Zdravo!Imam problem sa brzinom kopiranja fajlova (podataka sa CD-a ili DVD-a) na HDD.Problem je u tome sto racunaru treba oko 30 minuta da skine nekakav DVD koji je nov.Mislio sam da je to problem sa samo jednim DVD-om,ali svaki ide tako.Evo prije nekih 20-ak minuta sam kopirao disk velicine 1.39 GB i skidalo ga 15 minuta.Inace moja konfiguracija:AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 6000+,2gbram
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
De provjerio jel ti HD skocio u PIO MOD....
Ne kontam na sta mislite?To ona stvar:desni klik na MY COMPUTER>HARDVARE>DEVICE MANAGER>IDE ATA/ATAPI.....
Sto se tice sistema podigao sam ga prije 3 dana radi istog problema.
Ne kontam na sta mislite?To ona stvar:desni klik na MY COMPUTER>HARDVARE>DEVICE MANAGER>IDE ATA/ATAPI.....
Sto se tice sistema podigao sam ga prije 3 dana radi istog problema.
Upravo tako:
Desni klik na My Computer > Manage > Device Manager > IDE ATA/ATAPI Controllers > odabir kanala > Desni klik > Properties > Advanced Settings > Transfer mode prebacit (ako nije) u "DMA if available".
Manja mogućnost je i neispravan ATA/SATA kabel.
Ma ne znam da je do toga-masina je skoro nova
Da li ste imali slicnih problema?Ima li kakve veze CPU?
Ponekad HDD kontroler ili Windows sam prebaci HDD iz DMA u PIO mod, bez ikakve intervencije korisnika, to ne mora da znači da je posredi kvar, ali i može da znači da je HDD ili kontroler u kvaru.
Ne, nema veze sa CPU-om.
Quark šta nije IDE = ATA? Jel ja imam dva SATA diska. Meni su prikazani neki intel family kontroleri (SATA) no nema odabir toga. No ispod toga je IDE Primary Channel i Secundary C. tu već ima. No šta nije IDE = ATA??
Quark šta nije IDE = ATA? Jel ja imam dva SATA diska. Meni su prikazani neki intel family kontroleri (SATA) no nema odabir toga. No ispod toga je IDE Primary Channel i Secundary C. tu već ima. No šta nije IDE = ATA??
Ne kontam pitanje?
IDE ATA/ATAPI kontroleri su zaduženi za komunikacijku sa uređajima spojenim na ATA ili SATA
Ako recimo imaš dva HDD-a spojenih na SATA sučelje, i jedan optički uređaj spojen preko ATA sučelja u "Computer Managementu" pod "IDE ATA/ATAPI controllers" treba da ti bude tri kontrolera.