan disk na jedan ide konektor na mbo
Možeš ih radvojiti svaki na zaseban IDE kanal (ako imaš više PATA konektora na matičnoj ploči), ili ih oba staviti na isti kanal ali tada jedan mora biti master, a drugi slave ili cable select. Nisam siguran možeš li oba jednostavno odvaliti na cable select na istom kanalu, probaj i to.
Brži/bitniji disk neka ti bude master, i neka bude na primarnom kanalu (ako ih imaš više).
na MBO imam 4 sata prikljucka i 500 gb HDD (pata). imam stari (pata) hdd od 80 gb koji bi isto htio staviti u racunalo. zanima me kako da ih spojim, tj. kako da podesim jumper, a ako moze i malo opsirnije.
Pata od 500 GB? Jesi siguran jer sam to rijetko viđao..
ups krivo sam napisao.. mislio sam SATA.. tipkam brze nego mislim.. hvala na heads up -u :D
iiii zna li bilo tko??
iiii zna li bilo tko??
- Ovaj PATA disk postavi kao master i spoji data i power kabel.
- Kod SATA diskova nema nikakvih jumpera, to je samo kod PATA diskova,
SATA i PATA diskovi nemaju ništa jedan s drugim, pa da bi jedan stavljao na master, a drugi na slave,
da imaš 2 PATA diska, onda bi jedan morao biti master, a jedan slave.
- SATA disk samo spoji i to je to.