Bok!
Imam WD eksterni hard disk od 320 GB. Ima samo jedan usb kabel tj. nema nikakvo dodatno napajanje. Na stolnom računalu starom 10 godina (XP SP3, Pentium 4, 1.8 GHz, 1.5 GB RAM...) nedavno je spomenuti disk prestao raditi tj. kad se ušteka u bilo koja 3 od 4 usb porta čuje se samo kako pokušava zavrtiti disk i to se neprestano ponavlja (kao neko škljocanje u pravilnim intervalima). Na ovom jednom usb portu nakon 3-5 uzastopnih uštekavanja/ištekavanja uglavnom (za sad) proradi, ali samo ako ga direktno uštekam. Ako ga uštekam npr. preko produžnog usb kabla od 1 m, onda ne radi!
Ponavljam, do nedavno je sve bilo u redu i uvijek sam ga uštekavao preko produžnog (s produžnim je sve u redu). U ova preostala 3 usb porta ne radi bez obzira uštekao ga direktno ili preko produžnog...
Na drugim kompjuterima (PC, laptopi...) disk radi najnormalnije... dakle, samo na ovoj mojoj 10 godina staroj kanti zeza...
E sad, apsolutno nikakvih promjena, nadogradnji (hardverskih) nije bilo...
Kad u bilo koji od tih usb portova (direktno ili preko produžnog usb kabla prištekam drugi eksterni hdd koji ima svoje dodatno napajanje, onda taj hdd radi. Čini mi se kao da usb portovi ne daju dovoljnu struju za pokrenut ovaj WD hdd
Izmjerio sam napon u usb portovima i iznosi preko 5V (5.2 -5.3 čini mi se)... ako to išta znači. Koliko sam čitao na Internetu, to je normalno...
Ima li netko ideju o čemu se radi ovdje?
TNX!