SSD Gigabit

poruka: 8
|
čitano: 2.608
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
SSD Gigabit

Nedavno sam kupio HDD 750 Gb nakon što sam ga ugradio i instalirao windows7 na njemu je ostalo samo  690 Gb

Poslije san kupio HDD250GB ugradio ga i bez da išta stavim na njega-na mjemu je ostalo 214Gb. slobodnog prostora.

MOŽE LI MI NETKO ISKUSAN REČI .--- Sad Kada si budem kupio SSD-220Gb  Dal će se to isto i kod njih dogoditi.

BASSO
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: SSD Gigabit

da

s.f. - s.n.
16 godina
neaktivan
SSD Gigabit

pa koliko na 250 Gb mogu očekivati slobodnog prostora

BASSO
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Mislim da mozes ocekivat oko tridesetak gb manje. Pricekaj da ti netko tko zna 100% odgovori ili proguglaj. Ja nemrem jer sam na mobu.
The best way to be boring is to leave nothing out.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

HVALA

BASSO
16 godina
neaktivan
SSD Gigabit

Ako izgubi nešto prostora , gdje ga i zašto ga gubi.

BASSO
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
SSD Gigabit

stvarni prostor na disku tzv. formativni kapacitet je nešto manji od deklariranog kapaciteta, tako da se ne brineš oko toga

edit:   1GB = 1,000,000,000 bytes (kako se deklarira) 

1GiB = 1,073,741,824 bytes (kako ga software računa) - zbog toga se gubi dio prostora

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.6.2011 8:56 (igy).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
SANEL kaže...

Ako izgubi nešto prostora , gdje ga i zašto ga gubi.

-nije se ništa izgubilo, razlika je u mjernom sustavu, tj baza 2 i baza 10.

Službeni mjerni sustav SI je dekadski, jedan 'kilo' = 1.000.

U binarnom sistemu (baza 2), 2-na-10 = 1024 i to se koristi u PC svijetu kao osnova i naziv 'kilo'. (približno jednako, ali nije jednako... potenciranjem se razlika povečava..)

Zato je uvedena oznaka GiB, KiB .. Gi-bi, Ki-bi .. za PC terminologiju.

- ovako napisano, 1GiB = 1.07GB bi bilo jasnije. Još jasnije, disk nazivnog kapaciteta od 1TB=1000GB ima 0.93TiB = 932GiB. Oboje je točno (pazi na malo 'i')

-istina, ipak se 'gubi' jedan dio.

-u RAW formatu bi mogao iskoristiti puni kapacitet diska. (preduvijet je OS koji tako pristupa disku tj sam FileSystem).

Gubi se formatiranjem (i CRCom), zanemarivo, kao i rezerviranim dijelom za struktiru diska također zanemarivo cca 70MB na x-TB ako koristiš starije MBR-NTFS particije, za GPT-UEFI nisam siguran koji je podatak.

edit: eh, treba pripaziti i na malo ili veliko slovo. Nije isto 1k i 1K, kilobit-kilobayt ... kb, KB..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.6.2011 10:02 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice