Rok trajanja dvd-a

poruka: 17
|
čitano: 9.978
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Rok trajanja dvd-a
pitanje

zanima me koliki je rok trajanja dvd medija jer imam pohranjene podatke na njima i sta ucinit da dulje traju da nebi kasnije bilo problema s citanjem podataka. kako ih cuvati, uvjeti ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Rok trajanja dvd-a

Trebali bi trajati minimalno 20god ak ih drzis u tamnom i hladnom prostoru gdje nema veliki postotak vlage u zraku a puno ovisi o kvaliteti medija, ak se drzis Verbatima ili Traxdata ili Phillips  bit ce ok trajat ce oni dugo a izbjegavaj ostale firme. Ak mislis na duzu pohranu podataka onda svakako Verbatim!!!Cool

Athlon 64 LE-1620 (2.8ghz) - Golden Orb 2 - Kingmax Mars 1GB ddr2 - Seagate Baracuda 160gb - Seasonic S12II 430w - Samsung SM 2232BW - Gigabyte MA790X - DS4 - Ati Crosfire HD 3650 x2
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2008 18:07 (rambox).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Rok trajanja dvd-a
peraja kaže...

zanima me koliki je rok trajanja dvd medija jer imam pohranjene podatke na njima i sta ucinit da dulje traju da nebi kasnije bilo problema s citanjem podataka. kako ih cuvati, uvjeti ?

Pa imaj ih uvijek u kutiji, da ne ulazi prašina i ostalo. Pazi kako ih stavljaš u čitač, da ne zagrebeš medij. Ako imaš poteškoća sa čitanjem, probaj sa onom nekom pastom što ima za kupiti, možda pomogne. Ja neznam iz vlastitog iskustva. A i možda da dok vidiš da se medij teško čita, nebi ga bilo loše prepržiti, tako da imaš opet friški, ako se nijedan bit ne izgubi u grebotini

e da, koliko se sječam, negdje sam čitao da sunčeva svijetlost djeluje štetno na dvd medij, odnosno, ona na njemu pomalo uništava podatke, zato ih ne izlaži sunčevoj svjetlosti.
Bok
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2008 18:10 (denix).
17 godina
neaktivan
Rok trajanja dvd-a

Za trajanje ne mogu reći jer nikad nisam tako dugo čuvao neki DVD ili CD da bi se "pokvario" :)
A za proizvođača se u potpunosti slažem sa rambox-om. Verbatim su jedini DVD-i s kojima nikada nisam imao nikakvih problema (tipa "puklo" prženje, ne čita dobro...)

0 0 hvala 0
17 godina
Rok trajanja dvd-a
autorov komentar

i ja koristim samo verbatim i u kutijama su da se zastite od prasine, pazljivo rukujem s njima al procito sam negdje da su neki mediji dobili nekakve tockice, uz cuvanje u kutijama, valda od vlage jer je ona veliki neprijatelj dvd-a, a kako se cuvati od nje to je vec kompleksniji problem jer vlaga je u zraku Mršti se

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Rok trajanja dvd-a

Prosječni rok trajanja optičkih medija je u prosjeku 5 godina prema onome što sam nedavno čuo na vijestima (ima par mjeseci, a tema je bila nadolazak novog vala medija BluRay i zamjena digital versatile discova-DVD)...

Q6600 , EX38-DS4, DDR2 4GB, HD4870
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Rok trajanja dvd-a

Ja imam doma original Cd disc od Def Leppard iz 1988god i nista mu nije radi normalno ima 20 godina na ledjima jasno adekvatno je cuvan i pohranjen i to je to!!!Cool

Athlon 64 LE-1620 (2.8ghz) - Golden Orb 2 - Kingmax Mars 1GB ddr2 - Seagate Baracuda 160gb - Seasonic S12II 430w - Samsung SM 2232BW - Gigabyte MA790X - DS4 - Ati Crosfire HD 3650 x2
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ma imam i ja CD-e iz devedesetih pa ništa. Valjda ih ne koristim dovoljno ili uopće neCool pa ne znam za navedenu situaciju! Inače lol...

Q6600 , EX38-DS4, DDR2 4GB, HD4870
17 godina
Rok trajanja dvd-a

Ovaj gore CD disc je samo primjer imam ja dvadesetak CD-ova starih 20 godina koje sam dobio iz amerike 1989god nove zahvaljujuci rodbini i svi su u odlicnom stanju neogrebani i uscuvani, a koriste se dosta no ja ih pazim i mazim pa je sve uredu a 90 % diskova ode zbog loseg nacina rukovanja i cuvanja i to je cinjenica!!!Izlanuo se

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
autorov komentar
rambox kaže...

... 90 % diskova ode zbog loseg nacina rukovanja i cuvanja i to je cinjenica!!!Izlanuo se

točno, kad vidim kako neki ljudi rukuju s njima padne mi mrak na oci, to se baca na stol, pa odskacu od njega , s prstima se packa po svakom djelicu medija, a cuvanje u spindlu zajedno s jos 50 komada !
17 godina
Rok trajanja dvd-a
autorov komentar
prihvaćeno rješenje

Da zaključimo, trajat će nam duže ukoliko ih budemo pazili, znači čuvati ih od vlage direktnog svjetla i na optimalnoj temperaturi, u zasebnim kutijama što dalje od prašine. Tema spremna za lock.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja sam prije nesto vise od 5 godina uprzio slike s digitalnog fotica na CD, a i razne druge stvari. Iako su bili adekvatno uskladisteni, sad ne mogu otvoriti niti slike, niti druge dokumente koje sam imao na njima. A radilo se o CD razlicitih proizvodaca. Nedavno sam procitao da diskovi bez obzira da li je rijec o CD ili DVD imaju trajnost oko 5 godina.

17 godina
Rok trajanja dvd-a
autorov komentar

Načito sam se ja takvih clanaka, ali nikad nemres znat u vezi takvih stvari, imam ja cd-a koji su toliko stari i vec su pozutili od stajanja al svejedno normalno citam podatke s njih. Namigiva

Alli sigurno je da ces ih pazljivim rukovanjem duze sacuvati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
ma sve valja al nemojte kupovat princove cd-ove i dvd-ove pogotovo dvoslojne dvd-ove....nist nevalja.....traje tjedan dana a najvisa brzina snimanja diska je 2x ajmeeee......vise nikad necu kupovat princove dvd-ove =)
17 godina
neaktivan
Rok trajanja dvd-a

Kod mene je najstariji CD iz 1996. godine i radi. Traxdata 650 MB, pozlaćena površina. Isto tako sam čuo da CD mediji (pretpostavljam i DVD) sa pozlaćenom površinom traju najduže, navodno 100 njak-godina. Međutim to u praksi još uvijek  nisam potvrdioNamigiva!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
autorov komentar

Ni nećeš . Namigiva

17 godina
neaktivan
rambox kaže...

Ovaj gore CD disc je samo primjer imam ja dvadesetak CD-ova starih 20 godina koje sam dobio iz amerike 1989god nove zahvaljujuci rodbini i svi su u odlicnom stanju neogrebani i uscuvani, a koriste se dosta no ja ih pazim i mazim pa je sve uredu a 90 % diskova ode zbog loseg nacina rukovanja i cuvanja i to je cinjenica!!!Izlanuo se

da, ali to je original! oni se drugacije "snimaju" i njih je puno teze ostetiti i unistiti od onih koji se kopiraju "doma" u obicnim snimacima.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice