Novo računalo za 5000kn

poruka: 20
|
čitano: 2.830
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Novo računalo za 5000kn

Pozdrav, nakon godina provedenih na laptopu potpuno sam van svih tokova i trebam savjet u vezi kupnje novog stolnog računala. Forum nudi razne korisne informacije, ali konfiguracije koje se nude na pregled podrazumijevaju neke stvari (npr. monitor).

Budžet mi je 5000kn, i trebam cijelo računalo (od miša do monitora). Što se može izvući za taj novac, i gdje (ako bi se ovakvi odgovori smatrali reklamom molio bi da mi se javite i privatnom porukom)? Hvala vam puno, i ne ljutite se što sam se registrirao samo da pitam. :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Novo računalo za 5000kn

Prvo i osnovno pitanje po kojem ti netko može dati konkretan odgovor kaže: za šta bi se koristila ta konfiguracija?

Phenomenalni duja X3,Biostar 790GX,XFX HD4830
16 godina
neaktivan
troublemaker kaže...

Prvo i osnovno pitanje po kojem ti netko može dati konkretan odgovor kaže: za šta bi se koristila ta konfiguracija?

Ispričavam se, kasnije sam se sjetio da nisam naveo... Osnovna funkcija bi bila surfanje, i ne prezahtjevne igrice, spremanje i pregled fotografija također. Koristiti će ga djevojčica od 12 i starija gospođa da pa zamislite količinu napora za računalo... Bilo bi u redu da može pokrenuti većinu onoga što se danas vrti, ali da to mora letjeti u neznam koliko fps - nije bitno.

@besla - hvala na prijedlogu ali nedostaje monitor i kučište, neznam što paše. Ima li neki razlog da grafička kartica ima dva izlaza za monitor? Prilično sam siguran da mi to nikad neće trebati.

17 godina
neaktivan
borisbobo kaže...
troublemaker kaže...

Ispričavam se, kasnije sam se sjetio da nisam naveo... Osnovna funkcija bi bila surfanje, i ne prezahtjevne igrice, spremanje i pregled fotografija također. Koristiti će ga djevojčica od 12 i starija gospođa da pa zamislite količinu napora za računalo... Bilo bi u redu da može pokrenuti većinu onoga što se danas vrti, ali da to mora letjeti u neznam koliko fps - nije bitno.

@besla - hvala na prijedlogu ali nedostaje monitor i kučište, neznam što paše. Ima li neki razlog da grafička kartica ima dva izlaza za monitor? Prilično sam siguran da mi to nikad neće trebati.

Stavio sam kuciste i monitor po zelji.

16 godina
neaktivan

Evo jedna iz ADMa..

Samo lutam, drogu gutam, izvana tako fin, a iznutra pucam... Puno lažem i kradem i seksam, to mi je u kostima jer ja sam mali gengsta...xD... filip.grguric@hotmail.com
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.10.2009 19:30 (FiCo_Ri).
17 godina
Novo računalo za 5000kn
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.10.2009 20:57 (sheed).

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Novo računalo za 5000kn

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
borisbobo kaže...

(Oprosti Fico ali monitor koji si predlozio mi se cinio prilicno loš). Što mislite (nisam mogao valjda puno kiksati s kučištem :D) o monitoru?

Da dobro si primjetio jer ti je lik stavio 4870icu i to još vaporx a monitor 19" za to je dovoljna i grafa iz serije 3000

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign.
16 godina
neaktivan
Novo računalo za 5000kn

Forum nudi razne korisne informacije, ali konfiguracije koje se nude na pregled podrazumijevaju neke stvari (npr. monitor).

Potrudio si se kopirati temu s foruma ili tebe kopiraju? ;)

0 0 hvala 0
17 godina

Slobodno možeš izbaciti taj Scythe ventilator. Refleksno ga stavljam s Antec 300, ali nema potrebe za njim u ovom slučaju.

Monitor je solidan, ali ima samo D-Sub (VGA) priključak. Nije kritična mana, ali ako već kupuješ... :) Isto tako 1080p rezolucija je dosta sitna za tu veličinu monitora, tako bi se morao povećavati font u Windowsima vrlo vjerojatno. Ovaj bi bio bolji izbor za 22" (piše da je dobavljiv u ADM-u, ali nema ga na cjeniku). Naruči ga iz Protisa i plati dostavu, na isto ti dođe :)

Kućište je tak-tak, ali kako nema boljeg za neku normalnu cijenu u ADM-u, poslužit će.

16 godina
neaktivan

Stvarno bi htio uzeti sve odjednom... Monitor koji mi nudiš je LG W2242T, našao sam u ADM-u LG W2243T za otprilike istu cijenu, može proći? Ne razumijem kako bi to izgledalo u praksi (npr. povecavanje fonta što spominješ). Još jedno pitanje: što je s ventilatorom za procesor? Stvarno si od puno pomoći sheede! :)

17 godina
neaktivan
Novo računalo za 5000kn

Meni se takodjer ne svidjaju full hd rezolucije na 22" monitorima. Pogotovo ako ce starija gospodja raditi na njemu.

Istina bog tebi ne treba neko prozracno kuciste, ali uzmi ovo jer je ipak nes vece PowerTrain PWT-Q615B.

Napajanje je prejako za tu konfu, steta sto nema obicnog fortrona 400w, ali ovo bi takodjer trebalo biti vise nego dovoljno, cak i da stavis poslije neku solidnu graficku Napajanje INTER-TECH Energon EPS 650W.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Novo računalo za 5000kn

Taj monitor je ok, i sam imam sličan. Samo ta rezolucija nije najsretnije rješenje za "obične" korisnike, dok je nekima (i meni) više prostora na desktopu pozitivna stvar.

Povećavanje fonta nije komplicirano (par klikova), ali javljaju se određeni problemi, jer sučelje nije neovisno o rezoluciji u Windowsima XP (Vista je na pola puta :), nisam siguran za Windowse 7). Nije veliki problem, ali komplicira stvari. Još jedan problem je i potreba povećavanja fonta u browseru (lako rješivo na više načina, ali opet komplicira stvari nepotrebno).

Pozitivna stvar kod AOC-a je i mogućnost rotacije i podešavanja po visini (ja sam to riješio kutijom od grafičke ispod svog monitora :)).

Sad ja kompliciram. Procesor dolazi sa svojim hladnjakom, nema problema s tim. Slažem se da je napajanje overkill, ali moj savjet je da ipak ostaviš Corsaira, u nedostatku adekvatne zamjene. Monitor je solidan, kupuj! ;)

Napomena: baš sam prijatelju maloprije slagao konfiguraciju i primijetio da razlika u cijeni i nije strašna u drugim trgovinama. Možeš komodno složiti jednaku/sličnu konfiguraciju u npr. Linksu (može se platiti na rate po istoj cijeni kao za gotovinu, veći izbor komponenata, malo veća cijena) ili u Protisu (mislim da su oni samo web shop, nemaju svoje skladište, ali ako ti to nije problem najpovoljniji su cijenom i imaju najširu ponudu). I Diskont24 ulazi u istu kategoriju kao Protis, iako mi se čini da je Protis malo povoljniji.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.10.2009 13:49 (sheed).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

pa samo povećaš DPI i sve postane veće :) uz hd rezoluciju :)

Potpis ;)
16 godina
neaktivan
Novo računalo za 5000kn

moja preporuka:

grafička: ATI 4670 ...oko 500kn        ili matična 790g / 790gx sa integriranom ATI HD 3300 ili HD3200   ... oko 600kn

Procesor: AMD athlon II x4 620   ...oko 800kn

monitor neki od 20" ili 21.5" ...do 1200kn

miš + tipkovnica ...oko 200 kn

kućište ....oko 200kn

napajanje ...oko 230kn

hard disk 500GB  ...oko 400kn

pržilica   ...oko 180kn

zvučnici ...oko 100kn

Ovo bi bilo za njihove potrebe odlično i poprilično jeftino.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Los Sam kaže...

Meni se takodjer ne svidjaju full hd rezolucije na 22" monitorima. Pogotovo ako ce starija gospodja raditi na njemu.

Istina bog tebi ne treba neko prozracno kuciste, ali uzmi ovo jer je ipak nes vece PowerTrain PWT-Q615B.

Napajanje je prejako za tu konfu, steta sto nema obicnog fortrona 400w, ali ovo bi takodjer trebalo biti vise nego dovoljno, cak i da stavis poslije neku solidnu graficku Napajanje INTER-TECH Energon EPS 650W.

Kučište je 1 cm više i 0.5cm šire. Ovo koje sam odabrao ima zgodnu crvenu liniju sastrane :). Neznam sad koliko ta razlika od centimetra znaci, pretpostavljam ne puno, ali ovo bi pasalo uz monitor koji je također crn s crvenom linijom. Napajanje ću prema sheedovoj preporuci ostaviti, razlog više je da imam 5 godina garancije na Corsaira. Promijenio sam memoriju s Kingmaxove na Corsair jer za 100kn ekstra dobivam 2 godine garancije duže. Trenutno stanje je ovakvo (vrijeme garancije sam stavio sebi da imam pregledno) i mislim da ću slijedeći tjedan do Zagreba po to:

1 x Procesor AMD Athlon II X2 240, socket AM3, BOX , 2MB cache, 65W
3god1 x 

Asrock M3A785GXH/128M, AM3 AMD 785G + AMD SB710, ATX, FSB 2600

2god

1 x 

DDR3 4GB (2x2GB) Corsair, 1333MHz, 9-9-9-24, TW3X4G1333C9A

5god

1 x 

Napajanje CORSAIR 400W, CX Series CMPSU-400CXEU, 12cm vent.

5god

1 x 

DVD upisivač LG GH22NS, DVD±RW, 22x DVD±R ,8x DL , 40x CD-R

2god

1 x 

PowerTrain PWT-Q517C, crno/crveno, ATX micro ATX/ATX/P4

1 x 

HDD WD 500Gb, 5000AAKS, SATA II, Buffer 16Mb, 7.200 rpm , 8,9 ms

3god

1 x 

Canyon CN-MSL5A, Optički miš, crn, USB. 7 tipki, scroll, 1000dpi

1 tjedan :D

1 x 

Tipkovnica Logitech Deluxe 250 keyboard HR, USB, crna

1 tjedan :)

1 x 

Zvučnici Logitech LS-21, 2.1, 2 satelita (1.5W) + Subwoofer (4W)

1god

1 x 

LG Flatron W2243T 22" ,black, full HD, LCD, DFC 30000:1, 300 cd

3god

4.420,60Kn

17 godina
Novo računalo za 5000kn

Imaš 2 godine garanciju na miša i 3 godine na tipkovnicu :)

Mislim da je ostvariva kod uvoznika (piše na kutiji), ako već nije u ADM-u.

Uštedi tih 100 kn, za memoriju je 3 ili 5 godina je svejedno. Napajanje će se dati iskoristiti i za 5 godina.

Provjeri obavezno dostupnost komponenti (telefonski ili bolje narudžbom preko njihovih stranica), da ne bi bio prisiljen nasumce birati zamjenske komponente. Besplatna je dostava inače, ako ti se ne da vozikati :) 

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.10.2009 15:07 (sheed).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
sheed kaže...

Imaš 2 godine garanciju na miša i 3 godine na tipkovnicu :)

http://www.canyon-tech.com/products/companions/mice/CNR-MSL5#pr-switcher

http://www.logitech.com/index.cfm/for_business/products/keyboards/devices/6299&cl=us,en

Mislim da je ostvariva kod uvoznika (piše na kutiji), ako već nije u ADM-u.

Uštedi tih 100 kn, 3 ili 5 godina je svejedno.

Provjeri obavezno dostupnost komponenti (telefonski ili bolje narudžbom preko njihovih stranica), da ne bi bio prisiljen nasumce birati zamjenske komponente. Besplatna je dostava inače, ako ti se ne da vozikati :) 

Ohoho, super :) Baš sam u ZG taj tjedan pa mi odgovara, javiti ću se ranije u svakom slučaju da me čeka. :) Sheede, puno hvala!

17 godina
Novo računalo za 5000kn

Nema problema, bilo mi je "usput", jer sam slagao prijatelju. Sretno s kupovinom ;)

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice