Dobra večer. Znam da je naslov možda malo glup, ali nisam znao kako bolje opisati ono o čemu imam pitanje u tako malo slova.. Htio bih napraviti jedan uređaj kojemu je ključni dio elektromotor koji bi radio na bateriju te se sam palio i gasio u određeno vrijeme. Mislim da bih to mogao najjednostavnije izvesti uz pomoć 12V DC motora. Motor bi trebao raditi svakih 12 sati u intervalu od 1 min.
Eh, sad, ja sam to ovako zamislio, pa bih molio vašu procjenu da li bi to radilo, te ako ne bi, da li imate prijedlog neki s kojim bi radilo.
Za nabavku komponenti sam se orijentirao na ebay, pošto je tu ipak dosta velika i raznolika ponuda, a i ima stvari jeftinijih nego kod nas.
Pa, krenino...
Najlakše bih to mogao prikazati brzonacrtanom shemom u paintu.
Za motor mislim uzeti motorić iz autoradiokazetofona (da li se tako zove onaj stari što je mogao terat kasete? :D).
Dok ne utvrdim koliko troši, uzet ću za primjer ovu bateriju.
Potom, pošto taj uređaj ne bi bio blizu kuće, mislim postaviti na njega jedan ovakav solarni panel, da se baterija održava punom.
Nakon toga dolazi na red regulator. Mislio sam uzeti ovaj. Da li bi možda radilo i bez regulatora ili je ipak bolje za bateriju da je regulator?
Na kraju dolazi nešto u vezi čega imam najviše pitanja. Da li bi ovaj programibilni prekidač mogao odraditi posao? Ona njegova tablica u opisu mi nikako nije bistra. Po slici, koliko vidim, napon napajanja mora biti izmjeničan, a tablica valjda govori, a i naslov, da je potreban istosmjeran. Da li imate možda koji bolji za prijedlog?
Eto, nadam se da sam bio donekle jasan u objašnjenju onoga što želim napraviti, te da ima netko volje ovo pročitati i prekontrolirati
. Svaki savjet je dobrodošao.