Pitanje za strucnjake - graficka

poruka: 27
|
čitano: 3.357
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran

Stavio sam u svoj malo stariji PC graficku Powercolor Radeon 9600PRO (kupio sam polovnu), prije sam imao Radeon 9200.

Problem se javlja u 3D igrama.

Koju god igru krenem igrat (Splinter Cell, GTA3...) pocnu se dogadjat cudne anomalije, texture su razlijevaju, sve se lomi itd.

U Windowsima je sve ok.

Kada odem Start > Run > dxdiag, tu postoje oni testovi da se izvrse, 'Test DirectDraw' i 'Test Direct3D'.

DirectDraw test prodje ok, a Direct3D ne moze, napise ovo:

http://img179.imageshack.us/img179/8283/79933527.png

Sto vam to sve govori? Da li je problem hardverski, da li graficka crkava, ili se to jos da rijesiti?

Probao sam vise verzija drivera za karticu, cak sam juce ponovno instalirao svjeze windowse i nista ne pomaze, kartica se u 3D igrama jednostavno 'gubi'.

P.S. Postoji li neki programa koji mi moze izvrtit neke testove i reci da li je kartica ispravna ili ne?

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.9.2009 10:48 (v3rbatim).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Više mi baca da je neki hardverski problem (jer kao što vidim drivere si sve već isprobao i neradi). Probaj zavrtiti neki stariji 3DMark pa vidi šta on kaže. Također napiši i ostatak tvoje konfe te koji OS.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Evo, konfiguracija je na slici, Win XP SP3

P.S. Zanima me da li je moguce da neka druga komponenta radi takve probleme u igrama?

Recimo da je grafa ok ali da napajanje ili memorija ne stima? Ili je to iskljucivo problem graficke?

0 0 hvala 0
17 godina

Stavi Catalyst 7.7 ili starije, riješit će problem.

I stavi AGP u biosu na 4x te isključi Fast Writes.

Razer neću kupiti iz principa. Ne mare za arahnofičnu i ofidijofobičnu rulju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
RE: Pitanje za strucnjake - graficka
v3rbatim kaže...

Evo, konfiguracija je na slici, Win XP SP3

P.S. Zanima me da li je moguce da neka druga komponenta radi takve probleme u igrama?

Recimo da je grafa ok ali da napajanje ili memorija ne stima? Ili je to iskljucivo problem graficke?

Nema teorije. Čim java gresku Direct3D to je do grafičke ili drivera. S obzirom da si ti proba razne verzije drivera, ostaje jos ovo da probas:

191x7 kaže...

Stavi Catalyst 7.7 ili starije, riješit će problem.

I stavi AGP u biosu na 4x te isključi Fast Writes.

4 tjedna i već 1 i pol zvjezdica :D
16 godina
protjeran

I ja imam problem s radom ATi Radeon HD2400 PRO AGP

Kad god pokrenem neku igricu sruse se driveri i ukljuci se VPU Recovery i kaze da graficka prestaje reagirati na naredbe graf. drivera. Isprobao sam sve moguce drivere i na XP-u jednostavno raditi nece. Onda sam instalirao Win7 i grafa radi normalno na njemu. Problem je bio u driverima za XP. Mozda je i kot tebe tako.

Probaj instaliraj Windows7 x64 (ak ti CPU to podrzava 64-bit) ak ne imas Windows7 x86 RC.

Pa javi.

Moj blog: http://www.xzero-hack.bloger.hr Moj forum: http://www.hacking.smfnew.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Sad sam pokusao pokrenuti 3DMark03 i javlja istu gresku kao i oni testovi za direct x - out of video memory, slika u prilogu.

Sad skidam catalyst 7.7 i pokusat cu ovo u biosu sta ste rekli pa javim.

@xZero: malo mi je ipak preslab PC za Win 7

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.9.2009 12:57 (v3rbatim).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
xZero1 kaže...

I ja imam problem s radom ATi Radeon HD2400 PRO AGP

Kad god pokrenem neku igricu sruse se driveri i ukljuci se VPU Recovery i kaze da graficka prestaje reagirati na naredbe graf. drivera. Isprobao sam sve moguce drivere i na XP-u jednostavno raditi nece. Onda sam instalirao Win7 i grafa radi normalno na njemu. Problem je bio u driverima za XP. Mozda je i kot tebe tako.

Probaj instaliraj Windows7 x64 (ak ti CPU to podrzava 64-bit) ak ne imas Windows7 x86 RC.

Pa javi.

Kod tebe se zna da su driveri zabrljani, tj. ATi nije omogucio AGP podrsku na karticama HD2xx, pa su neki proizvodaci prtljali po proizvodima, pa su onda se javljali problemi.

4 tjedna i već 1 i pol zvjezdica :D
16 godina
neaktivan
v3rbatim kaže...

Kada odem Start > Run > dxdiag, tu postoje oni testovi da se izvrse, 'Test DirectDraw' i 'Test Direct3D'.

DirectDraw test prodje ok, a Direct3D ne moze, napise ovo:

http://img179.imageshack.us/img179/8283/79933527.png

Sto vam to sve govori? Da li je problem hardverski, da li graficka crkava, ili se to jos da rijesiti?

Probao sam vise verzija drivera za karticu, cak sam juce ponovno instalirao svjeze windowse i nista ne pomaze, kartica se u 3D igrama jednostavno 'gubi'.

P.S. Postoji li neki programa koji mi moze izvrtit neke testove i reci da li je kartica ispravna ili ne?

Hvala

Prvo, koju verziju drivera si koristio? i koju reviziju directX?

(pretpostavljam da koristiš Windows XP 32bitna verzija)

Budući da si rekao da imaš AGP karticu to zna stvarati probleme sa novijim driverima.

Prvo provjeri u BIOS:

- AGP je na 8x, FastWrite isključen, AGP aperture size 64 ili 128MB

S obzirom da si brljao sa driverima, (opcija: odi u windows safe mode), deinstaliraj ATI drivere (zajedno sa cijelim ATI Control panelom ako ga koristiš), nakon toga upotrebi ovaj program i s njime počisti sve ATI zaostatke.

Rebootaj stroj

Stavi drivere verzije 7.8. Svi driveri poslije toga su imali probleme sa AGP-om. Mislim da su 9.3 isto ok (imam ih za svoju AGP grafu), ali nemoj riskirati. Ionako noviji driveri nisu donijeli nikakva poboljšanja za 9xxx seriju samo osiguravaju popravke za novije serije grafičkih.

Reinstaliraj DirecX9c

EDIT: U ATI control panelu pod SMARTGART isključi FastWrite

Reboot

Javi rezultat.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.9.2009 13:06 (Zura).
17 godina
v3rbatim kaže...

Sve što tjera XP tjera 7 još bolje.

17 godina
neaktivan

Ako nije problem ajd napisi koja ti je maticna...da nije mozda do voltaze na agp slotu...znam da su neke starije maticne imale neke varijabilne standarde sa napajanjem na agp....

* Friend: "I heard about this thing called 'Linux'." * Me: "Oh, I use Linux." * Friend: "What is it?" * Me: "An operating system." * Friend: "Like Firefox?"
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.9.2009 13:14 (mejt).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
o boze sve softverske stvari ste napisali ali ne i anjbitniju stvar- pogledaj si ventilator na grafickoj i promeni pastu i sve bude dobro.
i nogom u guzicu je korak naprijed
16 godina
protjeran
v3rbatim kaže...

Sad sam pokusao pokrenuti 3DMark03 i javlja istu gresku kao i oni testovi za direct x - out of video memory, slika u prilogu.

Sad skidam catalyst 7.7 i pokusat cu ovo u biosu sta ste rekli pa javim.

Nije ti preslab

Ja imam Pentium IV 3.0 HT i vrti windowse7 (osim sto imam 1gb rama)

Moj blog: http://www.xzero-hack.bloger.hr Moj forum: http://www.hacking.smfnew.com
16 godina
protjeran

E ovako, sad sam pokusao sve vase prijedloge i - 0 bodova.

U BIOS-u sam stavio AGP 8x, FasWrite je vec bilo off, AGP aperature size je 64MB.

Poslije toga sam usao u safe mod, pobrisao ATI drivere, reset PC i onda sam pomocu Driver Cleaner Pro jos pobrisao sve od ATI-a sto je ostalo.

Nakon toga sam htjeo instalirati Catalyst 7.8 ali mi ne dopusta, kaze da ne moze naci adekvatan hardver za te drivere, nesto u tom smislu, izgleda da su ti driveri ipak prestari za moju grafu.

Onda sam skinuo i instalirao Catalyst 9.3, sve super u Windowsima, kad idem u 3DMark-u odvrtit test opet javlja 'DrawIndexPrimitive - Out of video memory', isto sranje ko i prije.

Taj isti error mi javlja i kod DirectX testova.

Sa DXBusterom sam uninstall DirectX 9c, vratio na 8.1 pa probao i nista, pa opet instalirao 9c i nista...

U ATI Control Panelu pod SmartGart, iskljuceno mi je FastWrite i AGP Write dok je AGP read ukljuceno, jel to ok?

Ja nisam vise pametan, nakon 100 instalacija i isto toliko restarta PC-a nista ne vrijedi.

Jos mi jedino na pamet pada da probam instalirat OmegaDrivera ali nemam vise ni volje, a i cisto sumnjam da ce pomoci.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
v3rbatim kaže...

U BIOS-u sam stavio AGP 8x, FasWrite je vec bilo off, AGP aperature size je 64MB.

Poslije toga sam usao u safe mod, pobrisao ATI drivere, reset PC i onda sam pomocu Driver Cleaner Pro jos pobrisao sve od ATI-a sto je ostalo.

Nakon toga sam htjeo instalirati Catalyst 7.8 ali mi ne dopusta, kaze da ne moze naci adekvatan hardver za te drivere, nesto u tom smislu, izgleda da su ti driveri ipak prestari za moju grafu.

Onda sam skinuo i instalirao Catalyst 9.3, sve super u Windowsima, kad idem u 3DMark-u odvrtit test opet javlja 'DrawIndexPrimitive - Out of video memory', isto sranje ko i prije.

Sa DXBusterom sam uninstall DirectX 9c, vratio na 8.1 pa probao i nista, pa opet instalirao 9c i nista...

U ATI Control Panelu pod SmartGart, iskljuceno mi je FastWrite i AGP Write dok je AGP read ukljuceno, jel to ok?

Ja nisam vise pametan, nakon 100 instalacija i isto toliko restarta PC-a nista ne vrijedi.

Jos mi jedino na pamet pada da probam instalirat OmegaDrivera ali nemam vise ni volje, a i cisto sumnjam da ce pomoci.

Ma rekoh ti instaliraj Windows 7 RC x86 Namigiva

Trebalo bi proraditi :D A probaj prije toga pogledat kako ti se hladi grafa (postaj nam temparature)

17 godina
v3rbatim kaže...

Stavi AGP Aparature size na 128 (dosta naslova zna to tražit).

Nisu 7.8 prastari za tvoj hardver već je tvoj hardver prastar za njih. Lijepo sam ti rekao Catalyst 7.7 - To su zadnji koji rade na grafama starijima od Radeon serije x1000.

7.8 ne radi jer ne podržava tvoju grafu. Imao sam Radeona 9600pro, znam o čemu pričam.

Agp Read treba biti uključeno.

A što s driverima za ploču?

Stavi zadnji Via 5-u-1 driver ili kako se već zove (ak se dobro sječam imaš ploču s VIA čipsetom).

16 godina
neaktivan
v3rbatim kaže...

Da li ti se da staviti točno ono što ti javlja kad pokušaš instalirati 7.8. (Release notes od 7.8 -- grafa je definitivno podržana). (razlika 7.7 i 7.8 je mjesec dana, ja sam imao 9600XT i koristio sam 7.8 driver također bez ikakvih problema.)

Da li instaliraš drivere u normalnim windowsima? (ne smije biti safe mode)

Što ti GPU-Z javlja kada ga pokreneš (mislim da prvo moraš natjerati neke drivere da prorade, makar bili 9.3 - bez obzira o uspjehu DirectX diagnostike)

Da li je ta grafička radila (ispravno) na nekom drugom kompu?

EDIT: Omega ti je samo modificirani ATI driver sa određenim optimizacijama, ako ti ne radi originalni sumnjam da će raditi i Omega. Na nekom forumu sam našao da je čovjeku uspjelo sve proraditi sa Omega driverima. Ne škodi probati (osim još malo tvojih živaca)

Ono u SMARTGART-u ostavi kako je.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.9.2009 1:29 (Zura).
16 godina
neaktivan

Ajd još i ovo:

Na kojoj rezoluciji ti je monitor i na kojoj rezi pokušavaš zavrtiti gornje igre? Probaj staviti desktop na max 1024x768 (igre čak i manje)

16 godina
neaktivan

zloban savjet: prodaj tu grafičkuCool naravno da nećeš...vjerojatno je hardverski problem, zbog kojega je tebi prodana...zato kupi koju novu cca 300-400 kn i rješija si problem.ovako ćeš samo izludit...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

@xZero: gle, necu instalirati Win7 zbog nekih drugih stvari, potreban mi je XP.
Temperature su u redu.

@191x7: Probao sam i Catalyst 7.7, javlja mi istu stvar kao i za Catalyst 7.8, kaze da ne moze naci adekvatan hardware za te drivere.
Napisat cu tocan error kasnije.
Sto se tice VIA drivera i to sam probao, stavio sam novije - ista stvar.

@Zura: Staviti cu kasnije sto tocno napise kad probam instalirat te 7.8 drivere.
Da, instaliram u normalnim windowsima, ne safe mode.
GPU-Z ne znam ni sta bi trebao javiti, on normalno ocita graficku, slika u prilogu.
To da li je graficka ispravna i ja pokusavam utvrditi, kaze lik da je njemu ok radila.
Rezolucija mi je stalno na 1024x768, na toj rezi i igram sve.

@mile: ma moguce da je hardverski problem i da se ne moze rijesiti, probat cu jos par stvari i ako ne ide jbg...

0 0 hvala 0
17 godina

Preko 9,3 ne možeš instalirati 7.7. Moraš prvo maknuti 9,3.

Definitivno mora raditi s 7.7.

Znaš što, jedini noviji driver s kojim je radila moja 9600pro osim 7.7 od Ati-a je Omega 7,12.

Probaj taj driver.

9,3 s AGP hotfixom je za grafe koje su originalno smišljene za PCI-e a rade na AGP.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Normalno da nisam instalirao 7.7 preko 9.3 nego sam na cisto instalirao.

Sad idem opet to napraviti i napisat cu tocnu poruku koju dobijem.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Ne mogu vjerovat, proradilo!

Sad sam isao jos jednom sve od ATI-a maknuti i ponovno instalirati Catalyst 7.7.

Izgleda da kad sam to radio prije ipak nisam uklonio sve od ATI-a, ostalo je ili u registriju nesto ili ko zna di.

Sad sam sa Revo Uninstallerom pobrisao sve, i prije sam s njime brisao ali sam ocito napravio gresku u koracima, taj program prvo pobrise glavne fajlove, a onda prelazi na registry zaostatke, a ja sam nakon brisanja glavnih fajlova dopustio da se PC restarta, a nisam smio, i u tome je bio konstanto problem.

Driver Cleaner Pro je nepotreban program, sve rjesava Revo Uninstaller, naravno ako se pravilno koristi.

Uvijek nakon brisanja ATI drivera, kad bi restarto PC, dolje desno bi mi se pojavio zuti balon i pisalo bi 'new hardware found, Radeon 9600', a sada, nakon totalnog brisanja pisalo je samo 'new hardware found, VGA', nije spominjalo Radeon, odma sam znao da je sad ok.

Instalirao sam Catalyst 7.7 i sve radi bez greske, testovi u 3DMarku, igre...

Hvala svima koji ste mi pomogli sa savjetima

0 0 hvala 0
17 godina

Kad sam davno rekao da treba stavit Catalyst 7.7?

Ajd pogledaj kad.

Drago mi je što ti sve radi. Sretno s igranjem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Znam da si rekao, i njih sam prve i probao, ali sam konstantno radio greske prilikom uklanjanja ATI-evih zaostataka koji ocito mogu napraviti velike probleme.

P.S. Uvjeren sam da bi i Catalyst 7.8 sad radio bez problema, ali nek ostane 7.7

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Na Windows 7 sam instalirao drajvere od GeForce 6600 sa Nvidia sajta.

I fora je da u Windows Expirience Index: Gaming Graphics, score opao sa 3.6 na 2.0.

3.6 mi je bio kada sam imao drajvere od Windowsa što sam instalira.

Šta je bolje, da ostavim ovaj oficijalni drajver ili da koristim od Windowsa?

Edit: uradio sam ponovo i ipak je bolje sa oficijalnim.

There's no sense crying over every mistake. You just keep on trying till you run out of cake.
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.10.2009 0:31 (icecold).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
icecold kaže...

Na Windows 7 sam instalirao drajvere od GeForce 6600 sa Nvidia sajta.

I fora je da u Windows Expirience Index: Gaming Graphics, score opao sa 3.6 na 2.0.

3.6 mi je bio kada sam imao drajvere od Windowsa što sam instalira.

Šta je bolje, da ostavim ovaj oficijalni drajver ili da koristim od Windowsa?

Edit: uradio sam ponovo i ipak je bolje sa oficijalnim.

po meni najbolje je pokrenit neku igru ili 3d mark pa ćeš vidjeti koji je driver bolji

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice