Sata II disk i sata I kontroler

poruka: 10
|
čitano: 4.191
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Ne znam je li ovo dobar forum za ovu temu, ali valjda je.

Nedavno sam kupio novi samsungov disk 500 GB koji ima sata II (300) sucelje, a buduci da imam socket 478 staru maticnu bez sata, kupio sam i pci sata kontroler (neki VIA, podrzava samo sata I, podrzava i raid).

Ja to sve lijepo spojim, stavim kontroler, na njega spojim disk, kabel za napajanje isto u disk, upalim racunalo, prepozna mi ga, formatiram, stavim gore neke filmove, sve lijepo radi, brzo...

No, nakupilo se virusa na kompu i ja to krenuo ocistiti uz pomoc kasperksy internet security 2009 (pronasao oko 1200 virusa i 30-ak trojanaca Cool), ali poceli su se desavati problemi: otvaram novi disk, racunalo mi se smrzne, prije welcome screena (odabir korisnika) moram cekati 3 min da mi se pokaze, a nekad mi se i nikada ne pokaze. I tako reinstaliram windowse i opet isto, znaci problem je u disku, jer kad istekam disk (a kontroler je ustekan) onda sve radi kako treba, a mozda se i nakotilo virusa na novom disku.

I ne kuzim zbog cega je dok sam to sve spojio sve ok radilo mogao sam do diska i prebacio na njega neke datoteke, no onda mi je kasnije sve crklo. A nekad mi i kod bootanja ne prepozna novi disk (na onom screenu koji je od tog sata i radi kontrolera).

Na uputstvu pise da postoje kontroleri (rijetki) koji ne mogu dobro komunicirati s sata II diskovima i za koje treba skinuti neki softver za prebaciti disk sa samsungove stranice koji kao prebaci disk u sata I nacin rada.

I sto je sa jumperima na sata diskovim, kako se oni postavljaju ?

Sad ne znam sto mi je ciniti.

Prijedlozi ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Sata II disk i sata I kontroler

jumper na disku moras postavit na sataI, ili sata150, obicno na samom disku pise kako se to cini, ali ako znas model, mozes pogledat i na net...

a sad sto se tice kontrolera, tu ima svega i svacega, a VIA inace radi jeftine, ali ne osobito "prepoznatljive" kontrolce... pokusaj disk spojit negdi di znas da ce radit, formatiraj ga, pa onda spoji natrag na ovaj via kontrolac...

17 godina
neaktivan

Na disku niti u manualu ne mogu pronaci nista o postavljanju jumpera na ovom disku (samsung t166 500 GB 16 MB cache), a na uputstvu za disk pise samo nesto o postavljanju jumpera za pata diskove, a za sata nista, niti na web stranici.

Na toj web stranici samo pise o nekakvom utilityu. Koji ima puno funkcija, nekakva ogranicavanja i to.

Kad taj utility skinem na komp sprzim i bootam, kod pokretanja me pita jesam li siguran za pokrenuti ga, jer mi moze izbrisati podatke a ja imam podatke na njemu pa ga ne zelim pokrenuti da mi ne obrise to (barem dok ne odnesem disk negdje, pa to kopiram, jer sad mi je tako sporo da ne mogu niti do njega, a prije sam sve s njim bez problema radio)

17 godina
neaktivan

na toj istoj stranici imas link na pdf http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/200510/20051010165032406_3.5_SATA_eng_r4.pdf gdje je pokazano koji jumper triba postavit kad se radi sa sataI kontrolerom... ako to upali ok, ako ne Neodlučan

17 godina
neaktivan

I ja sam kasnije nasao ovo za jumpere na samsungovoj stranici i stavio sam tako jumper.

Sad mi komp radi, ali ne smijem dirati nista po novom disku jer mi se smrzne (mogu otvarati foldere i to, ali kad treba nesto npr extractati iz rara sve se smrzne ili kad nesto stavljam na disk)

Ali moram i cekati koju minutu (prikazan mi je samo crni ekran s nikakvim tekstom) izmjedju onog kad idu one crtice (podizanje os-a gdje pise win xp i to...) i prikazivanja welcome screena.

Ima li kakve pomoci za ovo ?

Vidio sam na samsung stranici neki softver za usporavanje na sata 1, jos cu to pokusati.

Ne kuzim kak je prije sve radilo ok a sad ne.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.6.2008 18:24 (blanchard).
17 godina
neaktivan

Pokusao sam i ovo sa softverom za usporavanje i opet kao i prije, nikakve promjene.

Jel to znaci da je greska u kontroleru ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kojim programom bih mogao saznati koju verziju kontrolera koristim?

Dr. za postavljanje glupih pitanja...
17 godina

Otkad postoje jumperi na sata diskovima ??? Jel vi to mislite na jumpere od maticne ploce ?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

NE imaš jumper na SATA diskovima za SATA 1.5gb/s mod, a kada ga makneš ostaju samo pinovi (mislim da ih ima 8. 4 ih je sada sam pogledao svoje diskove) i tada disk radi u SATA 3gb/s modu. Na novijim izostavljaju taj jumper (ostaju pinovi) jer sve nove matične ploče podržavaju SATA 3gb/s

Ja sam morao maknuti jumper sa Seagatea 500GB, a sa WD-om ga nisam niti dobio

http://fotoforum.forumotion.net/
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.7.2009 21:09 (Oly_E3).
17 godina
neaktivan
Batista kaže...

Otkad postoje jumperi na sata diskovima ??? Jel vi to mislite na jumpere od maticne ploce ?

pogledaj sliku. Mozes ga stavit da radi u SATA 1 modu jer neke starije maticne ploce ne podrzavaju SATA 2 standard.

World championships:7,GP started:250,GP wins:91,Podium finishes:154,Pole positions:68,Fastest laps:76,Points:1,369
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice