Koji procesor odabrati? Vječita dilema..

poruka: 35
|
čitano: 5.983
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Dakle. Odabir je između E6700 i i E7500.

Sad, E6700 radi na 3,2 Ghz, a E7500 na 2,93 Ghz. Međutim, E7500 ima 3 MB cachea, a E6700 ima 2 MB cachea.

Nije neka razlika u cijeni. Koji da uzmem? Matična je P43DE3.

Tražio sam po internetu, ali ništa ne razumijem.

Za što je bitan takt jezgre?

Za što je bitan takt prednje sabirnice?

Za što je bitan cache?

Uvijek sam se to pitao.

Unaprijed hvala.

0 0 hvala 0
17 godina

veća frekvencija na istoj arhitekturi procesora donosi bolje performanse

cache procesora služi za brži pristup memoriji, odnosno u nju skladišti podatke za brži pristup. u biti je bolje imati više cachea kako L2 tako i L3

budući da je razlika između ova dva procesora u cacheu i frekvenciji vrlo mala, trebalo bi naći neki test gdje se mogu usporediti performanse. u svakom slučaju razlika između ova dva procesora može biti 10tak%

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2011 9:41 (igy).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
Re: Koji procesor odabrati? Vječita dilema..
Noobcina kaže...

Dakle. Odabir je između E6700 i i E7500.

Sad, E6700 radi na 3,2 Ghz, a E7500 na 2,93 Ghz. Međutim, E7500 ima 3 MB cachea, a E6700 ima 2 MB cachea.

Nije neka razlika u cijeni. Koji da uzmem? Matična je P43DE3.

Tražio sam po internetu, ali ništa ne razumijem.

Za što je bitan takt jezgre?

Za što je bitan takt prednje sabirnice?

Za što je bitan cache?

Uvijek sam se to pitao.

Unaprijed hvala.

Cache je tzv. predmemorija računala koju procesor koristi za smanjenje prosječnog vremena pristupa memoriji. To je manja, brža memorija, koja pohranjuje kopije podataka iz najčešće korištenih glavnih memorijskih mjesta.

Naime, kada procesor treba čitati iz ili pisati na mjesto u glavnoj memoriji, najprije provjerava je li kopija tih podataka u priručnoj memoriji, tzv. Cacheu. Ukoliko je tako, procesor odmah čitačita iz ili piše u Cache, što je mnogo brže od čitanja ili pisanja u glavnu memoriju.

FSB (Front Side Bus) je prednja sabirnica CPU-a, koja predstavlja računalo-komunikacijsko sučelje. Vrlo je važan dio CPU-a, nužan i prijeko potreban za njegovo funkcioniranje, rad. Njezina je zadaća da prenosi podatke između središnje jedninice za obradu podataka (procesora) te središta (središnjeg) memorijskog kontrolera, poznatijeg kao Northbridge chipset.

Takt jezgre procesora je frekvencija na kojoj radi procesorska jezgra, a razlikuje se redovito od procesora do procesora, a ponekad čak i od jezgre do jezgre jedne te iste središnje jedinice za obradu podataka.

On Topic 

E6700 = Pentium Dual-Core 

E7500 = Core 2 Duo 

Idi na E7500 zato što posjeduje veću priručnu Cache memoriju te je jenodstavno bolji (snažniji) procesor od E6700. Razlika u taktu između ova dva procesora je de facto (praktično) minimalna, a i veoma se lako stigne OC-om. Kad smo već kod OverClocka, moraš znati da se E7500 malo bolje OC-a od E6700. To vrijedi i za čitavu E7*** seriju Intelovih procesora, dakle i E7500, a najbolje se od Core 2 Dua OC-aju pripadnici serije E8***, primjerice E8400.

Da zaključim ovaj post, ubodi E7500 bez daljnjega jer je jednostavno bolji izbor od E6700.

Etiam tu, Brute, mi fili!
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2011 9:59 (Caesar et Brutus).
17 godina
Caesar et Brutus kaže...

Da zaključim ovaj post, ubodi E7500 bez daljnjega jer je apsolutno po svemu napredniji te samim time mnogo bolji izbor od E6700.

ne znam po čemu je po svemu napredniji osim po 1MB cacheu, ti pentiumi su rebrendirani core2duo procesori, razlika može biti mala, a cijena je jedino upitna

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2011 10:48 (igy).
15 godina
igy kaže...
Caesar et Brutus kaže...

Da zaključim ovaj post, ubodi E7500 bez daljnjega jer je apsolutno po svemu napredniji te samim time mnogo bolji izbor od E6700.

ne znam po čemu je po svemu napredniji osim po 1MB cacheu, ti pentiumi su rebrendirani core2duo procesori, razlika može biti mala, a cijena je jedino upitna

Čovjek je napisao gore da je razlika u cijeni neznatna. E7500 je jednostavno bolji procesor, bez daljnje rasprave.

EDIT: Kakav Božji 65nm-ski proizvodni proces? Oba dva proca su 45nm-ske izrade.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2011 10:28 (Caesar et Brutus).
17 godina
Caesar et Brutus kaže...
igy kaže...

nasljedili su 65nm procesore a, rebrandirani su core2duo procesori

kada si već nastavio raspravu, evo o čemu govorim

15 godina
igy kaže...
Caesar et Brutus kaže...
igy kaže...

nasljedili su 65nm procesore a, rebrandirani su core2duo procesori

kada si već nastavio raspravu, evo o čemu govorim

To je već druga stvar. Nisam razumio što si htio reći.

Napravi usporedbu jednog te drugog proca u više zahtjevnijih aplikacija, pa ćeš vidjeti i sam da je E7500 itekako bolji.

17 godina
Caesar et Brutus kaže...

To je već druga stvar. Nisam razumio što si htio reći.

Napravi usporedbu jednog te drugog proca u više zahtjevnijih aplikacija, pa ćeš vidjeti i sam da je E7500 itekako bolji.

ne mogu napraviti kad nemam te procesore, niti mogu naći relevantan test za usporedbu, ono što mogu tvrditi s obzirom na specifikacije i s obzirom na arhitekturu je da je razlika mizerna

16 godina
neaktivan

Uzmi si taj E7500 jednostavno je bolji {#} Lako ga klokaš sa stock coolerom na 3,3-3,4 {#}

EnlightenedPhoenix R.I.P. 24.06.2011. |||||||||| Internet zarada http://bux.ratovi.net/?r=ficocod5
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
Fićo_CoD 5 kaže...

Uzmi si taj E7500 jednostavno je bolji {#} Lako ga klokaš sa stock coolerom na 3,3-3,4 {#}

e vidiš to je konstruktivan prijedlog, doduše i pentium se može clockati

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2011 11:04 (igy).
15 godina
neaktivan

ja znam da imam najlošiji procesor  i nema dileme da netko ima gori nego ja :)

cekat cu jos par godina dok mi ne izađe xeon i onda to uzeti 

Maky
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Hvala svima.

Inače, ja trenutno imam pentium IV 630 na 3 Ghz i clockam ga sa Asrockovim OC tunerom bez problema na 3,4. Temperatura mu je uvijek na stabilnih 58-59 sa defaultnim ventom.

Muči me jedino što navedeni procesor ima FSB na 800 što je malo manje od 1066, a cache mu je ionako 2 MB. Zapravo me zanimalo, da li bi razlika u performansama bila osjetna kada bih se odlučio na kupovinu E7500? Ako je razlika 5% onda mi se jednostavno ne isplati, a ionako je većina softvera, koju ja konkretno koristim, pisana za procesore sa jednom jezgrom.
14 godina

E7500 je "bolji" od E6700 ali je razlika zanemariva. Uzmi koji god hoćeš jel kad se podese na isti FSB i isti takt nitko nemože primjetiti razliku među njima. Dakle i jedan i drugi su danas već "zastarjeli" i performanse su im iste tako da ti je zapravo potpuno svejedno koji ćeš uzet.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2011 12:28 (itomic009).
14 godina
neaktivan
Muči me jedino što navedeni procesor ima FSB na 800 što je malo manje od 1066, a cache mu je ionako 2 MB. Zapravo me zanimalo, da li bi razlika u performansama bila osjetna kada bih se odlučio na kupovinu E7500? Ako je razlika 5% onda mi se jednostavno ne isplati, a ionako je većina softvera, koju ja konkretno koristim, pisana za procesore sa jednom jezgrom.
14 godina

Netreba te to mučiti ništa posebno jel je razlika takva da nemožeš primjetiti. Druga stvar je što se i E6700 podesi da radi na 1066 FSb ili više kao i E7500 tako da te razlike uopće ni nema jel oba mogu raditi na istom FSB-u. Kad ih postaviš primjerice oba na FSB od 1066 i 3.2 Ghz taj 1Mb ti je razlika koja ti ništa neznači u praksi.

14 godina
neaktivan
Ma mislio sam na razliku između ovoga kojeg trenutno imam PIV 330, 3Ghz i E7500..razlika je samo 200 FSB-a.
14 godina

Ti malo brkaš pojmove. Prvo nemjeri se brzina procesora u "FSB-u" to je oznaka za sabirnicu. Drugo, ja sam govorio o razlici između E7500 i E6700. Treće, oba ta procesora su brža od ovog tvojeg koji si sad spomenio za jednu sjvetlosnu godinu !

14 godina
neaktivan
U čemu se mjeri brzina procesora i po čemu je E7500 za svjetlosnu godinu brži od PIV 630?
15 godina
Noobcina kaže...
U čemu se mjeri brzina procesora i po čemu je E7500 za svjetlosnu godinu brži od PIV 630?

Takt procesora je jedno,a prednja sabirnica drugo.

Pa naravno da je mnogo brži od IV 630, zato što ima jednu jezgre više u odnosu na IV 630, 1066MHz sabirnicu , a IV 630 ima 800 itd.

Nije brzina proca, nego frekvencija i mjeri se u hercima (Hz). Taj procesor (E7500) ima 2930MHz.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2011 13:39 (Caesar et Brutus).
14 godina

Ima drugačiju arhikteturu i dvije jezgre. Ti procesori su nebo i zemlja. Brzina procesora se mjeri u više parametara pri čemu je najpoznatiji laicima takt procesora. Ima naravno i drugih parametara koji utječu na brzinu izvođenja određenih operacija. Suma sumarum je da su ovi E7500 i E6700 gotovo isti procesori i oba su daleko ispred tvog procesora po pitanju arhiktekture i brzine, potrošnje i ostalog.

15 godina
itomic009 kaže...

Ima drugačiju arhikteturu i dvije jezgre. Ti procesori su nebo i zemlja. Brzina procesora se mjeri u više parametara pri čemu je najpoznatiji laicima takt procesora. Ima naravno i drugih parametara koji utječu na brzinu izvođenja određenih operacija. Suma sumarum je da su ovi E7500 i E6700 gotovo isti procesori i oba su daleko ispred tvog procesora po pitanju arhiktekture i brzine, potrošnje i ostalog.

Po stoti put rečeno{#}

14 godina

A šta ćeš, {#}.

15 godina
itomic009 kaže...

Netreba te to mučiti ništa posebno jel je razlika takva da nemožeš primjetiti. Druga stvar je što se i E6700 podesi da radi na 1066 FSb ili više kao i E7500 tako da te razlike uopće ni nema jel oba mogu raditi na istom FSB-u. Kad ih postaviš primjerice oba na FSB od 1066 i 3.2 Ghz taj 1Mb ti je razlika koja ti ništa neznači u praksi.

Itomiću, kako misliš podesi na 1066 FSB? On već jest na 1066 i ne treba ništa podešavati, pogledaj: http://ark.intel.com/products/42809/Intel-Pentium-Processor-E6700-(2M-Cache-3_20-GHz-1066-FSB).

14 godina
neaktivan
Caesar et Brutus kaže...
Noobcina kaže...

Pa naravno da je mnogo brži od IV 630, zato što ima jednu jezgre više u odnosu na IV 630, 1066MHz sabirnicu , a IV 630 ima 800 itd.

Nije brzina proca, nego frekvencija i mjeri se u hercima (Hz). Taj procesor (E7500) ima 2930MHz.

U odnosu na programe koji koriste samo jednu jezgru, dvojezgreni procesor nema neku prednost nad jednojezgrenim, jel tako?

Ako moj procesor ima 3 Ghz a E7500 ima 2930 Mhz, onda ispada da je PIV 630 u odnosu na takve programe jači od E7500.

Jedino što E7500 u ovom slučaju izdvaja je FSB, koji je 266 Mhz-a brži od FSB takta PIV 630.

S obzirom da je očito kako se brzina jednog procesora ne mjeri jedino i isključivo u Ghz, nego je i FSB relevantan faktor, tako me i zanimalo po čemu je E7500 za svjetlosnu godinu ispred PIV 630, što se brzine obrade podataka tiče. 

Sapienti sat.

15 godina
Noobcina kaže...
Caesar et Brutus kaže...
Noobcina kaže...

U odnosu na programe koji koriste samo jednu jezgru, dvojezgreni procesor nema neku prednost nad jednojezgrenim, jel tako?

Ako moj procesor ima 3 Ghz a E7500 ima 2930 Mhz, onda ispada da je PIV 630 u odnosu na takve programe jači od E7500.

Jedino što E7500 u ovom slučaju izdvaja je FSB, koji je 266 Mhz-a brži od FSB takta PIV 630.

S obzirom da je očito kako se brzina jednog procesora ne mjeri jedino i isključivo u Ghz, nego je i FSB relevantan faktor, tako me i zanimalo po čemu je E7500 za svjetlosnu godinu ispred PIV 630, što se brzine obrade podataka tiče.

Sapienti sat.

Zaboravio si da E7500 ima veću raspodjelu Cachea po jezgri (2x 1,5Mb, dok IV 630 ima 2x 1Mb), zatim zaboravio si stariji i lošiji proizvodni proces i još mnogo toga, da ne nabrajam sada sve jer do jutra bi potrajalo.

14 godina

Nemam sad volje pisati razlike između ta dva procesora. Ali potpuno si u krivu jel je E7500 na 2.93 ghz brži i u single i u multithread aplikacijama od tvoga. Nemožeš to uspoređivati tako kako si ti zamislio. Rekoh ti da ima razlike u arhiktekturi procesora a to što si  se uhvatio FSB-a je najamnje bitno u ovoj priči. FSB ti znači Front Side Bus ili ti što bi mi rekli sabirnica kroz koju CPU komunicira sa svim ostalim komponentama. Naravno da je bitno da je viši FSB jel to povećava bandwith odnosno propusnost. Ako te toliko zanimaju razlike potraži na netu neku recenziju ili razlike pa čitaj. Ponovoti ću ti još jednom da je E7500 DALEKO bolji, brži i jači CPU od tvojega.

@Caesar, ma i mislio sam da je FSB od E6700 1066 Mhz ali nije mi se dalo uopće provjeravati {#}.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2011 14:02 (itomic009).
17 godina
Noobcina kaže...

krivo, frekvencije se mogu uspoređivati kod procesora iste arhitekture

15 godina
igy kaže...
Noobcina kaže...

krivo, frekvencije se mogu uspoređivati kod procesora iste arhitekture

Pa naravno da je krivo rekao, zato je i ovdje, da pita što mu nije jasno.  {#}

17 godina
Caesar et Brutus kaže...

Pa naravno da je krivo rekao, zato je i ovdje, da pita što mu nije jasno. {#}

a to smo mu već napisali u prva dva posta, malo se pogubio

14 godina
neaktivan

Sve štima, ali ova izjava za "svjetlosnu godinu" ispred mi je zvučala onako malo pretenciozno da budem iskren.. Veća raspodjela Cachea, ok. Bolji proizvodni proces, ok. Uhvatio sam se FSB-a da, ali zato jer se za nešto moram uloviti ako želim vidjeti razliku koja bi bila znatno vidljiva i u samim performansama. Takt je bitan samo kod procesora iste arhitekture, ok. FSB nije najvažniji, ok. Cache nije najvažniji, ok. Što je onda najvažnije? Jasno je da sa tehnologijom dolazi i do minijaturizacije, ali da li nešto manje mora nužno biti i bolje? Ja iskreno ne znam pa pitam.  Lako bi bilo po cjeniku odlučiti koji je procesor bolji, ali argumentirano objasniti nešto je ipak teže. Ako pokrenem recimo Half life 2, da li on koristi oba procesora istovremeno ili samo jedan? Ako koristi jedan, što je najvažnije kod procesora kako bi igra tekla što glađe? Nije sramota ako se ne zna, ali pretpostaviti sujetu znanju je djetinjasto..

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice