Ne znam je li ovo dobar forum za ovu temu, ali valjda je.
Nedavno sam kupio novi samsungov disk 500 GB koji ima sata II (300) sucelje, a buduci da imam socket 478 staru maticnu bez sata, kupio sam i pci sata kontroler (neki VIA, podrzava samo sata I, podrzava i raid).
Ja to sve lijepo spojim, stavim kontroler, na njega spojim disk, kabel za napajanje isto u disk, upalim racunalo, prepozna mi ga, formatiram, stavim gore neke filmove, sve lijepo radi, brzo...
No, nakupilo se virusa na kompu i ja to krenuo ocistiti uz pomoc kasperksy internet security 2009 (pronasao oko 1200 virusa i 30-ak trojanaca ), ali poceli su se desavati problemi: otvaram novi disk, racunalo mi se smrzne, prije welcome screena (odabir korisnika) moram cekati 3 min da mi se pokaze, a nekad mi se i nikada ne pokaze. I tako reinstaliram windowse i opet isto, znaci problem je u disku, jer kad istekam disk (a kontroler je ustekan) onda sve radi kako treba, a mozda se i nakotilo virusa na novom disku.
I ne kuzim zbog cega je dok sam to sve spojio sve ok radilo mogao sam do diska i prebacio na njega neke datoteke, no onda mi je kasnije sve crklo. A nekad mi i kod bootanja ne prepozna novi disk (na onom screenu koji je od tog sata i radi kontrolera).
Na uputstvu pise da postoje kontroleri (rijetki) koji ne mogu dobro komunicirati s sata II diskovima i za koje treba skinuti neki softver za prebaciti disk sa samsungove stranice koji kao prebaci disk u sata I nacin rada.
I sto je sa jumperima na sata diskovim, kako se oni postavljaju ?
Sad ne znam sto mi je ciniti.
Prijedlozi ?