Računalo ne dobiva struju

poruka: 21
|
čitano: 6.228
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav, ljudi!

Kompjuter je star 5 mjeseci, sam sam ga sastavljao (prvi puta), i radilo je sve ko urica. Prije dva tjedna sam ga imao namjeru prenijeti u drugu prostoriju u stanu. Ugasio sam ga, na sklopku pogasio napajanje, sve poiskapčao, prebacio u boravak, sve opet pospojio, uključio sklopku i nakon toga se više nije htio pokrenuti. Pokušavao sam jedno 20ak minuta, nije pokazivao baš nikakve znakove života.

Pretpostavio sam da je otišlo ili napajanje ili matična.

Odnjeo sam napajanje na servis u Protis jer je pod garancijom, i nakon 10ak dana javljaju da je gotovo, da je testirano i da radi (u biti da nije ništa ni bilo pokvareno). Tada sam pomislio da je ipak matična, ali sam za svaki slučaj probao spojiti, i stvarno je sve radilo.

Puna 4 dana sam ga normalno gasio, palio, radio na njemu...

I evo, malo prije sam išao spojiti hard sa laptopa na njega da prebacim neke stvari, i preventivno sam opet ugasio sklopku na napajanju. Kad sam ju upalio, struji opet ni traga, dakle kompjuter je ponovo mrtav.

Ne razumijem di je problem? Jel moguće da postoji nekakav sigurnosni sklop u napajanju koji automatski blokira sve kada se sklopka na napajanju ugasi nakon što kompjuter duže vremena radi?

Molim pomoć, jer mi stvarno nema smisla. Pričekat ću sat - dva, pa ću onda probati, ali...

Inače, PSU je XFX Core edition 80, 550W, a MBO sAM3 AsRock 890GX Extreme3.

Hvala!!!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

jel kabel ukopcan?

Smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt milijuna - statistika.
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Računalo ne dobiva struju

Naravno da je ukopčan. Znači, definitivno je sve spojeno kako treba! I matična na PSU. Sve, sve! Jednostavno ne trza! Zadnji put je očito čudotvorno proradilo samo od sebe, nadam se da će i ovaj put! Ali, zašto...? {#}

15 godina
neaktivan

Ako nije problem do utičnice, vodi komp u servis

Smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt milijuna - statistika.
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Probaj još ovo: isključi napajanje na sklopku, pričekaj desetak sekundi, pritisni power tipku na kućištu (da se isprazne zaostali naboji u kondenzatorima na ploči), te zatim uključi napajanje i probaj ponovo uključiti PC. Pri tome nakon pritiska power tipku pričekaj cca 5 sekundi prije nego što eventualno ponovno pritisneš (neke Asrock ploče imaju kašnjenje od tih 5 sekundi jer odu u nekakav 'duboki standby' radi štednje energije).

KaeR
15 godina
neaktivan

@Staljin: Ne mogu nositi cijeli kompjuter jer sumnjam da će ga primiti. Nemam garanciju na kompjuter nego na svaku komponentu posebno. Kažem, napajanje je već bilo na servisu, pa je ispalo da je s njim sve u redu, i zaista, nakon toga je i meni sve radilo. Od tada sam ga sada prvi puta isključio na sklopci, i opet ista stvar. A i da mi ga prime na servis, mogao bi opet čudom proraditi, pa bi mi rekli da je testirano i da je sve u redu.

@KaeR: Hvala ti na savijetu, ali nije pomoglo. {#}

16 godina
neaktivan
Boycie kaže...

@Staljin: Ne mogu nositi cijeli kompjuter jer sumnjam da će ga primiti. Nemam garanciju na kompjuter nego na svaku komponentu posebno. Kažem, napajanje je već bilo na servisu, pa je ispalo da je s njim sve u redu, i zaista, nakon toga je i meni sve radilo. Od tada sam ga sada prvi puta isključio na sklopci, i opet ista stvar. A i da mi ga prime na servis, mogao bi opet čudom proraditi, pa bi mi rekli da je testirano i da je sve u redu.

@KaeR: Hvala ti na savijetu, ali nije pomoglo. {#}

Dali si probao promjenit kabel za napajanje?

16 godina
neaktivan

Vrati ga u prvo prostoriju da vidiš radi li ondje još.

Ivan Grubišić
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Probaj ovako. Izštekaj konektor napajanja matične ploče, procesora, HDD-a... Ostavi samo ako imaš neki ventilator na kučištu koji se napaja preko molexa, ili ostavi uštekan DVDRW da napajanje bude opterećeno. Uzmi spajalicu savini je u obliku slova U, te na konektoru koji je za napajanje matične kratkospoji zelenu žicu sa crnom. (to ti je kako da velim - za impuls paljenja napajanja koji inače daje matična) Pa ćeš vidjeti da li napajanje radi ili ne. (možda ti je čak problem u napojnom kablu između utičnice i napajanja, ili recimo ako napajanje ima prekidač na sebi) Uglavnom tako ćeš lakše eliminirati gdje bi bila greška.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

@Nello: Da, probao sam drugi kabel za napajanje još kad prvi put nije radilo, ali ništa.

@Grubi: To kad sam ga prenjeo u drugu prostoriju je bilo prije 2-3 tjedna. I da, tada sam ga i vratio natrag u sobu, i mjenjao kablove, i otkapčao sve kablove napajanja i spajao ih nazad... Dakle, ništa nije pomoglo, i onda sam napajanje dao na servis, vratili su mi ga rekavši da je bilo ispravno, spojio sam ga, i stvarno je radilo. I sada (prvi put nakon što sam ga ugasio na PSU sklopci od tada), opet ne radi.

15 godina
neaktivan
84737 kaže...

Probaj ovako. Izštekaj konektor napajanja matične ploče, procesora, HDD-a... Ostavi samo ako imaš neki ventilator na kučištu koji se napaja preko molexa, ili ostavi uštekan DVDRW da napajanje bude opterećeno. Uzmi spajalicu savini je u obliku slova U, te na konektoru koji je za napajanje matične kratkospoji zelenu žicu sa crnom. (to ti je kako da velim - za impuls paljenja napajanja koji inače daje matična) Pa ćeš vidjeti da li napajanje radi ili ne. (možda ti je čak problem u napojnom kablu između utičnice i napajanja, ili recimo ako napajanje ima prekidač na sebi) Uglavnom tako ćeš lakše eliminirati gdje bi bila greška.

Dobra ideja! :)

Sada više nemam živaca, pa ću sutra to probati, i definitivno ću javiti dal se išta dogodilo. Ako ispadne da napajanje radi, definitivno bi trebala biti matična, pa ju nosim na servis. :)

Hvala puno, bar znam od kud krenuti. Sve je pod garancijom, tako da ne brinem!

EDIT: E da, napojni kabel nije sigurno jer sam probao s drugim. A ovo što si spomenuo prekidač na napajanju - misliš da bi do njega moglo biti. Jer, čudno mi je to da jednom radi, jednom ne radi... Jer, sjetio sam se da kad sam dobio napajanje sa servisa, prvo sam ga spojio samo na matičnu, radilo je sve. Onda sam ga ugasio na prekidaču, sve pospojio, i radilo je i tada, i danas, prvi put od tada sam gasio prekidač, i više ne radi...

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.9.2011 20:41 (Boycie).
15 godina
neaktivan

E da, jedno neznaličko pitanje... :)

Vidim zelenu žicu jer je jedina, ali vidim i jako puno crnih. Mislim da sam ih 7-8 prebrojao. Sa kojom da spojim? :)

17 godina
neaktivan

Bilo kojom (koja ti je najbliža) jer su sve  zapravo masa.

16 godina
neaktivan
KaeR kaže...

Probaj još ovo: isključi napajanje na sklopku, pričekaj desetak sekundi, pritisni power tipku na kućištu (da se isprazne zaostali naboji u kondenzatorima na ploči), te zatim uključi napajanje i probaj ponovo uključiti PC. Pri tome nakon pritiska power tipku pričekaj cca 5 sekundi prije nego što eventualno ponovno pritisneš (neke Asrock ploče imaju kašnjenje od tih 5 sekundi jer odu u nekakav 'duboki standby' radi štednje energije).

Ovo je toliko smiješno ali istinito, X puta sam doživio taj slućaj i samo da se nadovežem nisu samo u pitanju ASRock ploće , i na nekim starijim Asus modelima to se znalo dešavat.

Seronja i klinac foruma NO1, žderite se emancipirani ego cooleri !
14 godina
neaktivan

s kojom god crnom zelis spoji.. nemos pogrijesiti.. :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo, momci, spojio sam zelenu sa crnom, pa za svaki slučaj s drgugom crnom, pa s trećom crnom... Uglavnom, ventilatori (spojeni molexom koji inače rade) su ostali mirovati. Znači da bi definitivno trebalo biti do napajanja? Ova metoda sigurno štima???

Meni je najgore što je to napajanje već bilo na servisu, i rekli su mi da je ispravno, a eto, nakon toga je i meni radilo. Sad opet ne radi, al se bojim da na servisu opet bude sve OK. Morat ću se svađati i uvjeravati ih...

EDIT: Evo, probao sam ovu metodu sa drugim napajanjem, i ventilator se zavrtio, tako da je definitivno problem u napajanju! Nije da sam sumnjao u metodu, ali morao sam se sam uvjeriti. :D Uglavnom, hvala vam puno, sad znam da nije problem u matičnoj (lakše mi je), tako da u ponedjeljak (opet) nosim napajanje na servis pa makar se morao svađati s njima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.9.2011 21:43 (Boycie).
17 godina
neaktivan
Boycie kaže...

... Evo, probao sam ovu metodu sa drugim napajanjem, i ventilator se zavrtio, tako da je definitivno problem u napajanju! Nije da sam sumnjao u metodu, ali morao sam se sam uvjeriti. :D Uglavnom, hvala vam puno, sad znam da nije problem u matičnoj (lakše mi je), tako da u ponedjeljak (opet) nosim napajanje na servis pa makar se morao svađati s njima.

Nemaš brige, i ja bih probao na drugome napajanju da sam na tvojem mjestu.

{#}

eto, barem si otkrio glavnog krivca.

Probaj još mrdati sklopku na napajanju. Možda je problem u njoj. (mada čisto sumnjam)

15 godina
neaktivan

Mogo bi jedino otvorit napajanje da vidim sklopku iznutra, al to ne želim radi garancije. A inače, već sam ju izmrdao pošteno, ali nije pomoglo. {#}

Hvala ti na savjetu! {#}

15 godina
neaktivan

Imam još jedno pitanje... {#}

Osim ove fore sa spajanjem crne i zelene žice, koja je konvencionalnija metoda ispitivanja ispravnosti napajanja? Neka koju bih mogao navesti na servisu da sam njome provjereno napajanje i da je definitivno neispravno. Jer ova sa spajalicom zvuči, onako, kao da sam prčkao po njemu... {#}

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa sad... konvencionalna metoda je - spajanje spajalice {#} i mjerenje napona unimerom. Hahaha.

Eventualno postoje PSU testeri (imaš isto za kupiti na njuškalu ili aukcijama, ali po bezobrazno višim cjenama) koji rade zapravo na istom principu (kratko spajanje tih pinova zelena i crna žica) te svjetle diodice ako ima napona na potrebnim žicama. Nikakva atomska fizika. I zapravo unimerom možeš kvalitetnije i precinije izmjeriti jer vidiš izmjereni napon, a ovdje svjetli ili ne svjetli dioda.

Znači možeš reći da si probao na drugoj konfiguraciji, pa onda da si čak posudio PSU tester. I da je nešto najvjerojatnije sa logikom u napajanju, jer malo bi ono radilo, pa malo nebi. {#}

edit: tipfeleri

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2011 14:24 (84737).
15 godina
neaktivan

E, taj sam odgovor tražio. {#}

Hvala ti još jednom!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice