Kutak za ljubitelje Formule 1 izdvojena tema

poruka: 31.681
|
čitano: 5.550.804
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Kutak za ljubitelje Formule 1
Pero Dinamit kaže...

Kakve su to gluposti, ide na drugi posao tek sa 2 godine?

Nisu gluposti kad pomisliš koliko je onda raspad sistema u Red Bullu.

Pogotovo u Wacheovoj diviziji dizajna šasije. Prema nekim testovima i ako budu dio ADUO koji će FIA omogućiti timovima, trebali bi ili bi mogli biti rame uz rame s Mercedesom.

Ali ono što je loše je jednostavno šasija i što je RB22 pretil 9-10 kg.

Max ne ostaje, i GP ide za karijerom, što je na kraju opet razumljivo, odlazi vrlo izgledno na poziciju TP-a u McLaren. A ne tako davno su obojica rekli da na poziciji racing engineera jedino ako rade zajedno će biti zajedno.

Ako odlazi, sigurno odlazi na puno puno višu poziciju.

A za Maxa je sve izglednije da odlazi 

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
15 godina

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011/ IGN:Xcell / Xcellzor / XcellDaHousecat
17 godina
Kutak za ljubitelje Formule 1

Lambiase ide na Head of Racing poziciju.

Stella u Ferrari?

Makar bi radije da Ferrari zgrabi Hannah Schmitz pod svaku cijenu i mislim da bi to bio najbolji crowdfunding projekt u povijesti. To bi i ne-Ferrari fanovi platili samo da se crveni prestanu sramotiti. 

Stanisha ploftoi, gag mul pafuft
18 godina

Možda ipak ima Boga.

15 godina
Korny1603987 kaže...

Možda ipak ima Boga. 

Nemoj se tako poigravati i s Ferraristima i s RBRistima. Ovo je po svemu sudeći fake

15 godina
Korny1603987 kaže...

Možda ipak ima Boga. 

Ljudi stvarno ne znaju filtrirati sadržaj koji nastane na r/formuladank 

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
15 godina

Ne treba ona ić u Ferrari, oni su Bogovi strategije, ona im ne može pomoći. 

itomic009
15 godina

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011/ IGN:Xcell / Xcellzor / XcellDaHousecat
18 godina

Ono sam poslao trollerski, ali sada čujem na nekim stranicama da stvarno postoje razgovori između Ferrarija i gospođe od strategije. S obzirom da je žena pametna neće preći u Ferrari već neku englesku ekipu kada dođe vrijeme.

15 godina

Turska se vraća!

https://www.reddit.com/r/formula1/comments/1sudubo/breaking_the_turkish_grand_prix_will_return_to/

Inače, kako podnosite mjesec bez F1? Jel vam to samo olakšalo odvikavanje na koje ste se već odlučili zbog novih pravila? :P

Jeste li našli neke druge kategorije?

8 godina

Ide ok. Popratio sam malo WRC i MotoGP (kojeg isto nije bilo par tjedana) i tak. Poprilično me ovaj period ohladio od F1. Predugo je trajala stanka. 

18 godina

Gade mi se. Pohlepa je dovela do toga da uopće imamo trke u smećarskim državama.  Spa će biti u rotaciji da tamo neke arapske države imaju redovito F1 idućih 100 godina. Isto je Las Vegas, Miami, Singapur, Baku. 

Hoću prave staze. Turska i Sepang su bile prave staze, niti jedna pustinjska ili gradska utrka nije prava staza.

18 godina

Bar te arapske zemlje imaju para k'o peska, mogla im je FIA malo zategnuti i reći "Garantujemo vam grand prix, ali prvo napravite stazu."

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
15 godina

Evo nešto za dušu: 

4 godine
Korny1603987 kaže...

Turska i Sepang su bile prave staze, niti jedna pustinjska ili gradska utrka nije prava staza.

Bilo danas na tiviju, 2027 Turska opet ulazi u kalendar utrka.

Ah, već je kolega iznad objavio....

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.4.2026 23:41 (Zaporožac).
10 godina
Ivan(4) kaže...

Bar te arapske zemlje imaju para k'o peska, mogla im je FIA malo zategnuti i reći "Garantujemo vam grand prix, ali prvo napravite stazu."

Pa ne postavlja uvjete strana koja zeli pare, nego ona koja ima pare.

logicno

18 godina

Obe strane imaju nešto što ona druga želi. Arapske zemlje žele da imaju F1 trke, FIA želi njihove pare. Ono što stoji je da bi verovatno FIA morala da se zadovolji nešto manje bogatom finansijskom ponudom da je insistirala da druga strana uloži u pravi autodrom, ali valjda pohlepa treba da ima neke granice?!

Formula 1 ima problem da su sve staze ili ulične, ili projektovane za drugačjie bolide, tako da je sa današnjima gotovo nemoguće izvesti preticanje. Pojavljuje se organizator sa beskonačnim resursima koji bi mogao napraviti novu stazu, za savremenu Formulu 1, koju će svaki gledalac želeti da ima svake sezone u kalendaru i FIA umesto toga kaže "Evo ti broj računa i plati, a za stazu lagano, improvizuj nešto."

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.4.2026 13:12 (Ivan(4)).
15 godina

Lagani OT u nedostatku događanja u F1 (lagani jer ima dosta preklapanja) 

Ja sam u pauzi obnavljao svoju ljubav prema Supercarsima (bivšim V8 Supercars) koje sam pratio od 2010. do 2023. U tom razdoblju je to bilo legendarno prvenstvo, ali su godinu za godinom počeli odlaziti najbolji - Whincup se umirovio, pa je McLaughlin otišao u Indycar, a na kraju i SVG u Nascar. Tri apsolutna top tier vozača u svjetskim razmjerima (SVG je pobijedio u debitantskoj utrci u NASCAR-u, McLaughlin se redovito bori za naslov u Indycaru). Kao da iz F1 odu Verstappen, Hamilton i Alonso godinu za godinom. 

Inače služi i kao support race za F1 u Melbourneu, a RBR je u Supercars bio dominantna sila zadnjih 15 godina a F1 vozači su česti gosti u Supercarsima:

Uglavnom, čuo sam da je prošlogodišnja središnja utrka godine Bathurst 1000 bila legendarna, odlučio sam pogledati iako praktički više nisam znao većinu vozača jer je stvarno bila velika smjena u tih par godina. I stvarno je to bilo na razini legendarnih utrka prošlog desetljeća. Ti mladi vozači su stasali i sad to već opet ima nekog smisla jer je borba za vrh opet između uske grupice vozača.

Preporučam pogledati završnicu te 6 sati duge utrke - jedna od najboljih i najzahtjevnijih staza na svijetu, s možda najiskonskijim trkaćim bolidima na svijetu (bez TC-a i ABS-a, heal and toe, minimum downforcea), u kišnim uvjetima. Apsolutno fantastično utrkivanje: 

Koga zanima malo više o prvenstvu (iz usta vozača koji se na kanalu primarno fokusira na F1):

I još jedan o "najboljoj utrci svih vremena", opet od kanala koji se primarno bavi F1:

Još nekoliko osobnih classic trenutaka:

Borba za 2. mjesto između McLaughlina i Whincupa:

Supercars verzija Abu Dhabi 2021. završnice - za kontekst McLaughlin u crvenom Shell Fordu mora završiti bar 11. ako želi osvojiti svoje prvo prvenstvo:

Borba za pobjedu na nikad prežaljenom Pukekohe Racewayu: 

Sezona kada sam krenuo pratiti ozbiljno prvenstvo - borba za pobjedu između SVG-a i Whincupa.

Na kraju sam nakon pogledanog Bathursta pogledao i ostatak utrka u prvenstvu, što me uvjerilo da se vratim ove sezone full on i pogledam što sam propustio - čini se dosta:

Plus, RBR prelazi na Ford nakon 20 godina, pretpostavljam potaknut F1 promjenom, a u prvenstvo se ove godine uključila i Toyota sa Suprom.

Eto, nadam se da sam možda nekom malo popunio nedjelju bez velikih utrka :)

EDIT:

Utrkivanje u Melbourneu je bilo fenomenalno ove godine - preporučam pogledati highlightse subotnje utrke (bar je poznata staza): 

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.4.2026 21:53 (Chronosus).
15 godina

jel moguce da nitko ne spominje wrc kad se traze alternative ovom smecu sta se danas naziva f1...

18 godina

WRC nikad neće biti zanimljiv jer to nije utrka. Ako nema šamaranja na stazi to se ne gleda.

15 godina
RuskeGTT kaže...

jel moguce da nitko ne spominje wrc kad se traze alternative ovom smecu sta se danas naziva f1...

WRC je realno u lošijem stanju od F1. Toyota dominira, Hyundai gubi korak, Ford već dugo nije faktor... Ova hibridna generacija je veliki promašaj. Tanak otišao, redovito se desi (kao u Hrvatskoj) da prvi dan ključni igrači ispadnu iz priče pa u startu nije više tako napeto... 

Pogledam highlightse, al to u svakom slučaju nije sport koji sjedneš u nedjelju i gledaš, pa većini nije ni zanimljiv za pratiti.

17 godina

Lijepo je kad se možeš i nasmijati na "poslu":

14 godina
Wrc je dobar samo na video isjecku…10 vozila ke top kad oni prolete stvarno je top topova dozivljaj.kad oni prođu nista mi vise nije zanimljivo!
Bio prve 2 ili 3 god ..kad najjaca kategorija projde sve je ostalo kamilica…negledljivo
AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.4.2026 15:42 (volegradele).
15 godina
Chronosus kaže...
RuskeGTT kaže...

WRC je realno u lošijem stanju od F1. Toyota dominira, Hyundai gubi korak, Ford već dugo nije faktor... Ova hibridna generacija je veliki promašaj. Tanak otišao, redovito se desi (kao u Hrvatskoj) da prvi dan ključni igrači ispadnu iz priče pa u startu nije više tako napeto... 

Pogledam highlightse, al to u svakom slučaju nije sport koji sjedneš u nedjelju i gledaš, pa većini nije ni zanimljiv za pratiti.

vidi se da ne pratis...

15 godina
RuskeGTT kaže...
Chronosus kaže...
RuskeGTT kaže...

vidi se da ne pratis...

Šta, to što su maknuli hibridni dio ove sezone? Iz postojećih bolida maknuli hibridni dio sustava i smanjili restriktor da bi malo nadoknadili gubitak snage ali se mogu hvaliti kako su bolidi lakši.

Kakav je to utjecaj imalo? To je isto krpanje kao ovo što upravo rade s F1. 

Budale zakasnile jedno 10 godina na hibridni vlak, pa umjesto da gurnu WRC u tehnološkog predvodnika tako da pređu direkt na motore s unutarnjim izgaranjem na vodik, tehnologiju koju i Toyota i Hyundai razvijaju i guraju na cestovnim automobilima, oni stave standardiziran hibridni sustav koji se kvari i onda ga maknu jer je realno bio tu samo da se mogu hvaliti kako su malo zeleniji. 

To je tebi zdravo prvenstvo? 

18 godina
O vodiku kao gorivu budućnosti se priča valjda 30 godina, ali se valjda nijedan evropski niti američki proizvođač nije priključio i utoliko bi to bio vrlo čudan izbor.
15 godina
Ivan(4) kaže...
O vodiku kao gorivu budućnosti se priča valjda 30 godina, ali se valjda nijedan evropski niti američki proizvođač nije priključio i utoliko bi to bio vrlo čudan izbor.

Treba ulupati pare u R&D i infrastrukturu. Toyota i dalje prodaje Mirai, još od 2014. i s obzirom da su razvili rally auto na vodik kojeg sam CEO vozi po rallyima da bi im to bilo zanimljivo za top klasu. 

Hyundai pak nedavno predstavio drugu generaciju svojeg vozila na vodik - dakle ne odustaju.

Problem je što nitko ne slijedi. Ali u kontekstu WRC-a imaš dva proizvođača koji grizu i bilo bi i logično da su krenuli u tom smjeru. Al ne, oni krenuli s hibridima kao revoluciji u 2020. il kojoj već a Toyota proizvodi hibride od 1997., i isto tako ju dugo nitko nije pratio. 

Siguran sam da bi onda bili spremni ulupati pare i u R&D za WRC jer bi to mogli prenijeti na tržište.

Pretpostavljam da nisu išli u tom smjeru jer bi odbili druge proizvođače, al i tako nema nitko zainteresiran za WRC a sad se priča i o mogućem odlasku Hyundaia

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 8:14 (Chronosus).
16 godina

Pa BMW je napravio sedmicu još tamo početkom novog millenia na vodiku, kasnije Hydrogen 7 seriju od 100 komada. 

16 godina

ali to je bio MUSavac, a ne vodikove gorive ćelije...

dakle H2 umjesto benzina, prilagodbe paljenja, sapnica za raspršivanje u cilindre, ležišta i ventile....

i umjesto 300 KS (onaj njhov 5L V12) je imao oko 220 KS...

Ju je je? Je ju je!
15 godina
Stric_Jura kaže...

ali to je bio MUSavac, a ne vodikove gorive ćelije...

dakle H2 umjesto benzina, prilagodbe paljenja, sapnica za raspršivanje u cilindre, ležišta i ventile....

i umjesto 300 KS (onaj njhov 5L V12) je imao oko 220 KS...

To je ok, i Toyota to sad gura. Taj BMW je bio tech showcase, nije se mogao kupiti neg su proizveli ograničenu seriju i podijelili. Honda je isto imala 2008. FCX Clarity koji je nudila na leasing, isto jako ograničena serija.

Mirai i ovaj Hyundai su velikoserijski automobili, i jedan i drugi već u drugoj generaciji. Koliko vidim prodalo se 21k Miraia do sad.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice