Reguliranje brzine vrtnje venta

poruka: 6
|
čitano: 4.519
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Neki dan sam u Linksu uzeo vent Sytche Slipstream 120mm, 1900 RPM. Od ponudjenog moze se birati 500,800,1200,1600 i 1900 RPM, cijena ista 49 kuna. Mislim si ma uzmes ovaj 1900, pa ak ti ne pase ga zreguliram na manje, sto je lakse neg ga dignut da se vrti brze. Ima logike. Spojim, ukljucim, i ...kao da sam ukljucio usisavac. Nije cudo "mali" pri 1900 RPM ruzi sa 37 dBA i upuhuje 110,31 CFM. OK, sto si trazio, to si dobio.

E sad se trebalo odluciti na koji nacin mu napraviti regulaciju vrtnje. Jedna od varijanti je spajanje na 7V (znaci izmedju 5 i 12 na moleksu), ali to nije bas preporucljivo jer ak imate neko sumnjivo napajanje moglo bi imati nezeljenih posljedica. No moram priznati i da mi se potajno nesto malo lemilo, nista pretjerano, tek toliko da nesto radim.

Kao rezultat toga uradak se moze vidjeti u nastavku, i sposoban je regulirati brzinu vrtnje od 500-1900 RPM. Buduci da slipstream trosi 0,53 A, zbog ovih 0.03 A sam se odlucio za BD139, a inace za slabije ventove moze i neki slabiji NPN. Ma od viska glava ne boli, a ovako se moze dodati jos koji vent. I u ovoj varijanti nije potreban hladnjak za BD139.

Buduci da se radi o vrlo jednostavnom regulatoru napona, kojeg je moguce spojiti preko moleksa ili direktno na MB preko konektora, da se pojednostavi cijela priča dovoljno ga je ubaciti na +12V liniju (zicu - srednja zica ) koja ide   sa MB-a na vent i to je to.

Shema je prilozena i crtana rukom (e malo me fjaka nesto pedantnije radit).

I za kraj SVAKAKO izolirajte plocicu i kontakte da ne dodju do spoja sa kucistem jer to i nije bas najbolja stvar koja bi se mogla dogoditi.

Eto, mozda nekom i pomogne. I da, NE POKUSAVAJTE ako niste 100% sigurni da znate sto radite.

Moj PC  
3 0 hvala 4
15 godina

svaka cast.. ljepo uradeno na univerzalnoj plocici...

meni moji ruze i imam shemu i komponente ali neda mi se lemit pere me maturalni.. hehe

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

E ovako, imam vent koji upuhuje zrak u kuciste i jako puno se cuje (radi na 2000 RMP) i zelio bih smanjiti njegovu brzinu okrentanja... Ventilator je spojen i na maticnu, a negdje na netu sam citao da ako je spojen na maticnu, znaci da mu se moze mijenjati brzina okretanja nekim softverom.

Sada mene zanima kako to da postignem - kako da promijenim (smanjim) njegovu brzinu?

EDIT: uvijek radi na 2058 RPM, za broj-dva manje vise

SLIKA:

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.5.2011 22:33 (Almin94).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Reguliranje brzine vrtnje venta

možeš otići u bios i potražiti stavke po health ili sl. tamo možeš vidjeti, između ostalog i  brzinu vrtnje coolera. tamo ga i podešavaš, ako to podržava.

Trebaš malo pronjuškati po tim izbornicima jer na različitim matičnim je to na drugim mijestima

15 godina
neaktivan

nasao sam nesto u biosu, ali ne znam da li se moze mijenjat (slika 1){#}

takodje ima i u speefanu; oznacim vent koji zelim izmjeniti, u ovom slucaju Sys Fan; i kada ga oznacim i kliknem OK (slika 2)  dobijem ovaj prozor (slika 3) ?!

EDIT: tesko se ista moze procitati, na slici 2 pise "select a fan to change its settings" i odaberem "sys fan" i dobijem prozor kao na slici 3,

slika 1 slika 1
slika 2 slika 2
slika 3 slika 3
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.5.2011 23:27 (Almin94).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Reguliranje brzine vrtnje venta

podržava li ti cooler regulaciju brzine?

Evo li(n)ka ;) sa korisnim savjetima. Obradili su upravo ovu temu. 

http://forums.whirlpool.net.au/archive/701516

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.5.2011 0:34 (player23).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice