Savjet u vezi upgradnje

poruka: 9
|
čitano: 2.631
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Savjet u vezi upgradnje

iskustva mi govore kako će prva (intel) biti stabilnija i manje eventualno problematična no ne kupuj u protisu (jer ćeš plaćati dosta više od navedenih cijena; u nekih trgovaca robu ćeš dobiti odmah, bez čekanja "povlačenja sa skladišta", uz ćunu simo-tamo). no ima tu - na forumu, kao što ćeš vidjeti, i drugačijih mišljenja koliko hoćeš. odabir će ipak na koncu (= rizik = odgovornost) biti tvoj. 

napomena: intelovi procesori s oznakom F nemaju (nemaju!) integriranu grafiku a graf. kartica em nema za kupiti, em ono što i ima je ili šrot ili skupo k'o oko. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.4.2021 14:32 (Ajar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Savjet u vezi upgradnje

Oba procesora su TOP e sada ako mislis uzimat K onda bolje uzet i Z plocu pa to kloknut do ibera da se izvuce neki maximum ili uzet obicni 11400/F pa usparat 50e.

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
Re: Savjet u vezi upgradnje
Za gaming ti je najbitnija graficka kartica.

Jedina prednost kod Intela je sto imas integriranu grafiku, ako nemas dodatnu, ili cekas da dodje, pa komp nije "mrtav".

Sve drugo je na strani AMD-a.
Steel for Humans, Silver for Monsters, Gold for the Witcher... Cyberpunk for PCMR
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
Savjet u vezi upgradnje

Intel procesori sa K oznakom su značili nešto pre nekih 7,8 godina, tada se kupovao 2500K ili sličan i vozilo se godinama. Poslednjih par godina nije tako budući da su Intelovi procesori bez K postali prejaki pa je potreba za K procesorom (i overklokovanjem) drastično smanjena jer je razlika u FPS-u mizerna.

Nedavno je izašao i5 11400(F) koji je u gejmingu tek 5% sporiji (razlika golim okom nije vidljiva) od 5600X koji je skoro duplo skuplji. Ne znam šta planiraš u vezi grafičke karte ali bi i5 11400 (dakle bez F oznake) bio idealan izbor jer ima i neku grafičku kartu koja omogućava sasvim pristojan rad računara ali ne i igranje ozbiljnih AAA igara, već nešto tipa LOL i DOTA. To bi ti omogućilo da sačekaš da se cene sa grafičkim kartama smire te da nakon spuštanja istih ubodeš neku zaista dobru grafičku tipa RTX 3060Ti i budeš mirna godinama.

Naravno, ako si baš "zabola" za K proceosrom ili 5600X možeš ih uzeti - nema greške. Ali ja sam ti predložio najisplativiju soluciju da bi ostatak novca mogla da pretočiš u što kvalitetniji GPU.

1 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
Savjet u vezi upgradnje

Odlučila sam se za CPU AMD Ryzen 5 5600X (4.6GHz, 35MB, 65W, AM4) i Kingston DDR4 16GB 3200MHz (2x8GB) HyperX Fury Black RGB.

Sad mi treba još savjet za matičnu.

Da li da uzmem Gigabyte B550 Gaming X V2 ili neku drugu u tom cjenovnom rangu sa time da namjeravam kupiti još 16gb rama i možda Ryzen 7 ili 9 kad budem u mogućnosti.

1 0 hvala 0
14 godina

Uzmi si ASUS ROG Strix B550-F.

4 godine
neaktivan
MGloc kaže...

Uzmi si ASUS ROG Strix B550-F.

Mislila sam na nešto do 1100kn

14 godina
Savjet u vezi upgradnje