Eksterni HDD ne radi samo na jednom računalu?

poruka: 10
|
čitano: 3.896
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Bok!

Imam WD eksterni hard disk od 320 GB. Ima samo jedan usb kabel tj. nema nikakvo dodatno napajanje. Na stolnom računalu starom 10 godina (XP SP3, Pentium 4, 1.8 GHz, 1.5 GB RAM...) nedavno je spomenuti disk prestao raditi tj. kad se ušteka u bilo koja 3 od 4 usb porta čuje se samo kako pokušava zavrtiti disk i to se neprestano ponavlja (kao neko škljocanje u pravilnim intervalima). Na ovom jednom usb portu nakon 3-5 uzastopnih uštekavanja/ištekavanja uglavnom (za sad) proradi, ali samo ako ga direktno uštekam. Ako ga uštekam npr. preko produžnog usb kabla od 1 m, onda ne radi!

Ponavljam, do nedavno je sve bilo u redu i uvijek sam ga uštekavao preko produžnog (s produžnim je sve u redu). U ova preostala 3 usb porta ne radi bez obzira uštekao ga direktno ili preko produžnog...

Na drugim kompjuterima (PC, laptopi...) disk radi najnormalnije... dakle, samo na ovoj mojoj 10 godina staroj kanti zeza...

E sad, apsolutno nikakvih promjena, nadogradnji (hardverskih) nije bilo...

Kad u bilo koji od tih usb portova (direktno ili preko produžnog usb kabla prištekam drugi eksterni hdd koji ima svoje dodatno napajanje, onda taj hdd radi. Čini mi se kao da usb portovi ne daju dovoljnu struju za pokrenut ovaj WD hdd

Izmjerio sam napon u usb portovima i iznosi preko 5V (5.2 -5.3 čini mi se)... ako to išta znači. Koliko sam čitao na Internetu, to je normalno...

Ima li netko ideju o čemu se radi ovdje?

TNX!

0 0 hvala 0
14 godina

WD u pitanju,na jednom racunalu radi,na drugome ne,škljocanje....

Uopce se nemoj sekirati i patiti-100% napajanje ti je u pitanju!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Eksterni HDD ne radi samo na jednom računalu?

Nisam baš skužio najbolje... kad kažeš napajanje, misliš na napajanje PC-a, pa ne daje dovoljno struje za usb portove? Jer računalo ne pokazuje nikakve znakove da nešto ne valja ili ne radi dobro. Jel moguć uopće scenarij gdje napajanje napaja sve ostalo ok, samo usb portove ne? Ako je nešto tako uopće moguće onda mi se čini da greška mora biti negdje na matičnoj jer je napajanje "jedan uređaj" uštekan u matičnu, a ona dalje raspoređuje struju do pojedinih komponeni, portova i sl... Bar je to tako nekako posloženo u mojoj glavi... možda griješim...

Ili pod "napajanje" misliš na neki kvar na sklopovlju u WD-u pa iz nekog razloga na jednom računalu ne radi jer se poklopilo to i još 5 drugih stvari koje se na drugim računalima ne dešavaju?

16 godina
neaktivan

imao sam taj problem na jednom starom PC-u. Koristio sam i kabel sa dva usb konektora kako bi iskoristio i struju susjednog usb porta . Nakon toga se hdd pokrenuo i bio je prepoznat ali je prilikom pisanja  na njega dolazilo do velikih kvarova tipa pokvareni sektori i svaki put sam ga  morao formatirati . Inace je pc radio normalno ali sam svejedno probao sa novim napajanjem. Dakle onom kutijom na koju se spaja 220v . Nakon toga je hdd normalno radio i to sa normalnim kebelom.

yIn nI' yISIQ 'ej yIchep
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 8:56 (Wox).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Problem je u napajanju PC-a.Imao sam isti problem koji sam "popravljao" godinu dana,od softwerskih caka do mjenjanja kablova(dvostrukih,jednostrukih),rastavljanja samoga externog.....

WD mi je radio na ostalim kompovima,no samo na mome nije htijeo,takoder drugi externi su radili na mome kompu.Ma covjece puko sam,mjerio sam voltazu napajanja...ma sve je bilo ok,ali opet nije radio!

Sve dok nisam kupio novo napajanje,a staro prodao,sve je proradilo ko urica!

Napominjem da mi je staro napajanje uredno i bez problema teralo sve komponente,samo WD nije moglo!

...A cak i ako malo proguglas forumima,imas cak i  na sluzbenim WD stranicama "problem sa škljocanjem" svi ti vele da je napajanje u kuhcu!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Vjerujem ti, al ovo bi mi imalo više smisla da imam neko slabo napajanje koje ne može pogonit sve što imam, ali imam napajanje od nekih 500W (mozda i 550, ne sjecam se, a ne da mi se sad zavlačiti dolje pod stol...). I što je najvažnije, ovo je sve radilo do nedavno. Da nije radilo od početka onda bi mi imalo više smisla...

Inače, odmah mi je radi škljocanja palo na pamet da struja nije dovoljno jaka da zavrti disk, al nadao sam se da je ipak do nečeg drugog...

16 godina
neaktivan

Da li koristiš isti kabel kao i kada je hdd radio . Meni na prednjim USB portovima ne radi jedan hdd ako ga priključim preko jednog tankog bijelog kabela , a ako ga priključim preko debljeg crne boje onda radi normalno . Naravno , nije boja bitna neko debljina žica u kabelu.

yIn nI' yISIQ 'ej yIchep
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 15:25 (Wox).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Isti je kabel... Probao sam s različitim kablovima... probao sam i direktno uštekat bez produžnih kabela, tako da nije do toga. Jednostavno iz usb portova ne izlazi dovoljno jaka struja da zavrti disk (barem se čini da je tako). Ono što mene zanima je: zašto sad odjednom, a do nedavno je sve radilo besprijekorno? I može li se išta poduzet da se to popravi?

EDIT: sad sam skužio da ne misliš na produžni kabel nego na ovaj kratki od diska... E to jedino nisam isprobao promijeniti taj kabel jer je s jedne strane onaj microusb, a nemam drugi takav da isprobam, al svejedno kad prištekam na laptop disk radi s tim kablom tako da mi se čini da je s kablom sve ok. Ali probat ću i s drugim kablom kad ga nađem...

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 15:53 (blab).
14 godina
blab kaže...

Vjerujem ti, al ovo bi mi imalo više smisla da imam neko slabo napajanje koje ne može pogonit sve što imam, ali imam napajanje od nekih 500W (mozda i 550, ne sjecam se, a ne da mi se sad zavlačiti dolje pod stol...). I što je najvažnije, ovo je sve radilo do nedavno. Da nije radilo od početka onda bi mi imalo više smisla...

Inače, odmah mi je radi škljocanja palo na pamet da struja nije dovoljno jaka da zavrti disk, al nadao sam se da je ipak do nečeg drugog...

Evo janje,pa citaj kolko te volja!

Kao sto vidis,kod mene je uzrocnik bio Verbatim externi,koji je jednostavno shebo napajanje!

Mislim,glupo je reci da ga je shebo,ali to je bio taj trenutak kada je sve krenulo down!

Nisam imao jeftino napajanje,ne mogu se sjetiti marke,ali bilo je 750W i dosta je kostalo,tako da....No ponavljam,niti ja nisam vjerovao da je napajanje u pitanju,jer je bilo testirano i radilo je ko zmaj,no opet...nije!Gle samo tema o WD problemima sa napajanjima: change the power supply for it. sometimes it goes wrong...   ,   The drive is not getting enough power to fully spin up  ,  WD drives are very vulnerable to overheating, power surges and streaks. Quite often bad power supply unit combined with power streak is usually enough to fry spindle driver chip on the electronics and make the data inaccessible  ma ima toga koliko hoces,no ako citas full sve postove,uvjek je napajanje bilo u pitanju,tj nedovoljno struje u externom!

Dakle,ako iskljucimo kablove,lose kontakte...ostaje nam samo napajanje.

Koliko znam WD je slovio za kvalitetnu marku,no ja sam se opekao,jer mi je shebo super napajanje,te sada moju pilu moram terati sa korejskim napajanjem od 120KN{#}.

Sada ce mnogi WD pobornici pljuvati po recenici koju sam napisao,ali dovoljno je samo proguglati WD clicking sound problem i vidjeti koliko se puta to desilo korisnicima WD externjaka.

WD se naravno ograduje recenicom,mi nismo krivi sto imate loše napajanje,ma ono FK OFF,sto se to ne desava hebenom Verbatimu!?

13 godina
neaktivan

ok. Zahvaljujem na informacijama.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice