Poz svima. Evo gamera muče problemi sa grafičkom. Prilično čudno, stavrno neznam u čemu je stvar pa ću iznijeti sve podatke:
*U 11. mjesecu 2009. sam odnio komp u servisera radi kupnje i ugradnje 2 terabytea memorije. Preporučili su mi kupnju i novog napajanja jer da je ventilator prestao raditi na starom (ja nisam primjetio nikakve probleme, pa zaista neznam što da mislim da li je to bio slučaj). Ugradili su mi Antec Earthwatts 650W.
*Prije kojih mjesec dana dobio sam "artefakte" na monitoru (čudne crne geometrijske oblike, "razlivene" pixele, etc.). Artefakti su se pojavljivali kada god bi pokrenuo 3D grafiku. Sve ostalo, uključujući filmove i 2D igre, je funkcioniralo sasvim normalno. Tada sam imao nVidia GeForce 8800 staru preko dvije godine i zaključio sam da je spržena.
*Tada sam kupio ATI Radeon HD 5850 kao zamjenu i instalirao je. Sve je funcioniralo (i bolje nego) savršeno jedno dva tjedna, no opet su se opet počele pojavljivati čudne sjene i oblici, sada samo malo drugačiji ali u suštini ista stvar - "artefakti". Ovog puta sam primjetio da se stvar pogoršava što duže igram, tj. sve više artefakata, te ovaj put nisam dobio razlivene pixele nego isključivo crne geometrijske oblike. Pričekao sam koji dan jer je bio vikend, i na moje iznenadenje, u ponedjeljak je sve funkcioniralo normalno. (Nakon toga sam nabavio novo hlađenje i otvorio kućište.)
*Danas sam kao i obično pokrenuo Battlefield: Bad Company 2 i tijekom igre, pogađate, dobio "artefakte" (igra ne usporava, čak sam primjetio da mogu igrati bez problema, samo nastaje sve više i više crnih geometrijskih oblika). Kao i prošla dva puta, nema problema van 3D grafike: 2D igre, fimovi, samo windows sučelje, etc. - sve funkcionira ok (zato i mogu ovo pisati). Kada sam počeo dobivati artefakte, brzo sam minimizirao igru i pogledao temperaturu grafičke na ATI-evom Catalyst control centeru - bila je (ja mislim sasvim normalnih) 76 stupnjeva.
To je otprilike sve. Ima li itko ideje u čemu je stvar? Moj processor je Intel Core 2 Quad, 3 GB RAM, monitor je Samsung Syncmaster 2032BW 20'', napajanje je Antec Earthwatts 650W koje bi trebalo biti kojih 6-7 mjeseci staro.

.