Zamrzavanje računala u igricama

poruka: 8
|
čitano: 5.095
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Prijatelju se počeo zamrzavati komp,do sad je radilo sve odlično i nikad problema,komp star par mjeseci,i sad odjednom sve češće se zamrzne i nemože čak ni resetirati ni ništa drugo već mora ugasiti preko dugmeta za paljenje,dosad mu se to dogodilo samo u igricama...

Što mislite?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
Re: Zamrzavanje računala u igricama
nido kaže...

Prijatelju se počeo zamrzavati komp,do sad je radilo sve odlično i nikad problema,komp star par mjeseci,i sad odjednom sve češće se zamrzne i nemože čak ni resetirati ni ništa drugo već mora ugasiti preko dugmeta za paljenje,dosad mu se to dogodilo samo u igricama...

Što mislite?

kakve su temperature?

testirat sa memtest i hd tune

pa ćemo onda dalje

R.I.P. EnlightenedPhoenix ......////...... TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija................tko stisne TD ima malu k*tu :)
17 godina
nido kaže...

Što mislite?

- mislim da je pogrešno igre nazivati igrice. Jer filmove ne zovemo filmići, aute autići ... industrija igara je prešišala hollywod odavno.

Igre su njazahtjevnije aplikacije na prosjećnom kućnom računalu (u rangu radnih stanica za workstation npr ACAD). Upravo zbog igara su potrebne VGA i jača napajanja itd.

Tako da je normalno da se problemi prvo pojave na najzahtjevnijim aplikacijama, tj. igrama.

Igrice, kao tetris, vjerojatno nisu problem. Ako se to dešava i pod 'igricama' tad je kompijuter za generalku.

-prvo provjeriti temperature (npr hwmonitor). Prvi sumnjivac je VGA, zatim MBO, RAM pa CPU. Moguće da je problem softwareovski, dali zbog drivera, patcha itd.. ali to nebi imalo veze s opterećenjem (mada bi opet bilo izraženije u igrama, pogotovo raćunajući na zaštitu i zaobilaženje iste ako se ne koriste originali). Zato služe testovi kao prime, 3Dmark.. i obavezno odvrtiti memtest ako temperature već ne otkriju krivca..

-nakon tih testova, nešto konkretnije se može reći.

.. i da, krivac može biti i napajanje, jer je možda oslabilo ili probemi sa strujom, žicama itd, pa sve do neispravnog USB ili SATA kabla, ali ti problemi bi bili prisutni uvjek (ne samo u igrama)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Mislim da su temperature ok...

Ovo je load...

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.8.2011 12:53 (nido).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
nido kaže...

Mislim da su temperature ok...

-idle-load? ostavi hwmonitor da radi, aktiviraj i opciju saveanja loga (ako krahira). .. i pokreni npr 3Dmark.

edit: na novoj slici,

-temp chipseta 74, je visoko! Uz otvoreno kućište i nešto nižu dnevnu temperaturu, to bi moglo biti uzrok. Dodatni cooler na pasivni hladnjak pa ponovni testovi. (ipak tad treba reklamirati MBO ako je pod garancijom).

-u hwmonitoru, nakon izlaska iz testa-igre, vidi max temperature (i provjeri voltaže, ..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.8.2011 13:03 (ihush).
16 godina
neaktivan

aha, mislim da je problem u tome što je on na svojih 2GB rama stavio još 2GB pa igrao s 4gb i onda ponovo izvadio!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
vjerojatno je glupost al mozda se dogada zbg manjka rama... ispravite me ako grijesim...
16 godina
odjavljen

Ja sam imao isti problem smrzavanja, s tim da se meni komp zamrzavao neovisno o tome što sam radio i isto je došlo samo od sebe.

Temperature su bile u Idelu oko ~30°C, u loadu se jedino grafička grijala do 51/52°C. Igre (WoT, BF BC2, Anno 1404, STALKER ShoC).

Problem je prilično iritantan i mukotrpan je put za pronalazak rješenja jer se zna desit da kada primjenite rješenje, dobijete dojam da radi jer se ništa loše ne dešava i onda, BLAM sve se smrzne i prođe kvragu. {#}

Puno sam vremena izgubio, neznam konkretno što je rješenje bilo jer sam puno toga napravio istovremeno zbog nedostatka vremena za testiranjem pojedinačno ali nakon svega toga je počeo komp raditi normalno i više se uopće ne smrzava.

Disclaimer: Ne smatram se odgovornim za bilo koju štetu koju si korisnik uzrokuje na računalu primjenom rješenja iz mojih iskustava, svaku radnju na svom računalo smatrajte svojom odgovornošću. Hvala.

- Kao glavni razlog prema svom guglanju koje napravih, su bili driveri od Realteka koji imaju neki konflikt sa Win 7, bilo kakav reinstall istih uopće ne pomaže (been there, tried that). Ako ima bilo šta od Realteka (zvuk, ethernet) neka sve deinstalira i pusti Win7 neka instalira svoje generičke.

- Downgrade drivera od VGA na stariju verziju, s tim da mora malo proguglat koja je verzija najbolja za njegovu grafičku jer kako sam shvatio nije sve uvijek tako bajno sa najnovijom verzijom drivera.

- Update drivera za chipset od matične.

- Downclock CPU-a (nije potrebno tvorničke postavke), RAM-a (ja sam svoje vratio na default, ručno podesio latencije i voltažu, te podatke može pronaći na web stranici proizvođača ili kutiji od RAM-a.)

- Defragmentacija diska i čišćenje registrya od smeća. Fragmentacija diska i registria, kao i smeće u registriu su se isto navodili kao razlozi zašto se PC može smrznut sam od sebe.

- Kao mogući problem su bili navedeni programi tipa MSI Afterburner (neznam za slične), koji sam ja koristio pa sam ga deinstalirao.

Poželjno je da sve deinstalacije koje može napravi detaljno sa programima tipa Driwer Sweeper ili Revo Uninstaller, obadva programa su dostupna kao freeware.

Također skenirao sam HDD sa HD Tune - bez grešaka, RAM-e sa Memtest86+ - bez grešaka, CPU sam opteretio 100% na neko vrijeme prvo sa CPU Burn In, potom sa Lynx programom i sve je prošlo bez grešaka. Što znači da je problem u nečemu drugom.

Napomena, reinstalacija Windowsa neće pomoć jer će se problem nakon kratkog vremena pojavit ponovo.

Sretno sa rješavanjem problema {#}.

EDIT: Javi ako ti je frend šta uspjeo rješit.

War - The Only Solution To Keep Humanity
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.8.2011 20:36 (D.N.R.).
Moj PC  
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice