Recesija

poruka: 8
|
čitano: 1.035
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Recesija

Ne, ne govorim o ovoj ekonomskoj. Iako je i to itekako važna tema vrijedna diskusije, ali ne ovdje i osim toga već su svima puna usta toga.

Govorim o recesiji tj. stagnaciji hard diskova. Pa koji je vrag sa njima više ? Pratim to godinama tu i tamo i u zadnje vrijeme samo frustrirano čekam da novi (veći) hardver izađe a ono ništa... U odnosu na eksponencijalni rast koji je prije važio i za procesore i za memoriju i za hard diskove ovi zadnji su zadnjih 2-3 godine (a pogotovo zadnjih godinu dana) počeli totalno stagnirati. Otkad su tu još 1-2 TB 3.5" diskovi ? Odavno, a umjesto da su diskovi od 6 TB već uobičajeni i dalje se čeka izlazak 4 TB diskova (Hitachi je valjda izbacio jedan, ali od WD i ostalih ništa) a čak i 2 TB su bezobrazno skupi. A 2.5" 9.5mm diskovi već jedno dvi godine stoje na granici od 1 TB...

Ne znam za vas ali ja postajem malo nestrpljiv. Razmazilo me skoro 20 godina navike da svake 3 godine moš za istu lovu dobit duplo bolji hardver.

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Recesija

Jedna stvar koja me veseli kod (neminovnog) povećanja kapaciteta tvrdih diskova jest

(osobno) kompletan prelazak na losless odnosno .flac format za audio datoteke.

Također ista stvar vrijedi i za komprimirani video sadržaj.

Ukratko, kroz par godina bi se trebao nametnuti hi-def-all-around standard u potpunosti

ako zbog ničeg drugog, onda zbog dostupnog enormnog prostora za pohranu.

Naravno, sve ovo se veže na na kolegin post iznad i pitanje 'zašto u principu diskovi kaskaju za ostatkom hardwarea?'.

Kada pogledamo recimo grafičke kartice za komercijalnu uporabu, nove generacije izlaze

sve brže i brže. Procesori su na drugom mjestu, HDD-ovi na trećem a radna memorija na zadnjem,

po mom odokativnom odmjeravanju.

Bilo kako bilo, prvo nek se saniraju štete od poplave na Istoku, lopovski uvoznici

i malverzanti u maloprodaji prestanu prodavati staru robu (ukoliko je ostalo) po novim cijenama

pa ću nakon što 1TB padne ispod 400kn moći razmišljati o nekoj budučnosti.

Situacija kod mene

Kompletno Kompletno

Djelomični scan Djelomični scan
It puts the lotion on its skin or else it gets the hose again.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Recesija
forzzuk kaže...
Kada pogledamo recimo grafičke kartice za komercijalnu uporabu, nove generacije izlaze

sve brže i brže. Procesori su na drugom mjestu, HDD-ovi na trećem a radna memorija na zadnjem,

po mom odokativnom odmjeravanju.

Memorija možda je malo zastala zadnjih godina, ali to samo zato što je došlo do toga da moš za relativno sitniš (u odnosu na neke druge komponente) nabavit 10 GB RAM-a a ne moš to iskoristiti do kraja nikako sa normalnim radom u OS-u i igrama. Prije nekoliko godina je bilo potrebno 2-4 GB za poneke zahtjevne igre (Gothic 3 recimo) a to je koštalo više nego sad triput toliko.

forzzuk kaže...

Bilo kako bilo, prvo nek se saniraju štete od poplave na Istoku

Ne bih rekao da su poplave primarni uzrok stagnacije jer kapaciteti HD-a vrlo sporo rastu već 2-3 godine a i od poplave je prošlo dovoljno vrimena da se oporavi (manipulacije su razlog rastezanja oporavka). Mislim da je uzrok smanjenje potražnje (uslijed konkurencije od SSD-a i konkurencije od tableta i smartphoneova koji definitivno nisu ista kategorija uređaja kao ali isto nagrizaju novčanik kupaca pa predstavljaju visoko popularnu financijsku konkurenciju za desktop kompjutere) i sve skuplje rastezanje granica tehnologije.

15 godina
neaktivan
Enkidu kaže...

Ne, ne govorim o ovoj ekonomskoj. Iako je i to itekako važna tema vrijedna diskusije, ali ne ovdje i osim toga već su svima puna usta toga.

Govorim o recesiji tj. stagnaciji hard diskova. Pa koji je vrag sa njima više ? Pratim to godinama tu i tamo i u zadnje vrijeme samo frustrirano čekam da novi (veći) hardver izađe a ono ništa... U odnosu na eksponencijalni rast koji je prije važio i za procesore i za memoriju i za hard diskove ovi zadnji su zadnjih 2-3 godine (a pogotovo zadnjih godinu dana) počeli totalno stagnirati. Otkad su tu još 1-2 TB 3.5" diskovi ? Odavno, a umjesto da su diskovi od 6 TB već uobičajeni i dalje se čeka izlazak 4 TB diskova (Hitachi je valjda izbacio jedan, ali od WD i ostalih ništa) a čak i 2 TB su bezobrazno skupi. A 2.5" 9.5mm diskovi već jedno dvi godine stoje na granici od 1 TB...

Ne znam za vas ali ja postajem malo nestrpljiv. Razmazilo me skoro 20 godina navike da svake 3 godine moš za istu lovu dobit duplo bolji hardver.

forzzuk kaže...

...štete od poplave na Istoku

O tome se, nažalost, još uvijek radi. Pričekat ćemo još izgleda dulje vrijeme.

16 godina
odjavljen
Recesija

Malo stariji članak ali shvatit ćete poantu.

Magnetski mediji imaju nezgodan fizički limit koliko se bitova može natrpati na jedinicu površine. Kada se ta granica preskoči, podaci se počinju gubiti sami od sebe zbog magnetskih svojstava ploče. Tom problemu se doskače na razne načine ali to sve ima svoje granice.

Magnetski mediji (HDDovi) će doseći svoj maksimalni kapacitet po jedinici površine i tu se neće ništa moći napraviti, Dodavanjem više ploča diskovi postaju deblji, sporiji, nepouzdaniji i troše više energije - sve suprotno od onog što treba.

Jedini spas je daljnje pojeftinjenje SSDova i općenito, NAND memorijskih čipova. Oni nemaju "magnetske" probleme ali zato imaju svoje mušice (trajnost zapisa, određeni broj r/w ciklusa...)

Osim SSDova, moge bi nas spasiti i holografske memorije ali izgleda da ništa od njih (zasad)...

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Malo stariji članak ali shvatit ćete poantu.

Magnetski mediji imaju nezgodan fizički limit koliko se bitova može natrpati na jedinicu površine. Kada se ta granica preskoči, podaci se počinju gubiti sami od sebe zbog magnetskih svojstava ploče. Tom problemu se doskače na razne načine ali to sve ima svoje granice.

Magnetski mediji (HDDovi) će doseći svoj maksimalni kapacitet po jedinici površine i tu se neće ništa moći napraviti, Dodavanjem više ploča diskovi postaju deblji, sporiji, nepouzdaniji i troše više energije - sve suprotno od onog što treba.

Jedini spas je daljnje pojeftinjenje SSDova i općenito, NAND memorijskih čipova. Oni nemaju "magnetske" probleme ali zato imaju svoje mušice (trajnost zapisa, određeni broj r/w ciklusa...)

Osim SSDova, moge bi nas spasiti i holografske memorije ali izgleda da ništa od njih (zasad)...

Čuj, ja se nebi bunio, a vjerujem i više ljudi, da se magnetski prebace na 5.25" veličinu, ionako velikoj većini ti slotovi stoje prazni.

A potrošnja HDD-a baš i nije veliki problem pored 100W grafičkih kartica i procesora.

17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Magnetski mediji imaju nezgodan fizički limit koliko se bitova može natrpati na jedinicu površine.

Jasno da fizičke granice postoje, ali nismo ih još dosegli, bar sudeći po najavama koje je HD industrija izbacivala donedavno (dok su HD-ovi još bili hot topic što odnedavno više nisu). Ja nisam stručnjak pa mogu suditi samo po onome što pročitam. A to je da su koristeći HAMR i vertikalne ćelije trebali napraviti diskove od par desetaka TB za par godina. Spominjao se čak potencijal od stotina TB, govorili su da ima još itekako mista za razvoj, ali u zadnje vrime čini se da nema dovoljno interesa za veće HD-ove (ili HD-ove općenito) na tržištu pa se njima ne da ulagati u daljni razvoj. Bar se meni tako čini.

Hebote di će buduće generacije spremati svoje ultrahighres pr0n kolekcije ? {#}

P.S.

O holomemoriji se govori desetljećima ali je još u SF sferi, a SSD-ovi dok budu dostupni u N TB kapacitetima za sitniš ćemo se načekat...

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 23:26 (Enkidu).
17 godina
Recesija

Pa meni je i recesija high end procesora. Evo baš sam se neki dan ulovio u gledanju na

intel i7 980x na svojem stroju kojeg sam kupio prije dvije i pol godine, i sad sam morao preko

ljeta nešto hitno napraviti pa sam donio sa posla i jedan novi ivy bridge i7-3770K jadan je na

4 ghz bitno kaskao za ovim starčićem:) No, hajde, barem nam ne treba troška za nove hardove i procove,

kad sve radi bez ugrožavanja od konkurentnih novih proizvoda sasvim zadovoljavajuće.

Da je intenzivan razvoj tempom kojim se drukaju novi mobiteli, bankrotirao bih:)

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice