Spajanje usb kabela na mikrokontroler

poruka: 17
|
čitano: 23.249
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Imate sliku dolje usb kabela, samo sto moj ima jos 1 crnu zicu, tj. uzemljenje. Normalno necu spajati ovako gole zice. Sada, gdje treba spojiti zice data + i data - ako zelim koristiti kabel za programiranje mikrokontrolera? Na dokumentima od mikrokontrolera pise da se kabel za programiranje spaja na Port 1. Znaci koju zicu spajam gdje? I isto tako dali uzemljenje od usb kabla spajam na gnd izlaz na mikrokontroleru ili gdje? Evo mikrokontroler: http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc1001.pdf

Znam da sam mozda dosadan ili su pitanja glupa, ali me ovo doista zanima. Molim vas pomoc :)

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Ne bi to išlo. Na port1 spajaš programator, a ne USB kabel. Programator kupi ili pronađi shemu na netu (traži onu za koju ne trbaš imati isprogramirani kontroler). Računaj da će programator ići na paralelni ili (rjeđe) serijski port.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Spajanje usb kabela na mikrokontroler
MrBlc kaže...

Ne bi to išlo. Na port1 spajaš programator, a ne USB kabel. Programator kupi ili pronađi shemu na netu (traži onu za koju ne trbaš imati isprogramirani kontroler). Računaj da će programator ići na paralelni ili (rjeđe) serijski port.

Cek cek cek. Kako su ovi onda u BAG-u spojili kabel na mikrokontroler i uz pomoc nekog programa prebacili kod i to je to?

17 godina
odjavljen

Koji kontroler i koji kabel su spajali. Neki kontroleri podržavaju spajanje na programator bez vađenja iz uređaja, a možda neki podržavaju i direktno programiranje s USB-a, ali ovaj atmel ne podržava (nisam siguran za programiranje u sistemu, ali usb ne podržava).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Koji kontroler i koji kabel su spajali. Neki kontroleri podržavaju spajanje na programator bez vađenja iz uređaja, a možda neki podržavaju i direktno programiranje s USB-a, ali ovaj atmel ne podržava (nisam siguran za programiranje u sistemu, ali usb ne podržava).

E mozes li malo bolje objasniti i naveti neki primjer takvog mokrokontrolera (kojeg mogu programirati s USB-om)? Jer stvarno sam pocetnik u ovome, a posto mi laptop nema serijski utor puno mi bolje dodje usb.

17 godina
odjavljen

Hm, kako si od možda postoje došao do toga da bih mogao znati konkretni model ako uopće postoji. Znam da postoje neki koji mogu komunicirati s računalom preko USB-a, s tim da moraš isprogramirati i kontroler i driver za komp.Da li se takvi mogu i programirati preko USB-a ne znam. Zašto ne kreneš od onog što si vidio u BUG-u?

15 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Hm, kako si od možda postoje došao do toga da bih mogao znati konkretni model ako uopće postoji. Znam da postoje neki koji mogu komunicirati s računalom preko USB-a, s tim da moraš isprogramirati i kontroler i driver za komp.Da li se takvi mogu i programirati preko USB-a ne znam. Zašto ne kreneš od onog što si vidio u BUG-u?

Ne mogu nigdje naci te kabele :(

Kupiti novi mikrokontroler i sve to pospajati mi nije problem, ali kako? Zar nitko ne zna kako se programira mikrokontroler uz pomoc USB kabela?

15 godina
neaktivan

Evo malo sam se raspitao i cini se da je ovo pretesko za napraviti (ali je moguce). Zna li onda itko gdje se mogu nabaviti kabeli kakvi su u BUG-u br. 210 na str. 129 (mozda ima i u novom bug-u ali ga jos nisam kupio -.-)? Hrelic mi bas ni nije blizu xD. Ima li u chipoteci ili negdje u Rijeci. Neznam niti sto trazim. :/

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
dario111cro kaže...

Evo malo sam se raspitao i cini se da je ovo pretesko za napraviti (ali je moguce). Zna li onda itko gdje se mogu nabaviti kabeli kakvi su u BUG-u br. 210 na str. 129 (mozda ima i u novom bug-u ali ga jos nisam kupio -.-)? Hrelic mi bas ni nije blizu xD. Ima li u chipoteci ili negdje u Rijeci. Neznam niti sto trazim. :/

Sorry ako padam s neba i lupam gluposti, nemam pojma sto je na 129. stranici buga, ali imam dojam da ni ti bas ne znas sto ti treba, pa generalno sto se tice mikrokontrolera treba ti:

1. Mikrokontroler naravno,

2. programator - komad hardwarea u koji ces ubost mikrokontroler,

3. software na PC-u koji ce preko programatora nafilati mikrokontroler onime sto zelis

4. nekakav projekt/shema/el. sklop (npr. nekakav sat, alarm i sl.) gdje ce taj mikrokontroler sa adekvatno ukucanim programom imati primjenu, jer sam sebi nije svrha

Razni mikrokontroleri imaju razne programatore, a time i razliciti software za programiranje. Neke programatore mozes napraviti i sam, postoje razne sheme. U moje vrijeme ekipa se najcesce igrala PIC evima, pa googlaj PIC programator ili u tvom konkretnom slucaju AT89C4051 programator ili ATMEL programator.

Za mikrokontroler koji se direktno spaja na USB za sad nisam cuo, ali ni nisam u tim vodama, pa dozvoljavam da je mozda i to evoluiralo na tu razinu.

Nadam se da sam dao barem kakve-takve smjernice za daljnju potragu.

P.S. vise manje sve te igracke su se nekad najcesce spajale na serijski port, u tom slucaju ti treba i USB/COM adapter.

15 godina
neaktivan
Dr.Ninja kaže...
dario111cro kaže...

P.S. vise manje sve te igracke su se nekad najcesce spajale na serijski port, u tom slucaju ti treba i USB/COM adapter.

Da, to cu i napraviti. Za te kabele sam i pitao. Neznam gdje naci takav adapter... Bi mozda posluzio RS232/USB adapter?

EDIT: Da, evoluirali su da mogu na USB, ali je jako jako komplicirano :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.6.2010 18:12 (dario111cro).
16 godina
neaktivan
dario111cro kaže...
Dr.Ninja kaže...

Da, to cu i napraviti. Za te kabele sam i pitao. Neznam gdje naci takav adapter... Bi mozda posluzio RS232/USB adapter?

EDIT: Da, evoluirali su da mogu na USB, ali je jako jako komplicirano :)

To mi onda smrdi da ti opet treba nekakav programator, a ne bas direktno na USB ;)

Da, COM/Serijski/RS232, to bi trebalo biti to.

Inace ako software programatora nije previse zahtjevan, nadji kakvu staru kantu na koju ces to spajat i igrat se s tim. Nije tesko nesto skurit, pa da ne bude placa kasnije :)

17 godina
neaktivan

trebaš programator ili mikročip (usb2serial ili tak nešto)

Ovo je moj potpis...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Oh Bože sačuvaj me od dobronamjarnih savjeta ljudi koji nae poznaju temu niti tematiku!
Niti jedan od gore navedenih savijeta nema blage veze s problemom.
I kritika BUG-ovu autoru:
Vidi se koliko mu njegova rubrika znači, jer je očito da ne prati forum povezan s njegovom temom!
A sad na posao.
Ovdje ću govoriti samo osnove bez detalja.
Suvremeni mikro kontroleri u pravilu imaju in sistem programmer, znači da treba samo uspostaviti nekakvu komunikaciju preko nekog sučelja, najčešće je to serijska veza. Na nesreću zbog jednostavnosti spajanja s različitim uređajima ta serijska veza najčešće nije udruživa s PC standardima (USB i RS232). Postoje posebne izvedbe MCU (mikro kontrolera) sa RS232 i ili USB kanalima ali to je posebno navedeno u oznakama na procesorima.
Sada na konkretan slučaj u vezi BUG-ovog članka.
Procesori u njihovom primjeru se NE PROGRAMIRAJU USB portom!!!
USB služi samo kao izvor napajanja, +5V i uzemljenje!!!
Programiranje se vrši pomoću paralelnog porta (Centronics) je ga je lakše spojiti na SPI (Serial Peripheral Interface Bus) od MPU-a.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ma znam. Kako sam skuzio da nikakva pomoc od ovog foruma, poceo sam istrazivati na znj stranicama i sada znam sve sto mi je potrebno. Mikrokontroler cu isprogramirati preko LPT porta, a posto LPT port nemam na kompu, koristiti cu USB -> LPT adapter. Kada malo ovo savladam napraviti cu jednu karticu sa elektronikom potrebnom za USB -> LPT adapter te onda bez problema vuci i napajanje i programirati mikrokontroler preko USB kabela. Jedina mana je sporost prebacivanja podataka. Takodjer, postoje mikrokontroleri koji podrzavaju USB (imaju data+ i data- pinove). Mozda i kupim jednog. Uglavnom sada testiram sve i svasta, ali kada skuzim malo vise o svemu tomu otvoriti cu topic ovdje sa svim informacijama da ljudi ne budu zbunjeni kao i ja na pocetku. Samo da pitam, kolika voltaza ide kroz LPT port? 5V pretpostavljam?
16 godina
neaktivan

Tema je skoro pa slična.Imam hitni problem.Naime, crko mi AC adapter koji ima USB2 priključak.E, sad,moja je namjera sljedeča:imam masu ispravljača od mobitela, a ni jedan nema miniUSB2 izlaz koji trebam, već okrugli činč(+ i - pol).Želim odrezati sa kabla USB>miniUSB ovaj več idio i spojiti te žice na običan ispravljač. Pitanje je polariteta žica na USB-u. Molim lijepo, frka mi je i hitno bi to želio uraditi.Ako može i sličica?Može li bilo tko pomoći?

zalutao u svijet jedinica i nula
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 9:40 (žeto).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dario111cro kaže...
Ma znam. Kako sam skuzio da nikakva pomoc od ovog foruma, poceo sam istrazivati na znj stranicama i sada znam sve sto mi je potrebno. Mikrokontroler cu isprogramirati preko LPT porta, a posto LPT port nemam na kompu, koristiti cu USB -> LPT adapter. Kada malo ovo savladam napraviti cu jednu karticu sa elektronikom potrebnom za USB -> LPT adapter te onda bez problema vuci i napajanje i programirati mikrokontroler preko USB kabela. Jedina mana je sporost prebacivanja podataka. Takodjer, postoje mikrokontroleri koji podrzavaju USB (imaju data+ i data- pinove). Mozda i kupim jednog. Uglavnom sada testiram sve i svasta, ali kada skuzim malo vise o svemu tomu otvoriti cu topic ovdje sa svim informacijama da ljudi ne budu zbunjeni kao i ja na pocetku. Samo da pitam, kolika voltaza ide kroz LPT port? 5V pretpostavljam?

Samo jedna napomena. Kod kupnje USB > LPT adaptera pripazi da je pravi paralelni port. Jer većina tih adaptera je USB Printing Support, a ne pravi LPT port.

17 godina
neaktivan
Re: Spajanje usb kabela na mikrokontroler
žeto kaže...

Tema je skoro pa slična.Imam hitni problem.Naime, crko mi AC adapter koji ima USB2 priključak.E, sad,moja je namjera sljedeča:imam masu ispravljača od mobitela, a ni jedan nema miniUSB2 izlaz koji trebam, već okrugli činč(+ i - pol).Želim odrezati sa kabla USB>miniUSB ovaj več idio i spojiti te žice na običan ispravljač. Pitanje je polariteta žica na USB-u. Molim lijepo, frka mi je i hitno bi to želio uraditi.Ako može i sličica?Može li bilo tko pomoći?

Tu ti je pinout: http://pinouts.ru/visual/mini-USB.jpg

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice