Gradnja računala od starih djelova

poruka: 43
|
čitano: 9.945
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Nisam siguran gdje bi smjestio ovu temu pa ću je staviti ovdje... Napravio bih si još jedno računalo od starih dijelova koji su prije bili u mom današnjem računalu, ali kako je vrijeme odmicalo, morao sam ga nadograđivati, te mi se tako nagomilavalo raznih komponenti:

procesor: AMD Sempron 2.0 Ghz

matična ploča: M2N-MX SE PLUS

ram: "no name" 1Gb

napajanje: "no name" 230V

optički pogon

svu periferiju imam

Odmah napominjem da su ti dijelovi prije bili u jednom računalu te da ne bi trebalo biti nekompatibilnosti.

Još mi preostaje ovih dana kupiti Tvrdi disk - neki malog kapaciteta tek toliko da mogu instalirat Windowse i par programa (za slušanje glazbe, web browser itd.), jer se planiram umrežit s glavnim računalom i preko njega slušat glazbu, spremati dokumente itd. Znači, ovo računalo bih prvenstveno koristio za Internet i slušanje glazbe...

Sad dolazi malo po meni "škakljivo pitanje" - gdje pronaći kablove kojima bi pospajao unutarnje komponente računala (za optički pogon, tvrdi disk, power on/off gumb itd...) i koliko bi me to koštalo?

I See Offline People ! Mladim djevojkama podešavam CONFIG SYSe i pravim AUTOEXEC BATe ... :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

na njuskalu. mislim da nebi bilo skupo

6 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Za opticki pogon i hdd mozes naci u svakoj informatickoj trgovini (rijec je predpostavljam o IDE kabelima).

Ameri me poslali na mjesec, lagano sam failo putanju
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
RE: Gradnja računala od starih djelova
system kaže...

napajanje: "no name" 230V

Još mi preostaje ovih dana kupiti Tvrdi disk - neki malog kapaciteta tek.. 

Sad dolazi malo po meni "škakljivo pitanje" - gdje pronaći kablove kojima bi pospajao unutarnje komponente računala (za optički pogon, tvrdi disk, power on/off gumb itd...) i koliko bi me to koštalo?

- sva napajanja u EU su 230V :)

- ako kupiješ novi disk, zanemariva razlika u cijeni (mali-veliki), točnije, neisplativo je kupiti manji disk (optimum cca 500GB). Za polovni nema 'pravila'.

- u svakom PC shopu, IDE/SATA kabeli, vrlo vjerojatno imaš viška neke od tih kabela (provjeri u kutiji), za power-on/off, USB, Audio.. je na kučištu.

Pošto mjesta na diskovima nikad dosta, ako kupuješ, radije uzmi veći disk, pogotovo u slučaju da služi za filmove i muziku...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.7.2010 20:16 (ihush).
17 godina
neaktivan
mata_87 kaže...

Za opticki pogon i hdd mozes naci u svakoj informatickoj trgovini (rijec je predpostavljam o IDE kabelima).

e, hvala puno :)

ihush kaže...

- sva napajanja u EU su 230V :)

- ako kupiješ novi disk, zanemariva razlika u cijeni (mali-veliki), točnije, neisplativo je kupiti manji disk (optimum cca 500GB). Za polovni nema 'pravila'.

- u svakom PC shopu, IDE/SATA kabeli, vrlo vjerojatno imaš viška neke od tih kabela (provjeri u kutiji), za power-on/off, USB, Audio.. je na kučištu.

Pošto mjesta na diskovima nikad dosta, ako kupuješ, radije uzmi veći disk, pogotovo u slučaju da služi za filmove i muziku...

nezz, radije bih kupio neki manji disk jer su mi svi filmovi i glazba na glavnom kompu i tamo ih čuvam i onda sam jednostavno mislio umrežiti ta dva računala da mogu dijeliti podatke tak da bih mogao pristupiti svoj glazbi i filmovima s tog kompa na glavni, iako znam da bi možda najbolje bilo sad kupit neki večeg kapaciteta i riješiti se svih problema, al čujte ipak je danas kriza pa treba i o tome mislit... :)

što se tiče kablova, uz tu sam matičnu dobio (stoji mi u kutiji zapakovana "ko' nova") i nekakav kabel, mislim da je za hdd, budem kasnije uploado slike, negdje sam zagubil fotoaparat... 

onda znači, preostaje mi nabaviti kučište i u njemu dobijem sve te kablove il? 

I See Offline People ! Mladim djevojkama podešavam CONFIG SYSe i pravim AUTOEXEC BATe ... :D
16 godina
neaktivan

Ovakav? LINK

Da, sa kucistem bi trebao doci on/off kabel, kao i audio

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.7.2010 12:35 (mata_87).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
mata_87 kaže...

Ovakav? LINK

Da, sa kucistem bi trebao doci on/off kabel, kao i audio

aha... evo slika, slikano mobom, jer nisam mogao pronaći fotoaparat... kabel kad sam malo bolje pogledao, na onoj naljepnici piše da je FDD (Floppy disk driver), a sad nezz jel mi to što može pomoći.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.7.2010 18:52 (system).
16 godina
neaktivan

Moze ti pomoci ako ces stavljati floppy drive u taj komp  Smijeh, no na zalost ne mozes spojiti HDD s tim kablom.

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Raspitaj se kod prijatelja. Uvijek se dobije viska kablova. Uz kuciste ces dobiti kablove vezane za kuciste tipa za ledice, prekidace a ostale dobijas uz komponente. Otidji do servisa nekoga oni toga imaju na bacanje.

:)
17 godina
neaktivan

evo, malo se odužilo, al ipak sam uspio nabaviti neke djelove za sada (kablove)...

nabavio sam od frenda ovaj kabel (vidi sliku) i savršeno se uklapa utor za hdd, ali se uklapa i za u optički pogon, pa da ja vas pitam jel to paše, jer se nisam susretao s tim još, jer i sam imam na glavnom kompu SATA kabel za hdd, a za optiku i sam znam da ide takav kabel Neodlučan

čini mi se IDE kabel? jel to paše za spajanje hdd-a? xD čini mi se IDE kabel? jel to paše za spajanje hdd-a? xD
hdd hdd
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
system kaže...

evo, malo se odužilo, al ipak sam uspio nabaviti neke djelove za sada (kablove)...

nabavio sam od frenda ovaj kabel (vidi sliku) i savršeno se uklapa utor za hdd, ali se uklapa i za u optički pogon, pa da ja vas pitam jel to paše, jer se nisam susretao s tim još, jer i sam imam na glavnom kompu SATA kabel za hdd, a za optiku i sam znam da ide takav kabel Neodlučan

Na taj kabel stavi i hdd i pržilicu samo pazi da ti je na hardu jumper na master poziciji a na pržilici na slave.

World Championships: 7, GP started: 259, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,403
17 godina
neaktivan
F1-IVO kaže...
system kaže...

Na taj kabel stavi i hdd i pržilicu samo pazi da ti je na hardu jumper na master poziciji a na pržilici na slave.

aha, hvala... sam problem je što na hdd-u nema jumpera, očito sam ga negdje izgubio,.... 

17 godina
odjavljen
system kaže...

aha, hvala... sam problem je što na hdd-u nema jumpera, očito sam ga negdje izgubio,.... 

Možeš pokušat bez jumpera (ako matična podržava cable select mod). Spoji HDD na kraj kabela a CDROM u sredinu (pazi na orijentaciju - crveni rub na kabelu ide prema priključku za napajanje diska, isto tako cdrom - dakle desno ako gledaš disk odozgora (naljepnica gore, konektori prema tebi)) i na cdrom-u makni jumper. Ako MBO ne prepoznaje ni disk ni optiku, ipak ćeš morat nabavit jumper. Odi kod nekog frenda ili u servis, sigurno imaju viška koji.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
neaktivan

Svarno bi trebao bit sampion da stavi naopako posto plasticni dio na kabelu ima zub i jednu rupu manje sto znaci da bi morao na silu ga ugurati i iskriviti plastiku na disku i saviti jedan pin ;)

Dosuse ja sam vidio VGA kabel naopaku utaknut pa me ne bi bas pretjerano iznenadilo jer za to treba puno vise sile nego za ovo ;)

16 godina
moderator

@logic...vidio sam puno pata kablova koji nemaju onaj zub i imaju sve rupe tako da je moguće...

ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///////...believe...wake up, and drive...
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.7.2010 13:58 (XXX-Man).
17 godina
odjavljen

Bolje biti oprezan i upozorit ;)

Drugo mjesto (po naopakom priključivanju) zauzimaju upravo IDE kablovi. A koliko je tek procesora uništeno pogrešnim stavljanjem u socket...

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

@logic...vidio sam puno pata kablova koji nemaju onaj zub i imaju sve rupe tako da je moguće...

Ako moze vga naopako onda moze sve ;)

Pogledao sam pazljivije sliku i ima i zub i nedostatak rupe ako se to moze tako nazvati ;)

17 godina
odjavljen

Pogle ovaj. Ako ne gledaš, okrenut ćeš ga naopako 100%.

17 godina
neaktivan

Ima zub ;)

17 godina
neaktivan

oke, hvala vam na ovome, a sad dolazi još jedno-dva pitanja :) hehe

Živim u selu i sad sam bio u gradu (Nova Gradiška), pošto u tom gradu nema neke poštene trgovine računalne opreme jer se Vemil zatvorio, otišao sam u jednu jedinu koja se bavi s računalima, tamo sam pitao za jumper ali rekli su mi da ih nemaju (il lažu xd). A pošto želim umrežit svoje glavno računalo s tim koje sad pravim, razmišljao sam da izbacim optički pogon jer mi ionako ne bi ničem služio, naravno ako se to može?

I pošto još nisam nabavio kućište, a s time nisam dobio kablove za power i reset, dali se tu može kako svojim žicama spojit i napravit? Znam zvuči ludo, al šta mogu, ipak je ovo neka vrsta samogradnje.

Hvala puno! 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Lazu. Pa ja ih imam 10 min. Rrci koja je ploca pa cu ti nacrtati koje pinove trebas spojiti da upalis komp.
17 godina
neaktivan
logic kaže...
Lazu. Pa ja ih imam 10 min. Rrci koja je ploca pa cu ti nacrtati koje pinove trebas spojiti da upalis komp.

hehe, i mislio sam. Ploča je M2N-MX SE PLUS, hvala!

17 godina
neaktivan

Trebas spojiti pinove na slici oznacene kao PWR BTN.

16 godina
system kaže...

oke, hvala vam na ovome, a sad dolazi još jedno-dva pitanja :) hehe

Živim u selu i sad sam bio u gradu (Nova Gradiška), pošto u tom gradu nema neke poštene trgovine računalne opreme jer se Vemil zatvorio, otišao sam u jednu jedinu koja se bavi s računalima, tamo sam pitao za jumper ali rekli su mi da ih nemaju (il lažu xd). A pošto želim umrežit svoje glavno računalo s tim koje sad pravim, razmišljao sam da izbacim optički pogon jer mi ionako ne bi ničem služio, naravno ako se to može?

I pošto još nisam nabavio kućište, a s time nisam dobio kablove za power i reset, dali se tu može kako svojim žicama spojit i napravit? Znam zvuči ludo, al šta mogu, ipak je ovo neka vrsta samogradnje.

Hvala puno! 

- jumperi se mogu skinuti s neispravne ploče, optički ti je potreban za instalaciju pa ipak nabavi jumper ili, spoji običnom žicom. Najbolje nešto kao iz klamerice :)

za power i reset, dovoljno je izvuči parove žica i kratko dotaktnuti za impuls. Ako izvlačiš žice, moraš ih nekako osigurati od slučajnog kontakta. Za to možeš iskoristiti npr. penkalu. Ako je otvoreno kućište možeš šarafcigerom bez petljanja žicama.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
system kaže...

hehe, i mislio sam. Ploča je M2N-MX SE PLUS, hvala!

Ako ti što treba samo reci. Imam hrpe dijelove, pinove i kratkospojnike za hdd, šarafi, kablovi za palenje, reseri, led diode za hdd i power led imam i hard disk od 400mb do 13,5gb sve testirane i ispravne su. Osmijeh

Nenad
17 godina
neaktivan

ljudi, uspio sam, napravio sam još sinoć i nove windowse stavio i sve radi super, samo bi trebao još sredit kud ću stavit dijelove pošto nemam kućišta, pa je sve razbacano po stolu. Računalo za sad palim "odvijačem" spajanjem onih dvaju pinova što mi je kolega pokazao na slici. I da, ipak sam stavio optički pogon i sve šljaka bez jumpera, jer sam naposljetku ipak nekako trebao instalirat windowse. 

Evo par slika slikanih mobitelom na brzinu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@dava

spojis pinove oznacene kao power switch

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.7.2010 13:10 (logic).
15 godina
neaktivan

Htio bih izraditi ovu kutiju tako da se ne moram stalno saginjati do pc-a.Zanima me vase misljenje bili to bilo izvedivo.Tu kutiju sam zamislio ovako.Ona bi sluzila i za spajanje jos jednog racunala.Iza bi bili zenski konektori a sprijeda muski.Molio bih da mi date neke savjete.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Malo je van teme ali ne znam di vise da pitam.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sta zelis postici? Dva kompa na jedan monitor ili ...? 

Za dva ili vise kompova na jedan monitor imas KVM switcheve. Ostalo mozes izvesti preko frontpanela, usb hubova i sl. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice