Dali ima neka jednostavna mogucnost provjere IC-a. Naime, imam problema s 74LS155 ( a nije samo taj IC nego je pitanje opcenito) za koji nisam siguran da radi. Spojim ga na +5V (nozica 16) i - (nozica 9). Pobudu (5V) mu saljem s parallel porta (pin 2) na nozicu 2 i 3. Trebali bi se ukljuciti pinovi 4, 5, 6, 7 te odbrojavati tim redosledom (paliti i gasiti). E sad nesto ne radi. Gdje grijesim? Hvala na pomoci.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Postoje uređaji za ispitivanje ic-a, međutim oni su najčešće za 1 ili par sličnih ic-a, a čisto sumnjam da ima smisla nabavljati nešto takvo za 1 ic..
Bacio sam malo oko na ic pinout i ukoliko je to taj čip, tada ga kao prvo napajaš na krive nožice. To bi trebalo biti 8 i 16, a ne 9 i 16. Zatim signal kojim ga hraniš mora biti ttl, tj. ttl kompatibilan ili drugim riječima nećeš ga 'pobuditi' konstantnim 5v. A i ovisno o namjeni, input pinovi su 1, 2, 3, 13, 14, 15.
Hvala na brzom odgovoru. Sto se tice napajanja to sam krivo napisao. Ispravno je kako si rekao. Pobudu mu dajem na pinove 2 i 3. Izmjenjujem +5 i 0V ali nema rekcije na pinovima 4, 5, 6 i 7, tj, paljenja i gasenja ledice nego ona konstantno svijetli. Mijenjao sam IC-e ali sve je isto. Trebao bi umjesto toga IC-a (74LS155) staviti CD4555 ali ga kod nas nema. Hvala jos jednom. LP
Mislim da na taj način nećeš niti dobiti reakciju. Treba mu input signal biti ttl (oliti transistor-transistor-logic). A to je u 8 bitni signal, tj. njegov 'value' (ili veličina, na pada mi trenutno na pamet hr naziv..) je 8 bitni izraz, npr. 00101101. I onda ovisno o 'binarnom izrazu' čip radi što mu se kaže, tj. koja mu je namjena. A što bi zapravo htio napraviti?
Ovaj IC je dio drivera za novi CNC koji namjeravam napraviti. Jedan sam vec napravio i sve sljaka. CNC radi samo s IC-ima ULN2803. Troosni je ali ne moze glodati po z-osi nego samo gore dolje. Driver i program sam sam napravio u VB6 a sad sam htio stvar pojednostavniti i dobiti mogucnost upravljanja po z-osi i programima KCam i Mach3 npr. Nasao sam shemu driver-a na str http://www.angelfire.com/journal2/paofiles/robotics/Stepper_Motor_Driver.htm a kako kod nas nema IC-a CD4555 koristio bi zamjenu 74LS155. Medjutim stvar ne radi. Bojim se da shema nije korektna iako mi se cini logicna (po mojem skromnom znanju). Eto to je to. LP
Koje stepere koristiš?
Igrao sam se i ja s ovim uln2803-ovima, ali to je tako - baš igrarija. Jedino što čip košta 3 kn, pa ajde.. Ima više tih cnc kontrolera po netu, i nađe se jedostavnih s elementima dobavlijvima kod nas. Preporučio bih ti čip ucn5804b jer je to stepper driver, vrlo jedostavno se ganja, a drži do 1.25 A, znači možeš ganjati i jače motore. Međutim ja sam ih nabavio teškom mukom i sumnjam da ćeš ih ti uspjeti nabaviti. Radio sam i drugi kontroler s fet-ovima, to je sve dobavljivo kod nas. Funkcionira, samo možeš raditi u 1step modu, dok je ono prvo rješenje bolje jer možeš raditi 1/2, 1 i 2 stepa. Dakle to je to što sam isprobao i znam da funkcionira. Ako ćeš napraviti cnc mašinu ubrzo ćeš shvatiti da je pametnije da ti kontroler ima ttl input i shvaća g-code, jer većina programa za drive-ati cnc koristi taj, a i ako ćeš trebati neki *.dxf / vektor ili bitmapu, tvoj driver u VB-u nisam siguran da će moći..
Kada nađem link za shemu, šaljem..
Edit:
Ne nađoh link. To je od prije godinu-dvije, valjda više nema na netu. Stalno izlaze nova rješenja i nude se nove varijante. Pitanje je nabavljivosti dijelova, cijene i da li to u konačnici radi. Ovo rješenje mi je bilo simpatično, budem potražio po backupu, pa ako nađem - stavljam. Koji su motori bipolar ili unipolar?
Koristim stepere od printera A3. Sve radi odlicno. Zadovoljan sam i rezem dijelove za avione (letece modele). Rebra, krila, stabilizatore itd. Meni je to zabava. Znam da je g-code prihvatljiviji ali moj je moto uopce 'napravi sam'. Interesira me kako sto radi. Kupiti je najjednostavnije. Imam mogucnosti, ali to mi nije interesantno. Znam da driver u VB-u ima slabe mogucnosti i zato sam mislio ovo napraviti. Hvala na podrsci. Hvala za shemu ako je najdes. Inace cipove se moze nabaviti preko Formeelektronike. Ja sam si nabavio neke shotky diode kojih ovdje nema. LP
Pretpostavljam da su bipolar motori iz printera. Ja sam se igrao s unipolar motorima i kontroler sam radio za unipolar. (bipolar - 4 žice, unipolar - 6 žica). Premda bi s unipolar kontrolerom trebao moći ganjati bipolar motore. Imam neke bipolar koje sam izvadio iz printera i fax-eva, nisam se probao igrati..
Jasno mi je zašto nema više na netu tih shema, prošlo je 3-4 g, a ne 1-2. Međutim imam ih na disku, mogu ti okačiti negdje, samo reci želiš li unipolar ili bipolar varijantu?
Kako si riješio mehaniku? I koliko precizno to funkcionira? A i koja slikica stola ne bi loše došla.. :o)
Nažalost imam samo unipolar varijantu. Ako ti šta pomaže u životu, evo ga. Mogu probati kako se ponaša bipolar motor na unipolar kontroleru. Ovdje se radi o kontroleru za svaku os koje možeš ganjati pojedinačno ili napraviti bob pa ganjati po tri osi. Imam shemu i za 4 i 5 osi bob, ako ti treba. Simpatično je jer imaju i limit switch opciju, a nije neka komplikacija za napraviti.
Koristim unipolar motore (6 zica). Printer Epson A3, Nec A3. Ovaj driver sto ga koristim na svom CNC-u je pouzdan i mogu s njim sto hocu. Jedino ga moram hladiti jer se dosta grije na vecim naponinma. Kazem, interesira me laksa upravljivost z-osi.Moja ide samo gore-dolje koliko ja hocu. A to nije to. " Limiti switch" opcija se moze izvesti i s ULN32804 (nozice 1, 14, 16 i 17 parallel porta). Potraziti cu sheme za ovaj cip koji mi preporucujes. Ovaj driver (koji sam ti link poslao) se moze isprogramirati u VB-u pa me to zaintrigiralo. Sve mi je ovo zabava i hobby i samo zato se upustam u to. Neznam sto si mislio pod "napraviti bob pa ganjati po tri osi." LP
Hvala ti na shemi koju si mi poslao. Moram je prouciti i vidjeti.
Onda ti je ovo taman shema za unipolar. Z os riješiš isto kao i ostale osi. Eh, sad može biti i više osi, 4-5, ali u ovakvim kućnim uradcima nema smisla. Prouči shemu, pa vidi. Radi se o tome da svaka os ima svoju tiskanu pločicu kojom možeš ganjati jedan motor. Zatim ima kontroler (bob) na koji svaku od tih tiskanih pločica priključiš, a na njemu je lpt konektor. Jedino je izvedba s fet-ovima za malo jače motore, koji nazivno drže 40A, pa je možda suvišno za slabe motore.
Malo sam proucio shemu i mislim da cu prvo uciniti driver za jednu os. Kao probu, pa cemo vidjeti. Napraviti cu s fetovima. Hvala ti na shemi i javiti cu se kad slozim. Prvo moram potraziti dijelove. Valda ih ima kod nas. LP.
Bed,
Nasao sam dijelove i nacinio driver za jednu os. Sve radi odlicno. Isprobao sam. Sad radim za druge dvije osi ali moram na neko vrijeme prekinuti. Hvala ti na shemi. Nasao sam originalnu stranicu s dosta uputa. LP.