Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.124
|
čitano: 8.724.107
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Rast mišića i visina

pa to sam i mislio, svaki dan druge misice tj. jedan dan ruke, jedan dan noge i mozda u sredini neke za trbusne i trcanje. jel bi bio neko voljan slozit prehranu?

16 godina
Re: Rast mišića i visina
mar123 kaže...

pa to sam i mislio, svaki dan druge misice tj. jedan dan ruke, jedan dan noge i mozda u sredini neke za trbusne i trcanje. jel bi bio neko voljan slozit prehranu?

Jesi potrazio Starting strength?

17 godina
Rast mišića i visina

vidim ima neki forum i stranica? sto bi tocno tamo trebo nac?

15 godina
neaktivan
mar123 kaže...

Koliko sam shvatio tek krećeš u teretanu.To znači da trebaš proći proces prilagodbe.Proces prilagodbe znaci da ces prvih mjesec dana(mozda i vise) ici sto češće u teretanu i radit ces svaki dan sve mišićne skupine a na to ce te najbolje uputit fitness trener.Zatim kad prođe proces prilagodbe krećeš s ozbiljnim vježbama.Ozbiljne vježbe su vježbe koje ces izvodit tri puta tjedno i radit ces svaki put sve misicne skupine,one ce iskoristavat tvoj napredak do 100%.Pod tim ozbiljnim vjezbama su ti npr.stražnji čučanj,bench press,zgibovi(pravi),military press,bučice,francuski potisak itd..

Sharing Is NOT Stealing!
14 godina
protjeran
cod4gamer kaže...
mar123 kaže...

ma krenut cu sad po ljeti u teretanu opet, imam dva i po mjeseca za nabit se ko lud, ako cu ic 5 dana u tjednu sve se moze. sad jedno pitanje za vas koji ste u teretani, imam jako mrsave noge, i onako prosjecne ruke(prosjecne za 16 godisnjaka) i na kojim spravama da radim da to ojacam, kad sam prije iso radio sam dosta na z sipki i sa bucicama, sto da radim za noge?

ako ćeš ić 5 dana u tjednu nećeš puno napredovat.mišićima treba odmora za regeneraciju.znači najoptimalnije ti je 3 dana, npr ponediljak srida i petak s tim da si središ prehranu tako da ti se mišići pravilno regeneriraju.

pa zasto 3 dana, ako ce pustiti misice dovoljno da se odmaraju nema potrebe da ide tako malo.

recimo ja radim ponedjeljak prsa i triceps, utorak ledja i biceps, srijedu brzo hodam da se rijesim viskova :), cetvrtak ramena trbuh, petak ruke, subota noge

a misicima 2-3 dana treba da se oporave sto znaci meni ocito nije nista problem jer vidis da je sve u razmaku od 3 dana kad se ponavlja

We Work in the dark to serve the light! We are Assassins!
17 godina
Rast mišića i visina

da tek krecem nako par mjeseci jer sam i prije iso i stopiro na par mjeseci, inace da nebi mislili ja jesam u formi, trcim ponekad, zgibove radim, sklekove i tako to sto se moze doma. sad sam mislio posto nema skole preko ljeta i ja neznam kud bi sa sobom tih 2 i po mjeseca malo do teretane svaki dan, napravit posebnu prehranu(sad jer mogu jer sam slobodan cijeli dan, kad je skola onda je nemoguce). jel bi preporucili i da pijem kakve proteine? vec ja poznam teretanu i sprave, znam sta bi trebalo radit, samo trazim mozda jos kakav dodatni savjet za jacanje ruku i nogu, kazem noga mi je mrsava da mrsavija nemoze bit, odvratno izgleda, zelim da bude ono misicava, kad sam prije iso radio sam na pocetku vjezbe za noge ali kad sam poceo to intenzivnije radit, sljedeci dan nisam hodat mogo pa sam budala potpuno odusto od vjezbi za noge. evo jednog cilja sto bi recimo htio, ima ovih mrcina po razredu sto su tako rođeni jelte i dobe me na ruku, sad bi bilo super kad bi ja njih rasturio kad se vratim u 9. mjesecu u skolu hehe

13 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Unaprijed se ispričavam na nešto dužem postu,dosta je prisutno zablude.

Jedan početnik u bilo kojem sportu ne bi trebao trenirati više od 3x tjedno,ovdje se ne radi o tome da će više rada sa utezima donjeti brže i bolje rezultate,neće upravo suprotno doći će do stagnacije i tu odmah dolaze mitovi "ako si sretan i imaš dobru genetiku možeš godišnje nabaciti 4-5kg mišića".CNS (centralni nervni sustav) u netrenirane osobe nije adaptiran na rad sa utezima pa i najkraći rad dovodi do zamora CNS-a,u roku od samo 15 minuta može doći do "burn out-a" CNS-a u tom stadiju dolazi do stagnacije i gubljenja mišićne mase,nervni sustav štiti sebe dodatnim količinama masnoga tkiva.Kronični umor,depresija i ostale nuspojave mogu potrajati mjesecima.Mišićni rast potaknut je adaptacijom CNS-a nikako samo radom mišića.Dokazano je da ne postoji veza između treninga "do otkaza" i povećanog rasta mišića ali postoji i činjenica je da premor CNS-a uzrokuje stagnaciju.

Na žalost kada uđem u bilo koju teretanu svi treniraju kao da su na natjecanju i generalno svi izgledaju prosječno ili potpuno isto čak i nakon godinu dana,a najčešće odustanu jer ne dođu do rezultata,pa ih onda to još više ljuti pa još agresivnije treniraju.Za početnike uvijek imam program koji daje rezultate a vrlo je jednostavan i efektan - ponedjeljak 2x8 mrtvo dizanje (suplementarna vježba zgibovi),srijeda (čučnjevi 2x8) ,petak (potisak iznad glave 2x8) kardio sa utezima od 10min.Ovo se prati 2 mjeseca nakon toga rade se korekcije programa u skladu sa postignutom kondicijom,koja najviše ovisi o njemu.

Jedna osoba koja želi da se bavi BB kreće upravo sa istim vježbama za cijelo tijelo,nakon godinu dana ili više,kada se razviju mišići cijeloga tijela prelazi se na estetski dio na sprave kako bi napravili korekciju asimetričnih mišića.Večina ide odmah na sprave vođena slikama na internetu bodybuildera a zaboravljaju da ti ljudi treniraju min. 10-15godina.Tako se isto kopiraju trening sheme ljudi koji imaju tone željeza prebačenih preko svojih leđa.Početniku nisu uopće potrebni proteini jer i meso spada u "brze" proteine kao i whey.

Nedavno sam imao osobu 30god koja nikada nije trenirala ništa a htio je smršavjeti,neki trener prepisao mu je BB split sistem treninga,kada sam izračunao ukupnu kilažu koju bi trebao preći u jednom treningu iznosila je nevjerojatnih 25 Tona.Slijedio je mjesec dana radeći par sati u teretani,dobio 5kila masti a zbog zamora CNS i naglog otpuštanja masnih kiselina u krvotok zadobio je poremećaj rada štitnjače.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.6.2012 22:36 (Spartakus).
16 godina
mar123 kaže...

Trebao bi pronaći program. Postoji i knjiga, vidi možeš li ju skinuti s neta, odlično su objašnjene vježbe u njoj. TO je program za tebe.  {#} I za svakog pocetnika. Ulovi se tog,a jedi 5000 kalorija dnevno i masa je tu.

Workout A
3x5 Squat
3x5 Bench Press
1x5 Deadlift

Workout B
3x5 Squat
3x5 Press
5x3 Power cleans (zamijeni s Barbell rows).

Naravno ubaci i zgibove. To je to. Nećeš imati male ruke ako ti je press 90% TT (tjelesne težine)   i bench iznad toga. Koncentriraj se na velike pokrete.

13 godina
neaktivan
vrucajanjetina kaže...
mar123 kaže...

Trebao bi pronaći program. Postoji i knjiga, vidi možeš li ju skinuti s neta, odlično su objašnjene vježbe u njoj. TO je program za tebe.  {#} I za svakog pocetnika. Ulovi se tog,a jedi 5000 kalorija dnevno i masa je tu.

Workout A
3x5 Squat
3x5 Bench Press
1x5 Deadlift

Workout B
3x5 Squat
3x5 Press

Naravno ubaci i zgibove. To je to. Nećeš imati male ruke ako ti je press 90% TT (tjelesne težine)   i bench iznad toga. Koncentriraj se na velike pokrete.

Upravo o ovome sam pisao u prošlom postu.Ovo je trening rutina za snagu ne nužno mišićnu hipertrofiju i za nekoga ko minimalno godinu dana aktivno trenira,i sama rutina je upitna;u jednom treningu nikada ne idu čučanj i mrtvo dizanje.Početnik ako primjeni ovu količinu vježbi i volumena sigurno vodi do stagnacije.Toliku količinu kalorija iz kvalitetnih namirnica konzumiraju vrhunski sportaši koji treniraju 4-5 sati na dan.Nažalost koliko god dugo sam u olimpijskom dizanju utega niti jedan web site ne bih usudio se da vam preporučim,većina je samo reklama uvijena u priču o pomoći kod dobivanja mišićne mase.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.6.2012 22:59 (Spartakus).
16 godina
vrucajanjetina kaže...

I za svakog pocetnika. Ulovi se tog,a jedi 5000 kalorija dnevno i masa je tu.

i onda mu petina toga ,ako ne i više, ode u masno tkivo 

McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
18 godina
Spartakus kaže...

Svaka čast na trudu, ali za tri posta ćeš vidjeti totalno kontradiktornih uputa i samohvale kako je netko benčao

120 kila u presu i odmah potom skokom odradio 500 trbušnjaka, otrčao 14 kilometara ili 40 na biciklu,

i vratio se za pola sata na sklekove kojih je odradio sa ruksakom punim cigli u setovima 16x25 :)

Ima i tvrdnji kako se svaki dan mora mlatiti satima istu vježbu, linkove na sajtove gdje

tipovi tvrde da ne postoji nešto što se zove pretreniranost,  ma ima ovdje svega, a da se

prije ne pita ni koliko tko ima godina, kilograma, forme, prehranu i u koje vrijeme trenira :)
ja ću odsad malo više lurkati, neda mi se više u krug "mudrijati"{#}

17 godina
neaktivan
Spartakus kaže...

Upravo o ovome sam pisao u prošlom postu.Ovo je trening rutina za snagu ne nužno mišićnu hipertrofiju i za nekoga ko minimalno godinu dana aktivno trenira,i sama rutina je upitna;u jednom treningu nikada ne idu čučanj i mrtvo dizanje.Početnik ako primjeni ovu količinu vježbi i volumena sigurno vodi do stagnacije.Toliku količinu kalorija iz kvalitetnih namirnica konzumiraju vrhunski sportaši koji treniraju 4-5 sati na dan.Nažalost koliko god dugo sam u olimpijskom dizanju utega niti jedan web site ne bih usudio se da vam preporučim,većina je samo reklama uvijena u priču o pomoći kod dobivanja mišićne mase.

Na drugu stranu ovaj je program radio za tone ljudi (nije rijetko da iziđeš iz ovoga sa čučnjem od 150 kg ili više). Još ga je napravio čovjek sa desetljećima iskustva pa mislim da program sasvim dobro radi za njih.

Ovo sa 5000 kalorija nije previše ako imaš brz metabolizam, stvaratelj programa preporuča 2 g proteina na kilogram tvoje tjelesne težine 2500-5000 kalorija iz masti i ugljikohidrata.

Koja http://www.18plusnightclubs.com/homepage/bostonssexiestbartenders_1.jpg Warhammer 40k Colonel Miles Quaritch is my hero
14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Uzima li tko od vas pivski kvasac u kapsulama i kakav je rezultat...počeo sam trošit {#}

15 godina
ATI HD3870 kaže...

Uzima li tko od vas pivski kvasac u kapsulama i kakav je rezultat...počeo sam trošit {#}

Ti si počeo uzimati u kapsulama? Čuo sam da služi za debljanje i da ga ima kupiti i u prahu..

Inače, meni se frend bavi nekih godinu dana vježbanjem.. 3x tjedno u teretanu, diže nešto malo više od 100kg u čučnju, isto tako mrtvo dizanje.. Najviše je i radio noge, dok mu je bench slabiji ~60kg.. Iako mislim da je prehrana tu najbitniji.. Totalno je sredio prehranu i pazi na sve..

http://www.youtube.com/watch?v=Jl_3Yq36fSg&feature=related
17 godina
neaktivan
dv14 kaže...
ATI HD3870 kaže...

Ti si počeo uzimati u kapsulama? Čuo sam da služi za debljanje i da ga ima kupiti i u prahu..

Inače, meni se frend bavi nekih godinu dana vježbanjem.. 3x tjedno u teretanu, diže nešto malo više od 100kg u čučnju, isto tako mrtvo dizanje.. Najviše je i radio noge, dok mu je bench slabiji ~60kg.. Iako mislim da je prehrana tu najbitniji.. Totalno je sredio prehranu i pazi na sve..

Godina dana i samo 100 kg u čučnju. Treba više jesti.

Koja http://www.18plusnightclubs.com/homepage/bostonssexiestbartenders_1.jpg Warhammer 40k Colonel Miles Quaritch is my hero
16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Blago vama koji možete čučnit :)

16 godina
Spartakus kaže...
vrucajanjetina kaže...
mar123 kaže...

Workout A
3x5 Squat
3x5 Bench Press
1x5 Deadlift

Workout B
3x5 Squat
3x5 Press

Ma neka počne sa samo šipkom na početku dok ne savlada tehniku. Izbjeći će na taj način i upale i sve. Naravno da nisam mislio da odmah kreće s 70% maksimuma...ma ni s 50%. Ovo je jako slično onome što si ti spomenuo, svega je 4,5 osnovnih vježbi. Prvo se savlada tehnika izvođenja, a zatim se postupno dižu kilaže. Prirodno će biti gladan i jesti. Rekao sam 5000 kalorija kao bezvezan primjer, nema šanse da će on odmah toliko moći unijeti, ali neka cilja visoko. Ako i ne uspije pa ostane na 4000 opet je odlično. Poanta je da će ovakva vrsta treninga (3x tjedno čučanj) itekako otvoriti apetit.

Ne treba pretjerivati, jednostavno kreni, nauči ispravno izvoditi vježbe, papaj dovoljno i pazi da uvijek napreduješ. Ako ne napreduješ nešto radiš pogrešno.

13 godina
neaktivan
overhaul kaže...
Spartakus kaže...

Svaka čast na trudu, ali  za tri posta ćeš vidjeti totalno kontradiktornih uputa i samohvale kako je netko benčao

120 kila u presu i odmah potom skokom odradio 500 trbušnjaka, otrčao  14 kilometara ili 40 na biciklu,

i vratio se za pola sata na sklekove kojih je odradio sa ruksakom punim cigli u setovima 16x25 :)

Ima i tvrdnji kako se svaki dan mora mlatiti satima istu vježbu,  linkove na sajtove gdje

tipovi tvrde da ne postoji nešto što se zove pretreniranost,   ma ima ovdje svega, a da se

prije ne pita ni koliko tko ima godina, kilograma, forme, prehranu i u koje vrijeme trenira :)
ja ću odsad malo više lurkati, neda mi se više u krug "mudrijati"{#}

Hahah nasmijao si me do suza,i piju gorilla blood za maximalnu snagu.Ako je tako onda nema pomoći.

Ne znam tko je radio program napisan u tekstu prije,ali u jednom treningu raditi čučnjeve i mrtvo dizanje nije preporučljivo naročito u treningu snage,jedino tko će biti zahvalan na tome je vaš doktor.Upravo je problem što se pišu programi "za mase",programi treninga su individualni,svaki dobar trener može potvrditi to svojim iskustvom.Nadritreneri mogu se prepoznati po tome što upravo zagovaraju jedan program za sve i uvijek im je stagnacija prijetnja,ona vrsta stagnacije zbog praćenja jednog te istog programa treninga duže vrijeme. Ironija je da ukoliko u jednom treningu postoji velika raznovrsnost vježbi opet dolazi do stagnacije,zbog velike raznovrsnosti tijelo "ne zna" na šta da se prilagodi.Stagnacija kao stalna prijetnja postoji samo kod wannabe trenera. Oni fukcioniraju na dvije krajnosti,prvo zagovaraju veliku raznovrsnost vježbi - što vodi do stagnacije,drugo zagovaraju trening do otkaza;što opet vodi stagnaciji.

Olimpijski dizači nikada ne stagniraju sa istim vježbama?Zato što postoje već tri decenije programi treninga Voroboyeva,Matvejeva,Zatsiorsky,DeLorme,Chakarova...itd koji do danas nisu nadmašeni u brzini postizanja mišićne mase ili snage.

Tragikomična slika naših fitness centara su osobe koje provode vrijeme na svome Ipod-u ili agresivno se deru boreći se za ponavljanje više;i jedni i drugi isto izgledaju.

@vrućajanjetina - " Ne treba pretjerivati, jednostavno kreni, nauči ispravno izvoditi vježbe, papaj dovoljno i pazi da uvijek napreduješ. Ako ne napreduješ nešto radiš pogrešno"   - Slažem se!

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.6.2012 23:28 (Spartakus).
17 godina
Rast mišića i visina

ja kad sam prije iso, treninge posebno za mene mi je napiso trener, koji je taman zavrsio fakultet za kondicijsko pripremanje sportasa tako da mu vjerujem kad mi slozi treninge.

17 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Pozdrav svima, imam 17 godina, visok sam oko 182 cm i imam oko 65 kg, zelim nabacit koju kilu mišića, ali me teretane i "čarobni prahovi" ne zanimaju, znači samo neke kućne vježbe.. trenirao sam nogomet nekih 8 god, ali sad vec 2 godine ne, zapustio sam se, zivim nezdravim zivotom :D jel imate kakav savjet, kako poceti, sta kako :) ?

15 godina
neaktivan
Saphire kaže...

Pozdrav svima, imam 17 godina, visok sam oko 182 cm i imam oko 65 kg, zelim nabacit koju kilu mišića, ali me teretane i "čarobni prahovi" ne zanimaju, znači samo neke kućne vježbe.. trenirao sam nogomet nekih 8 god, ali sad vec 2 godine ne, zapustio sam se, zivim nezdravim zivotom :D jel imate kakav savjet, kako poceti, sta kako :) ?

Čitaj forume. 

Slažem jelovnike,planove treninga,suplementaciju,uvod u sportsku farmakologiju i sve ostalo vezano uz BB----> cijena ovisi o kompleksnosti pitanja. Za više informacija javite se Privatnom Porukom
15 godina
neaktivan
Saphire kaže...

predlažem ti da se registriraš na bodybuilding i fitness forum jer tamo imaš sve potrebne informacije.to što ti tražiš od nas bi trebalo pola noći pisat i objašnjavat

je kako si
17 godina
neaktivan
cod4gamer kaže...
Saphire kaže...

predlažem ti da se registriraš na bodybuilding i fitness forum jer tamo imaš sve potrebne informacije.to što ti tražiš od nas bi trebalo pola noći pisat i objašnjavat

Razumijem ja to, ali stvarno ne znam odakle početi..

15 godina
neaktivan
Saphire kaže...
cod4gamer kaže...
Saphire kaže...

moraš biti discipliniran.sredi prehranu(ovisi želiš li masu ili definiciju)i treniraj 3 puta tjedno.za više odi na bodybuilding  forum, oni su ti sve tamo objasnili do najistnijih detalja 

je kako si
18 godina
Rast mišića i visina

Eto ga sad na.

Ispada da su ovim kojekakvim prirodnim bilderima mišići slučajno izrasli:)

http://znanost.geek.hr/clanak/istrazivanja-srusila-mit-bodybuildinga/

17 godina
cod4gamer kaže...
Saphire kaže...
cod4gamer kaže...
Saphire kaže...

moraš biti discipliniran.sredi prehranu(ovisi želiš li masu ili definiciju)i treniraj 3 puta tjedno.za više odi na bodybuilding  forum, oni su ti sve tamo objasnili do najistnijih detalja 

malo glupo pitanje ali koja je sad tu razlika tj. kako ces izgledat ako treniras za masu a kako za definiciju.

16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Definicija = više ponavljanja, manje kalorija

Masa = manje ponavljanja, više kalorija

Znači ako si sad na masi i želiš preć na definiciju radit ćeš više ponavljanja i smanjit unos kalorija

Sve mi dobro ide kazem hvala Bogu, oni sto me mrze nista mi ne mogu
17 godina
Rast mišića i visina

recimo ja sam mrsav trenutno, imam 55 kila na 170 cm, vrlo malo kalorija unosim u sebe, mozda i ne dovoljno, krenuo sam u teretanu sad, znaci sad ako bi htio da ne izgledam ko stapic moram pocet puno jest?

16 godina
neaktivan
mar123 kaže...

recimo ja sam mrsav trenutno, imam 55 kila na 170 cm, vrlo malo kalorija unosim u sebe, mozda i ne dovoljno, krenuo sam u teretanu sad, znaci sad ako bi htio da ne izgledam ko stapic moram pocet puno jest?

Puno i kvalitetno, odalaskom u teretanu bez promjene načina hranjenja nećeš ništa postić... jedino možeš izgubit još kila

Sve mi dobro ide kazem hvala Bogu, oni sto me mrze nista mi ne mogu
15 godina
neaktivan
cuspajz kaže...

Definicija = više ponavljanja, manje kalorija

Masa = manje ponavljanja, više kalorija

Znači ako si sad na masi i želiš preć na definiciju radit ćeš više ponavljanja i smanjit unos kalorija

Zašto više ponavljanja?! Pa trening je u principu jednak i na masi i na definiciji. Ovo manje,više ponavljanja i manje,više kila ne drži vodu . Valjda si svjestan toga.

Slažem jelovnike,planove treninga,suplementaciju,uvod u sportsku farmakologiju i sve ostalo vezano uz BB----> cijena ovisi o kompleksnosti pitanja. Za više informacija javite se Privatnom Porukom
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice