Niti ovaj tvoj pokroviteljski post nema smisla jer to nema veze niti s tvojim niti s mojim misljenjem, postoje mjerenja koja to potvrdjuju, a i meni moje iskustvo to potvrdjuje. A cak mi nije niti jasno zasto ti to nema smisla.
Šta ti znači pokroviteljski post?
Ali, istina, moj prošli post je bio beskoristan jer sam htio izbjeć raspravu koja vjerojatno neće nikakve relultate polučit. Isprike za to, nije bilo u redu s moje strane.
Evo ti jedan, po meni vrlo kvalitetan, tekst na tu temu, sa mjerenjima itd. i par zanimljivih anegdota na kraju: http://www.audioholics.com/education/loudspeaker-basics/speaker-break-in-fact-or-fiction Bilo bi mi drago kad bi ti se dalo pročitat cijeli tekst jer vidim da se kužiš u audio pa mi reci svoje mišljenje o njemu. Tekst se prilično poklapa s mojim mišljenjem (koje sam imao i prije čitanja istoga). Iskreno, što se tiče ovjesa, ne vidim kako bi on koji je obično od neke vrste gume ili sličnog materijala, mogao utjecati na to. Ako utječe na njega sila tako da bi on mijenjao svojstva, to znači da je sila prešla granicu razvlačenja i materijal će biti plastično deformiran što je apsolutno nepoželjno. Ako su sve sile koje djeluju na taj ovjes ispod te granice, materijal će biti samo elastično deformiran i nakon djelovanja sile će se vratiti u prijašnje stanje. U tom se slučaju njegova svojstva neće nikako promijenit. Jedino što može utjecati na taj materijal da bi on promijenio svojstva je temperatura, ali te se promjene neće nikako akumulirati nego će se vraćanjem prijašnje temperature vratiti i prijašnja svojstva tog materijala.
Kao što gornji tekst u linku piše, jedino je moguće da se treba malo razvući spider (ne znam kako se to na hrvatski kaže) zvučnika, ali i u tom slučaju će te promjene biti više-manje trenutne, jedanput se razvuče materijal i to je to, nema se tu šta događati satima ili mjesecima.
Eto, takvo je otprilike moje mišljenje o tome, imam ponešto znanja o tehničkim materijalima s faksa zbog kojeg mi je još teže povjerovati u tu priču o break-inu. Par puta se i meni učinilo da mi nakon nekog vremena drugačije sviraju zvučnici ali danas jednostavno ne vidim način na koji bi to bilo moguće. Još jednom se ispričavam ako sam te ikako uvrijedio onim svojim prošlim postom.