Fizika -pomoc

poruka: 843
|
čitano: 373.879
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Fizika -pomoc
AtomicBomb kaže...

može pomoć oko ova 2 zadatka

2.Kada će klackalica biti u ravnoteži ako je s jedne strane teret od 10kg, aa njegov je krak 3 cm, te je s druge strane teret od 4.5kg?

F1*K1=F2*K2

F1=100N

K1=3cm=0.03

F2=45N

______

K2?

100*0.03=45*k2

3=45*K2 / 45

3/45=K2

K2=0,06666[...]6667m

Nadam se da je to ono što tražiš, ali ne mora biti..

Nisam pretplatnik, no sviđa mi se bubamara ;)
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

hvala vam na odgovorima, ali cak ni u zutoj zbirci nisam nalazio slicne zadatke..

bas mi je nekako mozak zablokirao, a prejednostavno je...(radi se o predmetu koji me totalno ne interesira; finomehanika)

hvala vam.

16 godina
Fizika -pomoc

* Dva sitna tijela jednakih naboja medjusobno su udaljeni 30cm, a privlace se silom od 50mN(mikro-njutna). Koliko iznosi svaki naboj?

Zadatak je stvarno lagan, te ga znam i rijesiti, donekle.... zapnem kad imam potencije..to moram sjest i bas utvrdit sva pravila jer mislim da je to prelagano da bih na tom zastajao, al ako mi moze netko samo nastavit gdje sam zapeo..

I you are considering to SignUp to DropBox, please do it over my refferal link. For every friend who joins and installs Dropbox, I will get 250 MB of bonus space:) Thank you!! www.goo.gl/bsIIb
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

gle, zaboravi potencije, to se sve kuca u kalkulator i on riješava sam

ajmo riješiti zadatak

dakle, imamo zadano

r=0.3 m

F=50uN=50*10-6 N
Q1=? Q2=?

F=k*Q2 / r2  / prebacimo k na lijevu stranu ispod sile

F/K=Q2  / r2  /korjenujemo cijelu jednadžbu

korijen iz F/k=q/r-q=r x korijen iz F/K

=2.2*10-6   KULONA

je konačan rezultat, nadam se da ćeš razumijeti što sam napisao. 

15 godina
neaktivan
passat kaže...

* Dva sitna tijela jednakih naboja medjusobno su udaljeni 30cm, a privlace se silom od 50mN(mikro-njutna). Koliko iznosi svaki naboj?

Zadatak je stvarno lagan, te ga znam i rijesiti, donekle.... zapnem kad imam potencije..to moram sjest i bas utvrdit sva pravila jer mislim da je to prelagano da bih na tom zastajao, al ako mi moze netko samo nastavit gdje sam zapeo..

50mN je 50 mili njutna

50 mikro njutna se piše ovako 50μN

30cm=0,3m

Fe=k*Q1*Q2/r2  ==> Q2=Fe*r2/k ==> Q2=50*10-3*0,09/9*109

Q2=5*10-13/ √

Q=0,71*10-6 C = 0,71μC

Ukoliko se stvarno radi o mikro njutnima tada je rezultat:

Q=22*10-9C=22nC

Nikad ne vjeruj sjaju u očima žene! To je vjerovatno svjetlo što prodire kroz njenu šuplju glavu. by NT
16 godina
ilija2010lukic kaže...
passat kaže...

50mN je 50 mili njutna

50 mikro njutna se piše ovako 50μN

30cm=0,3m

Fe=k*Q1*Q2/r2  ==> Q2=Fe*r2/k ==> Q2=50*10-3*0,09/9*109

Q2=5*10-13/ √

Q=0,71*10-6 C = 0,71μC

Ukoliko se stvarno radi o mikro njutnima tada je rezultat:

Q=22*10-9C=22nC

da radi se o mikro njutnima. Profesor nam je pogresno rekao kako cemo ih obiljeziti..

rezultat je tocan:) Hvala.

@AtomicBomb, rezultat je 2.24*10-8...dakle, negdje si u potencijama failo

I you are considering to SignUp to DropBox, please do it over my refferal link. For every friend who joins and installs Dropbox, I will get 250 MB of bonus space:) Thank you!! www.goo.gl/bsIIb
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.1.2012 15:40 (passat).
16 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

molim pomoć:

Kolike bi bile sile da kokoš i pijetao koji je bliži uporištu A zamijene mjesta?  (misli se na sile koje drže gredu u točkama A i B)

masa grede je 10kg

Ustanite kao lavovi iz drijemeža, stresite lance ko rosu sa vas, vas je mnogo a njih je - malo.
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2012 11:54 (max1919).
16 godina
neaktivan
max1919 kaže...

molim pomoć:

Kolike bi bile sile da kokoš i pijetao koji je bliži uporištu A zamijene mjesta?  (misli se na sile koje drže gredu u točkama A i B)

masa grede je 10kg

itko?

Ustanite kao lavovi iz drijemeža, stresite lance ko rosu sa vas, vas je mnogo a njih je - malo.
17 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Ovako:

Postavi sumu sila po 'y' osi da je 0 => Fy=0

Ta jednadžba će ti biti ista za oba slučaja, ono što ti neće biti isto je jednažba suma momenata ili u osloncu 'A' ili 'B' - ne moraš oba 2 računati, dovoljno je samo jedan.

Iz ove druge jednadžbe ćeš dobiti ili FA ili FB (ovisno u kojem si osloncu postavio tu jednadžbu), drugu silu ćeš dobiti iz one prve jednadžbe.

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 17:45 (AA-d00d).
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Pomoc!!!

1.U vrhovima  A i B kvadrata stranice 30cm nalaze se tockasti naboji Q1=Q2=-3nC a u vrhovima C i D Q3=Q4=30nC. Odredi jakost i smjer el. polja i sjecistu dijagonala???

RJ=9520 v/m

2.Dvije paralelne ploce naelektrizirane su suprotnim nabojem Q=80nC. Ako je plostina ploce 1,8m2 izracunaj jakost el. polja izmedu ploce za slučaj kada se ploce nalaze u zraku.

RJ=5022v/m

3.Plocasti kondenzator s tinjcem ( epsilon r je 6) cija je probojna cvrstoca E=1500 kV/cm ima debljinu izolcaije d=0,5mm, koliki je max. napon koji se smije prikljuciti na kondenzator?

Rj=45kV

14 godina
neaktivan
Demzi94 kaže...

Pomoc!!!

1.U vrhovima  A i B kvadrata stranice 30cm nalaze se tockasti naboji Q1=Q2=-3nC a u vrhovima C i D Q3=Q4=30nC. Odredi jakost i smjer el. polja i sjecistu dijagonala???

RJ=9520 v/m

2.Dvije paralelne ploce naelektrizirane su suprotnim nabojem Q=80nC. Ako je plostina ploce 1,8m2 izracunaj jakost el. polja izmedu ploce za slučaj kada se ploce nalaze u zraku.

RJ=5022v/m

3.Plocasti kondenzator s tinjcem ( epsilon r je 6) cija je probojna cvrstoca E=1500 kV/cm ima debljinu izolcaije d=0,5mm, koliki je max. napon koji se smije prikljuciti na kondenzator?

Rj=45kV

jel ovo iz laborove knjige?

14 godina
neaktivan

Moze mi neko pojasnit sledecu situaciju:

Moram nac elektricno polje u sredini izmedu dva naboja i kad nadem dva el.polja(od drugog i prvog naboja) moram ih oduzet da dobim el.polje koje djeluje (prv naboj + drugi -) pa me zanima zasto oduzet zasto ne zbrojit !

Ispadne mi E1=90 v/m i e2=90 v/m i to onda ide E=E1-E2 tj E =90-(-90) ,,,E=180V/m??

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.2.2012 9:51 (Demzi94).
15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc
Moze pomoc? za zadacu smo dobili 5 zadatka(dala profa) a nitko ama bas nitko u razredu nezna rijesiti pa ako tko moze pomoci bio bih zahvalan:

1. Jedna kugla ima naboj 5×10^-8 C , a druga 8×10^-9 C. Kolikom se silom privlace kugle ako su medjusobno udaljene 3 mm(k=9*10^9 ) a nalaze se u vodi(€r=80)

2. Jakost elektricnog polja tockastog naboja iznosi 6.3*10^3 N/C na udaljenost 10 cm od naboja. Koliki je naboj koji stvara el polje?

3. Dva kondenzatora kapaciteta C1 = 100 mikroFarada i C2 = 50 mikroFarada spojeni su paralelno na izvor napona 200v. Odredite naboj koji stvara takvo el polje?

4. Izmedju metalnih ploca kondenzatora nalazi se parafin (€r=2.2). Ploce su kvadratnog oblika ija je stranica 10 cm. (€0=8.854*10^-12 F/m). Koliko su medjusobno udaljene ploce ako je kapacitet na plocama kondenzatora 611 pikoFarada?

5. Kroz razliku potencijala je ubrzan elektron koji ima kineticku energiju Ek = 4.2*10^-16 J? (masa elektrona? = 9.1*10^-31 kg)

da ne hebe potencije mozda bih znao :/
15 godina
neaktivan
Sheeva kaže...
Moze pomoc? za zadacu smo dobili 5 zadatka(dala profa) a nitko ama bas nitko u razredu nezna rijesiti pa ako tko moze pomoci bio bih zahvalan:

1. Jedna kugla ima naboj 5×10^-8 C , a druga 8×10^-9 C. Kolikom se silom privlace kugle ako su medjusobno udaljene 3 mm(k=9*10^9 ) a nalaze se u vodi(€r=80)

2. Jakost elektricnog polja tockastog naboja iznosi 6.3*10^3 N/C na udaljenost 10 cm od naboja. Koliki je naboj koji stvara el polje?

3. Dva kondenzatora kapaciteta C1 = 100 mikroFarada i C2 = 50 mikroFarada spojeni su paralelno na izvor napona 200v. Odredite naboj koji stvara takvo el polje?

4. Izmedju metalnih ploca kondenzatora nalazi se parafin (€r=2.2). Ploce su kvadratnog oblika ija je stranica 10 cm. (€0=8.854*10^-12 F/m). Koliko su medjusobno udaljene ploce ako je kapacitet na plocama kondenzatora 611 pikoFarada?

5. Kroz razliku potencijala je ubrzan elektron koji ima kineticku energiju Ek = 4.2*10^-16 J? (masa elektrona? = 9.1*10^-31 kg)

da ne hebe potencije mozda bih znao :/

1. F=(1/4Πε0)*Q1*q2/r2 

(1/4Πε0)=k pa slijedi F=(k/ε)*Q1*q2/r2 

- to se sve kuca u kalkulator tako da te ne bi trebale mučiti potencije. 3mm je 3*10-3m ==> r2= (3*10-3)=9*10-6

F= 0,005 N ili 5*10-3 N ili 5mN

2, E=k*q/r2 iz toga slijedi da je q=E*r2/k   [r2=(0,1m)2=0,01m2]   q=7*10-9 C ili 7nC

3. POŠTO SU SPOJENI PARALELNO KAPACITETI SE ZBROJE. C=C1+C2=150*10-6F  i sad naboj nije problem izračunati Q = C x U = 30mC ili 0,03 C ili 30*10-3C

4.

ε0=8,854*10-12

εr=2,2

C= 611*10-12 F

a = 10 cm = 0,1 m

S= a*a (površina kvadrata) = 0,01 m2

d=?

Iz formule C=ε0r*S/d =>>> d= ε0r*S/C= 0,32 mm

5. Ekin=m*v2/2  pa je brzina v=√(2Ekin/m)=3,04*107 m/s

Što se tice potencija to kucaš u kalkulator, a ovo ni nije tema da ti to objašnjavam. PAZI kod pretvorbe cm u m i kvadriranje toga ( to sam ti sa strane napisao da se lakše snađeš)

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje; Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti; Ljudska je zadaća odreći se nasilja. Nikola Tesla
13 godina

Evo ako bi mi netko htio pomoći oko ovih zadataka:

1.Na atletskome mitingu trkači na 100 metara imaju vjetar u leđa brzine 3.6 km/h.Ako je pobjednik pretrčao stazu za 9.8 s, za koje bi vrijeme istu stazu pretrčao:

a)da nema vjetra

b)da mu je vjetar u prsa?

2.Vlak se kreće jednoliko ravnim dijelom pruge brzinom 36 km/h. Putnik prelazi s jednoga kraja vagona na drugi stalnom brzinom 2 m/s.Kolika je brzina putnika prema tlu ako se kreće:

a)u smjeru kretanja vlaka

b)suprotno od smjera kretanja vlaka?

3.Brzina svjetlosti je 300 000 km/s, a zvuka 340 m/s.Koliko se sekundi nakon bljeska čuje grmljavina munje nastala između oblaka na visini od 5100m?

Hvala

16 godina
Fizika -pomoc

Pozdrav.

Treba mi hitna pomoc. Stvarno mi jako treba. Imam nekih 20tak zadataka koje neznam rjesit, a da ih imam rjesene skuzio bi 

i naucio, ovako nemogu ništa, poludit cu. Pa Vas molim ko zna, nek mi to pomogne rjesit ma platit cu 50 kuna ako treba, samo nek mi rješi jer mi stvarno

jako treba. 
Radi se o magnetizmu i induktivitetu, kapacitivnosti, rlc spoj itd.

Tako da molim vas da mi rjesite ko zna, ponavljam ako treba platit cu !!!

KUPUJEM AM3 MBO DDR3 PONUDE NA PP HITNO!!
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

ovo je stvarno puno, pretpostavljam da moraš ispravljati jedinicu s polugodišta, tako da odi na instrukcije...ili moj savjet; raspiši sve formule na jedan papir, napiši što je što, osnovne definicije nauči, bla bla...tako se radi elektrotehnika...

16 godina
AtomicBomb kaže...

ovo je stvarno puno, pretpostavljam da moraš ispravljati jedinicu s polugodišta, tako da odi na instrukcije...ili moj savjet; raspiši sve formule na jedan papir, napiši što je što, osnovne definicije nauči, bla bla...tako se radi elektrotehnika...

Ma ne.

To sad ucimo!!! 

Bilo je u prvom polugodistu prvi dio tog gradiva ali je bilo puno jedinica pa ponavljamo ispit, pisemo sve staro i jos novo sta smo ucili.

Inace sam imao fiziku 5 u provom polugodistu pa ne zelim sad to pokvarit.

Instrukcije sam probao al onaj koji mi inace pomaze matematiku i fiziku ovaj dio nezna je rekao!! 

Tako da sam u velikom problemu!

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

zar nije ovo elektrotehnika?

iz kojeg si grada? nađi kvalitetne instrukcije i spasi se, kad već ne možeš sam.

16 godina
AtomicBomb kaže...

zar nije ovo elektrotehnika?

iz kojeg si grada? nađi kvalitetne instrukcije i spasi se, kad već ne možeš sam.

Pa moze se rec da je, al to ucimo iz fizike :)

Pazin

da trebao bi..

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

ma nije mi jasno kako ste već obradili izmjeničnu struju, magnete, kirchoffova pravila i ostale stvari, to se radi u drugom razredu, sad je tek početak drugog polugodišta, a uzmimo za primjer; izmjenična struja se radi na kraju drugog pol., pa sam zato mislio da je elektrotehnika u pitanju

16 godina
AtomicBomb kaže...

ma nije mi jasno kako ste već obradili izmjeničnu struju, magnete, kirchoffova pravila i ostale stvari, to se radi u drugom razredu, sad je tek početak drugog polugodišta, a uzmimo za primjer; izmjenična struja se radi na kraju drugog pol., pa sam zato mislio da je elektrotehnika u pitanju

ma nemam pojma.

mi smo 3. razred ali smo jos uvjek na gradivu drugog razreda jer je sad dosao novi prof a onaj koji je bio prve dve godine nas nije nista naucio..tako da ponavljamo 

cjelo gradivo da naucimo jer je ovaj prof 10x bolji od starog...

16 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Pozdrav ljudi.

Ovaj tjedan kao i prošli sam imao tešku temp. i bio sam sprječen ići u školu.

Zna li netko ovaj zadatak obilježen i može li mi netko objasniti razliku između s-t, a-t i v-t grafa?

Hvala unaprijed, bio bih jako zahvalan nekome ako riješi...

Zadatak glasi:

Autobus se kod polaska ubrzava 0.3 m/s. Kad postigne brzinu od 30 m/s, nastavlja se kretati jednoliko. Koliki će put prevaliti 20 min nakon polaska?

(Uputa: s= s1 + s2 = a/2 + v t 2)

ZOTAC: It's Time to Play.
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.2.2012 19:41 (DmL).
16 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

BUMP*

Hitno mi je ako netko zna, pišem ispit za tjedan dana...

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

s-t graf

kad imaš nacrtan s-t graf, on ti točno pokazuje koliki put prevali neko tijelo u određenom vremenu...

tako možeš imati nacrtan graf, gdje je vrijeme-t, a put je -s, vrijeme je u sekundama, a put je u metrima.

i onda samo očitaš...

v-t graf

v-t graf je slična stvar.

v-t graf nam pokazuje kolikom se brzinom neko tijelo giba u određenom vremenu.

a oko zadatka, nisam ti previše siguran, ovo sve govorim po sjećanju, ali ću probati riješiti

a=0.3 m/s na 2

v=30 m/s

s=?

t=20 minuta=1200 sekundi

prvo bih odredio koliko je vrijeme potrebno autobusu da postigne brzinu od 30 m/s..

to idemo ovako:

t=?

a=0.3 m/s

v=30 m/s

a=v/t, iz tog slijedi da je t=v/a=30 m/s / 0.3 m/s2=100 sek

onda oduzmemo vrijeme od 20 minuta od ovih 10 sek kad postigne određenu brzinu nakon koje se giba jednoliko...

t-nakon postizanja brzine od 30 m/s, odnosno kad se nastavlja gibati jednoliko =1200-100=1100 sek

i sad; pošto se nastavio gibati jednoliko imamo; s=v*t=30 m/s * 1100 sek=33 000 metara=33 kilometara 

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.2.2012 21:01 (AtomicBomb).
16 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Hvala puno care na objašnjenjima, samo nažalost piše da je rješenje zadatka 34.5 km...

{#}

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

ovo sam davno radio, to je prvi razred-prvo polugodište, ne sjećam se baš svega, ali išao sam nekom logikom...

pazi, prvo izračunamo koliko vremena tom tijelu treba da se on krene gibati jednoliko...pošto se u tom vremenu prije nego što se krene gibati jednoliko, on ubrzava i postiže određenu brzinu, onda možemo izračunati vrijeme koje mu je potrebno da krene na jednoliko gibanje..kad imamo to vrijeme, oduzmemo ga od ovih 20 minuta, jer moramo eliminirati ovu akceleraciju, jer teoretski znamo da svako tijelo kad se giba jednoliko ima konstantnu brzinu, što znači da je a=0.

i onda imamo čistu situaciju.od ukupnih 20 minuta, eliminirali smo vrijeme za koje je trajalo ubrzanje, imamo čisto vrijeme jednolikog gibanaja gdje je v=konst., a opća formula s=v*t.

sad, ne znam gdje sam pogriješio ako se rješenja mimoilaze...

15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Na ovoj stranici ima većina formula i sve je ukratko objašnjeno.

HOLO

BF3: ALIEN464
15 godina
neaktivan
DommY kaže...

Pozdrav.

Treba mi hitna pomoc. Stvarno mi jako treba. Imam nekih 20tak zadataka koje neznam rjesit, a da ih imam rjesene skuzio bi 

i naucio, ovako nemogu ništa, poludit cu. Pa Vas molim ko zna, nek mi to pomogne rjesit ma platit cu 50 kuna ako treba, samo nek mi rješi jer mi stvarno

jako treba. 
Radi se o magnetizmu i induktivitetu, kapacitivnosti, rlc spoj itd.

Tako da molim vas da mi rjesite ko zna, ponavljam ako treba platit cu !!!

Evo riješio sam ti skupinu B, ako uhvatim danas vremena riješim ti i ostale. Ovo su elementarni zadaci i ako ti ovo ne ide ne bi bilo loše da uzmeš nekakve instrukcije.

Edit: pa ja ću poluditi više s ovim upload-om {#}

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje; Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti; Ljudska je zadaća odreći se nasilja. Nikola Tesla
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 16:22 (ilija2010lukic).
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

mislim da bi u ovakve teme trebalo uvesti gumb "hvala" baš zbog ljudi poput @ilije koji zaslužuju barem takvu zahvalu...:)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice