zanima me koliki je rok trajanja dvd medija jer imam pohranjene podatke na njima i sta ucinit da dulje traju da nebi kasnije bilo problema s citanjem podataka. kako ih cuvati, uvjeti ?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Trebali bi trajati minimalno 20god ak ih drzis u tamnom i hladnom prostoru gdje nema veliki postotak vlage u zraku a puno ovisi o kvaliteti medija, ak se drzis Verbatima ili Traxdata ili Phillips bit ce ok trajat ce oni dugo a izbjegavaj ostale firme. Ak mislis na duzu pohranu podataka onda svakako Verbatim!!!
zanima me koliki je rok trajanja dvd medija jer imam pohranjene podatke na njima i sta ucinit da dulje traju da nebi kasnije bilo problema s citanjem podataka. kako ih cuvati, uvjeti ?
Za trajanje ne mogu reći jer nikad nisam tako dugo čuvao neki DVD ili CD da bi se "pokvario" :)
A za proizvođača se u potpunosti slažem sa rambox-om. Verbatim su jedini DVD-i s kojima nikada nisam imao nikakvih problema (tipa "puklo" prženje, ne čita dobro...)
i ja koristim samo verbatim i u kutijama su da se zastite od prasine, pazljivo rukujem s njima al procito sam negdje da su neki mediji dobili nekakve tockice, uz cuvanje u kutijama, valda od vlage jer je ona veliki neprijatelj dvd-a, a kako se cuvati od nje to je vec kompleksniji problem jer vlaga je u zraku
Prosječni rok trajanja optičkih medija je u prosjeku 5 godina prema onome što sam nedavno čuo na vijestima (ima par mjeseci, a tema je bila nadolazak novog vala medija BluRay i zamjena digital versatile discova-DVD)...
Ja imam doma original Cd disc od Def Leppard iz 1988god i nista mu nije radi normalno ima 20 godina na ledjima jasno adekvatno je cuvan i pohranjen i to je to!!!
Ma imam i ja CD-e iz devedesetih pa ništa. Valjda ih ne koristim dovoljno ili uopće ne pa ne znam za navedenu situaciju! Inače lol...
Ovaj gore CD disc je samo primjer imam ja dvadesetak CD-ova starih 20 godina koje sam dobio iz amerike 1989god nove zahvaljujuci rodbini i svi su u odlicnom stanju neogrebani i uscuvani, a koriste se dosta no ja ih pazim i mazim pa je sve uredu a 90 % diskova ode zbog loseg nacina rukovanja i cuvanja i to je cinjenica!!!
... 90 % diskova ode zbog loseg nacina rukovanja i cuvanja i to je cinjenica!!!
Da zaključimo, trajat će nam duže ukoliko ih budemo pazili, znači čuvati ih od vlage direktnog svjetla i na optimalnoj temperaturi, u zasebnim kutijama što dalje od prašine. Tema spremna za lock.
Ja sam prije nesto vise od 5 godina uprzio slike s digitalnog fotica na CD, a i razne druge stvari. Iako su bili adekvatno uskladisteni, sad ne mogu otvoriti niti slike, niti druge dokumente koje sam imao na njima. A radilo se o CD razlicitih proizvodaca. Nedavno sam procitao da diskovi bez obzira da li je rijec o CD ili DVD imaju trajnost oko 5 godina.
Načito sam se ja takvih clanaka, ali nikad nemres znat u vezi takvih stvari, imam ja cd-a koji su toliko stari i vec su pozutili od stajanja al svejedno normalno citam podatke s njih.
Alli sigurno je da ces ih pazljivim rukovanjem duze sacuvati.
Kod mene je najstariji CD iz 1996. godine i radi. Traxdata 650 MB, pozlaćena površina. Isto tako sam čuo da CD mediji (pretpostavljam i DVD) sa pozlaćenom površinom traju najduže, navodno 100 njak-godina. Međutim to u praksi još uvijek nisam potvrdio!
Ni nećeš .
Ovaj gore CD disc je samo primjer imam ja dvadesetak CD-ova starih 20 godina koje sam dobio iz amerike 1989god nove zahvaljujuci rodbini i svi su u odlicnom stanju neogrebani i uscuvani, a koriste se dosta no ja ih pazim i mazim pa je sve uredu a 90 % diskova ode zbog loseg nacina rukovanja i cuvanja i to je cinjenica!!!