Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.124
|
čitano: 8.724.402
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Rast mišića i visina
cuspajz kaže...
Bukva kaže...

Najbolji način pripreme bilo čega je kuhanje.

Nisam znao, baš ti hvala što si mi to pojasnio {#}

overhaul kaže...

I bukva je bio ironičan kad je rekao da je hranu najbolje jesti kad se skuha, tj. kad nije sirova.

Ne, ja sam zapravo bio smrtno ozbiljan. Kuhanje - ono kada meso staviš u vodu i skuhaš. Ne prečenje, ne prženje, ne friteze, ne teflonke - zdijela, voda, meso, staviš sol i koji začin ako hoćeš i skuhaš u vodi. Ono ala juha.

Kuhana jaja, kuhano meso, kuhana riža... Bilo što, uvijek je bolje neko bilo koji drugi način pripreme. Naravno ako se tako nešto može napraviti. Ribu baš i ne možeš kuhati, jel.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan
overhaul kaže...
I.Kk kaže...

Da, znam to.

Meni je ono jedino rješenje pošto mislim da mi se roditelji nebi slagali da kupujem neke proteine, a i grožđica ili sličnih stvari nemam stalno.

Grožđice su ti izvor glukoze, grožđanog šećera. Izgleda i okusa je kao normalan mljeveni šećer za kolače. Imaš ga u dm-u kutiju za 13kn pod imenom "trauben zucker".

Imaš tamo i proteine u normalnoj kutiji sa nekom vitkom manekenkom nešto kao sport fitness, nije da proteine moraš kupiti negdje potajno u gluho doba noći.
Dakle neznam što bi ti roditelji trebali na to reći - da DM prodaje drogu ili šta?

Nisam znao da DM to prodaje. Mogao bih provjeriti kada imam 6 sati. Živim na selu, pa nemam baš pristup svim tim stvarima.

Koja http://www.18plusnightclubs.com/homepage/bostonssexiestbartenders_1.jpg Warhammer 40k Colonel Miles Quaritch is my hero
18 godina
Bukva kaže...

oce ako se bude izgladnjivao odnosno jako malo jeo, kazu da se moze 1kg masti na tjedan skinut tj. 3500 kalorija je 1 kg masti i kad tolko potrosis izgubis 1kg masti.

Problem je taj što ako se on izgladnjiva, da, doći će s 82 na 78 (-5 kg) u mjesec dana. Međutim, problem je taj što od tih 5 kilograma, 3.5 je mišića, a na masti otpada 1.5, i onda kada skine majicu izgleda još gore nego prije jer je i masan i osušen.

Mislim, ovo sada djeluje jako demotivirajuće jer skoro pa da ti treba mjesec dana za jedan kg što je budimo realni pakao. No poanta je u tome da ti kada se važeš, vaga ti ne može reći koliko imaš manje masti od prošli puta, nego koliko si ti sveukupno lakši. I onda staneš i pročitaš broj koji je za neku vrijednost manji ili veći, međutim u to ulaze i mišići i voda i salo i sve ostalo što je u tebi. 1 kg masti je vizualno jako jako puno, pogotovo za nekoga tko nije daleko od "idealne" težine.

Ja ću ići toliko daleko pa ću reći - zahebi vagu, uzmi ogledalo i u njemu gledaj napredak. Možda zvuči malo "facebook attention whore", ali puno korisnije ti je i slikat se svaki tjedan i tako pratiti napredak, nego gledati na vagu.

Eh da tako je - da još dodam(dakle ne proturječim ti nego dopunjujem;) ),
ljudi obično izgladnjivanjem potroše i vodu, pa misle da su smršavili kad se važu. Naravno ne treba tumačiti što znači izgubljena voda.

Uglavnom dakle, treba vremena da se organizam uvjeri da restrikcija kalorija nije "ratno izvanredno stanje", zato ga treba ponovo izgraditi za novu težinu.
Još jedna zgodna stvar - vježbanjem se povećavaju mišići i poboljšava izmjena tvari. Postajete "sportski auto" a sportski auto više troši goriva.

Tako ćete mršavjeti i samim time što ćete imati veće mišiće koji zahtijevaju više energije. Tu je zgodno vidjeti koliko energije troše veliki mišići

u borilačkim sportovima: teškaši ogromnih mišića se vrlo umore već nakon desetak minuta borbe. Udarci i zahvati im ubijaju, ali i troše.
Borci u perolakoj kategoriji su pak izrazito aktivni i hitri do kraja borbe. Jednostavno, manja kubikaža manje troši.

I.Kk kaže...

Nisam znao da DM to prodaje. Mogao bih provjeriti kada imam 6 sati. Živim na selu, pa nemam baš pristup svim tim stvarima.

Evo, grožđani šećer i proteini

Meni je tu na poslu kutija ovog proteina bez arome,
pomiješana sa čokoladnim super prije bicikliranja. Okusa u mlijeku kao puding.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.4.2012 17:42 (overhaul).
17 godina
neaktivan
overhaul kaže...
Bukva kaže...

Evo, grožđani šećer i proteini

Meni je tu na poslu kutija ovog proteina bez arome,
pomiješana sa čokoladnim super prije bicikliranja. Okusa u mlijeku kao puding.

Hvala, samo koliko taj protein košta?

Koja http://www.18plusnightclubs.com/homepage/bostonssexiestbartenders_1.jpg Warhammer 40k Colonel Miles Quaritch is my hero
18 godina
Rast mišića i visina

Kutija proteina im je mislim 40tak kuna.
Naravno, u tom smislu su bolja velika pakiranja od 2-5 kila,

jer po gramu dođu jeftinije i uvjetno su neki proizvodi sa

koncentriranijom bjelančevinom sirutke (izolati),
ali dm ne prodaje vreće i kante, pa i ovo nije uopće loše.
Naravno, kao dodatak normalnoj prehrani.

14 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Koja je ono fora sa sojinim proteinom, kao nije dobar za izgradnju mišića ili tako nešto? Vidio sam da ovi proteini su 35% od soje.

Remember, remember the Fifth of November, The Gunpowder Treason and Plot, I know of no reason Why Gunpowder Treason Should ever be forgot.
16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Uh u subotu sam zadnji put bio u teretani i to pola sata, malo radio svašta.

Danas otišao i radio benč i nisam mogao ni 5 puta podignit 55kg koje sam prošli tjedan dizao 2x10....

Danas sam muku izmučio sa 5 puta podignit.

I da u subotu sam radio kući sklekove i nešto me "uklještilo"/zabolilo u svakom slučaju, u desnom laktu i sada mi se ta bol vratila -.-' ali malo manje... U teretanu ne planiram ić sutra, da se ne bi još više ozljedio kojim slučajem, ali recite mi kako to da u 5 dana sam "izgubio" toliko snage pa nisam mogao ovaj benč dignit jer ne vjerujem da je to sve zbog desnog lakta...

PS izračunao sam Your Body Mass Index i iznosi mi 20.3

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.4.2012 21:56 (1.Lovac).
18 godina
Mr.greenx kaže...
overhaul kaže...

Koja je ono fora sa sojinim proteinom, kao nije dobar za izgradnju mišića ili tako nešto? Vidio sam da ovi proteini su 35% od soje.

Kako nebi bio dobar. Vegani koji vježbaju dosta ovise o njima i nisu nešto u bedu.
Sojini proteinski prašci su potpuni proteini koji sadrže čak svih devet esencijalnih aminokiselina.  
Bogat glutaminom i argininom te se puno brže probavlja i apsorbira.
Također osigurava antioksidanse i mnoge druge koristi po zdravlje.
To ga čini vrlo dobrim proteinom za upotrebu prije i poslije treninga.
Samo, Sojin koncentrat sadrži otprilike 70% proteina, dok su ostatak ugljikohidrati/vlakna i masti.
Zbog takvog sadržaja, kod nekih ljudi može uzrokovati plinove jer su mrvu teže  probavljivi.
Dakle, da pojednostavnim, moš prdit od njega ko od graha ako pretjeraš ;)
Neki su pročitali kako ima visoke koncentracije izoflavona za koje se smatra da imaju estrogenska svojstva.
Pa se boje da bi im moglo to uništiti anaboličke rezultate povišenog testosterona a i izrast cice;) 
Međutim, istraživanje na  vježbačima koji su konzumirali sojine proteine bi trebalo odagnati te strahove.
Muškim bodybuilderima je dan sojin proteinski shake dva puta dnevno kroz 12 tjedana.
Dobili su istu količinu mišićne mase kao i oni koji su konzumirali whey proteinski shake dva puta dnevno.
Isto tako, sojin protein nije uopće utjecao na njihove razine testosterona i estrogena.
Ev još kome se da čitat:
http://www.bodybuilding.com/fun/drobson71.htm

1.Lovac kaže...

Danas otišao i radio benč i nisam mogao ni 5 puta podignit 55kg koje sam prošli tjedan dizao 2x10....

I da u subotu sam radio kući sklekove i nešto me "uklještilo"/zabolilo u svakom slučaju, u desnom laktu i sada mi se ta bol vratila -.-' ali malo manje... U teretanu ne planiram ić sutra, da se ne bi još više ozljedio kojim slučajem, ali recite mi kako to da u 5 dana sam "izgubio" toliko snage pa nisam mogao ovaj benč dignit jer ne vjerujem da je to sve zbog desnog lakta...

Pa kako neki sportaš jednu utakmicu igra grozno, drugu vrhunski. S tim da su oni još u savršeno kontroliranim pripremama.
Dakle prvenstveno bioritam, onda jemoguće i da ti se tijelo bori sa nekom skrivenom upalom pa je slabije, a najvjerojatnije je

da nisi imao dovoljno goriva za vježbu - prehrana prije vježbanja, naspavanost/odmorenost i ugrijanost su vrlo bitne stavke.
ruku koja te je zaboljela naravno nemoj mučiti, ali moje iskustvo govori da neće proći ništa brže nego ako taj lakat malo

zagrijavaš (onoliko koliko ne boli) i vježbaš handgripom mišiće podlaktice kad sjediš npr za kompom. Inače,

kod nas starijih, nažalost je uobičajena povremena upotreba preparata za zglobove poput labradinog elasti jointa.

ili osteo bi flexa. Kod tebe je vjerojatno krivi nezagrijanost ili loš dan.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.4.2012 22:29 (overhaul).
15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Mislim da je bolje trčati vani na svježem zraku ne samo radi pukog ugođaja nego zato što traka za trčanje negativnije utjeće na zglobove nego "obično trčanje"

17 godina
kule93 kaže...

Mislim da je bolje trčati vani na svježem zraku ne samo radi pukog ugođaja nego zato što traka za trčanje negativnije utjeće na zglobove nego "obično trčanje"

onda necu ni odlazit u teretanu jer sam ionako mislio ic samo zbog trcanja.

u vezi ovih proteina iz dm-a, kad ja to navecer poslije vjezbanja popijem onda nemoram nista drugo jest?

17 godina
1.Lovac kaže...

Nešto od ovoga vjerojatno

• nisi bio dovoljno zagrijan
  • mišići nisu bili dovoljno odmorni
  • manjak sna
  • nedovoljno hrane u mišićima
  • nešto si ozljedio kod sklekova pa ti živac nije dopuštao maksimalnu kotrakciju mišića

Iako moja oklada ide na to jer (ako se ne varam, par stranica prije si se pohvalio sa svojim napretkom) jedino što radiš su prsa i stvaraš ogroman mišićni disbalans jer se samo tijelo pokušava čim prije vratiti u normalu.

Ta bol u laktu je vjerojatno tetiva koja je dobila zbog:

• nedovoljne zagrijanosti
  • nedovoljne fleksibilnosti (odsutnost istezanja u trenažnom procesu)
  • preveliko naprezanje (iako u ovo sumnjam jer kod sklekova nije prevelika težina na njima)
  • nepravilan rad (ono prije kojih 10-15 stranica kada je nas par tvrdilo da ne pod 90°, a par njim pametnjakovića - zašto ne pod 90°)
  • kombinacija gore navedenih
You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
1.Lovac kaže...

Iss, ja sam danas odradio 60/70/80KG, s tim da sam 80KG izbacio 5 puta.Nije lose s obzirom da imam 71 KG, jos malo preparata i ici ce to.Nisi izgubio snagu, pusti tijelo da se odmori pa odi radi bench.

clock2much
17 godina
Rast mišića i visina

kolko imate vi godina?

16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Kad pogledam šta ste napisali, 70% odlazi na neispavanost, 20% na ovu tetivu, a 10% vjerovatno na sve ostalo...

U zadnje vrijeme jako malo spavam, prosjek mi je 6 sati sna, na što nisam naviknuo organizam jer inače mi je normalno 8 sati, ko i svima :P

A šta se tiče zagrijavanja, mnogi ljudi mi to govore da se preloše zagrijavam, gledao sam vježbe zagrijavanja laktova, radim ih obavezno prije svakog treninga i opet mi se ovo dogodilo.
Bukva moguće i da sam malo oštetio taj živac kad sam radio one sklekove, al kad sam sad malo bolje pogledao, nikad ih nisam radio baš pod 90, ali ne vjerujem ni da je bio kut manji od 60 stupnjeva, al sada redovno radim pola serije uz tijelo, pola malo šire.

I da jel imate kakvu vježbu zagrijavanja ramena i laktova za predložit mi, možda baš to ne radim, a trebao bi. Bolno je učit na svojim greškama, ali najbolje onda naučim :P

18 godina
neaktivan
1.Lovac kaže...

Ja imam 24.6 ali prošle godine sam mjerio body fat u teretani na spravi, odličan rezultat 14.7

17 godina
neaktivan
Ziga kaže...
1.Lovac kaže...

Ja imam 24.6 ali prošle godine sam mjerio body fat u teretani na spravi, odličan rezultat 14.7

Te su ti sprave neprecizne. Radije kupi bodyfat caliper, dosta preciznija metoda.

16 godina
Rast mišića i visina

Osobno ne gledam ni na vagu niti u ogledalo... Pratim kilaze koje dizem, ponavljanja i kad trcim izdrzljivost. Nekako je to i smisao vjezbe... Ako napredujete u tome, odrazit ce se i na izgled i na tezinu.

15 godina
Ziga kaže...

Ukupna mast na 71KG 10%.

clock2much
17 godina
1.Lovac kaže...

I da jel imate kakvu vježbu zagrijavanja ramena i laktova za predložit mi, možda baš to ne radim, a trebao bi. Bolno je učit na svojim greškama, ali najbolje onda naučim :P

Ajd ovako, nije zagrijavanje, već radi vježbu kad god se sijetiš.

Ispruži ruke ispred sebe tako da imaju kut od 90° naspram ostatka tijela, dlanovi prema nebu i onda radiš radnju tako da dlanove pomičeš gore dole (znači radi samo zglob zapešća). Laktovi i ramena cijelo vrijeme fiksirani, ruke 100% ravne. Na ovaj način ćeš povećati fleksibilnost tetive.

Za ramena uzmi lagan uteg, čučni / sjedni pored klupice za bench i stavi lagat na klupicu. Lakat je otprilike pod 90° (ne mora biti, ali samo da ti opišem vježbu), uteg držiš s nathvatom (dlan prema dolje). Lakat na klupici, šaka i uteg vise u zraku. Radiš rotaciju ruke prema nebu.

Općenito bi reko da napraviš neku vježbu koja će ti otkucaje lansirati nebu pod oblake, tako da kompletno tijelo se dobro prokrvi. Nakon toga radi specifična zagrijavanja za pojedine mišiće. Ako ništa drugo radi tako da ideš postepeno... Ne znam bzvz govorim - zagrijavanje za bench - 50% od max. 10 puta biceps curl, 50% od max. 10 puta skull crusher, 10 puta lagani bench (ako dižeš 55, recimo  šipka i 2 x 10 kg), pa to digneš na 2 x 20 kg, pa 2 x 25 kg (+5 od šipke i imaš svog maksimum). Nakon toga isto piramidalno spuštaš.

Kada shvatiš da na zagrijavanje i istezanje otpada pa nekih 60-70% kompletnog izvođenja neke vježbe, onda ćeš se dobro zagrijati.

16 godina
neaktivan
Bukva kaže...

... 10 puta lagani bench (ako dižeš 55, recimo  šipka i 2 x 10 kg), pa to digneš na 2 x 20 kg, pa 2 x 25 kg (+5 od šipke i imaš svog maksimum). Nakon toga isto piramidalno spuštaš.

Ovo te nisam baš razumio što si s ovim pokušao reći.

A šta se tiče zagrijavanja. Uvijek prvo trčim i onda se zagrijem od glave do nogu. Poslije se istegnem i to je to. I benč napravim 1. seriju od 10 ponavljanja sa 35kg (šipkom od 15kg i 10 kg sa strane). Onda se penjem sa kilažom...

16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

E slučajno dupli post, pisao sam u krivu temu, al usput, koliko se vi dugo zagrijavate i trčite li prije treninga za zagrijavanje na bicikli ili nečemu.
Ja obavezno prije svakog treninga bar 1km istrčim na orbitreku :D

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.4.2012 21:03 (1.Lovac).
17 godina
1.Lovac kaže...
Bukva kaže...

... 10 puta lagani bench (ako dižeš 55, recimo  šipka i 2 x 10 kg), pa to digneš na 2 x 20 kg, pa 2 x 25 kg (+5 od šipke i imaš svog maksimum). Nakon toga isto piramidalno spuštaš.

I benč napravim 1. seriju od 10 ponavljanja sa 35kg (šipkom od 15kg i 10 kg sa strane). Onda se penjem sa kilažom...

E upravo sam to htio reći... Postepeno dodavaj težinu kroz barem 2 serije.

16 godina
neaktivan
1.Lovac kaže...

E slučajno dupli post, pisao sam u krivu temu, al usput, koliko se vi dugo zagrijavate i trčite li prije treninga za zagrijavanje na bicikli ili nečemu.
Ja obavezno prije svakog treninga bar 1km istrčim na orbitreku :D

Ja nimalo ne trčim prije treninga

Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac
16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Mene trčanje na orbitreku jako dobro zagrije, a poslije trčanja odradim uvijek ove standardne vježbe zagrijavanja... Trčim najviše 10min prije treninga...

I da nekad mi je znalo pucat rame ili tako nešto dok sam dizao kosi benč, bez obzira koju sam težinu dizao i koliko sam dobro bio zagrijan...

18 godina
1.Lovac kaže...

Mene trčanje na orbitreku jako dobro zagrije, a poslije trčanja odradim uvijek ove standardne vježbe zagrijavanja... Trčim najviše 10min prije treninga...

I da nekad mi je znalo pucat rame ili tako nešto dok sam dizao kosi benč, bez obzira koju sam težinu dizao i koliko sam dobro bio zagrijan...

Ti ces jedan dan puknit popola :)

Neznam koliko ti je pametno bavit se bb-om s obzirom da imas sjebanu kicmu, zglobove etc etc...

A da se uhvatis plivanja?

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ti ces jedan dan puknit popola :)

Neznam koliko ti je pametno bavit se bb-om s obzirom da imas sjebanu kicmu, zglobove etc etc...

A da se uhvatis plivanja?

Ja sam žilav za poludit. :D
Plivat ću kad dođe ljepše vrijeme....  Očekuje se zatopljenje ovog vikenda, pa pošto je praznik rada, malo ću otič plivat na more i u teretanu :D

14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Eh ovako. imam 16 god, 177cm i 56 kg. Želim nabacit koji kilogram vise jer mi je neugodno postalo hodat gradom ko šibica.

Pitanje je što bih trebao jesti i koliko da to postigenem. Inače se nebavim nikakvim sportom, nego rekreativno sam na biciklu s frendovima.

Uobičajeni dan ide ovako: za doručak jedem nutelu 2 šnite kruha, onda u školi sendić(ne prevelik), kad dođem kući uglavnom pojedem tanjur onog šta je skuhano i navečer petit kekse s mlijekom. I volio bih razvit ruke ali da neidem u teretanu, znači kod kuće.

17 godina
Rast mišića i visina

evo otiso sam sad u dm i kupio proteine za poslije treninga, procito sam de se moze uzet i prije i poslije. sad kad sam to uzimo vidio sam i neke prah za mrsavljenje i skidanje kila, pise da sadrzi soju, jogurt i jos nesto ali je na njemackom, i kaze da se treba uzimat umjesto jednog do tri obroka dnevno, sto mislite o tome? jel to valja cemu?

18 godina
Gamer_789 kaže...

Eh ovako. imam 16 god, 177cm i 56 kg. Želim nabacit koji kilogram vise jer mi je neugodno postalo hodat gradom ko šibica.

Pitanje je što bih trebao jesti i koliko da to postigenem. Inače se nebavim nikakvim sportom, nego rekreativno sam na biciklu s frendovima.

Uobičajeni dan ide ovako: za doručak jedem nutelu 2 šnite kruha, onda u školi sendić(ne prevelik), kad dođem kući uglavnom pojedem tanjur onog šta je skuhano i navečer petit kekse s mlijekom. I volio bih razvit ruke ali da neidem u teretanu, znači kod kuće.

Imaš više puta ponovljeno. Ugljikohidrati, bjelančevine...imaš i gainere sa spojenim namirnicama.
Ja se nebih brinuo, doći će ti kila i previše za koju godinu. Zasad možda povećaj unos mlijeka, a za ruke,

a radi zgiibove. Primi se za šipku ili granu i diži i spuštaj:)

mar123 kaže...

evo otiso sam sad u dm i kupio proteine za poslije treninga, procito sam de se moze uzet i prije i poslije. sad kad sam to uzimo vidio sam i neke prah za mrsavljenje i skidanje kila, pise da sadrzi soju, jogurt i jos nesto ali je na njemackom, i kaze da se treba uzimat umjesto jednog do tri obroka dnevno, sto mislite o tome? jel to valja cemu?

Obično imaju L-carnitine, vlakna, jabučne pripravke, poneki i kofein da dignu bazalnu potrošnju, ali nebih se s time zamarao.
trebao si uzeti i grožđani šećer za poslije treninga.
Već smo spominjali, najbolje ćeš uravotežiti kile REDOVITOM fizičkom aktivnošću
i pravilnom prehranom i doziranjem svakodnevnim namirnicama.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 20:17 (overhaul).
17 godina
Rast mišića i visina

sto onda da ne kupujem taj prah?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice