Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.343
|
čitano: 4.750.007
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala
brico2 kaže...

Uložio bih nekih 300€ da malo popravim sliku pa bih Vas molio neku preporuku što bih mogao kupiti i ubaciti...

pojačaj malo svjetlinu i kontrast na monitoru, to ti je najjeftinije rješenje....i da, obriši ekran, slika bude malo bolja i novci u đepu prijatelju

6 godina
Savjeti o nadogradnji računala

Pozz ekipa,

Situacije je slijedeča.

Moj trenutni PC ima:

- R7 5700X

- 32 GB 3200MHz 

- RTX 3060Ti --- malo dosta zakazuje na 1440p rezi u novim igrama pa i zbog tog je sam razlog

I trenutno sam na 1440p@165 rezi, sad s obizrom na svu situaciju na tržištu razmišljam si samo uzimati RTX5070 Ti,  CPU tamo negdje kroz 2-3 godine. -gledam tebe ram

Kontam da će mi svakako CPU biti bottleneck s obzirom na neke igre koje igram i to (Battlefeild 6, Total War Warhammer III i sl.) Ali igram i neke zahtjevnije igre koje nezahjtevaju toliko CPU.

Moje pitanje je da li je isplatljivo uopće da odem na tu rutu da uzmem GPU sad CPU bog zna kad (valjd ce za 2-3 godine bit oke s cjenama)? Naravno moram još i napajanje uzimati novo. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Uzimaj dok grafe nisu otisle gore.

6 godina

Sad čitam baš članak nakon šta sam napisao ovo hahaha; Nadam se da nije problem da referenciram https://www.pcmag.com/news/nvidia-might-cut-rtx-50-gpu-supply-by-up-to-40-in-2026-due-to-memory-shortages

Al da kažu banana nagodinu izgleda da ću uzimati.

7 godina
Cobalt11 kaže...

Pozz ekipa,

Situacije je slijedeča.

Moj trenutni PC ima:

- R7 5700X

- 32 GB 3200MHz 

- RTX 3060Ti --- malo dosta zakazuje na 1440p rezi u novim igrama pa i zbog tog je sam razlog

I trenutno sam na 1440p@165 rezi, sad s obizrom na svu situaciju na tržištu razmišljam si samo uzimati RTX5070 Ti,  CPU tamo negdje kroz 2-3 godine. -gledam tebe ram

Kontam da će mi svakako CPU biti bottleneck s obzirom na neke igre koje igram i to (Battlefeild 6, Total War Warhammer III i sl.) Ali igram i neke zahtjevnije igre koje nezahjtevaju toliko CPU.

Moje pitanje je da li je isplatljivo uopće da odem na tu rutu da uzmem GPU sad CPU bog zna kad (valjd ce za 2-3 godine bit oke s cjenama)? Naravno moram još i napajanje uzimati novo. 

Uvijek ce ti nesto biti bottleneck. To je normalno i po meni prenapuhano po danasnjim 'meta' standardima. Nije to nesto sto ces osjetiti osim ako ne igras igre kako bi blejao u MSI Afterburner overlay gore lijevo i gledao sto ti nesto gusi. Dobit ces jeben boost u FPSu, uopce se ne moras brinut. A kad odlucis upgrade na AM5/buduci AM6, ta graficka ce i dalje biti relevantna, tako da ako imas pare, go for it.

14 godina
Cobalt11 kaže...

Sad čitam baš članak nakon šta sam napisao ovo hahaha; Nadam se da nije problem da referenciram https://www.pcmag.com/news/nvidia-might-cut-rtx-50-gpu-supply-by-up-to-40-in-2026-due-to-memory-shortages

Al da kažu banana nagodinu izgleda da ću uzimati.

Možeš da, mijenjaj GPU a onda kroz dve - tri godine komplet mijenjaj sve (osim grafe, jel). Napredak u igrama će ti biti očit, a sad negdje bolje iskorišteno, negdje lošije. Ali svakako će bit osjetan boost. 

itomic009
17 godina

Pa ovo što sada imaš je nekako optimalno računalo, za bf6 pomaže 3d cash, tako da bi jedan 5700x3d tu bolje pasao, probaj tu rtx 3060ti prodati pa kupiti 6800xt za kojih ni 100e više, no uvjerenja sam da sa malo bolje prilagođenim/optimiziranim postavkama u igri ti sa trenutnom konfiguracijom nebi trebao imati nikakvih problema, to je još uvijek relativno snažno računalo......nisi napisao napajanje koje imaš kolega?!

13 godina

Pozdrav,

vraćam se u PC gaming, konfa koju trenutno imam izgleda ovako

Intel CPU Desktop Core i5-8400 (2.8GHz, 9MB, LGA1151) box

Patriot Signature DDR4, 2666Mhz, 8GB HS

MSI Video Card GeForce GTX 1060 GDDR5 6GB/192bit, 1544MHz/8008MHz, PCI-E 3.0 x16, 2xDP, 2xHDMI, DVI-D, ARMOR 2X Cooler(Double Slot), Retail

SSD Kingston 240GB A400 Series 2.5" SATA3

Toshiba P300 1TB, 64MB, 7200rpm

Fortron napajanje Hexa 85+ 550W, 80+ Bronze, ATX

MS WINSTON midi tower gaming kućište

Gigabyte Main Board Desktop B360 (S1151, 4xDDR4, HDMI, DVI-D, DP, VGA, 1xPCIex16, 1xPCIex4, 1xPCIex1, 1xPCI, Intel i219V, 6xSATA III, M.2, USB 3.1, USB 2.0) mATX retail

Komp je kupljen 2018 po preporuci sa ovog foruma. Gledam upgrade do 1000 EUR, s tim da planiram preko nekoliko mjeseci kupovati komponentu po komponentu, kako bude bilo para. 

Molim savjete što kupiti, na što obratiti pažnju i gdje se najviše isplati kupiti.

Lp

0 0 hvala 0
14 godina

To ti je najbolje prodat za nekih 200e i kupit novi PC, nema smisla nadogradivat.

14 godina

Tako je, to prodati za koliko se može, može i sve novo od početka. Sad te samo RAM drka, ostalo sve realno nije toliko skupo, da se sastavi dobar gaming komp, pogotovo ako kupuješ i rabljeno.

itomic009
17 godina

Amazon.de/nabava.net kombinacija je najjednostavnija....možeš i neke trgovine u njemačkoj pogledati no onda to ide uglavnom preko mailboxa i stvar se malo komplicira.....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Bok, imam sljedeću konfiguraciju :

AMD Ryzen 5 5600
Asrock B550M Phantom Gaming 4
XFX RX6750XT Core Gaming, 12GB GDDR6
DDR4 32GB (2x16) Kingston 3200MHz Fury
Zalman 750W

Prešao bih sa FullHD na 2K rezu, da li ovaj Pc može biti ok na rezi 2K za manje zahtjevne igre i rad u 2K rezolucji?
Nadogradnja potrebna ili ne, ako je a što točno preporučate ?
Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

1600af

16gb rama singl čanel

vega 56

qhd reza (nemre više od 75 fpsa monitor)

Što bi tu bio sensible upgrajd da se ne potroši puno para a dobije koji frejm u spejs marinu 2?

Dirty dosen
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Asta kaže...

AMD Ryzen 5 5600
Zalman 750W

Prešao bih sa FullHD na 2K rezu, da li ovaj Pc može biti ok na rezi 2K za manje zahtjevne igre i rad u 2K rezolucji?
Hvala

Bit će ok za manje zahtjevnije

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
14 godina
Pislje kaže...

1600af

16gb rama singl čanel

vega 56

Što bi tu bio sensible upgrajd da se ne potroši puno para a dobije koji frejm u spejs marinu 2?

Moš ga ebat, sve je pre staro možda da ubodeš 5600 Ryzen i novu grafu, a i 16 GB rama nije baš previše više...

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
17 godina
Pislje kaže...

1600af

16gb rama singl čanel

vega 56

1.Prodaja 1600af i zamjena sa Ryzen 5 5600/X, nešto slabije ili jače od toga nema smisla gledajuči ostatak konfiguracije i platformu.....

2.Prodaja grafičke i zamjena sa kakvom rx 6600xt/7600

to bi ti sve bilo u računici ne više od cca do 150e kada bi prodao svoje....

17 godina
Asta kaže...

AMD Ryzen 5 5600
Zalman 750W

Hvala

Ovo ti prolazi, ništa ne moraš dirati....mada za nativni RR od 2k monitora ako je tipa 180hz češ morati malo više korigirati postavke.....

16 godina

Htio bih dobiti mišljenje upgrade ili zamjena.

Trenutno:

Intel i5 4460

MBO: MSI msi h81m p33

RAM: 12GB ddr3

Pohrana: SSD+HDD

Mrežna kartica: TP-Link 2.5Gbit

Ostavio bih kućište, napajanje(500w, keramički kondenzatori) i staru rx 570 jer mi apsolutno ne treba bolje. Gejmam kad stignem CoD4, CoD5, novije me ne zanima nit vremena imam pa mi bottleneck nije problem. (Vjerojatno u budućnosti upgrejdam)

Ono što bih htio nešto u rangu 600-700 eura, CPU, DDR5 RAM, NVME 4th gen 1TB.

Moj novi build popis:

MBO: Asrock B850M-X R2.0, AMD B850, AM5, DDR5, mATX, 90-MXBSG0-A0UAYZ, - 125 eur  (ima 2.5gbit LAN)

Pohrana: Kingston SSD 1TB, NV3, M.2 2280 NVMe PCIe 4.0 x4 NVMe, SNV3S/1000G - 145 eur

CPU: AMD Ryzen 5 9600X - 239 eur

i za RAM ddr5, pošto su cijene otišle u nebo vjerojatno bih za početak 8 GB uzeo sa Mediamartka ima ih po 150 eur.

Namjena novog builda, najviše torentiranje i video editing (plus casual gaming ali stare igre i stari i5 vrti). Znači puno kopiranja datoteka i upload koji je trenutno limitiran mi HDD-om na 40MB/s.

0 0 hvala 0
14 godina
Asta kaže...

AMD Ryzen 5 5600
Zalman 750W

Hvala

Može, naravno. Za "rad" ti se ne mijenja ništa što se tiče "zahtjeva hardware-ski".

Što se tiče igara, može isto bez problema, pogotovo ako ciljaš manje zahtjevne, ili i modernije igre ali prilagodiš postavke. A kad i ako bi igrao novije i zahtjevnije igre, onda ti treba samo GPU upgrade na nešto tipa RX 9070 i ne moraš ništa drugo dirati.

Tako da možeš slobodno na monitor s višom rezolucijiom, a onda kad pređeš vidi samo što se tiče gaminga jel ti oke ili ne. Ali onda ti samo fali jača grafa i to je to. 👌🏻

itomic009
14 godina
Pislje kaže...

1600af

16gb rama singl čanel

vega 56

Ma otprilike sve . Al ono, ako ne može sve onda polovni R5 5600 i jača grafa. Za grafu, ovisno koliko para imaš, ali sve do RX 9070 je oke. 

itomic009
17 godina
ivic55 kaže...

Moj novi build popis:

MBO: Asrock B850M-X R2.0, AMD B850, AM5, DDR5, mATX, 90-MXBSG0-A0UAYZ, - 125 eur  (ima 2.5gbit LAN)

Pohrana: Kingston SSD 1TB, NV3, M.2 2280 NVMe PCIe 4.0 x4 NVMe, SNV3S/1000G - 145 eur

CPU: AMD Ryzen 5 9600X - 239 eur

i za RAM ddr5, pošto su cijene otišle u nebo vjerojatno bih za početak 8 GB uzeo sa Mediamartka ima ih po 150 eur.

Namjena novog builda, najviše torentiranje i video editing (plus casual gaming ali stare igre i stari i5 vrti). Znači puno kopiranja datoteka i upload koji je trenutno limitiran mi HDD-om na 40MB/s.

Prodaj svoje i pomiri se sa tim da češ trebati ipak malo više za sve što si nabrojao i u startu si uzmi 2x16gb ddr5....ovo sa 1x8gb ti je ludost...pogledaj malo po forumima i oglasnicima, da se uzeti rabljeni 32gb kit po 250e

Pričekaj koji mjesec ako ti treba da skupiš ali onda uzmi kako treba....

14 godina

Ne znam zasto uzimas taj 9600x ? Imas za 100e jeftiniji 7500f..

Uostalom bolje kupit rabljeni pc sa ryzen 5700x i rtx 3070ti i 32gb ddr4 za 750e nego ici novo kupovat po XXX visim cijenama.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 10:05 (MGloc).
17 godina

A nije baš 100e no nije ni puno manje....70e je razlika....7500f je ok na višim rezolucijama, no na 1080p i na 2k sa nekom imalo boljom grafičkom 9600x opravdava tih 70e.....

Ako nije za gejming onda da, razlika između 7500f i 9600x nije neka da bi opravdala razliku u cijeni....malo su i cpu otišli gore...kod nas se 7500f znao naći i za 130e, a 9600x za 200e....

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 19:17 (Wiz3m4n).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice