Neki dan sam u Linksu uzeo vent Sytche Slipstream 120mm, 1900 RPM. Od ponudjenog moze se birati 500,800,1200,1600 i 1900 RPM, cijena ista 49 kuna. Mislim si ma uzmes ovaj 1900, pa ak ti ne pase ga zreguliram na manje, sto je lakse neg ga dignut da se vrti brze. Ima logike. Spojim, ukljucim, i ...kao da sam ukljucio usisavac. Nije cudo "mali" pri 1900 RPM ruzi sa 37 dBA i upuhuje 110,31 CFM. OK, sto si trazio, to si dobio.
E sad se trebalo odluciti na koji nacin mu napraviti regulaciju vrtnje. Jedna od varijanti je spajanje na 7V (znaci izmedju 5 i 12 na moleksu), ali to nije bas preporucljivo jer ak imate neko sumnjivo napajanje moglo bi imati nezeljenih posljedica. No moram priznati i da mi se potajno nesto malo lemilo, nista pretjerano, tek toliko da nesto radim.
Kao rezultat toga uradak se moze vidjeti u nastavku, i sposoban je regulirati brzinu vrtnje od 500-1900 RPM. Buduci da slipstream trosi 0,53 A, zbog ovih 0.03 A sam se odlucio za BD139, a inace za slabije ventove moze i neki slabiji NPN. Ma od viska glava ne boli, a ovako se moze dodati jos koji vent. I u ovoj varijanti nije potreban hladnjak za BD139.
Buduci da se radi o vrlo jednostavnom regulatoru napona, kojeg je moguce spojiti preko moleksa ili direktno na MB preko konektora, da se pojednostavi cijela priča dovoljno ga je ubaciti na +12V liniju (zicu - srednja zica ) koja ide sa MB-a na vent i to je to.
Shema je prilozena i crtana rukom (e malo me fjaka nesto pedantnije radit).
I za kraj SVAKAKO izolirajte plocicu i kontakte da ne dodju do spoja sa kucistem jer to i nije bas najbolja stvar koja bi se mogla dogoditi.
Eto, mozda nekom i pomogne. I da, NE POKUSAVAJTE ako niste 100% sigurni da znate sto radite.