Defragmentiranjem do spašavanja harda?

poruka: 9
|
čitano: 4.446
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Glup naslov, ali uglavnom.

Imam sada hrpu video materijala koji redovito skidam i brišem sa harda, 1 od 450, drugi također podijeljen na dvije particije od 450 GB.

Sad, čuo sam glasinu pa me zanima možete li mi reći koliko istine ima u njoj.

Dakle, kako je video jako težak za kompletan komp i sve resurse (dakle to su redovito materijali od po 50 GB +), navodno se i hard više umara ili troši ili što već.

Manje bitno što se događa s hardom, jer sumnjam da se brže troši, čuo sam da se redovitom defragmentacijom diskova nakon stavljanja materijala na hard te nakon brisanja može izbjeći nekakav krah koji bi bio direktno uzrokovan upravo istim tim materijalima zbog ovog ili onog razloga.

Koliko istine ima u tome? Odlučio sam svakako raditi defragment po preporuci, ali s tehničke strane mi stvarno nije jasno koliko to može utjecati na sam hard?

Na poslu se primjerice redovito briše i stavlja hrpa i hrpa materijala na diskove pa nisam čuo za neki kvar, ergo nitko ne defragmentira te diskove.

U svakom slučaju, ne može biti pogubno ako svako toliko radim defragment, na to gledam tako. Može mi biti isto ili bolje, ali gore nikako.

Jel da?

0 0 hvala 0
17 godina

posto skidam kao manijak sa neta sve i svasta,nesto sto zelim zadrzati sprzim na dvd,ostalo pogledam i obrisem nakon nekog vremena napravim defragmentaciju diska.to je u prosjeku svaka dva tjedna.

defragmentacijom se povecava trajnost hard diska jer on mora manje raditi da bi neki file procitao.kad je taj file fragmentiran odnosno razbacan po cijelom disku glava diska mora letiti amo tamo da procita fragmentirane dijelove

kad je sve na svome mjestu glava nemora ici vamo tamo nego cita sve po redu i manje se trosi disk,a i brze radi,premda se to bas i ne primjeti u novih diskova jer su dosta brzi,ali se primjecivalo kod starijih.

ali nije na odmet praviti redovnu defragmentaciju diska.

What is the difference between Windows xp and Windows vista? A:Approximate 7 years
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.6.2009 0:59 (crozoki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
RE: Defragmentiranjem do spašavanja harda?
crozoki kaže...

posto skidam kao manijak sa neta sve i svasta,nesto sto zelim zadrzti sprzim na dvd,ostalo pogledam i obrisem nakon nekog vremen napravim defragmentaciju diska.to je u prosjeku svaka dva tjedna.

defragmentacijom se povecava trajnost hard diska jer on mora manje raditit da bi neki file procitao.kad je taj file fragmentiran odnosno razbacan po cijelom disku glava diska mora letiti amo tamo da procita fragmentirane dijelove

kad je sve na svome mjestu glava nemora ici vamo tamo nego cita sve po redu i manje se trosi disk,a i brze radi,premda se to bas i ne primjeti u novih diskova jer su dosta brzi,ali se primjecivalo kod starijih.

ali nije na odmet praviti redovnu defragmentaciju diska.

tocno to ja radim nakon neke vece instalacije npr. neke igre od 8gb ili slicno i pise u readme-u od fallout 3 da je dobro napravit defragmaciju prije instalacije igre
amd-ati http://demigodmp.blogspot.com/
16 godina
neaktivan
Zodiac kaže...

Glup naslov, ali uglavnom.

Imam sada hrpu video materijala koji redovito skidam i brišem sa harda, 1 od 450, drugi također podijeljen na dvije particije od 450 GB.

Sad, čuo sam glasinu pa me zanima možete li mi reći koliko istine ima u njoj.

Dakle, kako je video jako težak za kompletan komp i sve resurse (dakle to su redovito materijali od po 50 GB +), navodno se i hard više umara ili troši ili što već.

Manje bitno što se događa s hardom, jer sumnjam da se brže troši, čuo sam da se redovitom defragmentacijom diskova nakon stavljanja materijala na hard te nakon brisanja može izbjeći nekakav krah koji bi bio direktno uzrokovan upravo istim tim materijalima zbog ovog ili onog razloga.

Koliko istine ima u tome? Odlučio sam svakako raditi defragment po preporuci, ali s tehničke strane mi stvarno nije jasno koliko to može utjecati na sam hard?

Na poslu se primjerice redovito briše i stavlja hrpa i hrpa materijala na diskove pa nisam čuo za neki kvar, ergo nitko ne defragmentira te diskove.

U svakom slučaju, ne može biti pogubno ako svako toliko radim defragment, na to gledam tako. Može mi biti isto ili bolje, ali gore nikako.

Jel da?

to je istina....nece doci do kvara tako brzo ali preporucljivo je defragmetirat hard svakog tjedna...ovo je dobar program za to,na kraju ti pokaze koliko je brzi hard kad defragmetiras
17 godina
neaktivan

Ako je preporučljivo jednom tjedno, onda neće biti frke. Bilo me strah da zbog prečestog formatiranja nešto ne zeznem, navodno ni to onda nije dobro.

Hvala ljudi.

0 0 hvala 0
16 godina

svakakvih savjeta za-protiv ima, obično se zaboravi različitost potreba/specifičnosti.

Za video obradu zbog veličine fileova, treba organizirati diskove tako da se nakon rada disk može (ponekad) quick-formatirati, traje par sekundi za razliku od defraga koji može potrajati (veliki disk, veliki fileovi...). Obavezan Raid0 tako da se u radu niti neosjeća fragmentacija.

Defrag, neće produžiti vijek trajanja diska (već si zaključio), ali rad će bit malo 'glađi-brži' jer nemora loviti razbacane blokove podataka, to je smisao defragmentacije-preslagivanje podataka (ako je sistem dobro raspoređen nije potrebno). Extrenmo fragmentirani disk čak nemože napraviti capture bez dropframeova.

To se odnosi na Windowse. Pod Linuxom, nema defraga tako da ovisi i o OSu, i navikama-preporukama koje ćeš dobiti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
Zodiac kaže...

Ako je preporučljivo jednom tjedno, onda neće biti frke. Bilo me strah da zbog prečestog formatiranja nešto ne zeznem, navodno ni to onda nije dobro.

Hvala ljudi.

neces nista zeznut...ja radim stalno derfag,
17 godina
neaktivan

1.Fragmentacija harda zavisi od toga koliki je cluster odnosno njegova veličina i naravno od broja datoteka na njemu. Mali fajlovi se razbace preko HDD-a pa nastane fragmentiranje.

Kod NTFS-a iznosi 4 kb. Ovo znači da neki file od 2 kb zauzima prostor od 4 kb ili ovo se naziva vasted space

2. Nisi naveo kakvog su tipa te velike datoteke kod tebe. Ako su to ISO fileovi koji ne trpe promjene onda defragmentacija od 1 put mijesecno je dovoljna.

3.Ako je to particija koju sluzis kao radnu kada obradujes video (mnogo piši/briši) onda defragmentacija da

Ipak bez mnogo filozofije. Mnogo zapisivanja definitivno ne škode hardu ali manijakalno svakodnevno defragmentiranje svakako da. Defragmentacija nije ništa drugo do copy/paste operacija i to mnogo puta. HDD je jedini pokretnio dio u PC-u pa sada ti vidi. Nešto što se okreče i vrti..troši se :)

Kratko (još jednom) nemoj raditi svakodnevne defragmentacije pogotovo što imaš velike diskove. Mesečne da,dnevne ne!

Ja sistemsku particiju defragmentiram jedanput na dva meseca. Ostale vrlo retko

All your carefully picked arguments can easiliy be ignored! There are no real rules about posting. There are no real rules about moderating either - enjoy your ban
16 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...

1.Fragmentacija harda zavisi od toga koliki je cluster odnosno njegova veličina i naravno od broja datoteka na njemu. Mali fajlovi se razbace preko HDD-a pa nastane fragmentiranje.

Kod NTFS-a iznosi 4 kb. Ovo znači da neki file od 2 kb zauzima prostor od 4 kb ili ovo se naziva vasted space

2. Nisi naveo kakvog su tipa te velike datoteke kod tebe. Ako su to ISO fileovi koji ne trpe promjene onda defragmentacija od 1 put mijesecno je dovoljna.

3.Ako je to particija koju sluzis kao radnu kada obradujes video (mnogo piši/briši) onda defragmentacija da

Ipak bez mnogo filozofije. Mnogo zapisivanja definitivno ne škode hardu ali manijakalno svakodnevno defragmentiranje svakako da. Defragmentacija nije ništa drugo do copy/paste operacija i to mnogo puta. HDD je jedini pokretnio dio u PC-u pa sada ti vidi. Nešto što se okreče i vrti..troši se :)

Kratko (još jednom) nemoj raditi svakodnevne defragmentacije pogotovo što imaš velike diskove. Mesečne da,dnevne ne!

Ja sistemsku particiju defragmentiram jedanput na dva meseca. Ostale vrlo retko

e da vidis zato moj hard "cvili" al ne smeta  a i mislio sam na instalirane igre ne na iso file
amd-ati http://demigodmp.blogspot.com/
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice