Klasični LAN kabel (UTP RJ-45) i struja

poruka: 15
|
čitano: 14.172
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav!

Molio bih pomoć (električara), ako netko zna iz iskustva;

1.) Da li klasični RJ-45 UTP LAN kabel s 4 parice može "izdržati" izmjeničnu struju napona 220 V i cca 16 ampera (cca 400 W),

2.) ...i da li može izdržati istosmjernu 24 V?

Imam takav kabel provučen van do ograde za portafon (12 V) i radi bez problema, eeee sad bi ja htio jednu paricu iskoristiti za el. motor koji pokreće ogradu, a neda mi se baš experimentirati metodom pokušaja i pogrešaka!

Isprika ako je post u krivom podforumu...

Zdravac
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.1.2012 15:43 (Zdravac).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Klasični LAN kabel (UTP RJ-45) i struja
Zdravac kaže...

Pozdrav!

1.) Da li klasični RJ-45 UTP LAN kabel s 4 parice može "izdržati" izmjeničnu struju napona 220 V i cca 16 ampera (cca 400 W),

Imam takav kabel provučen van do ograde za portafon (12 V) i radi bez problema, eeee sad bi ja htio jednu paricu iskoristiti za el. motor koji pokreće ogradu, a neda mi se baš experimentirati metodom pokušaja i pogrešaka!

Maksimalna gustoća struje u bakru je recimo 4 A po kvadratnom milimetru...

http://en.wikipedia.org/wiki/Current_density

Ukratko: NE

Live Long and Prosper
17 godina
Zdravac kaže...

Pozdrav!

Ni u ludilu to ne isprobavaj...

Za to ti treba minimalno 2,5 mm2 kabel. Inače ti kalkulacija baš nije - 230 (ne 220V) i 400W ti ne daje 16A. {#}

16 godina
moderator
Zdravac kaže...

1. nema teorije da izdrži...osim toga otkad je 230*16=400???

2. napon od 24V može izdržat, struja je bitna koju nisi naveo

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
17 godina

Mozda je fulao jakost...

400W na 230V, to bi bilo oko 1,7A - to bi UTP zica (al da je bar cat.6) trebala izdrzat.

(s takvim naponom se nije bas za igrat, savjet za autora teme - rijesi problem kod neke strucnije osobe, nemoj se sam upustat u to kaj vec radis)

Truth in engineering.
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.1.2012 16:07 (Batista).

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Sigurno je fulao, nije valjda motor 4 KW. To su puno slabiji motori s nekakvom getribom..

Naravno da ovisi o tipu kabla, a računica makar uzmeš i twisted pair, tj. dvije žice je malo na 'knap'. Premda se ne radi o tipu trošila koje će biti stalno u pogonu, već tu i tamo, nije neka sreća. Ali iz iskustva znam da je najteži dio protjerati 'foršpan' kroz cijev, pogotovo ako ima više zavoja i nedajbože pod pravim kutem (a ima ih). Tako da ti je pola posla već obavljeno, zakačiš kabel za postojeći (ili foršpan, pa u dva puta ako želiš 'ostaviti' postojeći kabel) i staviš odgovarajući kabel i miran si..

16 godina
neaktivan
bed kaže...

Sigurno je fulao, nije valjda motor 4 KW. To su puno slabiji motori s nekakvom getribom..

Naravno da ovisi o tipu kabla, a računica makar uzmeš i twisted pair, tj. dvije žice je malo na 'knap'. Premda se ne radi o tipu trošila koje će biti stalno u pogonu, već tu i tamo, nije neka sreća. Ali iz iskustva znam da je najteži dio protjerati 'foršpan' kroz cijev, pogotovo ako ima više zavoja i nedajbože pod pravim kutem (a ima ih). Tako da ti je pola posla već obavljeno, zakačiš kabel za postojeći (ili foršpan, pa u dva puta ako želiš 'ostaviti' postojeći kabel) i staviš odgovarajući kabel i miran si..

Da, u pravu ste, fulao sam! {#} - Nije 16 A (230 V i 200 - 400 W je)

Inaće, dosta toga sam si saam složio (i taj portafon, rasvjetu po dvorištu...i ostalo di su samo 3 ili 2 žice u pitanju {#}) tak da bih se usudio sam to slagati, no zato se prije dooobro raspitam!

Da, neeeda mi se nove žice provlačiti, u tome i je problem...

No, sad ste mi potvrdili da ću ipak to morati napraviti!

Zdravac
16 godina
Batista kaže...

Mozda je fulao jakost...

400W na 230V, to bi bilo oko 1,7A - to bi UTP zica (al da je bar cat.6) trebala izdrzat.

(s takvim naponom se nije bas za igrat, savjet za autora teme - rijesi problem kod neke strucnije osobe, nemoj se sam upustat u to kaj vec radis)

Ako se ne varam trebao bi se gledati efektivni napon sto je cca 165V i onda 400/165=oko 2.5A

:D
17 godina
neaktivan
Zdravac kaže...

Pozdrav!

Što se same parice tiče, ona će izdržati navedeno opterečenje (za svaki slučaj je moguće upresti obje ili više parica po fazi). Naime, dok nije bilo ovih automatskih osigurača, sva su kućanstva imala one stare, porculanske. Kada bi isti pregorio, nije se kupovalo nove, nego bi se otvorio i stavljale se licne u njeg. Nadam se da znate što su licne. Račun je otprilike 4 ili 5 ampera po licni. Dakle, za 20A osigurač stavljalo se je (a i danas se stavlja) 4 ili 5 licni (zavisi o debljini iste). Dakle, parice će izdržati, pogotovo jer nije stalni pogon.

Međutim, veće i značajnije je pitanje hoće li izdržati izolacija na paricama. E, tu već nisam siguran i zbog toga ti ne bi preporučio da ideš ovo raditi (velika mogućnost požara).

Idem šorom kuja laje na me, mrš kujo šta te briga za me
16 godina
moderator
Jura iz druge galaksije kaže...

Međutim, veće i značajnije je pitanje hoće li izdržati izolacija na paricama. E, tu već nisam siguran i zbog toga ti ne bi preporučio da ideš ovo raditi (velika mogućnost požara).

u tome i je poanta svega, izolacija na paricama je izuzetno tanka...

ja mogu iz iskustva reći da na cat.5e 230V i 10A topi izolaciju, autoru trebaju manje struje ali ja nebih riskirao

osim toga ako je na paricama u istom kablu portafon stavljam ruku u vatru da će bit gotovo neupotrebljiv zbog smetnji uzrokovanih indukcijom (isto govorim iz iskustva, na svakave sam "gluposti" nailazio do sad na poslu...nažalost)

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
16 godina
neaktivan

Aha, uvjerili ste me!

Ipak će na proljeće biti provlačenja novog kabela!

Hvala svima!

Zdravac

0 0 hvala 0
16 godina
Zdravac kaže...

Aha, uvjerili ste me!

Ipak će na proljeće biti provlačenja novog kabela!

Hvala svima!

da te nismo uvjerili uvjerio bi se sam.{#}

17 godina
odjavljen
CroNk3r kaže...

Ako se ne varam trebao bi se gledati efektivni napon sto je cca 165V i onda 400/165=oko 2.5A

230 je EFEKTIVNI napon. Maksimalni napon je oko 325 V, dok je maksimalni napon UTP kabela nekih 60-100 V. Čak uz sigurnosni faktor, vrlo je vjerojatno da će doći do proboja, bez obzira na struju. a uz minimalno mehaničko naprezanje ili zagrijavanje zbog struje, proboj je zagarantiran. U slučaju proboja, portafon bi vrlo vjerojatno mogao stradati, a nije isključena ni mogućnost ozljede korisnika.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.2.2012 14:42 (MrBlc).
16 godina
MrBlc kaže...
CroNk3r kaže...

230 je EFEKTIVNI napon. Maksimalni napon je oko 325 V, dok je maksimalni napon UTP kabela nekih 60-100 V. Čak uz sigurnosni faktor, vrlo je vjerojatno da će doći do proboja, bez obzira na struju. a uz minimalno mehaničko naprezanje ili zagrijavanje zbog struje, proboj je zagarantiran. U slučaju proboja, portafon bi vrlo vjerojatno mogao stradati, a nije isključena ni mogućnost ozljede korisnika.

Aha, onda se ispricavam.

{#}

16 godina
Zdravac kaže...

Pozdrav!

U praksi: Nemoguće, UTP kabel moze maximalno provesti 100V ili eventualno 110V i neku manju struju. Sve više od toga dovest ce do proboja. 

U teoriji: Moguće ali obično korisnik svijetli ko jelka kad se javi na portafon.

Šalu na stranu, mozeš napraviti sve pomoću nekog sklopa s relejem, dakle preko UTP kabela dovedeš neki manji napon dovoljan da pobudi relej, a relej izvrsi pokretanje elektro motora u ogradi. To je sve naravno spojeno na vanjski izvor.
Za provodjenje vise od 100V UTP kabelom nemoj ni pomisljati. 

Pomogao sam? Zar nije lakše kliknuti gumb:Hvalaili Thumb Up, nego pisati nepotrebni(spam) post sadrzaja Hvala
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice