Moj kompjuter uništava grafičke

poruka: 58
|
čitano: 9.745
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Poz svima. Evo gamera muče problemi sa grafičkom. Prilično čudno, stavrno neznam u čemu je stvar pa ću iznijeti sve podatke:

*U 11. mjesecu 2009. sam odnio komp u servisera radi kupnje i ugradnje 2 terabytea memorije. Preporučili su mi kupnju i novog napajanja jer da je ventilator prestao raditi na starom (ja nisam primjetio nikakve probleme, pa zaista neznam što da mislim da li je to bio slučaj). Ugradili su mi Antec Earthwatts 650W.

*Prije kojih mjesec dana dobio sam "artefakte" na monitoru (čudne crne geometrijske oblike, "razlivene" pixele, etc.). Artefakti su se pojavljivali kada god bi pokrenuo 3D grafiku. Sve ostalo, uključujući filmove i 2D igre, je funkcioniralo sasvim normalno.  Tada sam imao nVidia GeForce 8800 staru preko dvije godine i zaključio sam da je spržena.

*Tada sam kupio ATI Radeon HD 5850 kao zamjenu i instalirao je. Sve je funcioniralo (i bolje nego) savršeno jedno dva tjedna, no opet su se opet počele pojavljivati čudne sjene i oblici, sada samo malo drugačiji ali u suštini ista stvar - "artefakti". Ovog puta sam primjetio da se stvar pogoršava što duže igram, tj. sve više artefakata, te ovaj put nisam dobio razlivene pixele nego isključivo crne geometrijske oblike. Pričekao sam koji dan jer je bio vikend, i na moje iznenadenje, u ponedjeljak je sve funkcioniralo normalno. (Nakon toga sam nabavio novo hlađenje i otvorio kućište.)

*Danas sam kao i obično pokrenuo Battlefield: Bad Company 2 i tijekom igre, pogađate, dobio "artefakte" (igra ne usporava, čak sam primjetio da mogu igrati bez problema, samo nastaje sve više i više crnih geometrijskih oblika). Kao i prošla dva puta, nema problema van 3D grafike: 2D igre, fimovi, samo windows sučelje, etc. - sve funkcionira ok (zato i mogu ovo pisati). Kada sam počeo dobivati artefakte, brzo sam minimizirao igru i pogledao temperaturu grafičke na ATI-evom Catalyst control centeru - bila je (ja mislim sasvim normalnih) 76 stupnjeva.

To je otprilike sve. Ima li itko ideje u čemu je stvar? Moj processor je Intel Core 2 Quad, 3 GB RAM, monitor je Samsung Syncmaster 2032BW 20'', napajanje je Antec Earthwatts 650W koje bi trebalo biti kojih 6-7 mjeseci staro.

dIRECTOR
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.5.2010 23:04 (dIRECTOR).

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Moj kompjuter uništava grafičke
sad znam kome neću posudit grafičku :)
Testiraj s occt (gpu i psu),pa javi
17 godina
neaktivan

Najvjerojatnije su duhovi...Smijeh

Moj PC  
4 5 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja ti nažalost nemogu pomoći ali mogu reči da nisi jedini pehista, sad je sve ok al kad god kupim nekaj novo, ne valja, moram mijenjati i bit histeričan :) ... nadam se da će ti ekipa pomoći!

I'm sorry, I can't hear you over the sound of how awesome I am.

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

A kuciste ? Ako nije prozracno onda ga je*i.

No, moguce je da se radi o cistoj slucajnosti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Mozda bubam bzvz ali moguce je daje otiso PCIE port na maticnoj. Ali kolko sam skuzio iz teksta, problemi su se poceli javljati s novim napajanjem, mozda da provjeris sve konekcije?!

Pravi programeri programiraju binarno!
17 godina
neaktivan

Meni su ti isti problemi dolazili dok nisam Driver Sweeperom obrisao sve od prošle grafe i opet DS-om uninstalirao pa instalirao Catalyste.

Probaj da li je u tome problem.

PSN: filip99
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Prozračnost mi je pala na pamet. Kućište je otvoreno već koji tjedan i kupio sam novi ventilator. Kada sam danas pogledao temperaturu odmah nakon pojave artefakata bila je nekih 76 stupnjeva. Evo sad taman skidam OCCT.

dIRECTOR

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

sve ukazuje na temperature...

mozda je senzor otisao u tukija, pa ti ne pokazuje previsoku temp. a ona postoji...

Psssssst Zecovi spavaju
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.5.2010 23:27 (angel of fire).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Definitivno ću probati i driver sweeper, kvragu - što god, sve ću probati Belji se.

dIRECTOR
17 godina
protjeran
dIRECTOR kaže...

Prozračnost mi je pala na pamet. Kućište je otvoreno već koji tjedan i kupio sam novi ventilator. Kada sam danas pogledao temperaturu odmah nakon pojave artefakata bila je nekih 76 stupnjeva. Evo sad taman skidam OCCT.

ako je dobro kuciste/ventovi zatvoreno ce ti puno bolje hladiti

17 godina
neaktivan

Mozda je problem u dvi kablu?Nevinašce

...Scooter Tuning is not A Crime!!...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Prilično sam siguran da je kućište ok, zatvorit ću ga.

Skenirao sam sa Driver Sweeperom i dobio tri nVidia rezultata (prošla kartica mi je dakle bila nVidia, ova je ATI), "nVidia Physyx", "nVidia Display", i "nVidia Chipset". Cleanao sam "nVidia Physyx" i "nVidia Display", bez poboljšanja. "nVidia Chipset" nisam dirao - malo me je strah prčkati po ićemu što se zove "chipset" Osmijeh

Sada ću testirati PSU i GPU sa OCCT-om.

Nabavit ću i novi DVI kabel. Mislim da će mi pola likova sa faksa donirati sredstva samo da konačno saznaju koji je ovo vrag. Namigiva

dIRECTOR
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.5.2010 0:11 (dIRECTOR).
17 godina
neaktivan

Meni se desilo isto šta i tebi, prvo jedna x1950 pro totalno otkazala, a evo ima već neko vrime druga počela pokazivati artefakte u 3D-u. Samo ovaj put mi je istekla garancija pa nemogu zamjenit. Inaće marka je Powercolor (obe dvi).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

@tony jesi skužio da imate iste monitore tj. imam ga i ja pa me hvata frka

17 godina
neaktivan

Smiri se, vjerojatno je slučajnost Osmijeh. Stvarno nevidim kako bi monitor mogao utjecati na rad grafičke.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Koji OS? Meni je na XP-u kod 3D igara mjenjalo boju i texture zidova , ljudi itd. Sada na sedmici radi normalno...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

To ti je do drivera, a ovo o čemu mi pričamo je raspadanje slike. Znači nikakve boje nisu zamjenjene nego slika puca po šavovima :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Tony kaže...

Meni se desilo isto šta i tebi, prvo jedna x1950 pro totalno otkazala, a evo ima već neko vrime druga počela pokazivati artefakte u 3D-u. Samo ovaj put mi je istekla garancija pa nemogu zamjenit. Inaće marka je Powercolor (obe dvi).

Znači misliš da je grafička opet otišla sama od sebe? Već sam mislio zamijenit 5850-icu prvi puta ali su se artefakti prestali pojavljivati do ponedjeljka, pa sam mislio u stilu "fool me once, shame on me, fool me twice - mijenjam te!" Namigiva Problem je hoće li u prodavača moći također dobiti artefakte? Ako se meni prestanu pojavljivati nakon nekog vremena hoće li se njima u HG Spota također pojaviti?

OS je Windows 7 Ultimate.

dIRECTOR
17 godina
neaktivan

Direktore, direktore! Pa odakle mi ti na ovom forumu?! Samo mi frku dižeš!:)

Evo, čitam ove poruke ponovno i sad se mislim da bi ti stvarno mogla biti stvar u temperaturi. Hm, 2 dana je ostaviš i bude ok. Ne znam.

Da ju probamo na mome PC-ju?

http://www.keindl-sport.com/proizvod.asp?id=2094
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dIRECTOR kaže...
Tony kaže...

Znači misliš da je grafička opet otišla sama od sebe? Već sam mislio zamijenit 5850-icu prvi puta ali su se artefakti prestali pojavljivati do ponedjeljka, pa sam mislio u stilu "fool me once, shame on me, fool me twice - mijenjam te!" Namigiva Problem je hoće li u prodavača moći također dobiti artefakte? Ako se meni prestanu pojavljivati nakon nekog vremena hoće li se njima u HG Spota također pojaviti?

OS je Windows 7 Ultimate.

Probaj maksimalno opteretiti grafičku, stavi 3D mark da se konstantno vrti ili igraj neku zahtjevnu igru duže vrijeme (uključi sve detalje i one filtere na max) i vidi koliko treba da se pojave artefakti. To probaj rekreirat nekoliko puta tako da budeš siguran u neispravnost. Vjerojatno će ti sa vremenom grafička izbacivati sve više i više grešaka. Tako ćeš je bez problema moći reklamirati. Moja je mjesecima izbacivala samo male greškice u slici, a danas čim uđem u 3D alikaciju sve se raspadne i nakon kratkog vremena smrzne.

17 godina
neaktivan

A da otfuraš PC na servis?

Mislim, rađe nego se patit doma a naznaka za nešto konkretno nema.

Inače ja bi se kladio na temperaturu ili drivere...

U svakom slučaju, otpeljaj komp na servis i odmah ćeš znati što je.

When i get sad i stop being sad, and be awesome instead... TRUE STORY!

0 0 hvala 0
15 godina
Danny_HR kaže...

Upravo tako. Najjednostavnije na servis.

Vidi ako nemas dovoljno iskustva to otkrivanje takvih problema zna biti stvarno mucenje...

Ti bi trebo testirat po mom misljenju kao prvo napajanje. Pa maticnu,memoriju,kablove....

Te da li si sve spojio kako treba... Takoder sve softverski provjeri sa occ,everest i HW monitor za temperature,3dmark prodi...

U nekim slucajevima pomaze i undercloking graficke ali to je vec druga prica... Takoder ako primjetis da ti se grafa grije u pomoc ti dobro

moze doci Riva tuner ili slicni softver s kojim mozes ubrzati vrtnju ventilatora na grafickoj te time malo smanjit temperature.

To je meni pomoglo kod pregrijavanja sa 8800gts.

http://tridizajn.com/index.php
16 godina
neaktivan

i ja sam primjetio crne geometrijske oblike dok sam igrao bf:bc2 mp,

ali nisam mislio da je to nešto ozbiljno jer se dogodilo možda dva, tri puta u 30h igranja

i sad kad san pročita ovu temu odvrtia sam ovaj test

zači li to da i ja imam problem ili da to zanemarim jer se artefekti više ne  pojavljuju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
thechosenfreak kaže...
Danny_HR kaže...

Upravo tako. Najjednostavnije na servis.

To je sigurno najjednostavnije, ali šta ako oni ne otkriju artefakte i još naplate svoju uslugu, a ti doneseš komp kući i nakon nekog vremena eto artefakta opet. Ispušio si vrime i novac i opet moraš slat grafičku na reklamaciju.

15 godina
neaktivan

Sada opet nema artefakata, ali primjećujem sitne probleme. Nema sumnje da će se opet vratiti. OCCT je odvrtio i PSU i GPU bez errora, Driver Sweeperom sam očistio sve - bez rezultata. Driveri za Radeonku su najnoviji.

Što se tiče temperature, zatvorio sam kućište i nabavit ću još jedan 90mm ventilator.

Hm, na servisu ce me vjerojatno oderati u svakom slucaju, ali cini se da nemam baš izbora. Da barem imam neku ideju šta ovo uzrokuje.

dIRECTOR
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.6.2010 22:14 (dIRECTOR).
16 godina
protjeran

rade ako ko u blizini sa foruma zivi pa  nek se nadu i probavaju sa raznim djelovima jer na servisu ce ga oprati po cijeni i jos ce nasrat nesto sta uopce nije u kvaru tak je bar meni bilo

z v o n e x p
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
dIRECTOR kaže...

Poz svima. Evo gamera muče problemi sa grafičkom. Prilično čudno, stavrno neznam u čemu je stvar pa ću iznijeti sve podatke:

*U 11. mjesecu 2009. sam odnio komp u servisera radi kupnje i ugradnje 2 terabytea memorije.....

??? Diskovi valjda? Ili je tu netko nešo pobrkao?

Anyway, a mbo? Da nije negdje greška na relaciji čipset - memorija? Jel ta 5850 radi ok u nekom drugom kompu (nema artefakata nakon 4-5 sati 3DMarka?). Memorija možda? Kako se ponaša pod kakvim stress testom? Jel se ruši?

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
15 godina
neaktivan

Na OCCT GPU testu (jedan sat, full screen), sve je bilo u redu (no errors).

dIRECTOR
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.6.2010 14:44 (dIRECTOR).
17 godina

Probaj ovo:

- Skini i instaliraj program zvan FurMark.

- Pokreni ga, uključi da radi kao Stability test i uključi Xtreme burning mode.

- Postavi ga da radi u punom zaslonu i pokreni.

- Prati temperaturu koju ispisuje i sliku. Ako grafa izbacuje artifakte - tu će ti 100% pokazati.

Ako ne odmah, onda nakon nekoliko minuta. No svakako čekaj bar dok ti se temperatura ne ustabili.

Svakako javi kako je prošlo.

Ivan Marijanović, univ. bacc. ing. comp.
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice